Českotřebovský deník 325/2021 (19/11)
Kohout 2008: Miro Žbirka zpíval také před 12 lety oceněným 

V souvislosti s úmrtí našeho předního zpěváka Miroslava Žbirky a jeho dnešním posledním rozloučením, které se konalo za účasti mnoha významných hostů dnes v Praze, si připomeňme vystoupení tohoto umělce v České Třebové, které se konalo před 12 lety v březnu 2009 na Slavnostním večeru věnovaném udílení Cen města Kohout 2008.
Bylo to 29. března 2009. Na slavnostním večeru byly předány výroční ceny města Česká Třebová z rok 2008 Kohout, keramické práce z dílny Ladislava Šicha, které se udělují od roku 1999.
První ročník  se konal v obřadní síni města, tehdy ještě ve staré radnici v I. poschodí, v dnešní zasedačce městského zastupitelstva. Od druhého ročníku je již předávání veřejnou akcí. Na slavnostním večeru bylo předáno celkem šest cen města. Slavnostní večer ve velkém sále Kulturního centra moderoval  opět Jan Čenský, s přehledem a se znalostí věci.  K dobré informovanosti přispěl také promítaný medailon předem připravený firmou Evroservis, který již několik let (od roku 2005) tvoří samozřejmou část  atmosféry předávání cen města. Ceny městy toho roku převzali:
Stanislav FišarPhDr. Jana Kostřicová, Ph.D.,Mgr. Josef Kopecký,
Pěvecký sbor Bendl Česká Třebová, Denis Špička, Břetislav Demel - in memoriam
Na závěr  slavnostní části večera pak  předal starosta města Jaroslav Zedník Ocenění starosty města Adriano Polettimu, starostovi partnerského města Agrate Brianza, který v květnu  2009 končil ve funkci starosty. Pro slavnostní večer si tehdy připravil vynikající a dlouhý projev v češtině, ve kterém  vysvětlil svoje pocity při navazování  partnerských vztahů před pěti lety na jaře roku 2004 a porovnal je s tím, co všechno dnes o České Třebové ví a zná.
Po slavnostní části se konal koncert  Miro Žbirky se svou skupinou, který všechny přítomné oslovi a doslova nadchl. Byla to krásná tečka za slavnostním večerem. Vzpomínka na tento večer může dnes připomenout, že Českotřebováci měli možnost přímého setkání s tímto nezapomenutelným umělcem. (mm)

Evropské dotace REACT EU  pro Pardubický kraj

    Výjezdové základny zdravotnické záchranné služby ve Vysokém Mýtě, na Seči, v Moravské Třebové + 14 sanitních vozidel.
    Orlickoústecká nemocnice – výstavba pavilonu centrálního příjmu. 
    Pardubická nemocnice – výstavba pavilonu centrálního urgentního příjmu. 
    Chrudimská, Litomyšlská i Svitavská nemocnice – vybavení navazujících oborů na urgentní příjem druhého typu. 
    Pardubická nemocnice – vybavení pro onkologické pacienty, laboratorní vybavení. 
    Domov na zámku Bystré – rekonstrukce domu v Bystrém. 
    Nákup nových vozidel pro příspěvkové organizace kraje v oblasti sociálních služeb. 
     
    Před dvěma lety: Hubálkova ulice mění tvář, padla Zedníkova vila

    V té době byl použit i termín "Buranská demolice", neboť se demolovalo právě na státní svátek 28. října. Z akce máme i kraťoučké video Ing. Václava Poláka viz ZDE. Od té doby byla Hubálkova ulice upravena, plochy v areálu Korada zatravněny a upraveny. Žádná další výstavba zde neprobíhá. Areál Korada byl jednotně oplocen a  společnost Korado nyní upravuje také oplocení rozvojové plochy na rohu Slovanské a Hubálkovy ulice, které bylo v dezolátním stavu. . 


    V roce 2005 se opravoval Bosenský pavilon. Byl v dezolátním stavu

    Byla to tehdy zoufalá situace, připomeňme si ji. V krásném parku byl pavilon pro ostudu. Práce však začaly a dovedly pavilon postupně do současné kvality, nyní již v parku dělá ozdobu, konají se zde také svatební obřady.
    Pavilon v současné kondici vidíme na záběrech pořízených v červenci 2020 při natáčení televizního filmu s olympijskou vítězkou Evou Samkovou a Tomášem Krausem. Průvodcem po Javorce byl  Martin Netolický. Došlo i na otužileckému koupání....

    125 let od postavení základní školy v Nádražní ulici

    Obecní zastupitelstvo v čele se starostou Josefem Glűcksmannem stanovilo rozpočet na 50 505 zlatých a stavbu zadalo staviteli J. Drahošovi z Vysokého Mýta. Nová budova školy se začala stavět 19. března 1894 na pozemku vykoupeném od F. Neugebaurové. Stavba byla rozložena na dva roky a 1. září 1896 byla v termínu odevzdána. V neděli 6. září 1896 se konaly oslavy školy – bohoslužby, svěcení školního praporu, průvod městem, slavnostní projev zástupce obce, obřad svěcení školy, veřejná prohlídka školy. Následovala hostina u Netušilů pro zvané, koncert a zábava. Po letech kapacita školy nestačila a muselo se přistavovat. Budova po celý čas nesloužila pouze dětem. V 50. letech se do budovy nastěhovali vojáci československé armády a setrvali v ní do roku 1956. Potom zde vznikla tehdy 3. osmiletá střední škola. Budovu zanechali vojáci ve velkém nepořádku. Trvalo několik let, než byla škola uvedena do původního stavu. Jan Skalický

    Vzpomínkový večer na Gabriela Kubelku před 120 lety 

    Gabriel Bohuslav Kubelka byl na v závěru 19. století uznávaným měšťanem. Byl učitelem spisovatelem, lyrickým básníkem, členem významných spolků ve městě. Zemřel v říjnu roku 1900. K uctění památky Gabriela Kubelky pak na jaře roku 1901 uspořádal spolek Měšťanská beseda Kubelkův večer jako vzpomínkovou slavnost  na  kterém byl vzpomenut význam spisovatele pro celý region. Hlavní proslov měl J. B. Hubálek. Tento večer měl bohatý hudební, pěvecký a literární program, na kterém se podílel také např. Hudební kroužek Ústí nad Orlicí se svými sólisty a místní Kroužek tamburašů.
    Kdo byl Gabriel Kubelka:  Do našeho města přišel s otevřením chlapecké a dívčí měšťanské školy v roce 1874. Tehdy se nová škola ještě nacházela v soukromém domě Hynka Rybičky na rohu náměstí a Skuhrovské ulice.  Přestože se v našem městě nenarodil (byl rodák z Přestavlků u Chrudimi) , svůj druhý domov si velice oblíbil. Svědčí o tom řada básní a hlavně nám všem známé čtyřverší, vtesané do kamene pro studánku Javorka. V České Třebové se také oženil. Jeho ženou se stala dcera kupce a bývalého starosty Jana Čížka. Byl dobrým učitelem zároveň i uznávaným básníkem. Napsal řadu lyrických básní, mnohé z nich byly otištěny v Šimáčkově časopise Světozor, některé otiskl Svatopluk Čech ve svých Květech. Mnohé básně G. Kubelka i také překládal. Známý je  verš Gabriela Kubelky na pamětní desce u českotřebovského pramene Javorka: Poutníče postůj!... Zemřel 26. října 1900 a jeho hrob je na čestném místě na novém českotřebovském hřbitově (zřízeném až 5 roků po jeho úmrtí).