Českotřebovský deník 335/2021 (29/11)

V pondělí 29. listopadu dopoledne navštívila českotřebovskou střední školu technickou a dopravní delegace z generálního ředitelství Českých drah v čele s generálním ředitelem Ivanem Bednárikem. 

O návštěvě připravuje Českotřebovský deník  jak obsáhlejší zpravodajství, jednak videoreportáž. Ivan Bednárik s dalším doprovodem se seznámil s problematikou a směřováním českotřebovské střední školy, která se stále více zaměřuje také na železnici, navštívil nově rekonstruované učebny zaměřené na výuku  síťových technologií Studenti třetího ročníku předvedli v provozu řízení  trenažéru elektrické lokomotivy, který může dobře pomoci motivaci pro profesní přípravu nových strojvedoucích, další studenti čtvrtého ročníku pak v praxi předvedli provoz modelového kolejiště, kde je v provozu současně i deset vlakových souprava lokomotiv na více než 220 metrech instalovaných kolejí.  Ivan Bednárik a další odborní pracovníci  GŘ ČD  se pak setkali se studenty vyšších ročníků, zapojených do projektu "Železniční akademie", aby besedovali přímo o podmínkách práce u Českých drah např. na velmi nedostatkové pozici strojvedoucích.  Jak prozradil  Ivan Bednárik v rozhovoru pro Českotřebovský deník, je jeho snahou navázat se školou bližší spolupráci a změnit dosavadní taktiku vedení ČD, kde se potřeba doplňovat kádry v nedostatkových profesích podporou studentů  vycházejících ze škol příliš neuplatňovala. Na besedě pokládali studenti přímé a zajímavé dotazy. Beseda jistě splnila účel. Navázaná spolupráce je pro školu velkým přínosem, to potvrdil také ředitel školy Mgr. Jan Kovář. (MM) 

 


27 statečných tanečníků reprezentovalo Taneční školu

v Jablonci nad Nisou na druhém kole CDO Hip Hop - ligy


V sobotu 20. listopadu se konalo druhé kolo podzimní ligy Hip Hop. Přes všechny komplikace (karantény, nemoci, testování) se nám podařilo vyslat autobus s 27 reprezentanty. Po náročné brzké cestě autobusem nás čekalo před halou ještě poslední testování, ale pak už nám nic nebránilo užít si naplno soutěžní atmosféru. Předvedené výkony a boje na parketě, se nesly v duchu “tančíme i za ty, kteří museli zůstat doma”.  Všichni tanečníci nejen předvedeným výkonem, ale i postupy do finálových kol, udělali radost sobě, trenérům, rodičům a divákům.  Výsledky (pouze medailová, finálová a semifinálová):

Duo junioři:  1. místo Linhartová Anděla - Prossa Martin (finále)
Sólo junioři (M):  1. místo Prossa Martin (finále)  2. místo Kalousek Tomáš (finále)
Malá skupiny junioři:  2. místo BROWNIES (Angels)  3. místo GAME ZONE (Bandidos)
Malá skupina dospělí:  2. místo ELEMENTS (Angels)
Sólo dospělí (M):  3. místo Prossa Marek (finále)
Sólo děti (Ž) 10. místo Krajová Sofie (semifinále)
Sólo junioři (Ž): 6. místo Linhartová Anděla (finále) 8. místo Marčíková Nikola (semifinále) 11. místo Konkolová Eliška (semifinále)
Sólo dospělí (Ž):  6. místo Špajsová Lenka (finále)
Duo dospělí:  4. místo Honlová Daniela - Horská Sofie (finále)     5. místo Macková Zuzana - Martincová Kateřina (finále)
Výsledky hobby kategorií:
Sólo junioři:  4. místo Kamešová Viktorie (finále)  7. místo Ezrová Eliška (semifinále)  9. místo Nela Končická (semifinále)
10. místo Maříková Natálie Eva (semifinále)
Duo děti:  6. místo Benešová Adéla - Sokolová Adéla (finále) Duo junioři:  7. místo Ezrová Eliška - Kozáková Victoria (finále)

VÍCE ZDE Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová


Z centra : Jiří Jireš.
Rozhovor s úspěšných českotřebovským režisérem a bavičem, loutkářem..

