Českotřebovský deník 326/2021 (20/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Výběr z programu 60. Jabkancové pouti
Jubilejní 60. Jabkancová pouť se konala  letos 20. listopadu vlastně až na druhý pokus. Měla být  v loňském roce, kdy právě uplynulo 60 let od té první započtené pouti, pořádané bývalým Občanským výborem 8 A U Kostelíčka vedeným Čeňkem Hamplem.  
Loni však  vládní nařízení žádnou takovou akci neumožnilo. Nakonec ani "pracovní podmínky" by loni nebyly nejlepší, přes Třebovku byl tehdy ještě nedokončený most s problematickým využitím Lidické ulice.  
Letos příprava snadná nebyla, potvrdili to jak  vystupující "Jabkancoví umělci",  muzikanti, tak i všichni zapojení do tzv. "výrobní sféry". Všechno bylo "o fous" a Damoklův meč možného zákazu byl na spadnutí. Nakonec všechno klaplo, byly to jistě ale nervy a o to větší je zásluha všech, kteří  pro Jubilejní pouť udělali co mohli.  Jabkancové tržiště bylo jistě zatím nejdelší, počet lidí však přes pěkné počasí jistě rekordní nebyl. Snad ten koronavirus tak nějak zapůsobil.  Z pouti máme narychlo připravený videozáznam několika vystoupení. Mezi nimi je 24 minutový  dialog Petra hosta letošní pouti Petra Jablonského , který zde pro svůj "rozhovor" přivedl spoustu dalších hlasů, pro které měl navíc přiopravená vtipná témata jejich "vystoupení".
Nechybí ani písničky skupiny "Jabkancové Šlapeto" a hlášení policajta Franze paní purkmistrové o tom, co že se v naší nejstarší čtvrti za ten rok, či vlastně dva událo.  
Českotřebovský deník mimo první rychlou ukázku tradičního programu z Jabkancové pouti, do které bylo přidáno i vystoupení Petra Jablonského připravuje i  komplexní dokument, který bude připraven ve spolupráci kameramanů Libora Vašiny a Milana Mikoleckého. Bude uveden v blízké době.
Navíc máme z letošní jubilejní pouti k dispozici velkou fotoreportáž Luboše Kozla (se 46 snímky), která  bude uvedena zítra v neděli 21. listopadu dopoledne.  Zatím alespoň několik snímků z "vlastní dílny"

Vánoční strom přijel na náměstí

Kolem jedenácté hodiny dopolední, přesně podle předchozí předběžné informace, přijel na Staré náměstí  nový Vánoční strom. Jeho instalace se však opozdila, protože autojeřáb, který jej na místě naložení pomáhal instalovat na vozidlo potom při další manipulaci zapadl a musel být vyproštěn. S mírným zpožděním tedy strom na Starém náměstí stojí a čeká na to až bud ustrojen. Myslím, že byl vybrán pěkný exemplář, můžete to posoudit z obrázků.....

Městská hokejová liga CHL přerušena

O pokračování soutěže od pondělí 22.11.2021 rozhodlo poslední mimořádné opatření vlády ČR z 18.11. 2021.  Na jeho základě se zásadně mění podmínky pro vstup na Zimní stadion a vlastně do všech veřejných prostor na území státu. Vedoucí ZS Jarda Šimek udělal telefonickou anketu mezi jednotlivými vedoucími týmů CHL a po vyhodnocení je jasné, že byť neradi, ale přesto musíme pozastavit probíhající soutěž CHL. Důvod je jednoduchý - většina týmů nedá dohromady potřebný počet hráčů, kteří splňují podmínky současného opatření.
Soutěž jsme se rozhodli pozastavit do konce roku 2021, další rozhodnutí o způsobu, jakým bude soutěž pokračovat, bude rozhodovat především situace kolem pandemie COVID -19 a případné změny opatření vlády ČR.   
Další provoz zimního stadionu v České Třebové se nadále bude řídit podmínkami opatření, které jsou upřesněny v příloze této zprávy. Všichni návštěvníci včetně sportovců jsou povinni je dodržovat a obsluha ZS je bude vyžadovat, dle znění opatření vlády ČR.
Prosím všechny o respektování našeho rozhodnutí, věřte že nás to určitě hodně mrzí a mně osobně obzvlášť vzhledem k tomu, že jsem aktivní hráč soutěže.

