Českotřebovský deník 319/2021 (14/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní otevření přístavby MŠ U Koupaliště

Potřeba navýšit kapacitu mateřských škol v České Třebové byla řešena  kontejnerovou přístavbou školky U koupaliště.  Předání staveniště dodavatelské firmě se uskutečnilo začátkem května, za 6 měsíců byla stavba předána. 
Bylo nutné provést demolici bazénku a zpevněné plochy, připravit  podklad a novou železobetonovou desku včetně  přípojek vody, kanalizace a plynu.  
Dodávka a montáž kontejnerů na základovou desku se v srpnu o několik dnů opozdila, dodavatelská firma měla pracovníky v karanténě.  Do prostor pak byla instalována vzduchotechnika, zabezpečovací zařízení  a  vnitřní vybavení podle požadavků mateřské školy.
Ve čtvrtek 11. listopadu se konalo slavnostní otevření přístavby určené pro novou třídu Soviček, děti  již tuto třídu navštěvují od začátku listopadu. Nově zařízená  přístavba voní novotou,  navazuje na  venkovní prostory zahrady a je přizpůsobena i pro děti mladší tří roků.  Mateřská škola U koupaliště tím navyšuje svou kapacitu na 4 třídy, plně tím využívá  své možnosti. O umístění dětí do této školy je mezi rodiči předškoláků velký zájem.  

Vzpomínáme na Janu Vejdovskou

Jana Vejdovská, vnučka kozlovského pianisty a hospodáře Karla Vejrycha, stavitele silnice vedení ze Třebové do Kozlova se narodila a bydlela v Praze, ale v posledních snad pětadvaceti letech žila celé jaro a léto v Kozlově, dokonale se sžila s touto obcí a všichni ji brali  tak že sem vlastně patří odjakživa. Také v letošním roce zde  absolvovala celou letní sezónu a byla ráda, že se zde také na letním bytě usazuje její syn Tomáš s manželkou. Na Janu Vejdovskou dnes vzpomíná mnoho jejích přátel, připomeňme např. kozlovskou kronikářku Marii Rouskovou, Vojtu Hegera, moravskotřebovského chalupáře Pavla Charváta nebo redaktorku Českého rozhlasu Vítu Balcarovou. Smutná zpráva z poloviny týdne (10. listopadu) dala vědět, že Jana Vejdovská už nepřijede. Už tedy nenatočím další díl vzpomínání na  kozlovské dění, stejně jako Víta Balcarová nenatočí žádný další rozhovor  Ten poslední natočila pro Český rozhlas Pardubice letos 21. července . Téma je Genius loci na Vejrychově statku. Poslechněme si  tento tříminutový pořad i s úvodním textem redaktorky.....
"Domy s Geniem loci, tedy duchem místa nenajde všude. Ale my vás na jedno takové místo za chvíli dovedeme.
 Jsou místa, z kterého jako by nedávno někdo odešel a jejich kroky stále domem znějí. Říká se, že tam sídlí genius loci, nebo-li v překladu duch místa. Takovým místem, kde se zastavil čas je Vejrychův statek v Kozlově, který už z venku zaujme ve štítě sgrafitem od Maxe Švabinského. Více než sto let tady hostí už sedmou generaci rodiny Vejrychových a dnes Vejdovských. S vnučkou pianisty Karla Vejrycha, švagra Maxe Švabinského -  Janou Vejdovskou si v zasklené verandě mezi fotografiemi povídala naše kolegyně Víta Balcarová.
Tříminutový rozhlasový pořad najdete  na tomto odkazu ZDE

 

K Florianovi už pojedeme po asfaltu

Silnice či komunikace nebo dokonce "polní cesta" , vypadá dobře, škoda ovšem že nevede někam do oblasti, kterou potřebujeme daleko více než právě lokalitu u Floriana.
Iniciativa k vybudování toto komunikace vzešla od Státního úřadu - pozemkového fondu pod podmínkou, že se bude nějakým způsobem podílet město Česká Třebová. A tak se podílí posledním asi stometrovým úsekem vedeným od křižovatky  s cestou k chatě u Floriana.  Podél této státem placené komunikace bylo nutné upravit stromořadí. Díky působení českotřebovských ochránců přírody zde nakonec část stromů zůstala, za pokácené má být náhradní výsadba. Bylo to provedeno na objednávku města, ale platit by to měl právě Pozemkový fond, který stavbu inicioval. Jde o důležitý biokoriodor, který je nutné zachovat.
Škoda, že obdobnou komunikaci  nelze za státní peníze vybudovat na druhé straně města, kde jsou cesty daleko frekventovanější. Připomeňme si cestu z Javorky přes zahrádkářskou oblast Sahara  na serpentinu, několikrát ročně strženou prudkými lijáky, pak třeba i nesjízdnou. Kdyby se tak podařilo vyřešit tuto cestu, bylo by to přijato veřejností mnohem lépe než podle mnohých lidí  zbytečná komunikace k Florianovi. Při její stavbě se nakonec zjistilo, že podklad tvořila kolmo kameny štětovaná cesta, která měla velkou pevnost a mohla tvořit základ cesty jejíž stavba by pak byla daleko lacinější. Tak to ovšem projektanti bohužel  nechtěli....(Foto Petr Vomáčka)

