Českotřebovský deník 344/2021 (8/12)
Nové video Českotřebovského deníku: Mikulášská besídka v Malé scéně
Soubor Čtyřlístek pokračuje v dlouholeté loutkářské tradici České Třebové. Na pohádky a další akce souboru chodí českotřebovské děti již mnoho desítek let. Z iniciativy loutkářů byla vybudována i dnešní Malá scéna, která nahradila v šedesátých letech zbouranou scénu ÚSVIT.  Dříve ji proto nikdo neřekl jinak než "LOUTKÁRNA".
Mezi oblíbené pořady souboru Čtyřlístek patří Mikulášské besídky. Po loňském přerušení tradice způsobené covidem a zákazem kulturních akcí, si loutkáři letos připravili pohádku Punťovy Vánoce.
Představení se nemůže obejít bez návštěvy opravdického Mikuláše s čertem a rozdávání dárků. Pro děti to je velký zážitek. Na pódiu musí  samozřejmě přednést básničku nebo zazpívat písničku, teprve potom dostanou od Mikuláše dárek a od Anděla sladkou odměnu.  Dětí, které přišly v Malé scéně k Mikulášovi pro dárek od roku 1966 do dneška by byla hodně dlouhá řada...

Českotřebovský deník také zaznamenal celou loutkovou pohádku "Punťovy Vánoce".
Videozáznam celého představení v délce 36 minut nabízíme ke shlédnutí na odkazu https://youtu.be/JmsQYWiNMUQ
 

Nejen Peklák je na zimu nachystaný, také lyžařská škola

V období září a říjen opět začaly přípravy na zimní sezónu, Připraveny jsou propagační a informační materiály pro lyžařské kurzy. Probíhají schůzky s kmenovými instruktory a pokračovala i snaha získat nové instruktory, kteří musí být zaškoleni potřebují získat certifikát Apul. Od září navštívil vedoucí střediska 40 základních a mateřských škol v okolí s nabídkou organizovat lyžařské kurzy. Je ovšem třeba konstatovat, že  zimní sezónu a kurzy ovlivní také aktuální epidemiologická situace

V příštím roce bude v krytém bazénu provedena celková rekonstrukce kotelny

Prostřednictvím Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava byla během letošního roku provedena smluvní administrace veřejné zakázky na rekonstrukci kotelny Krytého plaveckého bazénu. Vítězem soutěže o veřejnou zakázku se stala společnost ČEZ Energo, as.r.o. s předpokládanou hodnotou zakázky 30 mil. Kč. Vzhledem k výši zakázky šlo o nadlimitní otevřené řízení. V současnosti je již s dodavatelem investice navázán smluvní vztah s termínem splnění zakázky nejdéle do 30. září 2022. Zajímavé je, že zakázka bude kompletně financována prostřednictvím dodavatelské společnosti a následně bude umořena prostřednictvím nákupu tepelné a elektrické energie.

Veterinární správa výrazně rozšířila oblast intenzivního lovu černé zvěře
Důvod rozšíření afrického moru prasat

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství s ohledem na šíření afrického moru prasat (AMP) v sousedním Polsku rozhodla o výrazném rozšíření oblasti s intenzivním lovem prasat divokých podél hranic České republiky s Polskem.
Oblast s intenzivním odlovem byla vymezena loni v listopadu po jednání ústřední nákazové komise. Až dosud se nacházela v nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje, mezi Hřenskem a Harrachovem. Nyní pokračuje dál podél česko-polské hranice na východ a zasahuje příhraniční oblasti Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Ve vnitrozemí vymezují oblast silnice pokračující od Liberce přes Železný Brod až po a Frýdlant nad Ostravicí a hraniční přechod se Slovenskem Bílá – Klokočov. Komunikace vedou přes Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Žamberk, Hanušovice, Jeseník, Bruntál, Ostravu, Frýdek-Místek. Vyhlášení této oblasti platí ode dne 1. 12. 2021.
Cílem opatření bylo (a je i nadále) intenzivní vyhledávání uhynulých kusů a snižování hustoty populace prasat divokých. Motivovat lovce k intenzivnějšímu lovu v této oblasti má zástřelné ve výši 2000 Kč za ulovený kus. K ještě důslednějšímu vyhledávání uhynulých kusů a jejich včasnému odklízení by mělo přispět zvýšení nálezného na 3000 Kč za kus. Ve zbytku ČR nálezné nadále zůstává na 2000 Kč za divočáka. I po rozšíření oblasti zůstane výše vypláceného nálezného i zástřelného na uvedené úrovni. Místo současných cca 1400 km² se nyní bude týkat honiteb o rozloze okolo 7200 km².
Za dobu existence oblasti s intenzivním odlovem v Ústeckém a Libereckém kraji ulovili myslivci 5175 kusů a nálezci nahlásil nález 146 uhynulých kusů prasat divokých. Vyplaceno dosud bylo 9.040.000 Kč.

