Českotřebovský deník 328/2021 (22/11)
Podél cyklostezky roste nové stromořadí

Jediným nedodělkem při předání cyklostezky na konci měsíce října bylo nedokončení výsadby stromořadí , v uvedeném termínu byly k dostání potřebné sazenice vybraných stromů v dané velikosti a kvalitě. Nyní již stromy rostou,  byly zde vysázeny profesionální firmou a pěkně v řadě, budou obohacením trasy přes Podhorku.  Počet a druh vysázených dřevin odpovídá projektu.

Oprava pohledové stěny bývalé tržnice na Novém náměstí" 

Je třeba konstatovat, že ke vzniklým problémům, které byly městem jako objednatelem reklamovány, se dodavatelská firma postavila čelem a oprava díla bude zajištěna  a to i nyní, kdy již nejsou pro takové práce ideální podmínky. (Viz přiložený obrázek obs. vyboulené nerovnosti na šikmé ploše soklu. Za odpovědný přístup je třeba dodavatelské firmě Klejstav poděkovat. Firma provedla místní posouzení stavu s tímto výsledkem:
1. Reklamovaná část díla byla zhotovena nad rámec zadání a oprava schodů nebyla součástí rozpočtu a byla provedena na naše náklady dodavatelské firmy včetně položené dlažby a úpravy soklu. (Pochvala!)
2. Vzhledem k tomu, že nelze dodržet technologický postup následné opravy z důvodu nízkých teplot, lze opravu provést až v jarních měsících při trvalých teplotách nad 10°C
3. Naše firma se i přes to rozhodla, že na své náklady závadu odstraní do 14 dnů.
4. Oprava bude provedena oplechováním stávající soklu. Toto řešení je vhodnější i vzhledem k plánovanému využití objektu a předpokladu zvýšenému pohybu osob.
Tímto se odstraní problematická část a výhledově bude sokl schodiště chráněn před povětrnostními vlivy a bude esteticky ladit se stávajícím oplechováním stavby Lze předpokládat, že město bude s navrženým postupem souhlasit. Jsem velmi rád, že v našem městě máme odpovědné také stavební dodavatele, kterým záleží na kvalitě odevzdaného díla.  Bohužel v dřívější době tomu tak v některých případech nebylo.

Letecká škola v Moravské Třebové bude mít vlastní letadlo s radiostanicí

Radní Pardubického kraje dnes schválili dotaci pro Gymnázium a Leteckou střední odbornou školu Moravská Třebová ve výši 800 tisíc korun. Díky tomu si škola může pořídit cvičný kluzák včetně radiostanice, který poslouží odborné výuce.
„Před dvěma lety jsme na škole otevřeli učební obor zaměřený na letectví a mezi žáky je o něj velký zájem. Pořízení vlastního cvičného letadla je dalším krokem, který odbornému výcviku zajistí vyšší kvalitu. Kromě toho se žáci naučí, jak se o takový stroj starat, aby ho udrželi v dobré kondici i pro své spolužáky,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Škola spolupracuje s řadou odborníků na letectví, díky čemuž je výuka propojena i s prostředím zaměstnavatelů a vysokých škol. „Na výuce se podílí i aerokluby, Letecký ústav VUT Brno nebo firma EEA Tech, která se zabývá opravami a údržbou letadel, a řadí se mezi přední servisní střediska letecké techniky v Evropě. Žáci mohou také absolvovat plachtařský nebo parašutistický kurz na letišti v Moravské Třebové,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Na letišti sídlí i centrum reprezentace ČR v letecké akrobacii. Trenéři si tak zde mohou vybrat mladé talenty z řad žáků a podpořit je v jejich případné profesionální letecké kariéře.

Modernizaci železniční stanice Heřmanův Městec podpoří EU

Hejtman Martin Netolický a krajský radní a starosta Heřmanova Městce jednali s ředitelem Správy Železnic Jiřím Svobodou o koordinaci prací na modernizaci železniční stanice v Heřmanově Městci s městskou investicí do vybudování přestupního terminálu. Ten by měl vyjít na 130 milionů korun. Přibližně stejná částka by pak měla jít na rekonstrukci samotné stanice.
„Vybudování přestupního terminálu je jednou z největších investic v historii našeho města a vyjde na přibližně 120 milionů korun s tím, že 53 milionů korun získáme z Evropské unie. Jedním z velkých benefitů této investice bude přesun autobusového nádraží z náměstí a tím i uvolnění parkovacích míst. Podle naší analýzy 60 procent vozidel na náměstí parkují lidé, kteří ráno nasednou na autobus a večer se vrací z práce. Tato auta tu stojí celý den, což samozřejmě komplikuje život pro krátkodobé parkování,“ řekl Josef Kozel.
Podle hejtmana Martina Netolického je při souběhu velkých investic nezbytná koordinace. „Vzhledem k tomu, že je naplánována i modernizace stanice jako takové, kde je investorem Správa železnic, tak je nutné koordinovat práce tak, aby pokud možno probíhaly zároveň nebo alespoň na sebe navazovaly. Důležité bylo vyřešit přeložení kabelů zabezpečovacího zařízení stanice po dobu výstavby, což se podařilo. Nebylo by šťastné, aby jednomu či druhému investorovi vznikly zbytečné náklady navíc. Oba projekty by měly dohromady vyjít na 260 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že realizace by měla začít příští rok a nejpozději v průběhu roku 2023 by měla být dokončena.   

