Českotřebovský deník 323/2021 (17/1)

Nové video Českotřebovského deníku:
Italský návrh na dostavbu Kulturního centra z roku 2009

Českotřebovský deník představuje 12 let starou studii italského architektonického studia z Agrate Brianza v řešení dostavby Kulturního centra na Hrdličáku  v České Třebové v Nádražní ulici v bezprostřední návaznosti na současnou budovu Kulturního centra.
Zde měly být v jednom společném prostoru "ubytovány" kulturní instituce města, které v té době neměly svoje odpovídající prostory k dispozici. Tedy mimo rozšíření Kulturního centra o další sály zde bylo navrženo umístění  trvalé expozice městského muzea a také výstavní síň pro příležitostné výstavy. V druhém a třetím patře měly být prostory pro knihovnu, čítárnu, studovnu. V přízemí měla být kavárna a restaurace. Uprostřed 18 metrů vysoké čtyřpodlažní budovy mělo být vysoké atrium prosvětlené shora světlíkem.
Nákladný projekt se realizovat nepodařilo,  tehdy odhadovanou cenu kolem 150 milionů korun se nepodařilo pokrýt vhodným dotačním titulem z dotačních programů EU. A tak se pak v roce 2011 začíná s projektem budování muzea v Klácelově ulici, pro které se podařilo zajistit finanční prostředky dotačního programu na infrastrukturu cestovního ruchu.  Knihovna zatím stále definitivní řešení nemá, zatím je vše připraveno pouze ve stadiu projektu. I na jeho dopracování do stadia pro stavební povolení se rychle pracuje tak, aby byl připraven ucházet se v příštím doce 2022 o dotaci v rámci připravované výzvy "Národního programu obnovy". (mm)
Přednáška Pavla Stejskala zaplnila přednáškový sál muzea 

Téma: Proměny českotřebovského nádraží
(k loňskému 175. výročí železnice Olomouc - Česká Třebová - Praha
Přednáška se vlastně měla konat již loni v listopadu, ale vyhlášený krizový stav to neumožnil. Proto jsme slavili výročí železnice v České Třebové vlastně až letos s ročním zpožděním. Autor přednášky Pavel Stejskal měl však přednášku připravenou, téma je rozhodně aktuální i v letošním roce. Přemluvit Pavla Stejskala k letošní odložené premiéře proto nedalo tolik práce.
Pavel Stejskal je píšící železničář, publikuje na českých i slovenských webech, také v železničářské literatuře, je autorem řady publikací k výročím železnice v širokém regionu, píše také odborná pojednání v technické literatuře, je spoluautorem řady výstav zorganizovaných např. Městským muzeem ve Svitavách, jeho rodném městě. Připomeňme ještě i to, že Pavel Stejskal je spoluautorem videofilmu Českotřebovského deníku k loňskému výročí železnice v České Třebové, který po uvedení na internetu (na několika webech) má více než 4300 shlédnutí. Je tedy pro nás ctí, že se ujal role přednášejícího, a to nejen na  této přednášce zaměřené k loňskému výročí, ale bude jako lektor rád spolupracovat i na dalších akcích v rámci nově se tvořícího "Semináře o železnici nejen pro železničáře", který by měl být v programu městského muzea Česká Třebová byt zařazen pravidelně každé třetí úterý v měsíci a zaplní tedy místo po nyní již ukončením semináři pro zájemce o výtvarné umění. Pavel Stejskal nyní na konci roku po dlouhé službě u Českých drah a ČD Cargo odchází do důchodu a bude mít na své aktivity kolem železnice více času. Tak  jako na první přednášku 16. listopadu, má připravena i další témata. Seminář by také mohl být obohacen o přednášky jiných lektorů odborníků z oblasti železnice a tím by se jeho určení rozšířilo nejen na  starší generaci, která má na tyto akce více času, ale také třeba pro studenty. Velmi se nabízí např. spolupráce se střední školou technickou a dopravní, což je nový název pro  českotřebovskou železniční průmyslovku.
Vraťme se na úterní přednášku. Na období řádění covidu 19 byla účast posluchačů vybavených nezbytnými respirátory na přednášce překvapující. Všichni však třeba přijít nemohli, proto stojí za to se seznámit s obsahem přednáška na webu podrobněji. Proto Českotřebovský deník připravuje  z přednášky videoreportáž doplněnou navíc i kvalitní fotodokumentací promítaných snímků fotografa Luboše Kozla, která bude uvedena na webu a facebooku  Českotřebovského deníku v nejbližších dnech.  Foto Luboš Kozel. (mm)