Co bude s litomyšlskou vilou Klára?
Představujeme druhý návrh - Kongresový hotel Svatý Jan - Zámecké návrší

Kvůli onemocnění zájemců o odkoupení vily Klára musel být v listopadu odložen seminář zastupitelů, na němž se měli účastníci blíže seznámit se záměry investorů. Z tohoto důvodu nebude prodej na programu prosincového jednání zastupitelstva, o budoucnosti objektu se bude rozhodovat až na konci února 2022. V této aktualitě přinášíme autorizovaný text investora s dodanými podklady, kde se dozvíte více informací o tomto záměru.
Kongresový hotel Svatý Jan - Zámecké návrší
Existují dva druhy záměrů. Ty první je možné realizovat kdekoliv. Ty druhé jsou svázány s konkrétním místem. Náš projekt vily Klára patří mezi ty druhé. Není možné jej realizovat jinde.
Navrhujeme, aby město využilo unikátní příležitosti ke spojení našeho stávajícího pozemku na rohu ulic Zámecká a Jiráskova s pozemkem vily Klára. Proč? Umožní nám vybudovat podzemní parkoviště s kapacitou 180 míst. O tom se v Litomyšli mluví přes 30 let. Nyní je konečně šance jej vybudovat. Pro Smetanovu Litomyšl, pro návštěvníky zámku, pro obyvatele města, pro akce. Blízko zámku není jiný pozemek, kde by to šlo. Pojďme této šance využít.
Letní sídlo České filharmonie vznikne určitě. Jde o to, zda v Litomyšli. Pokud ano, musí to být v důstojné budově a v centru, ne na okraji města. Taková šance se opakovat nebude. Pojďme takto Českou filharmonii s Litomyšlí spojit.
Smetanova Litomyšl narazila na strop svých logistických možností. Jakékoliv plány na její další rozvoj, jakkoliv jsou smělé a ambiciózní, naráží na nedostatek ubytovacích kapacit a gastro zázemí odpovídající úrovně. Pokud nevznikne v bezprostřední blízkosti zámku hotelové ubytování vyšší úrovně s dostatečnou kapacitou, vezmou tyto plány zasvé. Pojďme tomu společně zabránit.
Sálům Zámeckého návrší chybí zázemí s kapacitou ubytování a gastra. Toto zázemí jim vybudujeme a umožníme větší využití těchto sálů a tím i větší příjmy pro město.
Ubytovaní v kongresovém hotelu přinesou peníze do městské pokladny (ubytovací poplatky ročně cca 0,5 mil. Kč). Podle statistik odborníků utratí ve městě (obchody, restaurace, služby) nižší desítky  milionů  Kč ročně. Podle stejných statistik se každý třetí návštěvník kongresu vrátí do města se svojí rodinou v rámci individuální turistiky a bude zde utrácet dál. V pokladnách místních podnikatelů skončí díky kongresovému hotelu každoročně další peníze v řádech vyšších desítek milionů Kč.
Jenom spojením našich stávajících barokních sklepů s rozlohou 800 m2 a výškou téměř 8 metrů s podzemím vily Klára a její zahradou může vzniknout unikátní wellness svět pro obyvatele a návštěvníky města, zahrnující bazén, wellness, sedm saun, balneo provoz, pivní lázně, yogovou halu, vše o rozloze 2000 m2.
Chceme město požádat, aby při rozhodování uvážilo, zda je možné plánovanou činnost uskutečnit pouze ve vile Klára nebo zda je to vlastně možné i jinde. Jde o rozhodnutí na desítky let. V porovnání s tím je to, že za Kláru nabízíme  11,1  mil. Kč a v budoucím provozu vytvoříme 78 nových pracovních míst, méně významné.
Víc informací o projektu najdete na https://kubik.cz/kongresovyhotel.pdf
Záměr dalšího  zájemce o vilu Klára  byl zveřejněn v Českotřebovském deník 242/2021 ZDE