II. hokejbalová liga : Lokomotiva z Přelouče body nepřivezla

HC Jestřábi Přelouč - lokomotiva Česká Třebová 3 : 2. Českotřebováci již v polovině utkání prohrávali 3 : 0, potom se podařilo stav zápasu zmírnit dvěma brankami Zdeňka Smutného. Jestřábi Přelouč jsou pro nás týmem, který nás o body obírá. Také první zápas jsme 9. října v domácí aréně prohráli  2:1  na samostatné nájezdy.  V tabulce je po podzimní části soutěže Lokomotiva na třetím místě tabulky s 19 nody, před námi jsou Jestřábi Přelouč a Chlumec nad Cidlinou.  


Volejbalistky Sokola hrály v Kroměříži 

První zápas prohrály 3 : 1 na sety, v druhém zápase potom zabojovaly a v pětisetovém boji získali vítězství. V příštím dvojkole hrají 20. listopadu doma s týmem n Svitav. V tabulce je Sokol Česká Třebová na druhém místě se 17 body, nejlepší jsou Šlapanice.

 

Litomyšl prodává vilu Klára na zámeckém návrší 

Do konce letošního roku by veřejnost mohla vědět, co se stane s vilou Klára. Budovu v dezolátním stavu, v níž sídlila do roku 2018 léčebna dlouhodobě nemocných, město získalo v roce 2020 za pět milionů od Pardubického kraje. Radnice tehdy uvedla, že objekt koupila pouze kvůli tomu, aby zastupitelstvo mohlo ovlivnit, co s historickou vilou bude. Pardubický kraj by ji totiž mohl prodat komukoliv jen za nejvyšší nabídku bez ohledu na to, co s ní do budoucna bude. Nyní má radnice dva vážné zájemce o koupi – společnost Kubík a manžele Kučerovy z Nových Hradů.
„V rozpočtu města nemáme několik desítek milionů korun na potřebnou rekonstrukci, moderní domov pro seniory tam vybudovat nelze, jak jsme prověřovali, a od začátku jsme avizovali, že nám nejde o to vydělat peníze, ale mít kontrolu nad tím, co s touto historicky cennou budovou bude. Víme, že pro místní je to citlivé téma, řada spoluobčanů měla v léčebně dlouhodobě nemocných své příbuzné. Proto v listopadu uspořádáme seminář pro zastupitele, kde se podrobně seznámí s došlými nabídkami, aby na prosincovém jednání mohlo všech 23 zastupitelek a zastupitelů podle svého nejlepšího vědomí a svědomí rozhodnout, co s vilou Klára bude,“ uvedl starosta Daniel Brýdl.
Nabídky mohli zájemci posílat až do konce září, minimální cena byla stanovena na šest milionů korun, tedy na cenu, kterou město dalo do pořízení budovy a jejích nutných oprav, temperování, úklidu a dalších souvisejících nákladů. Ve výzvě bylo uvedeno, že nový majitel může vilu Klára přestavět, rekonstruovat či zbourat a v místě postavit novou budovu. Podmínkou však je, že projekt by měl mít přínos pro občany města a respektovat historický ráz místa. „Součástí prodejní smlouvy bude i právo zpětné koupě a další pojistky pro případ nedodržení stanovených podmínek,“ dodává místostarosta Radomil Kašpar.
Podrobné představení obou došlých nabídek bude zveřejněno. Již v minulosti řada koaličních i opozičních zastupitelů uvedla, že při svém rozhodování budou brát ohled nejenom na finance, ale na záměr, který by podle nich měl respektovat sociální a zdravotní zaměření. „Už jsme dostali předložené nabídky, seznámil jsem se s nimi a čeká nás nesnadné rozhodování, protože se od sebe liší záměrem i navrhovanou cenou. Jsem zvědavý na to, co se dozvíme na semináři, protože tam budou zájemci mít šanci prezentovat svůj záměr. Prozatím si svůj názor nechám pro sebe, ale do příští Lilie, po semináři a seznámení se všemi fakty, se rád obšírněji pro veřejnost vyjádřím,“ okomentoval nastalou situaci předseda finančního výboru a zastupitel Vítězslav Hanzl.