Kácení v parčíku na Nábřeží Míru 

Situace je zachycena na fotografiích.  Jistě je potřeba rostoucí zeleň upravovat a někdy i kácet, ale mně osobně to někdy připadá, že by ve Třebové byli nejraději bez stromů a nahradili je auty. Včera jsem byla kolem 11 hod. na náměstí a měla jsem co dělat, abych  přešla na chodník. Všude po celém náměstí  přilehlých ulicích stála auta. Konečně všechna auta nahoře přejela a já měla chvilku na přeběhnutí do škvíry mezi auty a na chodník u podloubí. Chodec tady začíná být ohrožený druh a už se nedivím,že si staří občané na tuhle situaci stěžují a bojí se přecházet ve městě silnice. Vidím to i tady u nás na křižovatce v Hýblově a Podbranské ulici . Od té doby co to spravili je tady provoz mnohem větší a přejít bývá problém. Chybí odstavná parkoviště a problémem je především to, že lidi nejsou ochotni udělat krok pěšky. (VV)

UPOZORNĚNÍ: NEMOCNICE OD PONDĚLÍ OMEZÍ PLÁNOVANÉ OPERACE.
OMEZENÍ NEPLATÍ PRO ONKOLOGII A AKUTNÍ MEDICÍNU

Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci i v Pardubický kraj a skokovému nárůstu hospitalizací pacientů s Covid-19, kteří potřebují odbornou pomoc na speciálních izolačních lůžkách, přistupují všechny Nemocnice Pardubického kraje na základě žádosti koordinátora lůžkové péče k omezení tzv. elektivní (odkladné) zdravotní péče. Jde o omezení veškerých výkonů s výjimkou akutní a onkologické péče. Opatření nabývá platnosti v pondělí 22. listopadu.
Po dvou předchozích vlnách covidu je personál nemocnic vyčerpaný a zajištění běžné péče ve standardním režimu není kvůli specifickým podmínkám izolačních režimů na covidových jednotkách možné. Nemocnice tak musejí s navyšujícími se počty hospitalizovaných covidových pacientů omezovat plánovanou péči.

COVID PŘEHLEDNĚ PRO VŠECHNY OBCE (včetně 90 denní historie)

Více si můžete prohlédnout na webu  COVID-19 podle obcí - CoVdata.
Podle přehledu vyplývá, že již pětina obyvatel města s nějaké formě COVID prodělala. Ne webu jsou grafy vývoje nákazy za posledních 7 dnů, 14 dní až 90 dnů.
Covid-19 je infekční onemocnění, které je způsobeno novým koronavirem SARS-CoV-2 (dříve označovaným jako 2019-nCoV), jenž se začal šířit v prosinci 2019 z čínského města Wu-chan. Označení covid-19 bylo Světovou zdravotnickou organizací prohlášeno za oficiální dne 11. února 2020. Covid-19 se již rozšířil do více jak 200 států a teritorií. Dne 1. března 2020 byly kolem 16.00 SEČ oznámeny první tři případy výskytu onemocnění covid-19 v Česku.
Covid-19 je vysoce infekční nemoc. Virus je schopný se přenášet z člověka na člověka, šíří se pomocí kapének při kýchání, kašlání, případně tělesném kontaktu. Světová zdravotnická organizace vydala odhad, že hodnota indexu nakažlivosti R0 se může pohybovat někde v rozmezí 1,4–2,5, což je podobné jako u nemoci SARS. Inkubační doba se pohybuje přibližně mezi 1 a 14 dny a i během ní je nemoc infekční. Přenos viru na další osoby byl potvrzen v období 1-3 dny před projevem příznaků onemocnění. Medián inkubační doby je přibližně 5 dní.

 

Hlasuje pro čapí oázu v České republice (Dvůr Králové nad Labem)

Za posledních 30 let přišla Česká republika o 10 milionů a celá Evropská unie o 300 milionů ptáků. Otázka ochrany ptáků má proto mezinárodní rozměr. Ptáci obecně, včetně čápů, umírají na zranění (úraz elektrickým proudem, dopravní nehody), otravy, pytláctví a lov na svých migračních trasách. Především však kvůli ztrátě možnosti získávání potravin v důsledku využití chemie v zemědělství a zániku nebo znečištění mokřadů, kde mají své stanoviště.
 
Ochrana čápa bílého je spojena s ochranou mnoha dalších druhů (rostlin, motýlů, hmyzu, ještěrek, žab, jiných druhů ptáků) a zaručuje tak zdravý ekosystém. V plánu je vybudovat oázu pro čápy v České republice vytvořením území s mokřady a rybníky v oblasti o celkové rozloze 40 000 m2. Projekt je plánován na několik let (každý rok je plánován rozvoj 500 m2). Průběh prací závisí na dohodě s vlastníky půdy a na tom, kolik své půdy jsou ochotni vzdát nebo prodat. Místo: Dvůr Králové nad Labem – jedno z nejoblíbenějších míst čápů a dalších druhů ptáků v České republice.
Předpokládá se nárůst populace bílého čápa z několika desítek na několik set ptáků ročně, stejně jako zvýšení počtu hnízd a míst odpočinku na migračních trasách. Samotný projekt pomůže i dalším druhům ptáků (které se během svých migračních tras zastaví, aby si odpočinuly a nakrmily) a přispějí k ochraně flóry, protože v této oblasti jsou vzácné druhy orchidejí.
Více informací o situaci čápů bílých naleznete v našem videu.
Postavte si s námi ptačí oázu – hlasujte hned teď ZDE