Hravé a akční TECHNOhrátky v České Třebové

si hrály se světlem, zvukem i roboty


(ČESKÁ TŘEBOVÁ, 16. listopadu 2021) 
Programování a ovládání robotů, hrátky se světlem i zvukem, nýtování desky, výroba ptačí minibudky nebo jízda na originálním simulátoru elektrické lokomotivy. Těmito, ale i dalšími atraktivními činnostmi pozvala v úterý 16. listopadu Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová 110 žáků z devíti základních škol na jedenáctou zastávku projektu TECHNOhrátky.  Pestrou skladbou učebních a maturitních oborů z oblasti informačních technologií, elektrotechniky, strojírenství, dopravy a výroby nábytku prokázala, proč v poslední době zaznamenala největší nárůst počtu studentů v celém Pardubickém kraji.
Přesvědčivý důkaz o tom, jak přitažlivá je tato škola pro „deváťáky“, kteří se budou už brzy rozhodovat o svém dalším studijním zaměření, podal Florián Beil ze ZŠ Kunčina, jenž na TECHNOhrátky dorazil vlakem po vlastní ose. „Ráno jsem zaspal a autobus se spolužáky mi ujel. Bydlím v nedalekém Mladějově, tak jsem sedl na vlak a z nádraží jsem pak přišel pěšky. Stihl jsem to ještě před začátkem. Uvažuji, že se přihlásím na obor autotronik v Ústí nad Orlicí, ale školu v České Třebové jsem chtěl vidět, abych měl srovnání. TECHNOhrátky se mi moc líbily a zaujal mě hodně i obor elektrotechnika. Tak budu ještě přemýšlet,“ svěřil se Florián Beil.
Určitě dobrá adresa
Aktéry TECHNOhrátek z Orlickoústecka a Svitavska čekala návštěva obou výrazně zmodernizovaných školních areálů Skalka a Habrmanova. Šest připravených stanovišť v nich svými názvy už předem avizovalo náplň aktivit, které museli žáci absolvovat – dopravní logistika, robo mise, elektrotechnika, budu elektrikářem, budu truhlářem, budu mechanikem.
„Tato střední škola patří k těm k výjimečným a současně i nejlépe vybaveným, které Pardubický kraj zřizuje. Má za sebou bohatou, více než tři čtvrtě století dlouhou historii i tradici. Unikátní obory, které vyučuje, zajistí jejich absolventům výborné pracovní i ekonomické podmínky. Navíc se úspěšně přihlásila k odkazu Gustava Habrmana, českotřebovského rodáka a prvního československého ministra školství,“ uvedl v rámci slavnostního zahájení ve společenském sálu školy Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.
V hlavní roli roboti
Dopolední manuální činnosti dokonale představily zaměření školy, její zázemí i moderní vybavení. Vše probíhalo akční a hravou formou, takže důležité informace nenásilnou formou směřovaly tam, kam měly – k účastníkům TECHNOhrátek.
„Velký zájem byl zejména o programování a ovládání robotů. O tom, zda školáci zvládli zadání dobře, se hned sami přesvědčili (ne)úspěšným slalomem robotických vozítek. Například v zámečnické dílně nejen chlapci, ale i dívky roztloukali nýty a svařovali plasty, u elektrikářů pájeli led diodu na plošný spoj a v elektrotechnické učebně sestavovali funkční elektronický obvod – zde byli rekordmany hoši z Damníkova, kteří to zvládli za čtyři a půl minuty. V truhlárně žáci sestavovali ´štokrle´, zkoušeli vrtání akušroubovákem i klasickým šroubovákem a slepovali ptačí minibudku na špejli jako ozdobu do květináče,“ popsal některé aktivity Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.
SŠ technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová otevřela letos v září další ze svých nových a zajímavých projektů – Železniční akademii. Ta mimo jiné umožní svým studentům, aby se stali strojvedoucími nebo výpravčími již během studia. Dopravní a především železniční zaměření školy žákům připomněla návštěva centra informačních technologií a elektroniky, kde si mohli vyzkoušet jízdu na unikátním simulátoru řízení lokomotivy.
„Příjemnou atmosféru TECHNOhrátek doplňovali vstřícní „domácí“ učitelé a šikovní studenti, kteří působili na jednotlivých stanovištích jako demonstrátoři. Všechna připravená pracoviště byla rozdělena na několik dílčích podpracovišť, takže každá skupina žáků se na nich ihned pustila do akce. V akci musely být nejen šikovné ruce, ale také přemýšlivé hlavy,“ ocenila na průběhu akce Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.
V soutěžích o tradiční vítězné trofeje v podobě ovocných dortů uspěli v manuálních aktivitách žáci Základní školy Radiměř, ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! zvítězila výprava Masarykovy základní školy Morašice.