Upozorňujeme na vynikající možnost  poslechnout si po určité době "půstu" opět Jiřího Jireše na tomto odkazu ZDEJde o rozhovor s dlouholetým režisérem divadelního souboru Hýbl, který po 60ti letech strávených na prknech, co znamenají svět, bude vyprávět o divadle, souboru Hýbl, režii a také o tom, jaké to bylo vést a být součástí souboru plného ochotníků, kteří divadlo dělají pro radost ve svém volném čase. Na yotube kanálu českotřebovského Kulturního centra jsou k dispozici i další rozhovory s osobnostmi našeho města s Evou Motyčkovou a Martinem Šebelou....
Kohouti budou se štěstím hrát A skupinu východočeského přeboru

V neděli 28. listopadu byla dohrána základní část krajské hokejové ligy v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. V obou regionech bylo zrušeno šest utkání (5 v PCE, 1 v HK). S ohledem na nestejný počet odehraných utkání byl pro stanovení konečného pořadí ve skupinách použit výpočet zisku bodů na jedno odehrané utkání, jak bylo již dříve avizováno. V případě rovnosti u dvou týmů (Česká Třebová a Moravská Třebová) rozhodl o pořadí lepší vzájemný zápas (dle SDŘ) První čtyři mužstva z obou skupin postoupila do společné skupiny „A“, zbývající týmy z obou krajů bude hrát ve skupině „B“.
Že vítězem základní části je suverénní Litomyšl, to bylo jasné delší čas, nicméně svěřenci Jakuba Bažanta si nenechali uniknout desáté vítězství v sezoně, tentokrát proti Hlinsku, na čemž měl hattrickem hlavní zásluhu Tadeáš Jakubec. V každém ze svých třinácti zápasů dokázali Litomyšlští zabodovat, ani jednou neprohráli v normální hrací době. Společně s týmem ze Smetanova města si „horní“ východočeskou nadstavbu zahrají další tři družstva z Pardubicka: Choceň, byť na závěr podruhé v sezoně podlehla po slabém výkonu Poličce (dokonce totožným skóre jako na ledě soupeře), Chrudim a Česká Třebová. Kohouti si to o poslední „vstupenku“ do čtyřky měli v pátek napřímo rozdat s Moravskou Třebovou, leč i tento souboj byl zrušen a v jejich prospěch při shodném počtu získaných bodů a odehraných střetnutí hovoří lepší brankový poměr i výsledek vzájemného zápasu.  Choceňský Spartak je jediným účastníkem soutěže, který zvládl odehrát kompletní počet čtrnácti zápasů.
S Moravskou Třebovou budou hrát v „béčku“ Hlinsko, Lanškroun a Polička. Společné skupiny Pardubicka a Královéhradecka mají na programu další sérii zápasů dvoukolovým systémem každý s každým doma a venku s nulovým počátečním stavem bodů (celkem čtrnáct kol). Nalosováno je vše tak, aby se v nedělních termínech střetávali rivalové z obou krajů a ve středu krajští protivníci, aby se trochu uvolnila časová náročnost cestování v pracovních dnech.
Konečné pořadí základní části:
1. Litomyšl (33 bodů/13 utkání)
2. Chrudim (24 bodů/13 utkání), poměr 1,85
3. Choceň (25 bodů/14 utkání), poměr 1,79
4. Česká Třebová (21 bodů/12 utkání) poměr 1,75
5. Moravská Třebová (21 bodů/12 utkání) poměr 1,75
6. Hlinsko (14 bodů/13 utkání)
7. Polička (12 bodů/13 utkání)
8. Lanškroun (3 body/12 utkání)
Příští program:
Neděle 5. prosince, 17:00 – skupina A:
Česká Třebová – Nový Bydžov, Chrudim – Náchod,
Litomyšl – Jaroměř, Choceň – Nové Město nad Metují.
Skupina B: Opočno – Hlinsko, Trutnov – Lanškroun, Třebechovice pod Orebem – Polička. Moravská Třebová volný los.
PROGRAM KOHOUTŮ:
neděle 5. prosince: Česká Třebová – Nový Bydžov (17)
středa 8. prosince: Litomyšl – Česká Třebová (18.30)
neděle 12. prosince: Jaroměř – Česká Třebová (17)
středa 15. prosince: Česká Třebová – Chrudim (18.30)
neděle 19. prosince: Česká Třebová – Náchod (17)
středa 22. prosince: Choceň – Česká Třebová (18.30)
neděle 2. ledna: Nové Město nad Metují – Česká Třebová (17)
neděle 9. ledna: Nový Bydžov – Česká Třebová (17)
středa 12. ledna: Česká Třebová – Litomyšl (18.30)
neděle 16. ledna: Česká Třebová – Jaroměř (17)
středa 19. ledna: Chrudim – Česká Třebová (18.30)
neděle 23. ledna: Náchod – Česká Třebová (17)
středa 26. ledna: Česká Třebová – Choceň (18.30)
neděle 30. ledna: Česká Třebová – Nové Město nad Metují (17)
Do druhé části soutěže se výsledky ze základní části nezapočítávají, začíná se od nuly. Systém je jasný, dvoukolově každý s každým, doma-venku. Českotřebovské Kohouty čeká porce 14 utkání, první odehrají v neděli 5. prosince, poslední 30. ledna příštího roku.