Vánoční dílny na ZŠ Nádražní 

V pátek 19.11.2021 se na ZŠ Nádražní uskutečnily vánoční dílny. Děti z 5. ročníků a celého 2. stupně vyráběly s velkým nadšením vánoční dekorace, přáníčka, andílky, stromečky, věnce, svícny, pekly cukroví. Všechny tyto výrobky by se měly stát ozdobou a potěchou vánočních svátků. Děti potěšilo, že mohly ukázat nejen své znalosti, ale uplatnit svoji šikovnost, nápady a kreativitu. Více ZDE

Parčík na nábřeží Míru upravily motorové pily 
Nová úprava stání pro kontejnery. 

Stromy úpravu opravdu potřebovaly, lze jen věřit tomu, že po úpravě bude parčík opravdu hezčí a navíc také  vybavený nějakou tou lavičkou. Je to na procházkové trase kolem Třebovky a lavičky či dvě by zdejší prostředí po úklidu  jistě prostředí obohatila. Prořezání a kácení bylo provedeno již před týdnem, ale hromady větví zde jsou pořád, jistě by šlo zařídit aby ihned pro provedení průklestu a kácení byl také vyřešen úklid. třeba tak dobře jako na cestě k chatě U Floriana. Současný stav je na fotografiích. Zde si povšimněte úpravě plochy pro 4 slovy čtyři kontejnery. Dosud stávaly na trávě. Je to tedy jistě  zlepšení.
Zajímavé je však zjištění, kolik tato úprava plochy pro 4 kontejnery stála. Asi mně to věřit nebudete.  Podle  upřesněného výpočtu firmy RYDO, která byla dodavatelem akce to je částka 46 743 Kč i s daní z přidané hodnoty. Zdá se mi to hodně a z této částky mí pak vychází, že se nemůžeme pustit do ničeho většího, protože bychom se nedoplatili.  Letos jsme ve městě  realizovali úpravy  více kontejnerových stání a celkem jsme za to zaplatili spoustu peněz: 405 500 Kč.  A to třeba v ulici V Lukách stojí stále kontejnery ve vozovce, auta je musí objíždět a nikomu to nevadí. V rozpočtu města jsme letos měli na tuto akci 500 tis. Kč, škoda, že se  do realizace nedostala i úprava stání pro kontejnery v této ulici, i když by byla snadná. Peníze na to byly.

Do Polska pojedete přes nový mostek (přes Lipkovský potok)

Původní kamenný klenbový most přes Lipkovský potok nahradila betonová rámová konstrukce, která má nyní již požadované parametry na zatížitelnost i životnost. S rekonstrukcí mostu, který se nachází 300 metrů od státní hranice s Polskem, začalo RŠD na začátku letošního července, kdy začala demolice. S výstavbou nového mostu byli silničáři hotoví 10. listopadu.

Finanční podpora kraje pro pojízdné a venkovské prodejny

Pardubický kraj byl první regionem, který zahájil pravidelnou finanční podporu pro venkovské a pojízdné prodejny. Nově bude finanční podpora rozdělována ze dvou dotačních programů. Novinkou je zapojení kraje do dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek21+ s alokací na jeden kraj v hodnotě tří milionů korun.
„Jsem rád, že pro Obchůdek 21+ byl do určité míry inspirací právě náš krajský program. Pro podporu venkova máme tedy nyní dva programy – náš krajský a Obchůdek21+ ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Každý z programů je tak trochu pro jiné žadatele, a to zejména z hlediska velikosti obce. Náš krajský program je primárně zaměřen na ty nejmenší obce a vesnice do 500 obyvatel, pak je zde i možnost žádat dotace v případě vesnic a obcí do 700 obyvatel, ale v tomto případě už je to podmíněno výší obratu. Navíc je propojen s podporou regionálních potravin. Program ministerstva pak počítá s podporou prodejen v obcích do tisíce obyvatel bez návaznosti na další podmínky. Vzhledem k tomu, že v Pardubickém kraji máme dva programy, stanovili jsme podmínku, že požádal-li si zájemce o podporu prodejny v jednom programu, nemůže už žádat v programu druhém,“ vysvětlil krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
Pro každý kraj byly Ministerstvem průmyslu a obchodu vyčleněny tři miliony korun. „Celkově jsme od 22. října do 3. listopadu obdrželi na rok 2021 šedesát  žádostí s finančním požadavkem zhruba 5,9 milionu korun. Třímilionovou alokaci jsme se rozhodli rozdělit rovnoměrně mezi všechny oprávněné žadatele. Maximální výše dotace v jednotlivém případě tedy bude činit nejvýše 50 095 korun na prodejnu,“ řekl radní Miroslav Krčil.