Českotřebovský deník 320/2021 (15/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Českotřebovský vehikl 2021

V sobotu 13.11.2021 se konala tradiční soutěž a výstava modelů českotřebovský vehikl 2021 v hlavním sále střední technické a dopravní školy v České Třebové na Skalce.  Soutěž zde získala dobré podmínky, pro zájemce, kteří přijeli z blízka i z daleka je zde dostatečně velké parkoviště a světlý sál. Přes  novou vlnu covidu 19 byla účast velmi slušná, svědčí o tom počty vystavovaných modelů a také kvalita vystavených prací byla velmi dobrá. Byla prováděna poměrně důsledná kontrola bezinfekčnosti, tedy očkování či testů, pořadatelé dbali na nošení respirátorů.  
Expozice modelů byly tradičně doplněny prodejními stánky prestižních výrobců  stavebnic a modelářských pomůcek, byly zde v sále také historické expozice zaměřené na historii Klubu plastikových modelářů plk. Otakara Hrubého Česká Třebová a nově také stánek např. se starými sovětskými uniformami. 120 modelářů do soutěže přihlásilo 359 modelů, další desítky modelů byly  na několika tématických výstavkách.

Eko Bi chystá Vánoce

Neuniklo to hlavně dětem. Brzo přijde advent a s ním rozsvícené vánoční stromy po celém městě. Dny se zkrátily a odměřujeme "zimní" středoevropský čas,  stmívá se o páté a tak nastal čas pro instalaci vánočního osvětlení města, ale i jednotlivých domů....
 

Covid neustupuje, přijede opět očkovací kamion

Vzhledem k pokračujícímu trendu nárůstu počtu nakažených nejen v Pardubickém kraji se dnes sešel krajský krizový štáb. Ten řešil například zvyšující se počet hospitalizovaných v Nemocnici Pardubického kraje a.s., kapacity očkování či testování metodou PCR, po které roste výrazně poptávka.
„Nárůst počtu nakažených a zvyšující se záchyt prostřednictvím testů zvyšuje samozřejmě zatížení krajských hygieniků v rámci trasování. Proto probíhá debata s Policií ČR o možné výpomoci, kterou již poskytl finanční úřad tak, aby bylo trasování rychlejší a efektivnější,“ řekl hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický. Sílení epidemie se projevuje také v nemocnicích akutní péče. „Ve srovnání s minulým týdnem narostl počet hospitalizovaných o 50 osob na 172. Z toho 21 pacientů nyní vyžaduje intenzivní péči. Proto také již muselo dojít k dílčímu omezení elektivní péče,“ uvedl hejtman.
Podle náměstkyně Michaely Matouškové roste zájem o PCR testování a očkování. „I nadále vyhodnocujeme kapacity našich očkovacích míst a snažíme se je navyšovat. Zároveň neustále doplňujeme dle zájmu trasy očkovacího kamionu, o který je v jednotlivých lokalitách velký zájem. Například do Pardubic se kamion vrátí na víkend 20. a 21. listopadu, a to do budovy Sokola Pardubice. Poté bude 23. listopadu v Přelouči a 24. listopadu na pardubickém vlakovém nádraží,“ vyjmenovala další plánované lokality Michaela Matoušková.

Z centra - Spolek od sv. Kateřiny  https://youtu.be/NCEEg_EFxGY                

Právě včas - uprostřed příprav na 60, Jabkancovou pouť publikovalo Kulturní centrum, na svém youtube video kanálu další rozhovor z cyklu "Z centra", ve kterém přibližuje práci spolku od sv. Kateřiny a hl. přípravu Jabkancové pouti:

Připravuje se krajský rozpočet 

Krajské zastupitelstvo bude na svém prosincovém jednání debatovat o návrhu rozpočtu na rok 2022, který již schválili krajští radní. Předpoklad daňových příjmů přesahuje 4,3 miliardy korun. Rozpočet může být navíc již v únoru posílen o zapojení zvýšeného inkasa daní z letošního roku.
„Do letošního roku jsme šli zcela mimořádně v rozpočtovém provizoriu vzhledem k okolnostem spojeným se schvalováním zrušení superhrubé mzdy. Rozpočet na rok 2022 je již řešen ve standardním režimu s několikaměsíční přípravou. V rámci inkasa sdílených daní navrhujeme částku 4,3 miliardy korun, což znamená, že se dostáváme na skutečnost posledního předkoronavirového roku, tedy roku 2019,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Navíc lze očekávat, že bychom mohli již v únoru zapojit částku přibližně 400 milionů korun ze zvýšeného výběru inkasa, což je důsledek našeho konzervativního nastavení rozpočtu, kdy se nedržíme predikce ministerstva financí. Tento postup se nám již mnohokrát osvědčil, a to nejen pro rok 2020 či 2021,“ řekl hejtman Netolický. 
Ten také připomněl, že kraj v průběhu roku pracuje s jednotlivými investicemi dle aktuálních potřeb, připravenosti či výzev evropských fondů. „Nedržíme se ročního plánu a nemáme až na výjimky pořadí u jednotlivých investic. Abychom byli schopni v průběhu roku pružně reagovat, máme vytvořené rezervy, které můžeme využít na financování či spolufinancování,“ vysvětlil hejtman.
Nedílnou součástí krajského rozpočtu je investiční stránka. Stejně jako v předchozích letech do ní kraj zapojuje vnější zdroje. „V tuto chvíli máme zpracován investiční či projektový záměr u staveb v celkové hodnotě 6,7 miliardy korun. Většinou se u těchto staveb jedná o záměry, které chceme uplatnit v jednotlivých výzvách evropských fondů. K tomu máme dnes ve fázi realizace 25 staveb za 3,9 miliardy korun,“ řekl náměstek Roman Línek, do jehož gesce spadá kromě investic také kultura. „O dva miliony korun navyšujeme dotace na podporu památkové péče a u dalších dotací se chceme postupnými kroky vracet na úroveň roku 2019,“ řekl Roman Línek, který také připomněl, že návrh rozpočtu počítá s částkou 3,2 milionu korun na rekonstrukci fasády budovy, ve které sídlí Regionální muzeum v Chrudimi, které je krajskou příspěvkovou organizací.
Valná většina stávajících investic kraje pochází z oblasti zdravotnictví. „Jednoznačný prim hraje stavba centrálního příjmu v Pardubické nemocnici, dokončení centrálního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a nová budova Nemocnice následné péče v Moravské Třebové,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. „V rámci dotační politiky do zdravotnictví pokračujeme v podpoře lékařů připravujících se na poskytování zdravotní péče v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost, kde máme na jednoho žadatele připravenou částku 80 tisíc korun a ve znevýhodněných regionech až 100 tisíc korun. Nově jsme zavedli dotace na pořízení automatických externích defibrilátorů pro města a obce,“ doplnila náměstkyně Matoušková, která se chce zaměřit také na zlepšování kvality v oblasti následné, rehabilitační a léčebné péče, do níž poputuje pět miliónů korun.
Také v oblasti dopravy čeká kraj mnoho výzev. „V polovině roku jsme měli v běhu projekty za 700 milionů korun a další připravujeme. Změnou bude pololetí příštího roku, kdy v kraji začnou jezdit noví autobusoví dopravci, což nám oproti stávajícímu provizorium ušetří nemalé finanční prostředky. Co nás trápí, tak jsou prostředky na budování přivaděčů na D35, kde jsme nyní na dohadu jedné miliardy nad rámec uzavřeného memoranda. Budeme také jednat se státem o financích na opravu silnic poškozených při budování dálnice D35,“ řekl náměstek Michal Kortyš. „Ke schváleným prostředkům na opravy silnic bychom měli opět obdržet finance ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Navíc bychom chtěli zapojit na opravy silnic až 250 milionů korun ze zvýšeného inkasa daní,“ doplnil Kortyš.


