Českotřebovský deník 324/2021 (18/11)
V sobotu bude jubilejní 60. Jabkancová  

Výběr z programu  - začínáme ve 13:30 hodin

Po zahájení pouti vystoupí imitátoru Petr Jablonskému
Petr Skalický: Když voní Jabkanec
Hlášení policajta paní purkmistrové
Šlapeto      Čtyři páry...
Scénka Na rybách
Šlapeto      Lidičky já mám rád pivo,  Bílý kvíteček
Scénka Walkman
Šlapeto      Racajdička,   Pražská frajerka
Scénka Moje žena….
Šlapeto      Já mám holku od okolků, Černá čára
Scénka Kufr za dveřmi
Šlapeto      Potkalo mě štěstí,    Karolinka
Scénka Výběrové řízení
Šlapeto      Už, už,   Za Strahovskou branou
Scénka Drbny
Šlapeto   Kde je moje máma, Tulácká
Šlapeto      Dudlajda, Dneska pouť tady byla, Kostelíček  
Změna programu vyhrazena 

Toulky historií České Třebové  Kalendář na rok 2022     

Nový českotřebovský kalendář 2022 byl již v tomto týdnu předán do prodeje. Zakoupit jej můžete za obvyklou cenu  jednak v knihkupectví KOSMAS, v prodejně DAS v Sadové ulici a papírnictví Vlasty Machové v Litomyšlské ulici.  Kalendář opět obsahuje unikátní historické snímky z Českotřebovska se stručným vysvětlujícím komentářem.

Dne 17.11.2021  nás potkala nepříjemná věc  

Při venčení naší fenky Žofinky nastala souhra několika nepředvídatelných událostí, cca ve 20:15 - 20:30 (opravdu nevím, měl jsem jiné starosti), byla naše fenka napadena jiným psem, a podle MVDr. Jakuba Košťála stačilo opravdu málo, aby událost skončila tragédií. Až v ordinaci MvDR. Jakuba Košťála jsme zjistili, jak vážná situace je, a že stačilo opravdu málo, a naše Žofka už nemusela žít. Naštěstí prý vše dopadne dobře. Snad. Pes byl velký a robustní, ale prý hodný a hravý. Hlavně byl VOLNĚ PUŠTĚNÝ. S paní majitelkou jsem hovořil, a prý je to kliďas, co nikomu neublíží. Byla tam i její "známá", asi s jorkšírským teriérem, a bylo znát , že  se spolu snesou, že se znají. Proč napadl, a držel v zubech, naší Žofinku nevím, asi mu nevoněla. Neštěkala ani jinak nedorážela. Naše Žofinka má  dost hluboké rány, ale jinak snad bude v pořádku.
Hlavně bych chtěl poděkovat: MVDr. Jakub Košťál, za ošetření v noci a ve státní svátek...
Děkuje naše Žofinka a hlavně  Svobodovi.


Past na kamiony

Propadlá kanalizace  na průtahu města v Riegrově ulici způsobila problémy již o svátku 17/11, ale daleko větší pak i ve čtvrtek 18/11, neboť se zvýšila frekvence kamionů. Objížďka byla vedena ve směru od ústí Litomyšlskou ulicí až k Pewagu a potom Matyášovou Kozulovskou a Semanínskou ulicí. Kamiony však bloudily, prodíraly se mezi zaparkovanými vozidly  třeba i v ulici Pražského  a na Novém náměstí a  způsobily problémy jiným vozidlům. Naštěstí se to nějak přestálo, ukázalo se, jak jsou někteří řidiči  kamionů opravdu šikovní. Na fotografiích je jednak uzavřený úsek a také jízda soupravy s osobními vozy, která nemohla projekt pod železniční most na Litomyšlské a musela jet Sadovou ulicí a přes kruhový objezd a Terminál. Zvládlo se to docela, občas však rozhoupaná souprava způsobila nemalé jiskření při styku s obrubníky a vozovkou, viz foto.

ODPADOVÉ DEBATY JSOU ZRUŠENY. NAHRADÍ JE ON-LINE PŘENOS

Vzhledem k nově přijatým protiepidemickým opatřením je aktuálně probíhající série besed s občany města, která se zaměřuje na připravované změny v systému svozu odpadů, ukončena. Zrušeno je také plánované setkání se zástupci bytových družstev a SVJ.
Besedy nahradí on-line přenos, který proběhne na kanále YouTube a Facebooku města v úterý 23. listopadu od 17:00. Sledující budou mít možnost pokládat své dotazy prostřednictvím komentářů. Záznam z livestreamu bude následně zveřejněn

Zahájena 2. část letošního ročníku městské hokejové ligy

Došlo k přesunům mezi jednotlivými ligami  a byly odehrány první zápasy druhé části. Je třeba držet palce, aby se letošní ročník soutěže podařilo dohrát a dovést do úspěšného konce. Zatím se mohou odehrát beze změny zápasy do 21. listopadu. Podle zatím vyhlášených opatření by se hrát mohlo i nadále, ovšem pouze po splnění dalších přísnějších opatření.