Energeticky úsporná opatření na středních školách 

Pardubický kraj postupně pokračuje v investicích do energeticky úsporných opatření na svých středních školách a školských zařízeních. Radní na svém pondělním jednání schválili výběr dodavatele na zateplení domova mládeže v Dukelské ulici, který patří Integrované střední škole v Moravské Třebové. Zároveň vyhlásili výběrové řízení na zateplení Střední průmyslové školy elektrotechnické a vyšší odborné školy Pardubice.
„Postupně pokračujeme ve vyhodnocování jednotlivých záměrů na energeticky úsporná opatření na našich středních školách, protože vždy musíme zvážit, zda je vynaložená investice k poměru energeticky úsporných opatření pro kraj výhodná či nikoliv. O to komplikovanější je rozhodování a následná realizace u památkově chráněných budov, kterých máme mezi našimi školami poměrně velké množství. Jednou z nich je také Střední průmyslová škola elektrotechnická a vyšší odborná škola v Pardubicích,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Na zateplení budov A, B a D nyní kraj hledá dodavatele. „Hlavní budova na ulici Karla IV. je dílem architekta Ladislava Machoně a byla postavena v roce 1928. Je jednoznačně jednou z architektonických perel Pardubic, a proto k energeticky úsporným opatřením přistupujeme s maximální zodpovědností. Proto budeme řešit výrobu přesných replik oken a dveří nebo jejich repase. Součástí těchto stavebních prací bude také sanace vlhkosti zdiva suterénu. Na objektech bude provedena oprava a sanace fasád, sanace kamenného soklu a odvod vody od problematických částí objektu,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek s tím, že předpokládaná hodnota stavby dle projektové dokumentace činí 57,5 milionu korun včetně daně.
Zatímco v případě pardubické elektrotechnické průmyslovky rozhodli radní o zahájení zadávacího řízení, u budovy domova mládeže Integrované střední školy v Moravské Třebové v Dukelské ulici již byl vybrán dodavatel. „Na domově mládeže budeme zateplovat kompletní obálku budovy včetně fasád, střech a soklů. Vyměníme zbývající dřevěná okna do sklepa a na severním štítu do hygienického zázemí. Zároveň chceme izolovat vytápěné prostory zateplením stěn a stropu ve sklepě,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Předpokládané náklady na realizaci stavby byly 9,7 milionu korun včetně daně. „V rámci výběrového řízení jsme jako ekonomicky nejvýhodnější nabídku vybrali tu v hodnotě 8,5 milionu korun včetně daně, což představuje i s ohledem na stávající situaci na stavebním trhu velmi dobrý výsledek. Na tuto investici jsme již obdrželi rozhodnutí o poskytnutí dotace v rámci Operačního programu Životní prostředí. Měli bychom tak z celkové částky získat dotaci ve výši přesahující 27 procent,“ řekl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Odborný léčebný ústav Jevičko:
Investice do nového pláště stravovacího provozu 

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila vyhlášení výběrového řízení na dodavatele energeticky úsporných opatření pro budovu stravovacího provozu v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku. Předpokládaná hodnota stavby dle projektové dokumentace činí 10,3 milionu korun včetně daně.
„Do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku jsme v posledních letech investovali téměř 100 milionů korun. Jednalo se o dřevěné lehárny, přeměnu bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, zateplení pavilonu S a opravu střechy stravovacího pavilonu. K tomu jsme již v srpnu zahájili  modernizaci vnitřních prostor pavilonu S za částku přesahující 60 milionů korun včetně daně. Celkově se tak i s připravovaným zateplením stravovacího provozu dostaneme na částku přesahující 170 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Jevíčský ústav je příspěvkovou organizací Pardubického kraje a poskytuje zdravotní služby v oblasti pneumologických onemocnění, pneumologické a pohybové léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. „Celé zařízení má v tuto chvíli necelých 180 lůžek pro hospitalizační léčbu klientů. Součástí je také řada odborných ambulancí a vyšetřoven. Celé zařízení je špičkovým pracovištěm, které je vyhledávané nejen občany Pardubického kraje, a proto se snažíme naši investiční činnost v rámci možností zvyšovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Podle náměstka hejtmana pro oblast investic Romana Línka je každá investiční akce v areálu posuzována i v rámci historického rázu, jelikož Odborný léčebný ústav v Jevíčku je unikátním areálem, jehož budovy byly postavené v letech 1913 až 1926. „Budovy, včetně stravovacího provozu, jsou od roku 2016 kulturní památkou, a proto musíme s úpravami zacházet velmi citlivě. Součástí této investice je celková výměna a repase stávajících dřevěných, kovových a plastových oken a dveří. Zároveň budeme řešit opravu či výměnu stávajících klempířských prvků a repase markýz bočních vstupů,“ řekl náměstek Roman Línek, do jehož gesce spadají investice a kultura.
Stejně jako v případě dalších investic v areálu byl i zde kraj úspěšný v rámci čerpání evropských fondů. „Projekt jsme úspěšně zařadili pro čerpání fondů Evropské unie v rámci Operačního programu Životní prostředí. V tuto chvíli jsme již obdrželi registraci akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace, což je jednoznačně dobrou zprávou. Předpokládané náklady dle projektové dokumentace činí 10,3 milionu korun včetně daně, z čehož bychom měli obdržet přes 22 procent z evropských fondů,“ vysvětlil Ladislav Valtr, radní pro evropské fondy a regionální rozvoj.