Českotřebovský deník 322/2021 (17/1)

Je to vážné - covid 19 řádí v regionu    
Za úterý 165. listopadu přibylo v České Třebové 22 nových případů (v pondělí 37) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let.
V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 248 případů ke včerejšku na 270 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 167; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 1.76 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
 
Porovnáme-li míru pozitivity s okolními městy, máme toto srovnání:
Litomyšl 2,20%, Vysoké Mýto 2,.19%, Česká Třebová 1,76%, Polička 1,60%, Svitavy 1,55%, Moravská Třebová 1,49%, Choceň 1,30%, Přelouč 1,28, Ústí nad Orlicí 1,.13%, Lanškroun 1,11%, ale Hlinsko má třeba je 0,40%!
Nové přírůstky za úterý 16. listopadu

Pardubice (+180)  Šumperk (+102)  Chrudim (+59)  Svitavy (+58)  Česká Třebová (+22)  Vysoké Mýto (+61) Svitavy (+58)  Moravská Třebová (+47)  Litomyšl (+36)  Choceň (+25)  Ústí nad Orlicí (+24)  Polička (+18)  Přelouč (+15)  Hlinsko (+10) Lanškroun (+7) 
Za úterý hlásí laboratoře v Pardubickém kraji 1 095 pozitivně testovaných lidí. Vláda zvažuje, že bude v brzké době uznávat pouze PCR testy místo antigenních a samotestů. Už teď ale jedou laboratoře v kraji nadoraz. Lidé čekají na termíny několik dní nebo cestují na testy desítky kilometrů. „Dcera se dostala do trasování kvůli nakaženému spolužákovi. Registrace na PCR test byla plná, nejbližší termín byl až za sedm dní, což bylo dlouho. Museli jsme ji nechat v karanténě 14 dní,“ řekla Věra Horáková ze Svitav.
Třeba v Litomyšli bývá fronta od odběrového místa až k vrátnici nemocnice. Kapacitu testovacích míst se snaží nemocnice navyšovat, ale možnosti jsou jen omezené. „Personální a prostorové možnosti nemocnic jsou omezené a není možné je neomezeně navyšovat. Například odběrové místo Pardubické nemocnice oproti konci října zdvojnásobilo počty odebíraných vzorků na zhruba 500 denně,“ uvedla Semrádová. Zájem o testování vzhledem k aktuální situaci stále narůstá. Ve středu byly například volné termíny na PCR testování indikované lékařem nebo hygienou až od 24. listopadu dál. Pro samoplátce bylo volno od pondělí. „Moc si nedokážu představit, že budou jen PCR testy. Politici asi nikdy nebyli v terénu, se tady z toho zblázníme. Už takhle lidé nadávají, že dlouho čekají ve frontě, dlouho trvají výsledky,“ podotkla pracovnice odběrového místa v regionu.

V souvislosti s narůstajícím počtem hospitalizovaných požádal krizový štáb Pardubického kraje o pomoc Armádu České republiky. Do Pardubické nemocnice by tak mělo na základě této žádosti na výpomoc zdravotníkům nastoupit 10 vojáků. „Požádali jsme Armádu ČR o výpomoc v podobě deseti vojáků pro Pardubickou nemocnici z toho důvodu, že se nám postupně nemocnice plní. Situace v tuto chvíli není tak špatná, jako tomu bylo na jaře, kdy jízovaných. I přesto však již musí docházet k úpravám lůžkového fondu v našich zařízeních,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pomoci od Armády ČR si velmi vážíme a děkujeme za ni. Je pro nás důležitá především z hlediska obslužného personálu. Stres spojený s péčí nejen o covidové pacienty je dlouhodobý a chceme využít nabídku pro odlehčení našim zaměstnancům,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že do budoucna není vyloučena žádost na výpomoc také pro další nemocnice v kraji.

Fronty na testová v testovacím centru v České Třebové na nádraží  jsou trvale, na výsledky vyšetření sečeká, karanténa se tím prodlužuje.  Jsou stížnosti na organizaci očkování v Orlickoústecké nemocnici, kde přesto, že má klient objednaný čas musí čekat navíc třeba dvě hodiny.  Vlastní metodu urychlení očkování zvolili na českotřebovské střední škole technické a dopravní, kde na čtvrtek zajistili očkování pro žáky, učitele i další zaměstnance školy dohodou s organizátory tak, že nemusí nikam jezdit a tím se zvedne skokově proočkovanost i v našem městě.  O problémech se zajištěním testování a očkování v České Třebové jednala i rada města s tím, že o zlepšení situace požádá  krizový štáb Pardubického kraje.
Jak stoupá zájem o testy, přibývá i lidí, kteří chodí na očkování proti covidu. „V prvním říjnovém týdnu bylo v našich pěti vakcinačních centrech podáno 1497 dávek, v posledním říjnovém už 3891 dávek a v prvním listopadovém pak 5160 dávek,“ přiblížila Semrádová. Nejvíce zájemců o očkování hlásí Pardubická a Chrudimská nemocnice

S využitím tiskové zprávy Pardubického kraje a informace z Orlického deníku a Covid report)