Mikulášská nadílka po dvou letech     


Malá scéna po dvou letech na Mikulášské besídce ožila

Není to tak, že by loni nechodil Mikuláš, nebyl však v Malé scéně, prostě úřady to zakázaly. Loutkáří, kteří organizují Mikulášské nadílky v Malé scéně snad od jejího postavení se museli přizpůsobit a  tak loni byl advent o hodně chudší. Loutkáří potom nemohli hrát ani svou další pravidelnou "jarní pohádku" a tak měli docela dlouhé prázdniny. O to více se těšili až to opět "rozbalí" na letošního Mikuláše.
Punťovy Vánoce
V sobotu 4. prosince se konala dvě loutková představení dopolední bylo určeno pro děti z železničářských rodin, představení si objednali odboráří  z depa a dalších připojených organizací a bylo to představení velmi vydařené. odpoledne se pak konala mikulášská nadílka pro příchozí veřejnost. Její součástí byla letos pohádka "Punťovy Vánoce" a byla opravdu moc hezká.  Na představení nechyběl Českotřebovský deník a tak mimo pár fotografií Mikulášské rodiny  a pár záběrů z představení uvede také celý videozáznam (stream)  pohádky, vlastně celé Mikulášské besídky a také kratší videoreportáž o tom, jak vypadá takové představení z pohledu diváka v sále a jak se na něm podílí sami loutkáři. Režisérkou představení byla stejně jako v mnoha minulých letech Libuše Němcová, a uplatnil se celý loutkářský soubor Čtyřlístek: 
Na besídku samozřejmě přijela celá "nebeská delegace":
Mikuláš (Martin Brejcha) čert (Lukáš Brejcha) andělíček (Helena Kočová)
spolu s kočičkou (Hana Kočová), kteří uvedli představení a podíleli se na správném rozdílení dárků.
V loutkové pohádce je třeba rozdělit role na hlasy loutek, připravené na záznamu a vodiče loutek
pán - namluvil Jiří Jireš -- vodila Libuše Němcová
soused - namluvil Miloš Němec -- vodila Andrea Jasanská
kočka - namluvila Lucie Brejchová -- vodila Lucie Brejchová
pes - namluvila Lenka Kubíčková -- vodila Klára Jasanská
zloděj - namluvil Jan Jasanský -- vodila Andrea Jasanská 
duch - namluvila Jana Pachlová -- vodil Miloš Němec a Blanka Čečotková 
rekvizity vodila Blanka Čečotková
Režii celé vánoční besídky s přehledem zajistila Libuše Němcová
Loutkářská tradice
často se používá sousloví o tom, že loutkářství je ve východních Čechách doma, především se myslí v Chrudimi.  Platí to ovšem také pro Českou Třebovou. V souvislosti s uvedením  loutkové vánoční pohádky je třeba zmínit ještě alespoň pár vět o tom, že loutkářská tradice má v České Třebové velkou tradici sahající až do doby první republiky a co je nejdůležitější tato tradice je dodnes stále živá. připomeňme loutkové scény Úsvit a Javorníček,  loutkáře J. Benátského nebo Fr. Navaru, také to,  že nebýt loutkářů, zachraňujících svou tradici a zálibu by nebyla ani postavena naše Malá scéna, dříve jmenovaná "loutkárna".  Vznikla proto, aby nahradila scénu Úsvit, která musela v šedesátých letech ustoupit nově budovanému Novému náměstí. Vznikla z brigádnické práce mnoha lidí v tzv. "Akci Z" Kdyby tehdy nebylo tohoto zápalu pro věc a tahounů jako Ing. Jindřich Chudý nebo Ing. Ladislav Jindra  nic takového bychom neměli. Ani ten "Kulturní dům" nebo nové divadlo, po kterém lidé před desetiletími tolik toužili. Snad proto se loutkový soubor udržel do současnosti  a dokáže bavit děti v České Třebové tak, jako to bylo u několika předchozích generací.
Loutkáři jsou skromní a nenápadní.
Hlavní co se podařilo před 15 lety prosadit byla možnost snížit podlahu jeviště v Malé scéně pro loutkářská představení. Toho si loutkáři hodně váží a svůj vděk projevují nastudováním nových dětských představení. Covid  a nařízení s ním spojená v minulém roce dokázala  tuto loutkářskou tradici jen přerušit. Ta však pokračuje dál. Loutkářský soubor čtyřlístek pro ve svém depozitáři ve skříních v útrobách Malé scény více než stovku oblečených loutek, namluvené záznamy z mnoha předchozích představení, To vše dohromady znamená, že na loutková představení budeme do "loutkárny" chodit i nadále, hlavně, abychom se nemuseli  omezovat tak jako tomu bylo v minulém roce nebo tomu je i v současnosti.
Na závěr besídky bylo rozdávání dárků. Každé dítě muselo nejdříve zazpívat písničku....