Českotřebovský deník 345/2021 (9/12)

Nové video Českotřebovského deníku: Generální ředitel ČD mezi žáky VDA  

V pondělí 29. listopadu dopoledne navštívila českotřebovskou střední školu technickou a dopravní delegace z generálního ředitelství Českých drah v čele s generálním ředitelem Ivanem Bednárikem. 

O návštěvě připravuje Českotřebovský deník  jak obsáhlejší zpravodajství, jednak videoreportáž. Ivan Bednárik s dalším doprovodem se seznámil s problematikou a směřováním českotřebovské střední školy, která se stále více zaměřuje také na železnici, navštívil nově rekonstruované učebny zaměřené na výuku  síťových technologií Studenti třetího ročníku předvedli v provozu řízení  trenažéru elektrické lokomotivy, který může dobře pomoci motivaci pro profesní přípravu nových strojvedoucích, další studenti čtvrtého ročníku pak v praxi předvedli provoz modelového kolejiště, kde je v provozu současně i deset vlakových souprava lokomotiv na více než 220 metrech instalovaných kolejí.  Ivan Bednárik a další odborní pracovníci  GŘ ČD  se pak setkali se studenty vyšších ročníků, zapojených do projektu "Železniční akademie", aby besedovali přímo o podmínkách práce u Českých drah např. na velmi nedostatkové pozici strojvedoucích.  Jak prozradil  Ivan Bednárik v rozhovoru pro Českotřebovský deník, je jeho snahou navázat se školou bližší spolupráci a změnit dosavadní taktiku vedení ČD, kde se potřeba doplňovat kádry v nedostatkových profesích podporou studentů  vycházejících ze škol příliš neuplatňovala. Na besedě pokládali studenti přímé a zajímavé dotazy. Beseda jistě splnila účel. Navázaná spolupráce je pro školu velkým přínosem, to potvrdil také ředitel školy Mgr. Jan Kovář. (MM) 


Vůně Vánoc - adventní výstava v Městském muzeu stojí za shlédnutí

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Starém náměstí v České Třebové  se konalo na první adventní neděli 28.11. sice bez připraveného kulturního programu ale nikoliv bez veřejnosti. Na náměstí přišly celé rodiny s dětmi aby viděli rozsvítit vánoční nádheru v plné kráse.  Následně potom od 17 hodin byla v Městskému muzeu vernisáž tradiční výstavy betlémů, každý rok zaměřená jinak.  Vzhledem k nařízeným vládním opatření bylo účastníků vernisáže málo, ale  ti co přišli mohou dát svědectví o tom, že i letos připravilo Městské muzeum na Vánoce pěknou a zajímavou výstavu. Téma Vůně Vánoc bylo zvoleno velmi dobře, protože spojovalo  adventní snažení přípravy na Vánoce v rodinách v období, které si pamětníci mohou sami připomenout. Část expozice totiž představovala také typické přípravy, pečení cukroví, pletení vánoček a vše další co vánočním svátků předchází již po desítky let. nechyběly samozřejmě českotřebovské betlémy. Snd nejvíc obdivovaný byl právě ten, který je na našem úvodním obrázku....

Výběrové řízení na místo tajemníka/tajemnice MěÚ

Podrobnější informace najde te na tomto odkazu ZDE
Písemné přihlášky do 20. ledna 2022, výběrové řízení se bude konat 27.1. 2022

Dražba volného městského bytu ve čtverci čp. 1107

Podrobnější informace najdete ZDE
Jde o byt velikosti 1+2 s plochou 95 m2. Dražba pronájmu bytu se bude konat 27. ledna 2021.

Město vyhlašuje výběrové řízení na další pozice na městském úřadu:

Vedoucí odboru výstavby MěÚ ZDE
Referent/referentka  odboru životního prostředí MěÚ ZDE
Referent/referentka odboru výstavby MěÚ ZDE

