Českotřebovský deník 327/2021 (21/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Proměny českotřebovského nádraží

  Téma Proměny  českotřebovského nádraží  bylo úvodem nového cyklu seminářů Městského muzea. Pod názvem Seminář o železnici nejen pro železničáře nabídne Pavel Stejskal různá témata. Nepůjde jen o historii, ale i o změny v železničním  provozu,  vývoj  kolejových vozidel,  železniční stavitelství,  budoucnost železnice a další.  Lze uvažovat také o exkurzích. Seminář zaujme i studenty zaměřené na železniční obory.  Jako lektoři se zde budou střídat i další odborníci a osobnosti. 
Pavel Stejskal je píšící železničář, publikuje na českých i slovenských webech, také v železničářské literatuře, je autorem řady publikací k výročím železnice v širokém regionu, píše také odborná pojednání v technické literatuře, je spoluautorem řady výstav zorganizovaných např. Městským muzeem ve Svitavách, jeho rodném městě. Připomeňme ještě i to, že Pavel Stejskal je spoluautorem  videofilmu Českotřebovského deníku k loňskému výročí železnice v České Třebové, který po uvedení na internetu má více než 4300 shlédnutí. Je tedy pro nás ctí, že se ujal role přednášejícího, a to nejen na  této přednášce zaměřené k loňskému výročí, ale bude jako lektor rád spolupracovat i na dalších akcích v rámci nově se tvořícího "Semináře o železnici nejen pro železničáře" Pavel Stejskal nyní na konci roku po dlouhé službě u Českých drah a ČD Cargo odchází do důchodu a bude mít na své aktivity kolem železnice více času. Tak  jako na první přednášku 16. listopadu, má připravena i další témata.  26ti minutový průřez přednáškou najdete ZDE

Bendl zpíval "naživo" po téměř dvouleté přestávce

V neděli 21. listopadu si mohl Bendl po téměř dvouleté vynucené koronavirové přestávce zase naživo zazpívat. O poslední předadventní neděli se rozezněl sborový zpěv v kostele v Řetové. V první části programu vystoupilo "Mim-trio", tedy Miluše, Jana a Bohuslav Mimrovi, kteří zahráli krátké skladby z pera Johna Weldona, G.F.Händela a J.B. Loeilleta. Jejich vystoupení bylo prokládáno sólovými áriemi Evelíny Krejčí za varhanního doprovodu Františka Mikeše. Zazněly tak dvě árie z opery Xerxes a Rinaldo G.F.Händela.
Druhá polovina programu patřila Bendlu, který předvedl zejména duchovní skladby, prokládané lidovými a umělými písněmi. Po dlouhé době zazněly i náročné pětihlasé skladby Pater noster Zdeňka Lukáše nebo Sicut Locutus Est J. S. Bacha. Koncert se těšil velké návštěvnosti. Bylo znát, že byl příjemným zpestřením podzimního víkendu jak pro návštěvníky, tak i pro účinkující. Snad se epidemiologická situace příliš nezhorší a podobný koncert bude možné brzy uskutečnit třeba i v České Třebové. Také doufejme, že se tradiční plánované koncerty České mše vánoční Jakuba Jana Ryby letos uskuteční a nebudou v rámci epidemiologických opatření zrušeny, aby mohl Bendl vystoupit také "doma" ještě tento rok.  Pavla Skopalová

Při Jabkancové pouti byla v areálu u rotundy zajímavá soutěž pro děti

V souvislosti s Jabkancovou poutí navštívilo areál rotundy sv. Kateřiny mnoho lidí, také odjinud, kteří do Třebové na pouť přijeli.  Areál starého hřbitov a je stále pietním místem a  byl pro pouť pěkně upravený, stejně jako prostor před rotundou sv. Kateřiny. po této stránce není opravdu  městu Česká Třebová nic vyčítat.  V areálu rotundy byla pro děti připravena zajímavá soutěž, vědomostní kvíz o památkách v našem městě. V prostoru starého hřbitova byly jednak očíslované kvízové otázky, které  bylo třeba zodpovědět a jednak také informace o předchozím stavu tohoto prostoru, tedy starého městského hřbitova. Pro děti to bylo možná zajímavější využití času než postávat dole v davu dospělých. Za iniciativu je třeba českotřebovské farnosti poděkovat, dokázali obvyklou možnost prohlídky  interiéru nejstarší kulturní památky v našem městě a regionu zhodnotit o zajímavou vědomostní soutěž. Zájem bylo poměrně slušný, dokazují to následující fotografie.

Potvrzení o bezinfekčnosti od pondělí 22/11

Od 22.11.2021 nebudou platit antigenní ani PCR testy jako prokázání bezinfekčnosti. Bude nutné předložit certifikát o očkování či doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Výjimka je pro mladší 18 let a ty, kteří nejsou očkovaní ze zdravotních důvodů.


