Českotřebovský deník 335/2021 (29/11)
Zastupitelstvo města bude jednat 6. prosince v sále na Skalce

UPOZORNĚNÍ OBČANŮM
změna místa konání jednání Zastupitelstva města Česká Třebová. Z důvodu aktuálních protiepidemických opatření se jednání Zastupitelstva města Česká Třebová dne 6. prosince 2021 od 15:00 hodin uskuteční v kulturním sále v budově Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, (Skalka 1692).
Děkujeme za pochopení
Program jednání ZM dne 6. prosince
Rozpočtová změna č. 3 - Rozpočtové provizórium na začátek r. 2022 - Majetkové záležitosti - Změna územního plánu města  - Různé. 

Kraje bez fakultních nemocnic potřebují pro provoz velkých očkovacích center pomoc státu či praktiků

V návaznosti na iniciativu nazvanou „Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům“ prosí Pardubický kraj, aby stát pomohl s navýšením očkovacích kapacit formou státního očkovacího centra v krajích, kde nejsou fakultní či vojenské nemocnice, protože ty krajské jsou zatížené péčí o covidové pacienty, testováním a očkováním. Pro Pardubický kraj by tato výzva znamenala přibližně 10 tisíc dávek denně, což je o čtyři tisíce více, než byla maximální červnová očkovací kapacita. V této souvislosti je také nutné intenzivní zapojení praktických lékařů a ambulantních specialistů.
„Chápu dnešní prohlášení premiéra v demisi a designovaného premiéra jako deklaratorní výzvu směrem k urychlení očkování. Pokud by však byla myšlena vážně, tak je nutné se zaměřit na to, kdo bude toto očkování provádět. Od samého počátku očkování upozorňujeme na to, že není možné porovnávat rychlost a kapacity očkování v jednotlivých krajích, protože podmínky jsou nesrovnatelné. Jsou kraje, které nemají fakultní ani vojenské nemocnice, jejichž fungování zajišťuje stát a mají nesrovnatelně větší personální kapacity. Například jen Fakultní nemocnice Hradec Králové má podobný počet zaměstnanců jako všech pět našich nemocnic akutní lůžkové péče. Naše nemocnice musejí od počátku řešit naprosto vše. Starají se o běžné pacienty, covidové pacienty, provádějí testování a očkování,“ řekl hejtman Netolický. „Kapacity navyšujeme maximálně, nemůžeme je ale navyšovat donekonečna, protože zaměstnanci v nemocnicích jsou vyčerpaní. Neumíme tak v tuto chvíli našimi personálními kapacitami zajistit návrat na očkovací kapacity z června letošního roku, kdy jsme očkovali přes šest tisíc dávek za den. Zítra však budeme mít jednání se všemi našimi organizacemi tak, abychom mohli zvýšit kapacity, jak jen to bude možné. Na druhou stranu kapacity musí odpovídat zájmu. Podle oficiálních dat není v tuto chvíli velký počet čekajících takzvaně před závorou. V jednotlivých okresních městech to jsou spíše desítky, což je zvládnutelné ve velmi krátkém čase,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten na ranním videokonferenčním jednání hejtmanů s vládou požádal, aby stát krajům pomohl s provozem velkokapacitních očkovacích center. „Pokud chceme naočkovat v krátkém čase co největší množství lidí v celé republice a jsme vyzýváni k tomu, abychom otevírali opět velkokapacitní očkovací centra ve sportovních halách a na výstavištích, tak za nás kraj prosím, aby stát zajistil personální kapacity na toto očkování, protože zaměstnanci našich nemocnic mají dost své práce. Navíc si musíme uvědomit, že podle státem schválené očkovací strategie jsme již na jaře měli přejít do decentralizované fáze očkování, kdy měla být zodpovědnost za očkování převedena do standardního režimu, tedy na síť praktických lékařů tak, jak je prováděna standardní vakcinace,“ řekl hejtman Netolický.

Volné vývěsní skříňky na stěně krytu v ulici Pražského

Na základě oznámení dosavadních uživatelů propagační a informačních skříněk, pronajímaných městem Česká Třebová k nekomerčním účelům na nyní opravené stěně krytu CO dochází k některým změnám. Důsledkem je možnost  využití dvou uvolněných propagačních skříněk pro nové zájemce. Cena pronájmu pro nekomerční využívání je 400 Kč/ rok. Více informací podá odbor majetku MěÚ.