Zemřel Martin Ráboň

Jsou zprávy, kterým nechcete věřit, a u kterých doufáte, že jsou jen omylem, chybou či nedorozuměním. Mezi ně patří i dnešní zpráva o úmrtí Martina Ráboně, ředitele Společnosti přátel čs. opevnění, bunkrologa, spisovatele a především hlavního architekta rozvoje pevnostních objektů na Králicku a doufám, že mohu říct také dobrého a váženého přítele, který si nepotrpěl na velká gesta a pozornost.
Martin Ráboň byl nejen odborníkem na historii československého pohraničního opevnění, ale především neúnavným bojovníkem za znovuoživení a zpřístupnění objektů včetně tvrzí Bouda a Hůrka, ale také hlavním organizátorem vojensko-historické akce Cihelna, která pravidelně patří mezi největší akce v našem kraji. Martina Ráboně jsem za léta naší spolupráce poznal jako rovného chlapa, u kterého podaná ruka a vyřčený slib platil vždy bez mrknutí oka více než tisíce podpisů. Byl to člověk, který pro prvorepublikové pevnosti dýchal a zasvětil jim celý svůj život. Ten náhle vyhasl ve středu 8. prosince, ale odkaz Martina Ráboně přetrvá nejen v tvrzi Bouda po další generace, protože navrácení vzhledu vchodového srubu tvrze Bouda do roku 1938 byl jeho sen, který se splnil. Jsem rád, že jsme se s Martinem Ráboněm mohli za poslední roky opakovaně potkávat i při přátelských setkáních na Boudě a posunuli její rozvoj celou řadou úspěšných projektů. Tím posledním byla nedávno dokončená obnova vstupního objektu, před kterým jsme si naplánovali a slíbili pokračování naší spolupráce. K té už bohužel vlivem osudu za účasti Martina Ráboně nedojde, ale naší povinností je společně s kolegy ze spolků, organizací a muzeí dotáhnout všechny rozdělané projekty, které měl, protože tím můžeme nejlépe uctít jeho památku.  Martine, budete nám všem chybět.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Jednala krajská skupina očkování  

Připravujeme se na očkování dětí ve věku 5 – 11 let
Pardubický kraj má aktuální informaci o tom, že v týdnu od 13. prosince bude v České republice k dispozici vakcína Comirnaty od firmy Pfizer pro očkování dětí ve věku 5 – 11 let. „Naším cílem je zájemce o očkování uspokojit, proto se na vakcinaci těchto dětí, u kterého musí být přítomen pediatr, připravujeme i my a možnost nechat tyto děti naočkovat chceme jejich rodičům dát nejpozději do 20. prosince,“ uvedla na dnešním jednání odborné pracovní skupiny k průběhu a zajištění očkování náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Upřesnila, že očkovací kamion by mohl začít s vakcinací mladších dětí už 19. 12. v Pardubicích. Od 13. 12. se zároveň spustí očkování posilovací dávkou věkové skupiny 55 + a od 20. 12. věkové skupiny 50 +.
Mobilní tým zajistí očkování mladších dětí od 19. prosince. Kraj zajistil zapojení pediatrů
Ve vymezené provozní době budou pro očkování dětí od 5 do 11 let otevřena očkovací místa Nemocnice Pardubického kraje v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Vakcinovat tyto děti bude také očkovací místo v Hlinsku, v Seči i mobilní očkovací tým společnosti Podané ruce. Cílem je, aby možnost nechat naočkovat své děti ve věku od 5 do 11 let měli rodiče plošně v celém Pardubickém kraji, kde je v současnosti těchto dětí 39 400.
„Pokud tedy skutečně přijde vakcína v uvedeném termínu, může tým očkovacího kamionu formou Walk In očkovat děti od 5 do 11 let už 19. prosince od 9 do 18 hodin v prostorách Fakulty zdravotnických studií v Průmyslové ulici č. 395 v Pardubicích. K tomu velmi nutně potřebujeme zapojení pediatrů, ať už formou výpomoci v očkovacích centrech, nebo očkováním v ordinacích,“ uvedla náměstkyně Matoušková. Ta tento týden osobně jednala se zástupci praktických lékařů pro děti a dorost s cílem ujasnit míru jejich zapojení do očkování mladších dětí proti COVID-19 v Pardubickém kraji. „Pediatři se mohou zapojit do očkování minimálně dvěma způsoby. Mohou vypomoci přímo v očkovacích centrech společnosti Nemocnice Pardubického kraje, nebo očkovat ve svých ordinacích,“ dodala Matoušková. Pro očkování v ordinacích je kraj díky lékárnám Nemocnice Pardubického kraje připraven vakcínu do ordinací pediatrů přiblížit. To proto, aby měli možnost odebírat i menší množství, než dodává oficiální distributor pro ČR.
Někteří pediatři již v minulosti pomáhali. Doposud alespoň jednu aplikaci vakcíny přímo ve své ordinaci vykázalo dvacet praktických lékařů pro děti a dorost.
Do očkovacích míst nemocnic jen s registrací
V očkovacích místech NPK, a.s. bude nutná předchozí registrace a rezervace. U ostatních míst je potřeba sledovat jejich provozní dobu pro tuto věkovou kategorii podobně jako v ordinacích pediatrů. Přehled o očkovacích místech je na https://ockoreport.uzis.cz/. Při očkování je potřeba mít kartičku pojištěnce a přítomnost alespoň jednoho zákonného zástupce dítěte.
I nadále očkujeme děti starší 12 let
Očkování dětí starších 12 let (do 15 let) let včetně probíhá standardně v  pěti nemocnicích Pardubického kraje. V Pardubické nemocnici vždy ve střechu od 13 do 15 hodin, v Chrudimské v pondělí od 7 do 15 hodin, ve Svitavské vždy v pondělí a ve střechu od 7:20 do 12 hodin, v Orlickoústecké v pondělí a v úterý od 7 do 13:40 hodin a v Litomyšlské nemocnici v pondělí a v úterý od 13 do 15 hodin. Registrace do těchto očkovacích míst je přes systém Reservatic. Provozní doby se mohou změnit s ohledem na zájem a personální kapacity.