Dálnice do Časů před dokončením

Nový úsek dálnice D35 Opatovice-Časy má už kompletně dokončenou pokládku obrusné vrstvy na hlavní trase, tj. od začátku úseku po kilometr 10,550. Celková délka ve výstavbě je podle dokumentace 12,610 km.
"Průběžně pokračujeme v dokončovacích pracích jako finální úpravy příkopů - dotvarování, pokládka příkopových žlabů a ohumusování svahů, dosypávání krajnice, osazování svislého dopravního značení a svodidel. V barvě máme už i vodorovné dopravní značení. U protihlukových stěn se osazují panely, výplně a realizují se úniková schodiště," uvádí na svém webu vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR.
V Horních Ředicích na silnici I/36 ve směru na Holice upravili silničáři svislé a vodorovné dopravní značení. "S blížícím se uvedením do provozu úseku dálnice D35 Opatovice-Časy a předpokládaným navýšením intenzity dopravy byla projednána s majetkovým správcem komunikace, Policií České republiky a Krajským úřadem Pardubického kraje úprava dopravního značení v zatáčce u kostela sv. Václava. Důvodem je zpřehlednění úseku a zajištění bezpečnosti na nedalekém přechodu pro chodce. Do úpravy budou zahrnuty bezpečnostní protismykové pásy, výměna stávajícího svislého dopravního značení za značení s reflexní úpravou, doplnění svislého dopravního značení jako je upozornění na přechod pro chodce, dodatkové tabulky, směrové šipky, výměnu dopravního zrcadla a obnovu stávajícího vodorovného dopravního značení," doplnilo ŘSD.
V Sezemicích na křižovatce silnic I/36 a II/298 byly instalovány nové semafory, ve zkušebním provozu jsou od pondělí 15. listopadu. Předpokládané otevření nového úseku dálnice D35 do Časů je 15. prosince 2021.. 

Lanškrounské rybníky budou na zimu bez vody a bez ryb

Na rybnících Dlouhý, Olšový a Pšeničkův na přelomu října a listopadu proběhly výlovy. Trojice rybníků patřící společnosti Rybářství Litomyšl, s. r. o. je zařazena mezi násadové výtažníky, které slouží k odchovu násady.
Výlov takového rybníka se zpravidla provádí každoročně v podzimním nebo jarním období. Rybářství Litomyšl se letos chystá nechat vypuštěné rybníky přes zimu takzvaně vymrznout, čímž dojde k ozdravení celého rybničního ekosystému.
„Toto zimování je nezbytný proces pro zlepšení veterinárních podmínek chovu a jakosti vody a musí se provádět pravidelně. Může to dále pomoci například k redukci sinic v příštích sezonách či redukci nežádoucích druhů ryb, které se do rybníků dostávají z vodních toků,“ dodává Radek Holcman, jednatel společnosti Rybářství Litomyšl. Opět napuštěny budou rybníky v únoru příštího roku tak, aby bylo doplnění velkého množství vody podpořeno táním sněhu. V jarních měsících budou rybníky opět osazeny novou kapří násadou.
Alespoň částečně by mohl být napuštěn také Krátký rybník, který je vypuštěn od listopadu 2020, kvůli rekonstrukci bezpečnostního přelivu, během které došlo ke zvětšení kapacity přelivu a opravě jeho nevyhovujícího stavu. „Zhotovitel díla má v plánu dokončit práce na opravách v závěru tohoto roku, vše ale bude závist na počasí,“ potvrzuje Josef Fuchs, hospodář Českého rybářského svazu, z. s. MO Lanškroun.


Provoz zimní stadionu je od 22/11 upraven podle aktuálního nařízení vlády

Další provoz zimního stadionu v České Třebové se nadále bude řídit podmínkami opatření, které jsou upřesněny v příloze této zprávy. Všichni návštěvníci včetně sportovců jsou povinni je dodržovat a obsluha ZS je bude vyžadovat, dle znění opatření vlády ČR.
Nově platný provozní řád zimního stadionu  najdete na tomto odkazu zde

VLAKY EX1 NADÁLE STAVÍ NA ÚSTÍ MĚSTO

Cestující veřejnost si oblíbila dálkové vlaky linky Ex1 (Ostravan, Silesia a Cracovia), které ve zhruba dvouhodinových intervalech zastavují na železniční zastávce Ústí nad Orlicí město. Hrozilo však, že v novém grafikonu bude zastavování vlaků vyšší kategorie na této zastávce zrušeno. Díky odboru dopravy na našem městském úřadu, který získal podnět z veřejnosti, se podle posledních zpráv podařilo vlaky Ex1 na zastávce Ústí nad Orlicí město udržet beze změny i pro nový jízdní řád na rok 2022. 

  • Rybník Hvězda po výlovu

  • SILVESTR v ÚSTÍ NAD ORLICÍ S OHŇOSTROJEM

    V pátek 31. prosince se Mírovém náměstí uskuteční akce "SILVESTR NA NÁMĚSTÍ"  Od 17:00 hodin bude vystoupení LUCIE DOBROVODSKÁ & VERONIKA BARTOŠOVÁ & PAKA, od 18 hodin  18:00 hodin OHŇOSTROJ
     
    TANEČNÍ V ÚSTÍ SKONČILY

    V Kulturním domě v Ústí nad Orlicí se uskutečnilo zakončení letošních tanečních kurzů. Kurzů se letos účastnilo celkem 62 mladých tanečníků a tanečnic v 10 lekcí doplněných jednou prodlouženou a závěrečným věnečkem. 
    Večer byl připraven slavnostní nástup, taneční série, při které tanečníci předvedli, co se naučili, dále tanec s rodiči a volný program. Pro zájemce byl letos připraven fotokoutek.
     
    Karel Šíp po ročním odkladu přijede do Ústí

  • čtvrtek 2. prosince 19:30 hodin Roškotovo divadlo MINIPÁRTY S KARLEM ŠÍPEM, host: J. A. Náhlovský Zcela nová zábavná talk show baviče, moderátora a textaře Karla Šípa na motivy televizního pořadu Všechnopárty tentokrát s jediným hostem J. A. Náhlovským. Prostor dostanou také dotazy diváků. Přeloženo z 18.11.2020 a 8.4.2021

  •