Pronájem nově zrekonstruovaného bytu ve Čtverci
Po provedení komplexní modernizace  je nyní připraven opět k pronájmu byt č. 17 V ulici NaTrubech V čp. 1107 V Česke Třebové. Díky modernizaci má byt parametry nového bytu, provedenim a užitkovymi vlastnostmi rovnocenný nově modernizovaným bytům v čp. 205 na Ústecké ulici na Pamiku. Proto byla pro tento pronájem schválena cena nájmu 100Kč/m2 měsíčně. Vyhlášení dražby pronájmu bytu bude zajištěno ještě do konce letošního roku, kdy bude zveřejněna tzv. Karta bytu. 

Řešení parkování ve Dvořákově ulici (a v Luční ulici)

V roce 1994 provedla tehdejší rozpočtová organizace města s názvem Technické služby úpravu jednosměrné Dvořákovy ulice. Při této úpravě byla snad pod dojmem cenové úspory významně zúžena vozovka  na šířku jednoho jízdního pruhu a rozšířeny travnaté pásy, obdobně (nevhodně) byla upravena i ulice Luční). Následný rozvoj motorizace způsobil řadě vlastníků domů zásadní komplikaci nejen s parkováním ve smyslu odstavení vozidla, ale i jeho krátkodobým stáním. V minulosti byly dvěma žadatelům pronajaty části pozemku, nájemníci provedli svým nákladem stavební  úpravu, kterou schválil správce komunikace. Nájemné však mělo symbolickou výši. V ulici  nyní parkují bez povolení a bez pronájmu na zpevněných plochách vjezdů. Tyto "vjezdy" však velikostí pro parkování vozu nedostačují, takže zaparkovaná auta zasahují i do zelených pásů, což je zcela nepřípustný stav. Přitom tato ulice je součástí zóny, kde mohou rezidenti parkovat pouze za stanovený poplatek, tedy ve výši 300 Kč pro první vozidlo  a 1500 Kč za další vozidlo. Navíc mají takto zaparkovaná vozidla u domu charakter vyhrazeného parkoviště, kde je stanoven celoroční poplatek 4000 Kč/rok. Odbor majetku města nyní eviduje v této ulici další dvě žádosti občanů na pronájem plochy pro parkování svého vozidla.
Záležitost byla posuzována dopravní komisí. Dopravní komise má zato, že záležitost by se měla řešit za výrazně vyšší nájemné. Dále je doporučováno (mimo dopravní komisi) nadměrně nesnižovat výměru travnatých ploch ve městě.. Ve snaze najít systémové řešení byla provedena prohlídka Dvořákovy ulice. Pravomoc  schválit pronájem pozemků má rada města, která zavádí v rámci města jednotné řešení. Nejde tedy jen o  řešení parkování v ulici Dvořákově, ale ještě v podobně "postižené" ulici Luční.  Zásadní je nepovolovat parkování na pronajatém veřejném pozemku (po vybudování zpevněné plochy na vlastní náklady) majitelům parcel, kteří mají možnost zajet s vozidlem  na vlastní pozemek. Pro tento účel byla stanovena cena pronájmu 20Kč/m2 pronajaté plochy, minimální hodnota je 500 Kč. Podmínkou pronájmu je vybudovat na vlastní náklady zpevněnou plochu schválenou správcem komunikace, parkování na zeleni nebude tolerováno. (mm)
Jak řeší zrušený vánoční trh v Ústí nad Orlicí 
Vzhledem k vládním nařízením se bohužel nemohl v neděli uskutečnit adventní jarmark neziskových organizací, které se však na něj připravovaly, vyráběly vánoční zboží, nečekaně a na poslední chvíli přišly o možnost odbytu výrobků. Pojďme jim společně pomoct. Níže najdete kontakty na neziskové organizace, se kterými si můžete dohodnout odkup vánočního zboží.
Český červený kříž Ústí nad Orlicí
Nabízeny jsou výrobky členů místní skupiny
ČČK Ústí nad Orlicí.
Kontakt: Martin Hodoval, tel. 607 131 592, www.cckuo.cz
Cukříci Ústí nad Orlicí
Prodáváme adventní věnce, girlandy, stromečky, chňapky, perníčky. Vše máme nafoceno a zveřejněno na webu a Facebooku.
Kontakt: ČSA 943, Ústí nad Orlicí, 777 713 761, 777 613 761  Webové stránky: https://cukrici.netstranky.cz/novinky.html
 
Rodinné centrum Srdíčko
Naše výrobky (RC Srdíčko, NZDM Kamin) si lidé mohou prohlédnout a koupit v našem obchůdku - Zambar a Hokynářství, M. J. Kociana 53, vchod z autobusového nádraží. Individuálně se lze obrátit na mail: rcsrdicko@jbuo.cz.
 
