Českotřebovský deník 346/2021 (10/12)

Nové jízdní řády se vrátí k původním časům

Od 12. prosince dojde v Pardubickém kraji ke změnám jízdních řádů vlakové dopravy. Kvůli výlukám došlo před rokem k úpravám jízdních řádů dálkové dopravy, nyní se časy vrací do původní podoby. Tomu se přizpůsobí regionální jízdní řády.
„Kvůli souběhu několika výluk jsme byli před rokem nuceni v našem kraji změnit jízdní řády regionální dopravy, aby vše navazovalo a cestující i přes jistá omezení mohli cestovat pohodlně a bez nějakých větších problémů. I přesto, že rozsáhlá výluková činnost bude v našem kraji pokračovat i v příštím roce, jízdní řády dálkové dopravy se vrací do stejných časů, jako tomu bylo před rokem. Je pro nás nesmírně důležité, aby  doprava byla plynulá a cestující  využívající hromadnou dopravu byli spokojení. Občas ale kvůli pokračujícím výlukovým činnostem budou muset být trpěliví,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Rozsah železniční dopravy objednávané Pardubickým krajem u Českých drah zůstává pro rok 2022 stejný jako pro rok 2021. Výluky se dotknou například tratí mezi Chocní a Ústím nad Orlicí, nebo Pardubicemi a Stéblovou.
Vlaky společnosti LEO Express Tenders se po roce rovněž vrátí ke svým původním jízdním řádům. Přibude však jedna novinka, spoje budou nově v letních měsících zajíždět až do Hanušovic i v pracovní dny.
Od 12. prosince dojde v kraji navíc ke změně ceníku jízdného. „Pro cestující to ale nebudou žádné velké částky, zvyšování cen bude v řádech korun,“ doplnil Kortyš. Jde o reakci na zdražování vstupů v čele s vývojem cen pohonných hmot a dalších provozních nákladů.
Přehled nových jízdních řádů týkajících se vlaků jedoucích přes Českou Třebovou

Jízdní řád dálkové vlaky Praha - ČT - Bohumín
Jízdní řád dálkové vlaky Praha - Brno přes ČT i mimo ČT
Jízdní řád Č. Třebová - Brno
Jízdní řád Č. Třebová - Kolín regionální doprava
Jízdní řád Č. Třebová - Přerov, Rudoltice - Lanškroun
Jízdní řád Č. Třebová - M. Třebová -  Dzbel

Pavel Langhans: Nekořský betlém je hotov  

Pavel Langhans je i v adventním čase velmi pilný a ve svém domečku v Nekoři na Vejrově připravil letošní novinku: Nekopřský betlém, který ovšem připomíná  (v adventním čase) celé Orlickoústecko a připomíná, jak daleko je také k nám do České Třebové. Navíc připomeňme, že v Litomyšli vystavuje dva betlémy: Litomyšlský  a Českotřebovský...

Netolický a Petříček se stali místopředsedy ČSSD

Řadovými místopředsedy ČSSD zvolili delegáti dnešního mimořádného sjezdu starostu Brna-Líšně Břetislava Štefana, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, lékaře Robina Šína a někdejší místopředsedkyni Mladých sociálních demokratů Danielu Ostrou. Pětice kandidátů uspěla už v prvním kole tajné volby.
Ke zvolení bylo potřeba získat 113 delegátských hlasů. Ostrá jich dostala 152, Šín 140, Netolický 138, Petříček 135 a Štefan 127. Šín, Netolický, Petříček a Štefan měli už před volbou výslovnou podporu nového předsedy sociální demokracie Michala Šmardy.
Šmarda uvedl, že delegáti zvolili do vedení ČSSD dobrý tým. „Ten tým je různorodý, plný lidí, kteří chtějí pracovat a kteří si dokážou získat důvěru,” míní. O zvolení řadovými místopředsedy se ucházelo 14 sociálních demokratů. Protože on-line hlasovací systém umožňoval výběr jen z deseti kandidátů, delegáti nejprve museli počet adeptů zúžit v orientačních hlasováních. (Novinky.cz)

Zpívající lípa z obce Telecí se bude ucházet o titul Evropský strom roku 2022

Vítězem 20. ročníku ankety Strom roku se letos stala Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Na každý strom, kterému se podaří zvítězit v celostátní anketě, čeká také účast v kole mezinárodním. Za Zpívající lípou se vydal krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil. Se starostou obce Telecí Jaroslavem Šimonem a zástupci místní základní školy hovořil i o tom, jak může Pardubický kraj lípě v dalším soutěžním kole pomoci.
„Zpívající lípa je skvost mezi stromy a kdo kolem ní projde, na toho dýchne kus historie. Jsem hrdý, že právě strom z našeho kraje bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku 2022. Chceme s obcí Telecí i koordinátory ankety z Nadace Partnerství spolupracovat a lípu maximálně propagovat, aby si získala i srdce lidí z jiných koutů republiky. Lípa je naším národním stromem, tak ji pojďme podpořit a probuďme tak v sobě národní hrdost,“ vyzývá radní Miroslav Krčil a dodává, že by do propagace rád zapojil i obce nebo školy v Pardubickém kraji.
Hlasování v anketě Evropský strom roku 2022 (European Tree of the Year 2022) se uskuteční příští rok v průběhu měsíce února. Na rozdíl od ankety Strom roku, kdy bylo hlasování zpoplatněné, bude v tomto případě bezplatné.
Zpívající lípa patří mezi nejstarší a nejmohutnější stromy v České republice. V obci Telecí roste více jak 700 let a má téměř 12 metrů v obvodu. Lípa překvapuje svými úctyhodnými rozměry, ale také svojí vitalitou, a na jaře bohatstvím lipových květů. Ve skvělé kondici je díky odborné arboristické péči, kterou pravidelně zajišťuje CHKO Ždárské vrchy ve spolupráci s arboristou Martinem Němcem, jenž o Zpívající lípu pečuje od roku 1986. Dcery Zpívající lípy, které v její blízkosti vyklíčily, jsou vysazeny na různých místech v České republice i v zahraničí.

