Českotřebovský deník 330/2021 (24/11)
SLAVNOSTNÍ ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU NA STARÉM NÁMĚSTÍ SE RUŠÍ

Vážení spoluobčané, dovolujeme si vás informovat, že vedení města dnes rozhodlo o zrušení slavnostního rozsvícení vánočního stromu, které bylo plánováno na tuto neděli. Podobně, jako ve většině okolních měst, je také v České Třebové důvodem ke zrušení zhoršující se epidemická situaci v České republice. O tom, zda se uskuteční další tradiční adventní akce, bude teprve rozhodnuto na základě dalšího vývoje situace. Pro aktuální informace sledujte web a sociální sítě města i jeho příspěvkových organizací. Omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti, rušení programu nás velice mrzí.  Vedení města Česká Třebová.

Kultura na Ústeckém adventu 2021 zrušena 

Kulturní program čítající několik koncertů a taneční vystoupení, které se měly odehrát na náměstí v rámci Ústeckého adventu 2021, byl zrušen. Trhy se budou konat beze změn. Vedení města se tak rozhodlo na základě zhoršené epidemiologické situace ve státě a doporučení epidemiologů omezit pořádání hromadných akcí, které přispívají k šíření onemocnění covid-19. Ke zrušení adventních a vánočních akcí již přistoupila řada míst v regionu.  Ústecký advent 2021 bude zahájen tak, jak bylo v plánu tuto neděli. Od 15 hodin se uskuteční vánoční jarmark neziskových organizací. Žádáme návštěvníky, aby dodržovali veškerá platná nařízení včetně ochrany dýchacích cest a povinných rozestupů. U stánků bude možnost dezinfekce rukou. V 17 hodin bude rozsvícena vánoční výzdoba, neuskuteční se však oba plánované koncerty. Zrušeny byly i kulturní akce plánované městem na 8., 14., 15., 16. a 22. prosince. Adventní trhy ve dnech 14. až 16. prosince na Mírovém náměstí jsou stále v plánu, avšak bez kulturního programu.

Příběhy bezpráví opět na českotřebovské „Habrmance“

Jeden svět na školách, projekt společnosti Člověk v tísni, organizuje v rámci svých rozsáhlých aktivit Příběhy bezpráví - filmy o československých dějinách.
Tento projekt žákům základních a středních škol zprostředkovává nedávnou minulost, dobu, kterou sice sami nezažili, ale která velmi výrazně ovlivnila a stále ovlivňuje jejich životy. V letošním roce, po roční pauze díky coronavirové pandemii, jsme se opětovně vrátili k promítání filmu a následné besedě, a to i přesto, že projekce proběhla v netradiční formě v rámci tzv. hybridní výuky.
Všechny naše 9. ročníky zhlédly 15. listopadu 2021 dokument s názvem „Postavení mimo hru“. Tento zajímavý snímek zachytil osudy hrdinů, perzekvovaných československých hokejistů, kteří měli roku 1950 v Londýně obhajovat dvojnásobný titul mistrů světa, ale do Anglie už nedorazili. Celé mužstvo bylo zatčeno, následovalo ponižování, mučení a vydírání ze strany StB, které skončilo odsouzením za špionáž, velezradu či rozvracení tehdejšího socialistického zřízení.  Osudy mladých sportovců přibližuje snímek, jehož průvodcem je jeden z aktérů, v době natáčení filmu osmdesátiletý, Augustin Bubník. Více ZDE

Ústí bude modernizovat vstup do Domova důchodců

Město připravuje modernizaci vstupní části domova důchodců, v přízemí objektu vznikne nová recepce propojená s kavárničkou. Potřeba vytvořit v přízemí domova důchodců jednotné místo, které by zajišťovalo první kontakt s příchozími, vykrystalizovala po příchodu pandemie koronaviru. Recepce se stálou službou umožní lepší evidenci a kontrolu návštěv, zejména v dobách, kdy se zhorší epidemická situace. Dalším bonusem projektu bude rozšíření současné kavárničky, kterou senioři rádi využívají pro občerstvení a posezení, je tu však malý počet míst k sezení. V plánu je, že nově bude fungovat nejen v určitých hodinách, ale celodenně. S recepcí vytvoří jeden celek. Rada města schválila výzvu a zadávací dokumentaci, nyní hledá zhotovitele. Nutná bude řada stavebních úprav. Stavba samotná by měla probíhat od února do konce června příštího roku. Náklady byly vyčísleny na 2,8 milionu korun.