PŘEDVÁNOČNÍ DÍLNY na Července

Již druhý rok se nemůže na naší škole v době adventu konat oblíbený Jarmark, na kterém si rodiče a další návštěvníci školy užívali předvánoční atmosféru. Na této tradiční akci vždy žáci prodávali své výrobky, vonělo napečené cukroví, děti měly připravená představení, návštěvníci se občerstvovali v kavárničkách a školou se nesly koledy.
Současná nepříznivá koronavirová situace nám neumožňuje v takové podobě Jarmark  uspořádat. Nechtěli jsme ale děti připravit o společné tvoření, a proto se 16. listopadu konaly v jednotlivých třídách dílny.
Děti v nich vyráběly nejrůznější vánoční ozdoby, svíčky z včelího i litého vosku, lucerny, papírové vločky, andělíčky ze dřeva i z papíru, zdobily koule, tvořily adventní věnce, vařily bylinkový sirup, pekly müsli i cukroví. Společně si užily dobré nálady v tvořivé atmosféře a vyrobily dárky pro rodiče a další členy rodiny. Škola však nezapomene obdarovat ani babičky a dědečky z domova důchodců, které práce dětí jistě potěší.  Jsme velmi rádi, že se předvánoční dílny uskutečnily. Takovéto akce patří do života školy, přinesly nám radost a daly zapomenout na starosti dnešní doby.
Radka Urbánková, ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Krajský krizový štáb požádal Armádu ČR o pomoc vojáků 

V souvislosti s narůstajícím počtem hospitalizovaných požádal krizový štáb Pardubického kraje o pomoc Armádu České republiky. Do Pardubické nemocnice by tak mělo na základě této žádosti na výpomoc zdravotníkům nastoupit 10 vojáků.
„Požádali jsme Armádu ČR o výpomoc v podobě deseti vojáků pro Pardubickou nemocnici z toho důvodu, že se nám postupně nemocnice plní. Situace v tuto chvíli není tak špatná, jako tomu bylo na jaře, kdy jsme měli až 536 hospitalizovaných s covidem. V tuto chvíli se pohybujeme na hranici přesahující 170 hospitalizovaných. I přesto však již musí docházet k úpravám lůžkového fondu v našich zařízeních,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pomoci od Armády ČR si velmi vážíme a děkujeme za ni. Je pro nás důležitá především z hlediska obslužného personálu. Stres spojený s péčí nejen o covidové pacienty je dlouhodobý a chceme využít nabídku pro odlehčení našim zaměstnancům,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že do budoucna není vyloučena žádost na výpomoc také pro další nemocnice v kraji.


Tvrz Bouda má původní vzhled z roku 1938

V lesích nedaleko Těchonína byl v úterý důvod k radosti. Byla zde totiž dokončena další etapa zvelebování tvrze Bouda, která je v majetku Pardubického kraje. Ten do objektu a jeho okolí investoval v posledních letech přes 45 milionů korun a další investice plánuje do budoucna. V tomto případě se jednalo o dokončení rekonstrukce vstupního objektu a navrácení podoby z roku 1938.
„Poté, co jsme od státu převzali tvrz Bouda do svého majetku, tak jsme začali hledat cesty, jak celý objekt a jeho okolí zvelebovat. Prvním předpokladem pro další rozvoj byla elektrifikace, kterou jsme dokončili v roce 2016 za částku přesahující 11 milionů korun. Poté jsme v loňském roce vybudovali provozní budovu a návštěvnické centrum za přibližně 25 milionů korun. Toto bylo nezbytné proto, abychom mohli provoz vystěhovat ze samotného vstupního objektu, kde tak nebylo možné umístit žádné expozice. Navrácení původního vzhledu je tak již třetí etapou, kterou chceme tvrz zatraktivnit pro návštěvníky, ale také zefektivnit její další fungování,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci stavby jsme řešili nejen vnější vzhled vstupního objektu, ale také zabezpečení proti vlhkosti. Součástí byla také výroba a osazení replik střílny pro těžký kulomet, dvou zvonů pro lehký kulomet, dvou plechových silnostěnných dveří vstupů pro pěší a osmitunových posuvných silnostěnných vrat nákladního vjezdu. Celkově nás tyto práce vyšli na částku přibližně 10 milionů korun,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Podle něj však úsilí kraje tímto krokem nekončí. „S provozovateli tvrze jsme si identifikovali některé další úkoly a priority, které by nás v střednědobém horizontu měly čekat. Chtěli bychom například řešit padací vrata, která měla až 20 tun a nikdy nebyla na Boudě instalována. Jednalo by se tak o nový exponát, který by ukázal, jak důmyslný mechanismus byl na Boudě navržen na obranu proti nepříteli. S vymístěním provozu od vstupu souvisí také vytvoření dílčí expozice, čímž chceme například rodinám s dětmi umožnit návštěvu tvrze bez nutnosti vstupu do samotného podzemí. Tímto krokem si slibujeme ještě větší otevření široké veřejnosti a návštěvníkům,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Speciální škola v Moravské Třebové disponuje moderním zázemím