Situace v nemocnicích kraje se zhoršuje 

Mimo jiné v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu a zavedená opatření se v pondělí sešel krizový štáb Pardubického kraje. Ten řešil aktuální epidemickou situaci, naplněnost nemocnic, situaci ve školách či rozdělení osobních ochranných pomůcek a prostředků pro příspěvkové organizace kraje.
„Situace v našich nemocnicích se postupně zhoršuje. Zatímco přes víkend jsme měli 269 hospitalizovaných pacientů, tak dnes máme 299. Z toho jich 27 vyžaduje intenzivní péči, což je nárůst oproti neděli o tři pacienty. V pátek jsme pak v intenzivní péči měli 24 pacientů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ze statistik nemocnice se jasně ukazuje, jaký je poměr očkovaných a neočkovaných pacientů. „Z 24 hospitalizovaných pacientů v intenzivní péči jich bylo 88 procent neočkovaných, z těchto pacientů bylo 12 připojeno na umělé plicní ventilaci,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že obdobné statistiky bude kraj s nemocnicí i nadále sledovat.
Informace Krajské hygienické stanice Pardubického kraje ukazují, že z laboratoří bylo od 18. do 25. listopadu hlášeno 6 745 pozitivních případů. „Je patrné, že nákaza postupuje dále z Moravy směrem do Čech, což se ukazuje v rámci Orlickoústecka či Svitavska. Ze všech pozitivních ve sledovaném období bylo očkování ukončeno u 1,5 tisíce lidí, dalších 100 nemá ukončené očkování a přes pět tisíc nakažených je neočkovaných,“ uvedl hejtman k aktuální statistice krajských hygieniků.
Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové se ukazuje, že v rámci regionu je méně proočkovaný severovýchod kraje. „Na oblasti s menším počtem proočkovaných obyvatel se zaměřujeme i nadále a opět využíváme očkovací kamion, který máme nasmlouvaný až do poloviny prosince a předpokládáme jeho provoz i v následujících měsících. Jasná je tedy i jeho cesta, kterou najdete na webu Pardubického  kraje. V nejbližších dnech bude kamion v Pardubicích, v  úterý a ve středu na Univerzitě Pardubice a ve čtvrtek na vlakovém nádraží, což je koncept, který se nám osvědčil již v minulosti,“ sdělila Matoušková. 
Trasa očkovacího kamionu v tomto týdnu
Pardubice - 30. 11. a 1. 12.  ·       Univerzita Pardubice, děkanát FCHT   ·       9 - 18 hodin
Pardubice - 2. 12.                 ·       Hlavní vlakové nádraží, ČD Lounge (uvnitř budovy)   ·       9 - 18 hodin
Chrudim - 3. 12.                   ·       V Průhonech 503, Sportovní areály města Chrudim - sál pro stolní tenis   ·       9 - 18 hodin
Lanškroun - 4. 12.                ·       Nádražní 335, kulturní centrum L'Art   ·       9 - 13 hodin
Svitavy -  4. 12.                    ·       Wolkerova alej 92/18, Fabrika Svitavy   ·       14:30 hodin
Svitavy - 5. 12.                     ·       Wolkerova alej 92/18, Fabrika Svitavy   ·       9 - 17 hodin
Očkování je také připraveno v České Třebové na termín 16. prosince v budově MěÚ o další  možnosti očkování v termínu před vánočními svátky jedná ředitel Jan Kovář  (v budově VDA Habrmanova - termín bude oznámen). Zatím neoficiální zprávou je zřízení trvalého očkovacího místa na poliklinice Agel na náměstí Jana Pernera od ledna 2022. Vzhledem k trvalé potřebě očkovat také děti od 5 let a výhledu na povinné očkování seniorů je zřízení trvalého očkovacího  místa v našem městě zdá se nevyhnutelné.Není žádný důvod, proč by museli občané České Třebové dojíždět za očkováním jinam.