Grantové programy Pardubického kraje na rok 2022 vyhlášeny

Radní Pardubického kraje schválili programové dotační tituly na rok 2022. Jejich struktura je podobná jako minulý rok.  Dotace se týkají oblastí územního plánování, regionálního rozvoje, ekologické výchovy, péče o životní prostředí, podpory začínajících včelařů, lesního hospodářství, cestovního ruchu, sportu a volnočasových aktivit, kultury a památkové péče, bezpečnosti silničního provozu, sociálních věcí a neziskového sektoru, zdravotnictví a spolupráce se zahraničními regiony.
„Pro příští rok máme několik menších změn. Obnoven byl titul Spolupráce se zahraničními regiony, který byl pro letošní rok zrušen. V oblasti cestovního ruchu je poprvé jako samostatný program vyhlášena Podpora bezbariérového cestovního ruchu v Pardubickém kraji. Odbor životního prostředí pak v rámci podpory včelaření reaguje na zhoršující se situaci v oblasti zdravotního stavu včelstev a rozšířil podtituly této podpory. Ostatní programy zůstávají ve stejné struktuře, jako v minulých letech, nově však obsahují zvýšenou podporu takzvaným specifickým lokalitám kraje. Jinými slovy, valná většina nově vyhlášených dotačních programů našeho kraje již zohledňuje také územní dimenzi,“ uvedl předkladatel zprávy, radní Ladislav Valtr.
 V minulém roce byly dotace kraje výrazně kráceny kvůli covidové situaci a činily 72 procent roku 2019. „Na příští rok plánujeme dotace ve výši přes 180 milionů korun, což je 90 procent roku 2019, ale vše bude záviset na schváleném rozpočtu, který bude projednávat Zastupitelstvo Pardubického kraje v polovině prosince. V rozpočtovém výhledu bychom se v roce 2023 měli dostat na 97 procent a v následujících letech by měl objem dotací už překročit rok 2019,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Hraný dokument připomene osudy odboje na Pardubicku

V příštím roce uplyne 80 let od tragických událostí, které byly odvetou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tyto události si bude připomínat také Pardubický kraj, na jehož území se nachází nejen vypálená osada Ležáky, ale také zde byla velmi aktivní odbojová činnost. U příležitosti smutného výročí vzniká hraný dokument s názvem Stříbrné requiem zaměřený na příběhy klíčových postav pardubického odboje. Divák se tak dozví o osudech manželů Krupkových, Hladěnových, Alfréda Bartoše či Erno Košťála. V rámci pondělního natáčení, které se uskutečnilo v prostorách krajského úřadu, se v roli okresního hejtmana Josefa Kuchaře představil hejtman Martin Netolický.
„Díky výrazné podpoře Pardubického kraje máme možnost natáčet hraný dokument, který vypráví příběh pardubického odboje, který je spojen s výsadkem Silver A a jmény Alfréda Bartoše, Josefa Valčíka a Jiřího Potůčka. Divák se tak v rámci příběhu seznámí s osudy lidí, kteří jsou alespoň občanům Pardubic relativně dobře známá, protože je mohou číst na názvech jednotlivých ulic. Vyprávíme tak příběhy Věry Junkové, Alfréda Bartoše, Erno Košťála, manželů Hladěnových a Krupkových,“ přiblížil děj filmu režisér Vít Mazánek. Ten má společně se štábem za sebou již většinu natáčecích dnů. „S ohledem na to, že se děj filmu odehrává v jarních a letních měsících, museli jsme s natáčením začít v říjnu v exteriérech tak, abychom se alespoň částečně přiblížili počasí. Nyní se věnujeme interiérům a kromě Larischovy vily padla volba také na krajský úřad, kde jsme pro Petschkův palác využili prostory krajské rady. V sobotu 27. listopadu pak natáčíme v budově bývalého Oberlandrátu, kde sídlilo pardubické gestapo,“ upřesnil Mazánek.
V rámci pondělního natáčení si jednu z rolí zahrál také hejtman Martin Netolický. „Hraji tehdejšího okresního hejtmana JUDr. Josefa Kuchaře, který je na výslechu v Petschkově paláci v Praze u Wilhelma Schultzeho, ačkoliv již nebyl tři dny ve své funkci. Náš rozhovor se odehrává v němčině, což bylo obtížné, protože jsem se německy učil jen jeden rok v páté třídě základní školy,“ odhalil svoji roli hejtman Netolický, který se pro roli nechal o několik desítek let postaršit. „Vrátil jsem se o přibližně 10 let zpět, kdy jsem naposledy hrál v České Třebové ochotnické divadlo, což je průprava, která si samozřejmě velmi hodí,“ zavzpomínal hejtman.
V hlavních rolích diváci uvidí herce známé z Východočeského divadla v Pardubicích. „Mezi herci najdeme také držitele ceny Thálie Ladislava Špinera a Josefa Lásku, ale také Veroniku Malou, Alexandra Postlera, Martina Veselého, studenty katedry činohry Janáčkovy akademie múzických umění v Brně či Tomáše Krejčího,“ vyjmenoval Mazánek, který do rolí obsadil také tiskové mluvčí Městské policie Pardubice Jiřího Sejkoru a Pardubického kraje Dominika Bartáka.
Premiéra filmu by se měla uskutečnit v symbolický den a prostředí. „V rámci celého výročního roku k 80 výročí od heydrichiády chceme uspořádat důstojný komponovaný večer 24. června přímo v pietním území Ležáků, kde by se kromě celé řady vystoupení měl v premiéře promítnout také samotný film,“ odhalil hejtman Netolický.   Více ZDE

