Českotřebovský deník 340/2021 (4/12)
Očkování v České Třebové nově v Agelu

PARDUBICKÝ KRAJ UMOŽNIL KVŮLI ZÁJMU OPĚT OČKOVÁNÍ V ČESKÉ TŘEBOVÉ           
Růst zájmu o očkování proti koronaviru Covid-19 vede Pardubický kraj k navyšování kapacit v rámci dostupných možností. Očkování se po tříměsíční pauze vrací také do Město Česká Třebová. Provozovatelem bude opět společnost Renturi, s.r.o., nicméně se mění prostory. Budovu učiliště Na Skalce vystřídá nové vhodnější umístění na Poliklinice Agel naproti železniční stanici.
Adresa: 
Poliklinika AGEL, nám. Jana Pernera 446,
560 02 Česká Třebová 
telefonní spojení: +420737990130
Pracovní doba:
pondělí 7:00 - 19:00
úterý 7:00 - 18:00
Středa 7:00 - 18:00
Čtvrtek 7:00 - 17:00
Pátek 7:00 - 16:00


Dárky pro seniory z Červenky 

V listopadu se v naší škole konaly předvánoční dílny, na kterých žáci vyráběli nejrůznější vánoční ozdoby či dárky, které se obvykle prodávají na Jarmarku. Ten byl letos zrušen. Proto si část výrobků děti odnesly a obdarují s nimi své rodiče a prarodiče.
Další část výrobků jsme plánovali darovat českotřebovskému Domovu pro seniory. Tak se také stalo 2. prosince, kdy děvčata z 9.B předala za školu dárečky vyrobené našimi žáky. Přidala také dvě krabice plné cukroví, které sama napekla.
Věříme, že jsme tím babičky a dědečky potěšili a zpříjemnili jim adventní čas. Těší nás, že se děti naší školy podílely na takové akci a přejeme si, aby získaly pocit, že je důležité nejen pomáhat, ale i dělat druhým radost.
Děkujeme personálu domova za předání dárků a přejeme všem pokud možno klidné svátky
 a v novém roce hodně zdraví a štěstí.
Nezapomínejme na druhé a dělejme si navzájem radost i v roce budoucím!  Pedagogové ZŠ Habrmanova

D35  Opatovice - Časy už brzo

Na třináctikilometrovém úseku dálnice D35 Opatovice - Časy na Pardubicku už je kompletně dokončená pokládka nové vrstvy na hlavní trase. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v dokončovacích pracích. Například na přeznačení navazujících komunikací,  nstalaci svodidel, finálních terénních úpravách, výsadbě zeleně a podobně.


V Litomyšli postaví v příštím roce nový LIDL

O vybudování dalšího supermarketu ve městě se hovoří již několik let. Podle aktuálních informací to vypadá, že se místní nové pobočky Lidlu dočkají na konci příštího roku. V areálu Perštýnu se má začít stavět na jaře 2022, jak potvrdil management obchodního řetězce. Vzhled prodejny vzešel z architektonické soutěže a v současnosti probíhají přípravné práce, místní stavební úřad v minulých týdnech vydal všechna potřebná povolení.
Vzhled prodejny vzešel z architektonické soutěže a v současnosti probíhají přípravné práce, místní stavební úřad v minulých týdnech vydal všechna potřebná povolení. Od téměř 300 dalších prodejen Lidlu se ta litomyšlská bude odlišovat mimo jiné zelenou střechou, ekologickou šetrností a úsporným LED osvětlením interiéru i parkoviště. Pobočka dle oficiálního vyjádření nabídne široké úseky čerstvého ovoce a zeleniny, masa, uzenin či mléčných výrobků. Součástí připravované prodejny je i pekárna. Samozřejmostí budou také široké uličky a pokladny s velkou odkládací plochou pro komfortní nakupování.
Investor počítá také s vysázením zeleně, úpravou veřejného prostranství kolem prodejny a vybudováním dobíjecí stanice pro elektromobily. Na jaře příštího roku začne i výstavba kruhové křižovatky u vjezdu do města ve směru od Vysokého Mýta. Okružní křižovatka u budoucího Lidlu byla jedním z hlavních požadavků investora na to, aby obchodní dům v Litomyšli vznikl a její vybudování posvětily všechny příslušné orgány, včetně dopravního inspektorátu.
Již v minulosti investor informoval o tom, že při proměně lokality Perštýna nemá dojít k demolici historické sýpky a pro budovu se bude snažit najít další využití. Více informací o zahájení prací přineseme v příštím roce.

