70 let od založení tenisového oddílu v České Třebové  I.     
1951 - 2021
Historie organizovaného "bílého sportu" v České Třebové sahá do roku 1951, ale tenis byl jedním z mála sportů, pěstovaných v České Třebové již před II. světovou válkou. To se hrálo na několika soukromých kurtech a jednalo se tedy jen o málo vyvolených. Po válce se situace začala rychle měnit, československý tenis dosáhl četných úspěchů, rostl zájem mezi mládeží, stavěly se nové dvorce a a zlepšily se možnosti zakoupení tenisového nářadí.
V té době se tenis hrál na dvorcích v Javorce (poblíž pramene Vrbovka), kde se scházeli ponejvíce studenti a v továrním parku, kam chodili hlavně zaměstnanci parnické textilky. V létě 1951 se obě skupiny dohodly že založí tenisový oddíl při "závodní sokolské jednotě" Perla Česká Třebová. Jednatelem oddílu se stal Oldřich Stránský, který později pracoval na finančním odboru českotřebovské radnice. Psalo se o tom v té době také v odborářském  deníku Práce. Tím, byl dán základ k tehdy novému organizovanému sportu v našem městě. Za příznivého počasí se hrálo od rána do večera, zejména čtyřhry, aby se dostalo na všechny zájemce. V rámci okresu se tehdy ještě hrálo v Ústí a ve Vysokém Mýtě, okresní soutěže nebyly. První přátelské utkání bylo dojednáno s družstvem ze Semtína. Přijelo do Třebové předávat zkušenosti, ale nakonec odjelo s porážkou.
Hráčem č. 1 byl v té době František Slezák, známý svou tvrdou útočnou hrou, a první hráčkou pak Věra Šašinková, která byla při své subtilní postavě známá svou vytrvalou obrannou hrou na jistotu. Dále hráli Láďa Fryauf, Bohuslav Víša, Zdeněk Řehák, Líba Šplíchalová, Ilona Jasanská, Míla Urbanec, Radko Jasanský a další. Dvorec v továrním parku byl ve velmi hezkém prostředí, ale pro soutěže smíšených byly potřeba dva tenisové kurty. Řešením byla výstavba plochy pro kluziště TJ Jiskra Česká Třebová - Parník. Hlavním organizátorem prací byl tehdejší předseda  jednoty Ladislav Beran. Na dvorcích se začalo hrát již v roce 1954, za stálého válcování a upravování povrchu. Dva roky trvalo, než dostaly trvalou podobu. Nakonec zde byly vyměřeny čtyři dvorce, oplocení a upraveno další okolí.  Výraznou postavou v životě tenisového oddílu byl tehdy Alois Zuch, kterého do Třebové přetáhl z Lanškrouna Dr. Řehák. Činnost oddílu v padesátých letech byla bohatá, Mimo soutěží v rámci okresu i kraje se zde pořádal turnaj "O štít Orlicka. Počet hráčů narůstal, družstva i jednotlivci dosahovaly se slušné výsledky.
Věra Suková, vítězka turnaje O štít Orlicka v r. 1962 - Rozhlasová kabina a bufet v areálu Za Vodou sloužila i pro hokej
Na turnaji "O štít Orlicka" se objevila i slavná tenisová jména.  Všichni tenisté z oddílu si připomínají roj 1962, kdy se na českotřebovský turnaj  přihlásila tehdejší čerstvá finalistka Wimbledonu Věra Suková. Vzpomínám si jak nadšeně na tento ročník vzpomínal organizátor a Radko Jasanský. Start Věry Sukové v České Třebové byl velkým překvapením. Byla tehdy jednou z toho mála československých tenistů, kteří  mohli startovat v zahraničí. proto tehdy přišel nebývalý počet diváků, aby shlédli její tenisový um. Startovala ve dvouhře, kde turnaj vyhrála, když ve finále porazila ve dvou setech bez větších problémů Volkovou. Hrála pak i ve čtyřhře se svým manželem Cyrilem, ale finálový zápas se pak pro tmu už nedohrál. V tomto ročníku se totiž turnaje zúčastnilo 66 mužů  28 žen. Na 4 dvorcích se hrálo opravdu až do tmy. Tento turnaj byl skutečně vrcholem sezóny, v dalších letech se jej již překonat nepodařilo. 
To byly první začátky organizovaného tenisu v České Třebové v době, kdy si byly týmy v oblasti rovny, všude byly podobné podmínky a záleženo na aktivitě a iniciativě  funkcionářů. Spoustu věcí bylo třeba zajistit skutečně brigádnicky. Pokud to bylo možné pomáhaly patronátní podniky nebo odbory. Ale nebyli to žádní velcí sponzoři. Tenis byl podobně jako jiné sporty zcela amatérským sportovním odvětvím. Těžko to se současností porovnávat.  Podklady pro článek vychází z Almanachu  Mirky Jasanské, vydané k tenisovým padesátinám před dvaceti lety. Almanach je vzorně napsán až do změny století a to z pohledu člověka, který tenisu rozumí. Není mým cílem situaci v tenisovém oddíle detailně rozebírat.  Je to však důležité sportovní odvětví, které v České Třebové stále žije a funguje na dobré úrovni, po vybudování tenisové haly je Česká Třebová vybavena pro práci tenisového klubu velmi dobře. K tenisu je proto nutné se vrátit a v druhém dílu dovést tenisovou historii ve stručnosti až do současnosti.
Milan Mikolecký