CEDR
Nabízíme zejména keramické výrobky, svíčky, mýdla, bižuterii, látkové tašky, výrobky ze dřeva. Sociálně terapeutická dílna Ústí nad Orlicí: T. G. Masaryka 115, 562 01 Ústí nad Orlicí  Kontakt: Bc. Marek Mana, DiS., vedoucí pobočky, tel: 603 542 697, mana@cedrops.cz
 
Centrum sociální péče města Ústí nad Orlicí
Nabízíme ručně dělané výrobky od klientů a pracovníků týdenního stacionáře - ozdoby, dekorace, mýdla, svíčky, bylinkové čaje, aj. Odběr možný individuálně v týdenním stacionáři (Čs. armády 262) nebo možnost zakoupení na Farmářských trzích každý čtvrtek od 9 do 16 hodin v přízemí nákupní galerie Nová Louže.  ​https://www.facebook.com/CSP.UO​​ Kontakt: Jitka Kleislová, tel.: 724 258 278 nebo Petra Bečková, tel.: 735 167 656.

Na kole ze Svitav do Letovic. Proč ne už z České Třebové? 
Rozšíření cyklotrasy Svitava 24 směrem od Svitav až do Letovic bylo hlavním tématem jednání hejtmanů Pardubického a Jihomoravského kraje Martina Netolického a Jana Grolicha se starosty obou měst, která mají na propojení obou regionů podél řeky Svitavy enormní zájem. Ambiciózní plán má řadu úskalí.
„Propojení našeho a Jihomoravského kraje cyklostezkou podél řeky Svitavy je zcela jistě z pohledu potenciálních cykloturistů velice zajímavé, avšak v tuto chvíli má celou řadu úskalí. Připravovaný záměr totiž vyžaduje revitalizaci toku řeky Svitavy do původního koryta, ale také jednání se Správou železnic, protože cyklostezka bude zasahovat do ochranného pásma hlavního železničního koridoru, což však není neobvyklé ani v našem kraji, protože cyklostezky v minulosti podél železničních tratí vznikaly,“ řekl hejtman Martin Netolický, který společně se svým jihomoravským protějškem Janem Grolichem přislíbil projednání problematiky se Správou železnic.
Dálková cyklotrasa číslo 24 Svitava vede z České Třebové, přes Semanín, Opatovec a Svitavy až do Stvolové. Aktuálně je zcela vyznačena a je průjezdná územím Pardubického kraje v délce 46 kilometrů. „Cílem, který společně se starostou Letovic sledujeme, je propojení stávající cyklotrasy ze Stvolové směrem do Skrchova, Letovic nebo později také do Blanska,“ řekl starosta Svitav David Šimek.
Na tři dny se uzavře komunikace z Lázní Bohdaneč do Přelouče.
Důvodem bude pokládka nového asfaltu
V současné době probíhá rekonstrukce mostu na silnici II/333 z Lázní Bohdaneč do Přelouče. Jedná se o přemostění Černské strouhy, které nemělo dostačující zatížitelnost a vyhovující technický stav. Kvůli pokládce asfaltu se bude muset silnice zcela uzavřít od 14. do 16. prosince.
Zachování provozu si však vybralo svou daň. Došlo k poškození komunikace na hraně sjezdu a výjezdu z bypassu a stará vrstva asfaltu byla natolik porušena, že se musí položit asfalt nový. Dojde k vyfrézování starého povrchu, následně bude poškozené místo sanováno a budou položeny nové živičné vrstvy. Z těchto důvodu bude nutné komunikaci krátkodobě uzavřít v plné šíři. Uzavírka od 14. do 16. prosince je jedním z posledních termínů, kdy bude možné novou živičnou vrstvu položit.
Po položení nové vrstvy asfaltu budou řidiči ještě několik dní jezdit po mostním provizoriu na bypassu. Pokládkou živičné vrstvy totiž rekonstrukce nekončí. Je potřeba provést dokončovací práce a doplnit bezpečnostní prvky – mostní zábradlí, silniční svodidla a vodorovné dopravní značení.

