Českotřebovský deník 329/2021 (23/11)
Skladová hala v Borku, jejíž stavba měla být odstraněna, se řeší a zůstane.

Výzva k odstranění stavby, vydaná stavebním úřadem byla pozastavena. Mezi majitelem pozemku (městem Česká Třebová na straně jedné  a stavebníkem  a současně nájemcem (firmou Böhm plast technik) došlo k dohodě o řešení problému. Město dalo usnesením rady města 15.11. souhlas se stavbou v posunuté poloze a schválilo podmínky dohody, za kterých souhlas platí. Stavebník na sebe vzal nové povinnosti, které se týkají úpravy městské budovy čp. 2055 sloužící jako depozitář muzea tak i další povinnosti spojené s provozem, údržbou a zajištěním přístupu. Opláštěná hala zde stojí, čeká na dokončení. Dnes se pracovalo např. na nájezdové rampě, která mění přístup k hale ve směru od náměstí 17. listopadu a současně zajistí i přístup do budovy depozitáře městského muzea. Tato skladová hala umožní firmě Böhm plast-technik opustit areál v Bezděkově, o jeho využití projevilo zájem město Česká Třebová, jako o prostor umožňující další rozvoj Domova pro seniory. Na fotografiích je stav staveniště dnes 23. listopadu 2021.
Stálo by za to ještě porovnat, jak se změnily výškové poměry té části městské parcely, na které nyní stojí nedokončená hala. Máme k tomu účelu snímek z března 2021, z 26.dubna, kdy byla stavba na trávníku volné parcely vyměřena (o pětimetrové vzdálenosti od budovy depozitáře byly již tehdy pochybnosti), potom z průběhu září, října a nyní máme snímky z listopadu. Díky navážce se objekt depozitáře čp. 2055 proti okolí (tedy nové hale) podstatně snížil a je otázkou času, kdy zde vznikne bez dalšího zásahu  problém s vlhkostí. Navíc zde jsou ještě dva tzv. anglické dvorky...
  
Opravdu to bylo už v dubnu dobře vyměřeno?

Úprava pozemku v Borku

Jde o pozemek podél Topolové ulice, dříve velmi zanedbaný. Vozilo se sem ne tak dávno vše co jinde být nemohlo. Navíc tudy vede vodoteč. Má nyní nového majitele (bytem někde od Kolína). Pozemek byl nyní  firmou Skalický transport vzorně nově srovnán a uválcován. Lze proto očekávat jeho nové využití. Doufejme, že úpravnost plochy zůstane i pro další dobu a bude dobře využit. 

 


Kraj zatím dokončil evropské projekty za 2,8 miliardy korun

Pardubický kraj se řadí mezi úspěšné žadatele o čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. V rámci programového období 2014–2020 bylo prozatím zrealizováno 116 projektů v celkové hodnotě včetně dotace 2,780 miliardy korun. Dalších 35 projektů za více než tři miliardy korun je ve fázi realizace či výběru dodavatele. V procesu přípravy má kraj 75 projektů za 6,5 miliardy korun.
„Snažíme se být maximálně připraveni na všechny výzvy tak, aby bylo možné získat co nejvíce zdrojů na jednotlivé projekty. Programové období 2014 až 2020 bylo pro náš kraj nadmíru úspěšné. Ve vybraných operačních programech se pro území celého Pardubického kraje podařilo získat téměř 44 miliard korun, což je při přepočtu na jednoho obyvatele druhý největší objem z celé České republiky. Zároveň máme jako kraj v roli žadatele nejvíce podpořených projektů, a to 151,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli jsme dokončili 116 evropských projektů v celkové hodnotě 2,780 miliardy korun s tím, že 1,5 miliardy korun činila evropská dotace. U dalších 35 staveb za více než tři miliardy probíhá výběrové řízení na dodavatele nebo již projekt realizujeme,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Další penzum projektů kraj připravuje. „Platnou investiční i zdrojovou prioritou kraje je zdravotnictví, tam náš kraj letos v evropských fondech uspěl již výrazně a projekty jsou v realizaci. V projektové přípravě máme nyní v různé fázi rozpracování dalších 75 projektů v částce přesahující 6,5 miliardy korun s předpokládanou podporou přes čtyři miliardy. Nejvíce připravených z této jiné sady projektů, a to konkrétně 30, máme v oblasti dopravy. Jedná se o projekty za 4,8 miliardy korun. Dalších 29 projektů za více než miliardu korun připravujeme v oblasti školství,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr. „K těmto projektům brzy přibude portfolio více než sta projektů z různých oblastí, tedy také ze školství, sociální sféry či životního prostředí, připravovaných do nového programového období 2021 – 2027. Většina z těchto projektů je zatím ve fázi námětů a zpracování zadání projektů,“ doplnil radní Valtr.

Covidový koutek

  
Covid v Pardubickém kraji

Od počátku pandemie se v Pardubickém kraji koronavirem prokazatelně nakazilo 106 168 lidí. Z nich se 95 866 vyléčilo, 1 509 nemocných v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Za týden tak přibylo 15 úmrtí.
Hygienikům pomáhají s trasováním úředníci finanční správy. Nejvíc práce teď má podle Hégrové oddělení hygieny dětí a mládeže, které obvolává školy kvůli karanténním opatřením, a také epidemiologové. Ti mají na starosti trasování ostatních lidí.

