Po deseti letech příprav otevřeli cyklostezku do Rybníka  
O potřebě vybudovat cyklostezku z České Třebové na Rybník se začalo nahlas mluvit již před deseti lety v době, kdy se uvedla do provozu cyklostezka v údolí Třebovky směr Ústí nad Orlicí.  Ovšem vyřešit  tento úkol nebylo tak jednoduché, jak se mohlo zdát. Nejprve měla být tato cyklostezka součástí delší trasy  Česká Třebová - Lanškroun. ale její příprava v celé této délce hodně drhla. Bylo hodně velkých překážek. Přesto se v této době podařilo předcházejícímu vedení města vypracovat projektovou dokumentaci, která se pak stala základem pro vybudování stezky pro chodce a cyklisty v současném rozsahu. Dále bylo třeba řešit nemalé majetkové problémy. Část trasy vede přes církevní pozemky, na které byla dlouhodobě plomba a nesměly být řešeny.  To se projevilo právě při odkládání termínů stavby. Restituční zákon byl nakonec přijat, ale ani to ještě neznamenalo úspěšný konec, bylo třeba vykoupit pozemky, což byl těžký oříšek. Nakonec se podařilo vyměnit potřebný pozemkem za jiný akceptovatelný a teprve to posunulo cyklostezku k realizaci.
Byť se nejedná o mimořádně dlouhý úsek, je velmi důležitý už jen proto, že jeho dokončením  vznikla alternativní bezpečná spojnice České Třebové a Rybníka a také s dalšími navazujícími trasami například na Srnov a dále na Palici a Třebovské stěny, také ve směru na Třebovice, kde vzniká možnost cyklistického bezpečného výletu po cyklostezkách a silnicích třetí třídy na rybník Hvězda a na Zádolku a přes Semanín zpátky do České Třebové.
Slavnostního otevření se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, místostarosta Ústí nad Orlicí  J. Preclík, místostarosta Rybníka Jíří Svěrák, zástupci dodavatele a investora. Celá tíha  přípravy byla na odboru rozvoje města a investic, který byť pracuje dlouhodobě v oslabené sestavě, tak  se zhostil  všech úkolů spojených se realizací a kontrolou práce na této stavbě opravdu s nadhledem.  Práce byla dokončena v termínu, jediná nerealizovaná práce je ještě výsadka aleje stromů mezi kynologickým cvičištěm a odpočívadle umístěné, asi v polovině trasy.  Na cyklostezku navazují na obou stranách, té českotřebovské i rybnické, dvě přípojné místní komunikace, které mají také jednotný asfaltový povrch a které byly ovšem vybudovány již jako nedotovaná investice. Podobně  bylo bez dotace osvětlení trasy s 38 sedmimetrovými stožáry. Je třeba poděkovat nejen  dodavateli, firmě Agile, ale také zástupcům SFDI, kteří poskytli na stavbu nemalou téměř desetimilionovou dotaci. Dokončená cyklostezka představuje velký kus dobře udělané práce.  (mm)

Večer 9. 11. se nová trasa Rybník - Česká Třebová poprvé rozsvítila

Současně s oficiálním otevřením nové cyklostezky přes Podhorku do Rybníka se také s večerním setměním otevřelo nově instalované veřejné osvětlení s 38 instalovanými světelnými body, které spojuje ulici U Podhorky s centrální komunikací v Rybníku. A jak jsem při svém průzkumu kolem 19. hodiny zjistil, tak i večer byla trasa dobře využívána a to nejen cyklisty, ale chodci. Rozhodně se nejedná o zbytečnou cestu, ale o  nové bezpečné spojení do Rybníka. (mm)

  •