Zálohování PET lahví - hrozba pro města a obce?

Článek publikuje spolek Naše odpadky z.s. a je pozvánkou na bezplatný online seminář na téma zálohování PET lahví.
Má vysvětlit, že propagátoři zálohování PET lahví  medializují pouze pro ně lichotivé informace a nezmiňují druhou stinnou stránku věci. Jako např.: 
- pokles odměn od společnosti EKO-KOM,
- nárůst nákladů za dotřídění zbylých plastů,
- snížení komfortu sběru tříděných plastů,
- pokles tříděné složky v rámci dosažení míry separace stran nového odpadového zákona aj.
Seminář se bude konat ve čtvrtek 2. 12. 2021 v 9:00 hod. prostřednictvím platformy Microsoft Teams. Přihlásit se můžete v den konání semináře kliknutím na toto tlačítko. Cílem spolku NAŠE ODPADKY je směřovat vývoj odpadového hospodářství ČR ve prospěch obcí a měst. Spolek je přesvědčen, že zavedení záloh PET lahví by bylo v neprospěch obcí a měst. Seminář je zcela financován z příspěvků členských obcí – jediný zájem, který seminář sleduje, je zájem obcí a měst.
Za sdružení obcí a měst, které chtějí směrovat vývoj odpadového hospodářství ve prospěch samospráv. 

Epidemii navzdory v Ústí pořádají podzimní setkání s veřejností 

Bude v úterý 23. listopadu od 17 hodin tradičně v Malé scéně.
Na programu setkání jsou
Participativní rozpočet PRO ÚSTÍ
Revitalizace sídliště Hylváty
Návrh úprav Wolkerova údolí
Kamerový dohlížecí systém - vyhodnocení ankety  
K programü byly zveřejněny i podklady. Podmínkou účasti je splnit všechna nařízení anticovid.

 

Dlužníci se mohou díky „milostivému létu“ zbavit svých dluhů…

Od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 mohou dlužníci využít „milostivé léto" a rychle se zbavit svých dluhů. Zejména u dlouhodobých exekucí může „milostivé léto" zachránit nemalý finanční obnos, dlužníkovi se zcela odpouští úroky z prodlení a jiné příslušenství.
Co je milostivé léto a jaké jsou jeho výhody?
Na základě právní úpravy tzv. milostivého léta se fyzickým osobám, které mají dluh vůči státu vymáhaný soudním exekutorem, naskýtá šance splnit svůj dluh zjednodušeným a hlavně finančně výrazně méně nákladným způsobem.
Právní úprava tzv. milostivého léta nabyla účinnosti dnem 28. října 2021. Od tohoto data poběží tříměsíční lhůta, během níž může povinný (dlužník) zaplatit nezaplacenou nebo jinak nezaniklou jistinu vymáhanou v exekučním řízení (případně doplatit zbývající část jistiny) a náklady exekuce, které činí 750,- Kč plus DPH (je-li soudní exekutor plátcem daně z přidané hodnoty). Pokud tak povinný (dlužník) učiní, bude exekuce zastavena a soudní exekutor rozhodne o osvobození od placení veškerých dalších vymáhaných pohledávek přesahujících zaplacenou jistinu v exekučním řízení v rozsahu, v němž nebyly dosud uspokojeny. Pokud ale povinný (dlužník) nejpozději do 28. ledna 2022 nesplatí svůj dluh na jistině a nákladech exekuce, exekuce mu poběží dál.
Dosud nebyla nikdy v historii České republiky žádná obdobná možnost, jak se rychle zbavit svých dluhů. Zejména v případech, kdy exekuce probíhá již delší dobu, může povinným (dlužníkům) využití tzv. milostivého léta zachránit nemalý finanční obnos, neboť se povinnému (dlužníkovi) zcela odpouští úroky z prodlení a jiné příslušenství.
POZOR: Netýká se případů, kdy po povinném (dlužníkovi) vymáhá jeho dluh přímo soud, nebo jiná organizační složka státu, jako správce daně, tzn. daňovou exekucí. U těchto exekucí nelze „milostivé léto“ využít.
Na jaké pohledávky lze využít?
Na jaké pohledávky lze využít – na pohledávky splňující všechny níže uvedené podmínky:
l dluh je vymáhán exekučně soudním exekutorem,
l povinným (dlužníkem) je fyzická osoba a oprávněným (věřitelem) je Česká republika, územní samosprávný celek, zdravotní pojišťovna, Český rozhlas nebo Česká televize, a další subjekty uvedené v části druhé čl. IV bodu 25 zákona č. 286/2021 Sb.