První koncert Bendla téměř po dvou letech


V neděli 21. listopadu si mohl Bendl po téměř dvouleté vynucené koronavirové přestávce zase naživo zazpívat. O poslední předadventní neděli se rozezněl sborový zpěv v kostele v Řetové. V první části programu vystoupilo "Mim-trio", tedy Miluše, Jana a Bohuslav Mimrovi, kteří zahráli krátké skladby z pera Johna Weldona, G.F.Händela a J.B. Loeilleta. Jejich vystoupení bylo prokládáno sólovými áriemi Evelíny Krejčí za varhanního doprovodu Františka Mikeše. Zazněly tak dvě árie z opery Xerxes a Rinaldo G.F.Händela.
Druhá polovina programu patřila Bendlu, který předvedl zejména duchovní skladby, prokládané lidovými a umělými písněmi. Po dlouhé době zazněly i náročné pětihlasé skladby Pater noster Zdeňka Lukáše nebo Sicut Locutus Est J. S. Bacha. Koncert se těšil velké návštěvnosti. Bylo znát, že byl příjemným zpestřením podzimního víkendu jak pro návštěvníky, tak i pro účinkující.
Snad se epidemiologická situace příliš nezhorší a podobný koncert bude možné brzy uskutečnit třeba i v České Třebové. Také doufejme, že se tradiční plánované koncerty České mše vánoční Jakuba Jana Ryby letos uskuteční a nebudou v rámci epidemiologických opatření zrušeny, aby mohl Bendl vystoupit také "doma" ještě tento rok.  Pavla Skopalová