Krajské projekty usilují o podporu Evropské investiční banky 

Evropská investiční banka prostřednictvím programu European Local Energy Assistance (ELENA) nabízí možnost finanční podpory pro přípravy projektů, které se zaměří na zlepšení energetické účinnosti budov. Pardubický kraj připravil 27 projektů s celkovými náklady ve výši 1, 2 miliardy korun, které budou o podporu usilovat.
„Každý dodatečný zdroj pro financování rozvojových investic je pro nás jasnou příležitostí. Nyní nalézáme dílčí příležitost u EIB,  proto odbor rozvoje ve spolupráci s energetickým manažerem kraje, s odborem školství a odborem zdravotnictví bezodkladně reagoval a připravil seznam projektů, jejichž příprava by v rámci programu ELENA mohla být podpořena. Nejen vzhledem k současné době, kdy ceny energií rostou, ale také s ohledem na životní prostředí hledáme cesty, jak efektivně získávat a spotřebovávat energie. Projekty usilující o získání finančního příspěvku EIB na projektovou přípravu tak řeší především právě témata energetiky, zateplení a obnovitelných zdrojů,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Projekty byly vybrány z Portfolia projektů Pardubického kraje 21+. Náklady na přípravu těchto projektů se mezi lety 2022 až 2024 předpokládají ve výši přesahující 79 milionů korun. EIB by mohla přispět zhruba 71 miliony korun.
Aby bylo možné dosáhnout podpory, musí celkový finanční objem předložených projektů dosáhnout alespoň 30 milionů eur. Dotace pak může být poskytnuta do výše 90 % způsobilých výdajů, mezi něž se řadí například technické studie, energetické audity, projektové řízení, ale také mzdové náklady osob připravujících projekt a další.


Péče o duševní zdraví má nového ředitele  

Organizaci Péče o duševní zdraví, která ve východních Čechách poskytuje podporu lidem s vážným duševním onemocněním, povede od prosince 2021 nový ředitel Mgr. Petr Pavlíček. Ve funkci nahradí MUDr. Petra Hejzlara, který byl ředitelem 24 let a nově se bude naplno věnovat práci psychiatra v jednom ze středisek organizace, v Centru duševního zdraví Pardubice.
Mgr. Petr Pavlíček uspěl v otevřeném výběrovém řízení v konkurenci 18 uchazečů. „Do výběrového řízení se přihlásila řada velmi zajímavých lidí a nebylo jednoduché mezi nimi vybrat. Do užšího kola jsme pozvali 6 uchazečů, kteří museli vypracovat úvahu na téma, jak dál rozvíjet naší organizaci, a projít osobním pohovorem. Petr Pavlíček nás zaujal svým rozhledem, motivací a osobnostními předpoklady pro řízení velké organizace. Věříme, že bude tím správným leaderem, kterého PDZ potřebuje,“ komentuje výběrové řízení dosavadní ředitel MUDr. Petr Hejzlar, který v PDZ bude nadále působit jako psychiatr.
Nový ředitel Mgr. Petr Pavlíček se dosud dlouhodobě věnoval terénní sociální práci a výzkumné činnosti v oblasti drogové a závislostní problematiky. Zastával mimo jiné funkci vedoucího Analyticko-výzkumného týmu či vedoucího Centra terénních programů organizace Laxus z. ú. Podílel se také na výzkumu v oblasti závislostí vedeném Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí. „Motivace pro práci v PDZ vychází z mého dlouhodobého zájmu o problematiku duševního zdraví. Na počátku studií v roce 2004 jsem se rozhodoval, zda se mám dát cestou medicíny a psychiatrie nebo sociálních věd. Tehdy studium sociálních věd zvítězilo, ale nyní jsem rád, že do oblasti péče o duševní zdraví přeci jen vstoupím. Myslím, že služby poskytované v běžném prostředí čili komunitní péče, mají být základem celého systému, a chci se podílet na jejich rozvoji v rámci reformy psychiatrie,“ vysvětluje Pavlíček.
Pro celou organizaci i zúčastněné aktéry je změna ředitele po téměř čtvrtstoletí velká událost. Předání funkce ředitele nebude skokové. Díky tomu, že bývalý ředitel bude v organizaci nadále působit, může být součástí rozsáhlého plánu zaškolování nového ředitele v nejbližším roce i mentorská podpora. Nastupující ředitel Petr Pavlíček k tomu říká: „Samozřejmě si uvědomuji, že to je nejen příležitost, ale i velká výzva. PDZ zatím tři ze svých sedmi poboček proměnila na velké multidisciplinární zdravotně sociální týmy čili centra duševního zdraví. V dalších pobočkách nás to čeká v nejbližších zhruba třech až pěti letech. Vize jsou ambiciózní a překážek není málo. Při velkém rozvoji je taky klíčové udržení kvality služeb. Aby se nám to podařilo, budeme muset posilovat management, tedy mít dobrou organizační podporu pro všechny oblasti činnosti organizace. To vnímám jako svůj hlavní úkol.“