Českotřebovský deník 342/2021 (6/12)
Sněm ODS se konal v České Třebové na Horách

V pondělí 6. prosince jsme se mohli v restauraci na Horách potkat se špičkami Občanské demokratické strany včele s nově designovaným premiérem České republiky Petrem Fialou. Spolu s ním přijeli např. ministři nové české vlády Martin Kupka (nový ministr dopravy), Zbyněk Stanjura (nový ministr financí) a Martin Baxa (nový ministr kultury) a díky pohotovosti českotřebovských členů MS ODS můžeme poskytnou i fotografické svědectví  co se dělo na Horách u České Třebové o pondělním podvečeru 6. prosince. Na druhé fotografii pak představujeme nového premiéra ve společnosti  českotřebovských zástupců Ladislava Vraspíra, Vlastimila Hrušky a Petra Havleny .

Z jednání zastupitelstva města

V pondělí 6. 12. se ve společenském sále střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana na Skalce konala poslední schůze zastupitelstva města v letošním roce za účasti 25 zastupitelů, z jednání se omluvili Josef Kopecký a Petr Gregar. 
Program byl zahájen schválením poslední letošní rozpočtové změny.
Nebyla nijak rozsáhlá, zahrnuje na straně příjmů zejména zaúčtování všech dotací získaných ze státního rozpočtu a rozpočtu Pardubického kraje. Na straně výdajů byly optimalizovány hodnoty výdajů podle dražených skutečností, např. na rekonstrukci objektu DDM v Sadové ulici bylo třeba reagovat na zvýšené náklady spojené s jiným řešením střechy a střešní krytiny, nově bylo třeba instalovat svod hromosvodu. Vzhledem k tomu, že se tím prodloužila doba realizace, bylo také nutné prodloužit smlouvy se stavebním dozorem akce. To vše dohromady si vyžádalo zvýšení nákladů o 950 tisíc Kč. Na jiných investičních akcích se naopak ušetřilo, např. na MŠ Vinohrady 300tis. Kč a na sídlišti Trávník došlo k úspoře 700 tis. Kč odložením rekonstrukce chodníků, neboť se zde připravuje projekt na rozšíření parkovacích možností. Také oprava exteriéru krytu CO na Novém náměstí vyšla o 100 tis. Kč levněji než bylo plánováno. Nerealizovala se investice do nové parkové cesty v parčíku v Bezděkově (úspora 660tis). Zvýšené náklady byly také s uložením odpadu na sběrném dvoře (+200 tis.Kč). Díky omezení činnosti Kulturního centra byla i zde významná úspora na provozních nákladech převyšující 1milion korun. Také Městský úřad vykázal úsporu 270 tis. Kč na provozních nákladech. Listopadový  příchod zimy si však naopak vyžádal posílit položku na zimní údržbu komunikací o 330 tisíc korun. Změna rozpočtu bude zveřejněna přehledně v tabulce na webu města.
Rozpočtové provizórium.
Plánuje finanční prostředky do schválení řádného rozpočtu, tedy cca na 3 měsíce leden – březen 2022. Jsou zde obvyklé položky a navíc také některé výdaje, které si zaslouží pozornost. Jde zejména o zajištění přípravy projektové dokumentace na stavbu / rekonstrukci veřejné městské knihovny v objektu bývalé Svářečské školy nebo také (později) Univerzity Pardubice. Tuto budovu město získalo odkoupením před sedmi lety na podzim roku 2014 a zatím připravilo ne zcela úplnou projektovou dokumentaci na stavbu městské knihovny.Část bývalých svářečských dílen bude třeba zbourat a vzhledem k délce nevyužití se jedná o typický brownfield, který může být  podpořen zvýšenou dotací. V příštím roce se očekává otevření grantových programu s vysokou grantovou podporou. Je tedy nevyšší čas dopracovat projektovou dokumentaci do stadia stavebního povolení.  Pokud se to podaří např. do léta, budeme mít možnost využít dotaci z fondu národní obnovy. Vzhledem k tomu že naše město Česká Třebová je navíc v regionu, kde se podpora dá navýšit, mohli bychom získat z dotace opravdu velkou část investičních prostředků – až 85%. Podobně byla do rozpočtového provizória vloženy peníze na zahájení prací na projektové dokumentaci na další investici v areálu Böhm, který město nyní kupuje. Dále byla schválena částka na realizaci stavby veřejných WC v parku Javorka. Rozpočtové provizórium bude zveřejněno v plném znění na webu města.
Majetkové záležitosti
