Lichtenštejnské jubilejní kameny na Moravskotřebovsku
V lichtenštejnských lesích na panství Moravská Třebová a Trnávka se koncem roku 1898 objevily nepřehlédnutelné kamenné památníky, zbudované místním lesnickým personálem z popudu ústředního ředitele lichtenštejnských lesů v Olomouci Juliuse Wiehla. Jednalo se o tzv. jubilejní kameny s německým nebo latinským nápisem připomínající 40 let panování knížete Jana II. z Lichtenštejna. Datum 12. listopadu 1898 bylo na některých ještě doplněno v roce 1908 dodatkem 50 let vladaření.
Tento panovník vládl velice dlouho – 70 let a 3 měsíce a byl tak po francouzském králi Ludvíku XIV. druhým historicky nejdéle panujícím vladařem. Pozdější výročí (60 či 70 let vlády) kvůli politické situaci již nebylo na památníky doplňováno.
Na počest knížete, jehož jméno někdy bylo i označováno přídomkem Dobrotivý, umístil lesnický personál téměř ve všech ze 168 lesnických revírů nejen pamětní jubilejní kameny, ale do jeho okolí vysadil 20 letních, 20 zimních dubů (40 let panování) a 18 červených dubů (nástup vlády v 18 letech). Do dnešní doby se původní duby zachovaly jen velice výjimečně (Boršov). U poloviny památníků dnes většinou chybí i následný dubový porost (Městečko Trnávka, Nová Ves u Kunčiny, Staré Město u Moravské Třebové, Vrážné a Svojanov u Borušova).
Jubilejních kamenů se na bývalých lichtenštejnských panstvích do dnešní doby zachovalo více než 90.
Na Moravskotřebovsku bylo vybudováno 10 památníků, z nichž se dochovaly všechny.
Jsou to: 1. Boršov, 2. Dlouhá Loučka, 3. Městečko Trnávka, 4. Moravská Třebová – Udánky, 5. Nová Ves u Kunčiny, 6. Rychnov na Moravě, 7. Staré Město u Moravské Třebové, 8. Vrážné, 9. Zadní Arnoštov, s tvarem jednotného typu v podobě kamenného opracovaného bloku se zkosenými rohy, s rozměry cca 120 cm - výška, 80 cm – šířka a 50 cm tloušťka s vytesaným nápisem ve vpadlém zrcadle. Pouze v 10. Svojanově u Borušova je památník tvořen deskou s nápisem zabudovanou ve 140 cm vysoké kamenné mohyle.
Památníky jsou vesměs v dobrém stavu, pouze u památníku ve Starém Městě u Moravské Třebové (u Sušice) kdosi vybrousil původní nápis a dodatečně doplnil textem o úmrtí svého psa. Všechny lichtenštejnské památníky v Pardubickém kraji, tedy i tyto na Moravskotřebovsku měly být už v roce 2017 prohlášeny kulturní památkou, ale žádost byla bohužel zamítnuta.
Text a fotografie Petr Vomáčka (snímky v pořadí kamenů 1 - 10)