Psali jsme před pěti lety:
Jídelna v Domě s pečovatelskou službou od ledna (2017) zrušena

Stane se to, co si obyvatelé domu s pečovatelskou službou nepřáli, dojde ke snížení standardu zdejšího bydlení. 12 let se zde obyvatelé mohli dobře najíst a nemuseli za tím nikam chodit.. Počet odebíraných obědů v posledních letech poněkud klesl především díky tomu, že se pozměnila skladba obyvatel. Řada z nich zvolila bydlení v DPS ne proto, že jsou nyní odkázáni na pomoc pečovatelek, ale řešila tím především svou budoucnost, obávajíce se např. dalšího zhoršení svého zdraví. Řada obyvatel proto nyní využívá možnost si alespoň občas oběd uvařit, zvláště po zavedení poplatku 20 Kč za dovoz obědů, který zvýšil cenu oběda o 40%. To v prvních letech po otevření DPS nebylo, proto byla jídelna více využita. Oběd však stojí 71 Kč a to je už cena menu v řadě restaurací. Podobnými poplatky za dovoz obědů jsou zatíženi i v jiných městech, ale tak vysoké poplatky jako v České Třebové nemají. Pečovatelská služba bude  dovoz obědů obyvatelům DPS (za stejnou cenu) zajišťovat i nadále, ale v jídlonosičích, v jídelně se obědy vydávat nebudou. Občané z DPS se obrátili na zastupitele Koalice pro Českou Třebovou. Společně jsme se snažili přijít s některými návrhy na řešení. Magda Peterková a Milan Mikolecký jednali opakovaně jak s představiteli města, tak s ředitelem Sociálních služeb Josefem Jurenkou, o problému jídelny v DPS a výši poplatku za dovoz obědů jednal i kontrolní výbor ZM. Nenalezli jsme pochopení, dokonce naše iniciativa využít pozvání obyvatel DPS na setkání ve žluťáku byla starostou města označena za škodlivou, údajně mohla být politickou propagandou (!) Ve skutečnosti jsme jen chtěli uplatnit mandát zastupitele a vyslechnout na vlastní uši starosti a návrhy obyvatel, diskutovat. Tomu nám bylo bráněno.  Připravené setkání bylo proto nakonec zrušeno, i když jsme na něho starostu také pozvali. Koalice pro Ćeskou Třebovou prosinec 2016

Jak se dívat na problematiku zrušení jídelny v DPS dnešním pohledem?

Škoda, že se tuto službu nepodařilo udržet a případně navýšením počtu zájemců  umožnit tuto službu provozovat rentabilním způsobem. Mohlo se to alespoň zkusit. Vždyť v těsném sousedství je v budově Tezy pracoviště mnoha lidí, kterým by jistě obědy sem dovážené chutnaly. Mezi tím však přišel COVID a s ním spojená nařízení, která by však by výdejnu obědů v té dřívější podobě jistě zrušila. Ceny jsou už bohužel jinde a navíc se změnila nabídka firem, které zajišťují rozvoz jídel, přizpůsobila se situaci.  Takže o zřízení výdejny není v současné době možné uvažovat. Pečovatelská služba může plnit jiné na ni kladené úkoly. (mm)

Pět roků od úmrtí Ing. Ludmily Gulyásové

Po Vánocích 2016  přišla smutná práva pro mnohé Třebováky. Ing. Ludmila Gulyásová - Skřivánková, která bydlela s rodinou na začátku Rybníka, zemřela po dlouhé těžké nemoci . Je to rodilá Třebovačka, v České Třebové vystudovala gymnázium, pracovala a aktivně žila, třeba v českotřebovském Sokole.
Zemřela 27. prosince 2016 ve věku 67 let.

Vzpomínka

Před šesti lety zemřela před Vánočními svátky ve věku 67 let moje sestra Libuše Kodytková - Mikolecká. Absolventka zdejšího gymnázia a nástavby Pedagogické střední školy v Litomyšli celý život pracovala jako vychovatelka školní družiny na ZŠ v Klášterci nad Orlicí. Zdravotní komplikace jí však neumožnily ani řádně užít zasloužený důchod a ztěžovaly ji běžný život. Mnoho let praktiky ob den  v lítě i v zimě na dialýzu  do orlickoústecké nemocnice až se během let neobešlo bez s tím spojených komplikací.  Děkuji všem, kteří vzpomenou se mnou na moji setru. Milan Mikolecký