Nová povinnost měst: ochrana whistleblowerů
Úkol řeší i město Česká Třebová
S pojmem whistleblowing se v poslední době setkáváme v médiích čím dál častěji. Jeho jednoznačná definice nikde v zákoně k dohledání není, ale lze pod ním v širším slova smyslu chápat jakékoliv jednání, kterým dojde k odhalení, nahlášení a na základě tohoto podnětu i následnému řešení nelegitimních, neetických nebo nelegálních praktik.
Česká republika se dlouhodobě úspěšně vyhýbala přímé zákonné úpravě problematiky whistleblowingu zejména z důvodu, že na ní nebyla politická ani celospolečenská shoda. [1] V převážné části české společnosti je na whistleblowing pohlíženo jako na něco negativního, a je zaměňován s konotacemi jako je udavač nebo práskač, tedy s pojmy, jenž mají úzkou spojitost s totalitními režimy působícími v minulosti na našem území.
Ačkoli český zákon o ochraně whistleblowerů nebyl přijat, obec s více než 10 000 obyvateli (tedy také město Česká Třebová),  státní orgány či jiné veřejná instituce se musí od 17. prosince řídit směrnicí o whistleblowingu K tomu se chystá nový český zákon, který bude ještě přísnější. 
Obec nad 10 000 obyvatel či veřejné subjekty zaměstnávající více než 25 pracovníků budou muset zavést vnitřní oznamovací kanál pro nahlašování protiprávního jednání, zajistit ochranu whistleblowerů a dalších osob před odvetnými opatřeními a čekají je i další povinnosti. Sankce za nedodržení zákona jsou citelné – 1 000 000 Kč nebo až 5 % ročního obratu.
České republice se ve stanovené lhůtě, tj. do 17. prosince 2021, nepodaří včas provést požadavky vyplývající ze Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1937 o ochraně osob, která oznamují porušení práva Evropské unie. Přímé účinky Směrnice ve smyslu povinnosti zavést vnitřní oznamovací systém tak dopadnou zatím pouze na státní orgány, orgány územních samosprávních celků a další veřejné instituce. Na obchodní společnosti se povinnost zavést vnitřní oznamovací systém nevztahuje, a to až do doby, než bude schválen český zákon. Ministerstvo spravedlnosti vydalo k této situaci dne 4. listopadu 2021 Metodiku k přímé aplikovatelnosti Směrnice. Jejím hlavním úkolem je vyjasnění celkové situace a transparentní a srozumitelný výklad aktuálního stavu.
Nový zákon o ochraně oznamovatelů, který reaguje na Směrnici EU o whistleblowingu přinese zaměstnavatelům nové povinnosti a s tím spojené náklady. Budou totiž muset zavést interní oznamovací systémy. Podle Směrnice se tato povinnost měla týkat veřejných zadavatelů a zaměstnavatelů s více než 50 zaměstnanci. Český návrh zákona ale snižuje počet zaměstnanců na 25 a navíc vymezuje i okruh firem, které musí oznamovací systém zavést bez ohledu na počet zaměstnanců. 

Jak ochranu whistleblowerů řeší Česká Třebová?

Problém projednala poslední rada města dne 29. listopadu, která řeší ochran whistleblowerů podobně jako jiná města v regionu smlouvou o zavedení FOSY a výkonu funkce příslušné osoby s nezávislou organizací, která sama nemá žádný zájem ani vazby na dění v našem městě, společností Catania Group Praha 3 IČ 282 53 591 v ceně cca 3000 Kč/měs. vč. DPH s tříměsíční výpovědí. Tím  město plní novou povinnost zřídit vnitřní oznamovací systém pro přijímání, evidenci a vyřizování oznámení o protiprávním jednání.
Mezi povinnostmi jde zejména o tyto:
Zřídit bezpečný oznamovací kanál, který umožňuje anonymní oznámení.
Pověřit příslušnou (nestrannou) osobu, která bude přijímat a prošetřovat oznámení.
Zajistit proškolení příslušné osoby a sepsat o tom záznam.
Uveřejnit informace o příslušné osobě na webových stránkách a zajistit dálkový přístup
k oznamování.
Vytvořit vnitřní směrnici o ochraně oznamovatelů a s tím, související právní dokumenty.
Zpřístupnit oznamovací kanál nejen zaměstnancům, ale i dalším skupinám osob dle zákona a
směrnice.
Zajistit důvěrnost komunikace mezi oznamovatelem a příslušnou osobou.
Umožnit podávat oznámení jak písemně, tak i ústně.
Vést zabezpečený systém pro archivaci jednotlivých oznámení ze všech zdrojů.
Zpracovávat poskytnuté údaje v souladu s GDPR.
Na pokyn příslušné osoby zajistit ochranu oznamovatele před jakýmkoliv odvetným opatřením.
Umožnit oznamovateli podat podnět kontrolním orgánům.
Umožnit oznamovateli podnět za určitých pravidel zveřejnit.
Mít oznamovací kanál dostupný 24 hodin 7 dní v týdnu.