Velký úspěch.

Kraj získá z REACTu prostředky na stavbu záchranek


Dobrá připravenost projektů a navýšení alokace z programu REACT EU pro Českou republiku znamenají pro Pardubický kraj velký úspěch při čerpání prostředků na projekty z 97. výzvy. Ta byla zaměřena na integrovaný záchranný systém. Kraj tak obdrží příspěvek na výstavby výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě, na Seči a v Moravské Třebové. Fondy pomohou také s nákupem 14 sanitních vozidel.  Celkově tak kraj získá dalších 85 milionů korun k již schváleným projektům ve zdravotnictví a sociálních službách.
 
„Štěstí přeje připraveným. Do výzev programu REACT EU jsme připravili velké množství kvalitních projektů do zdravotnictví a sociálních služeb. V rámci 98. výzvy se jedná především o financování centrálních urgentních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, ale také pořízení vybavení našich nemocnic v celkové výši dotace 920 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
V rámci 97. výzvy na integrovaný záchranný systém předložil kraj čtyři projekty. „Vzhledem k původní alokaci výzvy jsme byli s našimi projekty vzhledem k časové soutěži pod čarou a financování nebylo jisté. Nyní jsme však obdrželi informaci, že prostředky z druhé tranše budou pro Českou republiku vyšší, což znamená, že bude posílena alokace v rámci 97. výzvy. Tím pádem získáme přes 85 milionů korun na výstavbu výjezdových základen ve Vysokém Mýtě, v Moravské Třebové a na Seči. K tomu bude podpořen projekt na nákup 14 sanitních vozidel pro naší Zdravotnickou záchrannou službu. Celkově by tak dotace měla pokrýt až polovinu nákladů na tyto projekty, které dosahují souhrnné hodnoty přes 160 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
 
Podle krajského radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislava Valtra uspěl kraj také s dalšími projekty. „V rámci 99. výzvy jsme uspěli s projektem na pořízení vybavení pro onkologické pacienty v Pardubické nemocnici za 105 milionů korun a v 100. výzvě pak s pořízením laboratorního vybavení pro Pardubickou nemocnici za téměř 63 milionů korun. Do 101. výzvy jsme pak podali dva projekty, a to na rekonstrukci domu v Bystrém pro potřeby Domova na zámku Bystré a na nákup nových vozidel pro příspěvkové organizace kraje v oblasti sociálních služeb,“ vyjmenoval další projekty radní Valtr.
 
Pardubický kraj se tak se svými projekty řadí k nejúspěšnějším žadatelům v rámci pětice výzev. „U 13 podaných projektů v částce přesahující 3,183 miliardy korun očekáváme v tuto chvíli v rámci programu REACT EU dotaci ve výší 1, 166 miliardy korun, což je pro krajský rozpočet nesmírná pomoc, na kterou bychom nedosáhli bez včasné a kvalitní přípravy všech projektů, a to včetně přípravy na časovou výzvu,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Na začátku příštího roku bychom chtěli podat ještě žádost o dotaci ve výši 30 milionů korun na výstavbu domku v Rudolticích v rámci transformace Domova u studánky,“ doplnil hejtman.
  
Krajské projekty v rámci programu REACT EU

97. výzva
·       Výstavba nové výjezdové základny ZZS PK ve Vysokém Mýtě
·       Výstavba nové výjezdové základny ZZS PK v Seči   
·       Výstavba nové výjezdové základny ZZS PK v Moravské Třebové
·       Pořízení 14 kusů sanitních vozidel pro ZZS PK
 
98. výzva
·       Orlickoústecká nemocnice – výstavba pavilonu centrálního příjmu s odbornými vyšetřovnami, II. etapa včetně vybavení
·       Pardubická nemocnice – výstavba pavilonu centrálního urgentního příjmu s centralizací akutních provozů
·       Chrudimská nemocnice – vybavení navazujících oborů na urgentní příjem druhého typu
·       Litomyšlská nemocnice – vybavení navazujících oborů na urgentní příjem druhého typu
·       Svitavská nemocnice – sloučení JIP a vybavení navazujících oborů na urgentní příjem druhého typu
 
99. výzva
·       Pardubická nemocnice – vybavení pro onkologické pacienty 
 
100. výzva
·       Pardubická nemocnice – laboratorní vybavení     
101. výzva
·       Domov na zámku Bystré – rekonstrukce domu v Bystrém
·       Nákup nových vozidel pro příspěvkové organizace kraje v oblasti sociálních služeb
·       Transformace Domova u studánky - domek Rudoltice – bude podáno počátkem příštího roku
 
Náklady projektů x výše dotace v jednotlivých výzvách

97. výzva
·       Celkové náklady projektů – 162,8 milionů korun
·       Celková očekávaná dotace z React EU – 85,5 milionů korun 
 
98. výzva
·       Celkové náklady projektů – 2,753 miliardy korun
·       Celková očekávaná dotace z React EU – 918,6 milionů korun
 
99. výzva
·       Celkové náklady projektů – 183,3 milionů korun
·       Celková očekávaná dotace z React EU – 105 milionů korun
 
100. výzva
·       Celkové náklady projektů – 62,6 milionů korun
·       Celková očekávaná dotace z React EU – 42 milionů korun
 
101. výzva (včetně projektu v Rudolticích)
·       Celkové náklady projektů – 56,5 milionů korun
·       Celková očekávaná dotace z React EU – 43,4 milionů korun