KARIÉRA AMATÉRSKÉHO HERCE POKRAČUJE.
PÁR "ŠTĚKŮ" V NOVÉM FILMU

Možná se to obecně příliš neví, ale než jsem vstoupil do krajské politiky, věnoval jsem se jednomu z poměrně časově náročných koníčků. Kterému? Ochotnickému či, chcete-li amatérskému divadlu. Záliba je to veskrze zajímavá. Od čtených zkoušek přes běžné a kostýmové až po generálku. Vrcholem po často dlouhých přípravách je samozřejmě premiéra a jednotlivé reprízy. Zkoušky obvykle dvakrát týdně někdy dlouhé až čtyři hodiny. Kdo neměl příležitost, těžko pochopí. Ono to z pohledu diváka může vypadat všechno jednoduše, ale věřte, že je to docela náročná práce. Pravda, že jsem se divadlu věnoval asi deset let, ale i tak na tuto dobu moc rád vzpomínám. Divadelními začátky byla sice školní akademie na Gymnázium Česká Třebová, ale opravdovým představením byla až Jiráskova Lucerna nastudovaná absolventy školy k 90. výročí jejího založení. To se psal rok 1999. Pak následoval Večer tříkrálový, Tři mušketýři, Noc na Karlštejně, Chlestakov nebo nakonec v roce 2010 hlavní role Václava Dvořáka v Hašlerově Podskalákovi.
Minulý týden jsem si na svá divadelní léta zavzpomínal. Ovšem před kamerami a celým štábem, který připravuje hraný dokument Stříbrné requiem k 80. výročí Heydrichiády. O tom, že si připomínáme a hlavně budeme připomínat jednotlivé události po nástupu zastupijícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jsme již informovali. Součástí bude příkladně i komponovaný večer přímo na místě ležácké tragédie. Do výroby proto šel i hraný dokument, který zasvětí diváka do historických reálií. A vzhledem k tomu, že bude mít premiéru v den výročí vypálení obce Ležáky, tedy 24.6.2022, práce na jeho tvorbě jsou v plném proudu. Zkušený pan režisér Vít Mazánek mě oslovil, zda bych si nechtěl ve filmu zahrát opravdu malou epizodní roli okresního hejtmana Dr. Josefa Kuchaře při výslechu her Hauptsturmführerem Schultzem. Tak jsem na to kývl. Nejdřív mě v maskérně zestarali asi o dvacet let, pak kostým a rovnou na scénu. A natáčelo se přímo u nás na krajském úřadě. V části budovy (sice jiné) bylo totiž za války sídlo Gestapa. Takže se sídlo Pardubický kraj k natáčení obdobných dokumentů samo nabízí.  Moc děkuji za příležitost. Byl to fajn večer. FB Martin Netolický