Zpráva BIS ukazuje, že anti covid hnutí je řízeno, aby nám škodilo

Zpráva hovoří o zformování tzv. anti-covid hnutí, jež se vymezuje nejen proti vládním opatřením, ale zpochybňuje i závažnost onemocnění covid-19 jako takového. Došlo v něm k propojení nespokojených občanů a představitelů české dezinformační scény, kteří se na organizaci některých akcí podíleli.   Více je jistě ve zprávě BIS komentované v tisku. Přidávám jen to, aby si čtenáři laskavě všimli, kdo toto hnutí z našich tzv. "osobností" podporuje  a doporučuje !   

Ve středu vystoupí v Litomyšli populární kapela Olympic

V plánu má ve městě hned dva koncerty a ani jeden skupina nezrušila. Hity ale uslyší jen očkovaní nebo lidé po prodělání nemoci. Podobně to bude i na akcích na Veselém Kopci u Hlinska nebo v Poličce. V sobotu se uskuteční ve skanzenu na Veselém Kopci zahájení vánoční výstavy a o týden později Předvánoční jarmark.
Otazník ale visí nad první adventní nedělí, kdy v řadě měst a obcí pořádají trhy a rozsvícení vánočního stromu. Ve Svitavách se možná uskuteční. Rozhodnuto není ani o adventu na zámeckém návrší v Litomyšli. Naopak jasno je v Poličce nebo Králíkách, kde se rozsvícení vánočního stromu se bude konat bez účasti veřejnosti a bez kulturního programu. Z důvodu nemožnosti kontrolovat na otevřeném prostranství u zúčastněných osob platnost certifikátů o podstoupeném očkování nebo prodělané nemoci covid-19... 

Nová pražská zastávka "U Prdlavky". Mohla by být i v České Třebové

V Praze na Žižkově byla odhalená nová autobusová zastávka U Prdlavky podle přezdívky Dalibora Vrány z filmu Vrchní, prchni!, který v lokalitě bydlel. Jako „prdlavka“ byl ve filmu svými sousedy označován proto, že jezdil tříkolovým vozítkem velorex. (foto Ondřej Deml)
Tříkolka Velorex má své kořeny v České Třebové a to konkrétně na Parníku a existuje řada snímků lokalizujících výrobu a vývoj Velorexu. Jenom název "Prdlavka" se u nás (zatím) neujal, u nás mělo toto vozítko jiný status, snad skoro posvátný.
Kdybychom však chtěli nějak připomenout lokalitu, ve které přišel velorex/OSKAR  na svět, tak označení zastávky autobusu nemusí být tak špatný nápad, může to být jednoduchý způsob jak snadno a zadarmo zajistit propagaci a popularitu místu, o kterém  veřejnost  třeba většinou moc neví. A přitom by se tímto způsobem mohlo dostat dřívější lidové vozítko do povědomí i mimo Českou Třebovou.  Jde o zastávku u Tesca, která by se mohla přejmenovat.
Nemusí to být hned podle žižkovského vzoru u Prdlavky (ale proč ne), ale třeba u Oskara, což by ale nemělo tu zajímavost danou filmovou rolí ve filmu Vrchní prchni. (mm)

Ústecká (ale i českotřebovská) seniordoprava dostala nový vůz

V pondělí 22.listopadu se uskutečnilo slavnostní předání nového vozu Senior dopravy oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí. Předání vozidla se účastnili zástupci sponzorů, kteří přispěli na jeho nákup. Celkem se na pořízení podílelo 51 sponzorů z celého Orlickoústecka. Mezi sponzory nechyběla také města Ústí nad Orlicí a sousední Česká Třebová, ve kterých Senior doprava vozidlo používá. Město Ústí n.O. na nákup přispělo částkou 32,5 tisíce korun. Služba Senior dopravy vznikla v roce 2005 a je určena nejen seniorům, ale také osobám zdravotně oslabeným a rodičům s dětmi k návštěvě lékaře, úřadu, přátel nebo na nákup. Vozidlo věnovala společnost Kompakt s.r.o. Poděbrady v rámci projektu Sociální automobil.  Bližší informace o službě naleznete na http://www.cckuo.cz/doprava.htm.

KONTAKTY PRO OBJEDNÁNÍ

 

Česká Třebová

tel.: 728 417 506

Choceň

tel.: 774 019 684

Lanškroun

tel.: 773 595 126

Ústí nad Orlicí

tel.: 774 412 117

Vysoké Mýto

tel.: 773 595 125

Žamberk

tel.: 774 421 957

Provozní doba: pondělí - pátek od 7:00 do 15:30 hodin

Speciální škola v Králíkách se dočká rekonstrukce sociálních zařízení

Sociální zařízení na Speciální základní škole Králíky čekají důležité opravy. V současnosti jsou toalety již v havarijním stavu a rekonstrukce je nutná. Investiční záměr dnes schválili krajští radní, na rekonstrukci kraj poskytne částku přesahující 3 miliony korun.
„Vzhledem k tomu, že sociální zařízení je původní a je už daleko za hranicí životnosti, musíme jednat a škole zajistit odpovídající hygienické podmínky. Nově vznikne bezbariérové WC, v rámci stavebních úprav budou také provedeny nové rozvody elektroinstalace, studené a teplé vody, kanalizace a podlahového vytápění. Toalety dostanou nové keramické obklady, dlažbu, dveře a všechno další nezbytné vybavení,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Rekonstrukce by měla být zahájena na začátku prosince, podle plánu by měla být dokončena na konci února příštího roku.


Divadelní předplatné jaro 2022 -  vše je připraveno, ale současná covidová situace nabádá k opatrnosti, proto byly připravené plakáty zatím v propagaci pozastaveny. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.