Pardubický kraj připomene 80 let od Heydrichiády

po půlnoci 29. prosince 1941 byly na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava vysazeny tři paradesantní skupiny Anthropoid, Silver A a Silver B s cílem pomoci domácímu odboji se spojením s Londýnem, ale především s úkolem uskutečnit likvidaci zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V odvetě za atentát provedený 27. května 1942 byly vypáleny obce Lidice či Ležáky a popraveny tisíce českých vlastenců a odbojářů. Pardubický kraj, na jehož území se velká část odbojové činnosti odehrávala, si bude právě od 29. prosince připomínat klíčové události a osobnosti celého období heydrichiády, a to ve spolupráci s Památníkem Lidice, Památníkem Ležáky, Československou obcí legionářskou a dalšími organizacemi.
„Náš kraj je nedílně spjat s řadou klíčových momentů období heydrichiády, které patří jednoznačně mezi nejsmutnější období našich novodobých dějin. Proto jsme se ve spolupráci s Památníkem Lidice, Památníkem Ležáky a Československou obcí legionářskou rozhodli toto smutné výročí důstojným způsobem připomínat. Chceme tak připomenout osudy odbojářů a především uctít památku těch, kteří za své činy zaplatili životem,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 Vzpomínku zahájí jízda vojenské techniky a vernisáž obrazů
První vzpomínkové akce začnou na den přesně 80 let od seskoku výsadků Anthropoid, Silver A a Silver B. Ve středu 29. prosince v půl osmé ráno vyrazí od Krajského úřadu Pardubického kraje kolona vojenské historické techniky v rámci projetu Po stopách parašutistů. „Ve spolupráci s kluby vojenské historie uskutečníme jízdu více než deseti historickými vojenskými vozidly s osádkami v dobových uniformách.  Kolona vyrazí z Pardubic a pojede přes Lázně Bohdaneč, Kasaličky, Voleč, Chlumec nad Cidlinou, Podmoky, Senici, Poděbrady, Sadskou, Mochov až do Nehvizd. V místech seskoků Kasaličky a Senice - Podmoky proběhne krátká pieta, v Nehvizdech pak program u nového památníku výsadku Anthropoid“ objasnil zámysl František Bobek z Československé obce legionářské.
Ve stejný den bude v sále Jana Kašpara zahájena výstava tří desítek obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. „Představené obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století. Zdenka Landová se osudy československých parašutistů za nacistické okupace nezačala zabývat náhodou. Na jaře roku 1942 totiž její rodina ve svém domě ukrývala nadporučíka Adolfa Opálku, velitele paraskupiny OUT DISTANCE a bratranec Zdenky Landové Veleslav Wahl, který velel odbojové organizaci Zpravodajská brigáda, úzce spolupracoval s paraskupinou PLATINUM-PEWTER,“ vysvětlil motiv autorky ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. „Vybrány přitom byly právě ty obrazy, které mají vztah k působení paraskupiny SILVER A na Pardubicku a tragédii osady Ležáky, jež byla 24. června 1942 vyhlazena nacisty,“ doplnil Stehlík.
Výstava bude v sále Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje otevřena od 29. prosince každý den od 8 do 18 hodin s výjimkou 12., 25. 1. a 26. ledna. Návštěvní režim se bude řídit platnými protiepidemickými opatřeními. Vstup je zcela zdarma.

Pravidla pro kulturní akce - pokyny pro návštěvníky

Divadelní představení , koncerty a filmové projekce se mohou konat.
Pokud je přítomno více než 20 osob, musí všichni diváci starší 12 let prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu:
– prodělání laboratorně potrvzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání obřadu,– aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní.
U dětí mladších 18 let, osob s kontraindikací k očkování a osob rozočkovaných  lze k prokázání bezinfekčnosti použít i RT-PCR test starý nejvýše 72 hodin.  
Navíc všichni přítomní musí mít po celou dobu nasazený respirátor bez výdechového ventilu min. třídy FFP2 (KN95 / N95).