Radní Pardubického kraje pro oblast školství Josef Kozel navštívil Speciální základní školu, mateřskou školu a praktickou školu Moravská Třebová. Prohlédl si jednotlivé učebny a další školní prostory, a s vedením školy projednal nejen investiční záležitosti.
„Se stavem této školy jsem velmi spokojený, protože tu všechno funguje tak, jak má. U speciálních škol je klíčová bezbariérovost, což škola po dostavbě venkovního výtahu již splňuje na sto procent. Kromě toho je zde opravdu patrná snaha ze strany vedení školy o to, aby tu žáci měli příjemné a rodinné prostředí. Myslím si, že speciální škola v Moravské Třebové je skvělým příkladem pro další speciální školy v našem kraji,“ sdělil radní Josef Kozel.
Žáci mají ve škole k dispozici například výtvarnou a keramickou dílnu s pecí, audiovizuální učebnu s interaktivní tabulí, místnost s trampolínou, snoezelen, rehabilitační místnost s masážními křesly, bazénem s míčky a podsvícenou pískovnou nebo muzikoterapeutickou místnost s africkými bubny, klavírem a dalšími nástroji.


Chrudimské gymnázium bude mít novou fasádu 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou Chrudimi Františkem Pilným. Mezi debatovanými tématy byla aktuální investiční činnost kraje ve městě či záležitosti v oblasti rozvoje cestovního ruchu.
V rámci jednání seznámil hejtman starostu s aktuálním plánem kraje na opravu historické omítky Gymnázia Josefa Ressela. „Na konci září jsme vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele stavby, která je svými technologickými postupy poměrně složitá, a proto může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek. Předpokládaná hodnota stavby přesahuje 42 milionů korun a bude financována čistě z krajského rozpočtu bez využití evropských dotací. Na počátku září jsme pak vyhlásili výběrové řízení na zateplení budovy Obchodní akademie Chrudim, kde je předpokládaná hodnota 21 milionů korun. V případě této stavby se jedná o projekt spolufinancovaný z Operačního programu Životní prostředí,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ten také potvrdil, že krajský rozpočet ve svém návrhu počítá s finančními prostředky na opravu fasády Regionálního muzea v Chrudimi. „V rámci navrženého rozpočtu, který bude v prosinci schvalovat krajské zastupitelstvo, jsme po vzájemné dohodě vyčlenili na opravu fasády částku 3,2 milionů korun,“ uvedl hejtman.
Starosta Pilný naopak představil hejtmanovi záměr na vybudování návštěvnického centra u vstupu do chrudimských městských lesů na Podhůře. To by mělo obsahovat zázemí pro turisty, expozice se zaměřením na krajinu v CHKO Železné hory. Součástí by mělo být také zázemí pro přednášky či školní programy. „Městské lesy na Podhůře se pro umístění takového návštěvnického a vzdělávacího centra jeví jako optimální protože jsou hojně navštěvované, a to nejen kvůli rozhledně Bára. Celý prostor lesů je velmi příjemnou lokalitou pro trávení volného času s propojením směrem na Kočičí hrádek a Slatiňany,“ řekl Martin Netolický s tím, že by kraj mohl na stavbu dílčím způsobem přispět v rámci podpory rozvoje cestovního ruchu.