Z projednávaných majetkových záležitostí je třeba vyzdvihnout dvě nejdůležitější. Je nejdříve bezplatný převod sportovního areálu gymnázia z majetku města na Pardubický kraj, který umožní další zhodnocení této lokality mezi gymnáziem ZŠ Habrmanova. Současný stav sportoviště již dlouho neodpovídá nárokům a vzhledem k tomu, že se jedná o sportoviště krajem zřizované školy, tak je jistě nejrozumnější, aby další zhodnocení sportoviště řešil právě Pardubický kraj. Převod se řeší od léta, bylo třeba vyřešit možnost využívat tento areál také pro českotřebovskou veřejnost (to byl požadavek města) a dále byla do smlouvy o převodu majetku nově přidána klauzule o tom, že v případě zpětného převodu areálu na město  (k čemu by mohlo dojít např. při zrušení gymnázia jako střední krajem zřizované školy) bude město muset uhradit kraji alikvotní díl investice vložené do areálu. Je to jakási pojistka kraje o tom, že zhodnocení areálu nebude  město požadovat zpět bez náhrady. Toto bylo do smlouvy vloženo jako požadavek Pardubického kraje. Bezúplatný převod  byl schválen všemi hlasy.
Druhou významnou majetkovou záležitostí je odkoupení průmyslového areálu společnosti Böhm plast-technik v Bezděkově městem. Záměr odkoupit tento areál byl schválen zastupitelstvem města právě před rokem na prosincovém jednání ve velkém sále Kulturního centra. Cena byla podle znaleckého posudku z roku 2019 určena na 18 milionů korun. Areál byl během roku příprav zbaven všech problémů, které zde byly, tedy např. zástav u bank, byl vyklizen a připraven k předání, poslední inventura stavu byla provedena k 30. listopadu 2021. Záměrem města je využít tento prostor po přehodnocení v územním plánu města pro seniorské bydlení.  Pro tento účel již byla připravena a veřejně představena studie na nový pavilon Domova pro seniory, který by měl nahradit současné využití tzv. budovy B. Jjí stavebně technický stav je tak špatný, že se mimo základních udržovacích prací nevyplatí žádá větší rekonstrukce. Získání průmyslového areálu je prvním krokem k tomu, abychom začali připravovat nové řešení této lokality. Jak konkrétně bude tato získaná plocha využita jistě bude ještě předmětem řady úvah a diskuzí.  Dalším krokem bude změnit v územním plánu využití této plochy, jinak to bude stále průmyslový areál, byť nyní ve vlastnictví města. Návrh usnesení na odkoupení areálu  byl  schválen, nikoliv však všemi hlasy přítomných zastupitelů, do plného počtu 3 hlasy chyběly.
Stanovení počtu zastupitelů v příštím volebním období 2022-2026.
Poslední dva projednávané body programu zastupitelstva  předložila Česká pirátská strana.  První z nich požadoval snížit počet zastupitelů města v příštím období na 23, když rada města před týdnem 30.11. odsouhlasila setrvání na dosavadním počtu 27 zastupitelů.   Po přenesení návrhu podal pak místostarosta Dalibor Zelený ještě protinávrh na další ještě razantnější snížení počtu zastupitelů na 21. Hlasovalo se  nejprve o protinávrhu Ing. Zeleného (na 21 zastupitelů v budoucím období), který nebyl přijat, poté o návrhu České pirátské strany (23. zastupitelů v budoucím volebním období 2022-2026). Ani tento návrh nedostal potřebnou většinovou podporu, hlasovalo pro něho pouze 11 zastupitelů. Proti bylo pak 13 zastupitelů a 1 se hlasování zdržel. Nebyl tedy přijat ani návrh České pirátské strany, ani návrh ČSSD a pro příští volební období tak zůstává nadále počet 27 zastupitelů tak, jako tomu je dosud. K této problematice by bylo vhodné (někdy později) přidat podrobnější rozbor. Na posledních fotografiích je právě hlasování těch, kteří nesouhlasili se snížením počtu zastupitelů pro příští volební období.
Záznam z jednání zastupitelstva
Jednání zastupitelstva města bylo možné sledovat v přímém přenosu, ze kterého Českotřebovský deník pořídil záznam, který byl 7/12 ráno zveřejněn. Neobsahuje žádné citlivé informace (např. o účastnících majetkových transakcí). Takové části byly vypuštěny.  Zvuková stopa záznamu však má však opravdu příšernou úroveň, zvukový signál byl zachycen mikrofonem kamery a obsahuje v sobě akustiku (velké) jednací místnosti = společenského sálu na Skalce. Snad se na příště podaří najít lepší řešení. Vytvořil jsem si vlastní zvukový záznam s mnohem větší kvalitou jen díky tomu, že mikrofon byl umístěn na vhodnějším místě. Tento záznam jsem použil místo originálu z televizního záznamu pořízeného technikou MěÚ v závěrečné části jednání o návrhu na změnu počtu zastupitelů a výsledek je rozhodně podstatně lepší.  (mm)
 
Odkaz na videozáznam z jednání najdete ZDE
2:55 min  Rozpočtová změna č. 3
11:10 Rozpočtové provizórium
14:50 Majetkové záležitosti
29:50 Projednávání odkoupení areálu firmy Böhm Bezděkov
46:45 Projednávání návrhu na snížení počtu zastupitelů
Od tohoto času je využita srozumitelnější externí zvuková stopa (není to ideální, ale jde o zřetelné zlepšení kvality zvuku)
59:20 - jednání bylo cca na 10 minut přerušeno na žádost sdružení Nestraníci  (Přestávka není součástí záznamu)
1:03:50 Projednávání návrhu na využití části zisku z prodeje Jezevčíku pro řešení bytové politiky města