  • Ateliéry uměleckoprůmyslové školy  čekají na vhodnou evropskou dotaci
    Hejtman Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel navštívili v pátek město Ústí nad Orlicí. Se starostou Petrem Hájkem a místostarostou Jiřím Preclíkem hovořili především o dalším rozvoji areálu Perla a vybudování ateliéru Střední školy uměleckoprůmyslové. Ty patří mezi hlavní investiční priority kraje v oblasti školství.
    „Areál bývalé Perly byl dlouhá léta brownfieldem v centru města, které jej odkoupilo v roce 2010, což byl první předpoklad pro další rozvoj. Prvním dokončeným projektem je nová budova domova dětí a mládeže, která byla otevřena v září letošního roku. Z pozice kraje chceme do prostoru bývalé Perly instalovat ateliéry naší Střední školy uměleckoprůmyslové. Projektová dokumentace v odhadovaných nákladech okolo 100 milionů korun je připravena a nyní řešíme možnosti nového programového období evropských fondů,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že dohoda s městem předpokládá bezúplatné poskytnutí pozemku pro stavbu.
    Podle radního Josefa Kozla patří záměr mezi krajské priority. „V rámci projednávání investičního plánu jsme vybudování ateliérů zařadili mezi tři hlavní investiční priority v oblasti školství, což je jednoznačně dobrý signál pro město, školu i veřejnost,“ řekl radní Kozel, který si společně s hejtmanem prohlédl také novou budovu domova dětí a mládeže. „Vzhledem k tomu, že jsem v rámci své profesní dráhy působil také coby volnočasový pedagog v rámci domu dětí a mládeže, tak mohu Ústí nad Orlicí závidět, protože nová budova je opravdovým skvostem, a to nejen po stránce architektonické, ale především funkční,“ uvedl radní Kozel.


    Od Josefa Tomáše z Austrálie

    Výborná slova reportéra ze Skynews Austrálie mladým lidem, kteří nedávno demonstrovali za klima:
     
    Jste první generace, která má klimatizaci v každé učebně, vaše výuka je založená na počítači, televizi máte v každé místnosti, elektronické prostředky, můžete používat celý den. Místo chůze do školy využíváte všechny typy přepravy spalovacích motorů. Spoustu z vás dokonce denně vezou rodičovským taxíkem do třídy. Jste zatím největším spotřebitelem spotřebního zboží v dějinách lidstva. Všichni si pořád kupujete nové oblečení, abyste byli trendy, i když loňské věci jsou pořád úplně v pohodě. Těžko někdo z vás si spraví oblečení, netušíte, jak vyměnit rozbitý zip, natož jak zvládnout šicí jehlu. Zahodilo se to, co to drží. Váš protest bude oznámen prostřednictvím digitálních a elektronických prostředků. Telefon, tablet  jsou online po dobu 24 hodin. Se všemi svými elektronickými hračkami jste největší uživatelé energie.
    Lidé – před protestem vypněte klimatizaci nebo topení, choďte do školy, vypněte telefony, počítače, Xboxy, Playstations a přečtěte si knihu, udělejte si vlastní sendvič, místo toho, abyste ho kupovali připravený v plastovém obalu.Nic z toho se nestane, protože jste sobečtí, špatně vychovaní, manipulovaní lidmi, kteří vás využívají a říkají, že děláte vznešenou věc, zatímco se bavíte a užíváte si nejšílenější západní luxus.Probuďte se a držte už tu svou rozmazlenou hubu. Najděte fakta před protestem a začněte zlepšovat svět sami u sebe a nevyhlašujte za pachatele lidi, kteří žili celý život udržitelně.

    Od  českotřebovského rodáka (z Rybnické ulice)  Josefa Tomáše, Melbourne