I tak může vypadat školní jídelna.
Na gastronomické škole v Žamberku připomíná moderní restauraci

Na Střední škole gastronomické a technické v Žamberku se mohou pochlubit novými prostory zrekonstruované školní jídelny. Ta slouží nejen žákům odborného výcviku v oboru číšník-servírka, ale i návštěvníkům z veřejnosti. Možná i proto vypadá více jako restaurace, a přičteme-li k tomu, že škola sídlí na žambereckém zámku, zážitek z hodování je o to větší.
„Výsledek rekonstrukce je opravdu povedený, jídelna je moderní a působí velmi útulně. Všem, kdo se na realizaci této rekonstrukce podíleli, patří mé velké uznání,“ sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel, který školu v minulém týdnu navštívil. Pardubický kraj na stavební úpravy a vybavení jídelny poskytl celkem 700 tisíc korun.
Radost z nových prostor má i ředitelka školy Zuzana Pecháčková. „Ráda bych poděkovala všem za spolupráci, během čtyř měsíců se tu udělal obrovský kus práce. Věřím, že nově zmodernizovaná jídelna posílí kvalitu odborné výuky, žákům se tu bude lépe učit a návštěvníci od nás budou odcházet spokojení.“ Bc. Denisa Píšová  

Pardubická plavební bude bez zastoupení Pardubického kraje

Statutární město Pardubice oslovilo Pardubický kraj s žádostí o odkup akcií v akciové společnosti Pardubická plavební. Pardubický kraj nyní vlastní podíl o velikosti 5, 73 procent.
„Koncem května nás oslovilo město Pardubice s tím, zda by kraj neměl zájem prodat akcie, které má ve společnosti Pardubická plavební. Začátkem listopadu jsme pak od města obdrželi návrh s nabídkou na krajský podíl, který je reprezentován 180 kusy listinných akcií na jméno. Na jednání Rady Pardubického kraje jsme se společně s radními shodli, že prodej podílu doporučíme ke schválení zastupitelstvu, které se sejde v polovině prosince,“ řekl radní Alexandr Krejčíř zodpovědný za majetek, cestovní ruch a sport.  Město kraji učinilo nabídku ve výši necelých osmi set tisíc korun.


Energeticky úsporná opatření se v krajských budovách vyplácí

Také Pardubický kraj se jako zřizovatel celé řady institucí zajímá o energeticky úsporná opatření, která nejsou dobrá jen pro životní prostředí, ale také pro rozpočet kraje a jeho organizací. Rok 2020 ukázal, že opatření a projekty zaměřující se na úspory mají smysl a umožňují díky úsporám dále investovat do krajského majetku.
„Loňský rok pro nás byl už dvanáctým rokem, kdy kraj vyhodnocuje realizaci energeticky úsporných opatření v objektech a budovách majetku Pardubického kraje. Jedná se o takzvané EPC projekty, Energy Performance Contracting. To je komplexní služba, která v sobě zahrnuje přípravu, realizaci a zajištění financování projektu vedoucímu k úsporám energie budov,“ uvedl radní Alexandr Krejčíř zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch.
Již osmým rokem se navíc vyhodnocuje projekt úspor v Pardubické nemocnici a dalších organizacích. Ty jsou rozděleny do jednotlivých skupin neboli balíčků, které tvoří školská a zdravotnická zařízení, ústavy sociální péče a budovy Krajského úřadu.
„Z pohledu financování jsme na úsporných opatřeních ušetřili tolik, že jsme za loňský rok byli schopni plně pokrýt všechny výdaje na EPC projekty. Navíc naši poskytovatelé energetických služeb budou moci využít prémie z nadúspory k realizaci dalších technických opatření v objektech kraje, což povede k vyšším energetickým úsporám i v příštích letech. Jedním z nich bude například výměna veřejného osvětlení v prostorách škol v rámci reinvestic. Tento projekt v tuto chvíli připravujeme,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Díky úspoře tepelné energie k vytápění objektů se kraji ve všech čtyřech částech projektu EPC podařilo celkem snížit emise oxidu uhličitého o více jak čtyři tisíce tun.

Divadelní předplatné jaro 2022 -  vše je připraveno, ale současná covidová situace nabádá k opatrnosti, proto byly připravené plakáty zatím v propagaci pozastaveny. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.