Rozhledna na Králickém Sněžníku

historie i kontroverzní současnost


S příchodem zimního počasí byly přerušeny práce na stavbě kontroverzní rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Teploty tady ani ve dne nestoupají nad nulu, všechny povrchy namrzají a je tu silný vítr. Třicet metrů vysokou věž z betonu, oceli a laminátu buduje těsně za státní hranicí polský investor, hrubá konstrukce již stojí. Aktivisté, ale například i Český svaz ochránců přírody, proti rozhledně stále bojují. Bojí se devastujícího vlivu zvýšeného turistického ruchu na zdejší přírodu.
V minulosti ale přitom rozhledna na vrcholu Sněžníku stála.
Postavena byla v roce 1899, stržena kvůli zchátralému stavu v roce 1973. Dosahovala výšky asi 33,5 m, na jejím vrcholu byla kruhová vyhlídková terasa zakončena cimbuřím, kde se také nacházela pozorovací věžička s dalekohledem a čtyři tabulky popisující panoráma. Na úpatí byla horská chata s hostincem a prodejem suvenýrů. Nižší 17 metrová válcová věž měla tři patra, na jejímž vrcholu se nacházela kruhová vyhlídková terasa zakončena cimbuřím. Vyšší válcová věž se skládala z 6 pater, dosahovala výšky asi 33,5 m, na jejím vrcholu byla rovněž kruhová vyhlídková terasa zakončena cimbuřím, kde se také nacházela pozorovací věžička s dalekohledem a čtyři tabulky popisující panoráma.
Do stavby se vcházelo z vyšší věže přes okrouhlý rozlehlý sál s obloukovými okny. Zde byla mezi pěti vysokými sloupy umístěna busta německého císaře Viléma I. Pruského, jejímž autorem byl Franz Thamm z městečka Lądek-Zdrój a pamětní deska připomínající vznik stavby. Z tohoto sálu vedlo kovové, spirálové schodiště nitrem nižší věže na nižší vyhlídkovou terasu. Odtud pak vedlo spirálové schodiště nitrem vyšší věže na druhou vyhlídkovou terasu, která se nacházela ve výšce 29,9 m. Na úpatí věží se nacházela i dřevěná horská chata s verandou, která byla do této podoby přestavěna v roce 1906, v souvislosti se vzrůstajícím zájmem turistů. Toto rozšíření posléze přineslo problémy v podobě padajícího ledu z věží, který poškodil její střechu. Ve své době sloužila chata hostinci a obchodu se suvenýry.
 
Pdruhé světové válce se věž ocitla na polské straně hranice.
V roce 1948 byla věž opravena Polským tatranským spolkem, zkráceně PPT (polský název Polskie Towarzystwo Tatrzańskie).[1] Dne 22. srpna téhož roku, ku příležitosti rekonstrukce věže a 75. výročí PPT, zde Polský tatranský spolek instaloval pamětní desku.[5] Poté byla věž bez většího zájmu, základní péče a údržby ponechána nepříznivým povětrnostním podmínkám na vrcholu hory, což vedlo k její degradaci. Z nedostatku finančních prostředků na opravy bylo v roce 1973 rozhodnuto věž strhnout. Samotná demolice věže proběhla 11. října 1973. V rozvalinách rozhledny byla následující den nalezena členy horské služby ona pamětní deska, kterou později přemístili do Starého Města. Po několika letech se pamětní deska na Sněžník vrátila, avšak ne na vrchol hory, nýbrž do horské chaty „Na Sněžníku“. Potom růstaly na vrcholu pouze ruiny.] I dnes se hovoří o tom, že demolice této vyhlídkové věže byla přinejmenším ukvapená.
 „Teď tu staví rozhlednu a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby k ní pak z polské strany vyasfaltovali cestu", říkají někteří znalci poměrů.  To by tu pak chodilo lidí jako na Václaváku, jako teď na Pradědu. Dřív se na Sněžník přitom dostalo jen pár lidí, z nejbližší civilizace je to na vrchol šest kilometrů do pořádného kopce. Pohoří Králického Sněžníku je malé, už tak je pro místní přírodu obrovský zásah pořád se rozrůstající středisko na Dolní Moravě. Když si ale uvědomíme změny, ke kterým s požehnáním úřadů dochází v blůízkém středisku Dolní Morava  tak se popsaný další vývoj zdá téměř nevyhnutelný.