Připomeňme si poslední ročníky Jabkancové pouti 2016 - 2020  

Jabkancová 2016

Letošní již 56. Jabkancová pouť se opět konala v režii Spolku od Kateřiny Ochutnat bramborovou pochoutku přišla řada lidí, které ale nemile překvapilo deštivé počasí, bylo nutné zvolit tzv. mokrou variantu. Znamenalo to  samozřejmě práci navíc a současně také přece jen o něco menší návštěvu a o poznání menší zájem trhovců dole na Lidické ulici. První Jabkancová pouť byla v režii tehdejšího občanského výboru U kostelíčka a jeho purkmistra v roce 1962, samozřejmě to byla proti Jabkancové pouti posledních let naprostá idylka.  Jabkance však byly a pekly se v domácnostech mnoha rodin, ne chyběla  železničářská dechovka ani tanečky dětí vedených Marií Skálovou. Všechno bylo za základě nadšení a dobrovolnosti. Ale ono tomu je tak vlastně dodnes.  Na přípravě bramborové pochoutky se i letos podílela řada dobrovolníků Začíná se již hodně brzo ráno a s pečením pak od půl sedmé od rána zhruba do pěti, do půl šestý odpoledne.  Připraven byl i bohatý doprovodný program. Novinkou bylo vystoupení "kluků Janíčků" s tatínkem" program pak zcela tradiční a očekávaný- Tradiční hlášení policajta paní purkmistrové bylo letos výživnější než jindy, neboť bylo o čem jednat - bude nový most přes Třebovku, řešil se problém domku u rotundy u  Babišovy účtenky EET.  Úspěch mělo  samozřejmě Jabkancové Šlapeto  i kapela Medvědi. 

Jabkancová 2017

Opět byla hlava na hlavě, stánek na stánku, auto na autě, zaparkovat nebylo možné ani na náměstí. Přijeli lidé z okolních měst, z Ústí dokonce zvláštními autobusy. Novinkou byly letos dobře využité soutěže pro děti  v areálu rotundy sv. Kateřiny. Program ve stylu retro, Jabkancoví umělci jak je známe i neznáme, známé populární jabkancové písničky i scénky, které se jinde neopakují. Jabkancové tržiště, letos doslova nabité. K Jabkancové pouti ovšem patří také desítky "jabkancových brigádníků", pro lidi většinou neviditelných, ale o to důležitějších. Přes jejich velké snažení a časné vstávání bylo i letos jabkanců podobně jako v předchozích ročnících pouti  nedostatek. Prostě se to nedá stihnout vyrobit tolik jabkanců v takovém množství najednou, přes velké úsilí jinak velmi dobře sehraného kolektivu. 

Jabkancová 2018

Mrazivé počasí se sluníčkem, velký zájem veřejnosti, dlouhé fronty, dopravní problémy na objížďce uzavřeného úseku Lidické ulice, chutné, ale opět tradičně nedostatkové jabkance, na úvod přitáhlo návštěvníky vystoupení imitátora Václava Faltuse, který se tedy  díky svému vystoupení také stal "Jabkancovým umělcem". Potom opět hlášení policajta paní purkmistroví, písničky a připravená vystoupení, na která  návštěvníci pouti rádi čekali. Všechno pečlivě natáčel Honza Doleček na video i se svým "zástupcem ředitele". Jistě to bude také k dispozici na webu Českotřebovského zpravodaje, kde si budeme moci prohlédnout program pěkně hezky doma v teple, stejně jako další videa za posledních sedm let.  Také Pouť ke sv. Kateřině Alexandrijské. Rotunda sv. Kateřiny již s upraveným okolím, osvětleným ostrým podzimním sluncem. Návštěvu kapličky sv. Kateřiny si nenechali ujít především ti, kteří k nám přijeli na pouť z okolí. Teprve díky nim si uvědomujeme, že tato kulturní památka je velkým turistickým  cílem a lákadlem. Součástí je také tradičně stále bohatší "jabkancový trh", na kterém byl k dostání ledasjaký pouťový artikl, jen ne jabkance. To  nám vyčítali především návštěvníci, kteří přijeli na pouť odjinud. 

Jabkancová 2019

Autor fotografií je Martin Šebela. V tomto díle se věnoval především programovému bloku "jabkancových umělců" na pódiu před chaloupkou U Kateřiny. Není to poslední reportáž z letošní pouti. Připravujeme ještě další díly "jabkancového seriálu", zaměřené tradičně na letošní výrobu jabkanců a také  na jabkancové tržiště.   V letošním roce již nebudeme mít oblíbený videozáznam jabkancového programu, který tradičně natáčel Jan Doleček. Poslední ročník, který máme k dispozici v našem videoarchivu je z toku 2017.  Videoreportáž natáčel pro svoje potřeby OIKTV a další videozáznam, který natočil Libor Vašina bude zpracován do listopadového vydání Českotřebovského videoměsíčníku a brzo jej uvedeme. Poprvé se objevili otužilci....
 
Martin Šebela se problematice Jabkancových poutí věnuje velmi podrobně. Svědčí o tom jeho úterní přednáška = seminář v městském muzeu, kde se zabýval historií Jabkancových poutí od jejich vzniku v roce 1962. Stejně jako jiné další semináře měla o tato úterní akce 26/11 velký ohlas, přišlo 84 zájemců, a židle v  přednáškovém sále Městského muzea byly tedy obsazeny ze 100%.  Zvláštností tohoto semináře bylo zařazení  zvukových nahrávek.

Jabkancová pouť 2020

Měla být jubilejní šedesátá, ale nekonala se. Jistě i proto, že řádila covidová epidemie a omezení bylo spousta, nesmělo se skoro nic.  Není třeba ovšem zapírat, že se to dobře hodilo i dalšího důvodu, neboť přístup ke Kostelíčku byl velmi ztížený díky přestavbě mostu přes Třebovku na Zámostí a rekonstrukcí Podbranské ulice. Celý loňský rok se říkalo, že "most určitě do pouti bude", ale platílo to jen ve smyslu "do nejbližší pouti" a ta je přece až v letošním roce. Těžko by bylo možné realizovat třeba "jabkancové tržiště". A tak společným působením epidemie a přestavby Zámostí se šedesátý ročník přesouvá až na rok letošní. Epidemnie sice řádí skoro jako loni, ale lidé jsou z velké části očkovaní a platí jiné mírnější předpisy.  Práce všech na pouti a "u jabkanců" však bude velmi ztížena, je třeba nasazení pořadatelů velmi ocenit.  Tak jen,  aby ta "šedesátá" Jabkancová pouť byla vydařená.  (mm)


Ono je vlastně těžké říci, kolikátá pouť to letos přesně bude, protože lze připomenout i další ročníky v sedmdesátých letech, kdy se konala později (úmrtí Brežněva) nebo nekonala vůbec (přestavba Chaloupky u Kateřiny)....