Českotřebovský deník 348/2021 (12/12)
Na Pekláku se nezasněžuje 

Oficiální zdůvodnění o nedostatečně nízkých teplotách se sice uvádí, ale jindy se za takových podmínek zasněžovalo., Jen ekonomické podmínky byly lepší. Je třeba uvést že zdaleka nejde jen o vodu na výrobu sněhu, kterou je třeba zaplatit (a vylepšit tak bilanci Vodárenské společnosti), ale také energii. Hodinový provoz sněžného děla a čerpadel, které  musí v této době běžet stojí totiž daleko více než loni a po novém roce to bude ještě horší. Jen provoz čerpadel vyjde hodinově na cca 600,- Kč, provoz děl, kompresoru skoro na stejnou částku (jen za elektřinu).  K tomu je třeba zaplatit vodné (stočné se neplatí).  Budoucnost efektivního zasněžování je tedy v zajištění nezávislého zdroje vody, která může být užitková a nikoliv pitná. Čerpadla a kompresory pojedou, ale voda bude jen za nějaký paušál. Současné mrazivé období má dle předpovědi, která je dnes docela přesná, vystřídat obleva a pak by bylo třeba sníh vyrábět znovu.  Zatím tedy bylo více důvodů proto nezasněžovat. pro děti byla rolbou upravena dětská sjezdovka zahrádky a dojezd hlavní sjezdovky, zájemců o svezení bylo dost. Na vleku ještě nejsou nasazeny ani lyžařské kotvy, to je však záležitost opravdu jednoduchá.  
Bylo by ideální mít dobře zasněžený  kopec na vánoční prázdniny, ale je to spíš sen....
A tak fotografiích je zdá se plno sněhu, ale lidí málo, je to takový smutný start do zimní sezóny. Sníh i mráz máme a ale zatím se vyčkává. Co se nyní zamešká, to už se na jaře nedožene. Kopec může být skvěle upravený, ale lyžování pak už netáhne. Nyní je tomu právě obráceně...

Na Kozlovském kopci přecpáno, nebylo kde parkovat

Parkoviště u autobusové točny bylo odpoledne už neprůjezdné, auta parkovala podél cesty až do Kozlova, také tradičně na poli, kde však nebyla plocha k parkování nijak upravena. Právě to vyčítali Třebovákům motoristé z Litomyšlska, kteří sem přijali v domnění, že si dobře zalyžují a kvalitně zaparkují. Lyžařů byla spousta, stopy připravené, sluníčko svítilo. Na kozlově je větší zima a více sněhu domníval jsem se, že bude vše v lepším stavu. Více na fotografiích... Ale zima teprve začíná a tak příště to už určitě bude lepší....Zimní závěry z Kozlova jsou ale ukázkou, že naše okolní krajina je pro běžky jako stvořená a nemáme jen Peklák.

Nový kousek dálnice nám nijak dopravní  trasu na Prahu nezkrátí

Nový úsek dálnice D35 z Opatovic do Časů, který se otevře už za tři dny, lidem na mnoha místech v Pardubickém kraji pomůže. Ale někde bude dopravní situace dokonce ještě horší než dnes. Před dvaceti lety MF DNES zveřejnila zprávu, podle níž rychlostní silnice R35 z Opatovic nad Labem do Mohelnice Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) postaví až v roce 2020, mnohem později, než byly původní plány. Poté, co kamiony sjedou z dálnice D35 u Časů, jim zbývá po silnici I/35 překonat dvě překážky. Bídně průjezdnou Litomyšl a ještě horší Vysoké Mýto. Motoristé z našeho okolí si budou "užívat" problémy v obou zmíněných městech ještě hodně dlouho. Litomyšl to vlastně ani jinak nechce.  Za peníze určené pro přivaděč k dálnici si vydláždila Zámecké návrší. Považují to za nestoudnost. Právě trasa kolem  zámku - památky UNESCO měla být hlavním důvodem proč trasu od České Třebové a Ústí svést co nejrychleji na dálnici a mimo centrum. Nestalo se. Chytráctví  litomyšlských konšelů tomu naopak zabránilo, neboť takové řešení v plánech bylo  Nyní nám instalovali na příjezd do Litomyšle měření  rychlosti, aby měli z těch našich aut aspoň nějakou tu korunu pro sebe. Tedy druhé chytráctví.
Prostě si můžeme připadat jako v té pohádce jak dědeček měnil až vyměnil. Prošustrovali jsme vlastní vinou (usnesením zastupitelstva  v roce 2014) naplánovaný sjezd u Litomyšle , kterého jsme se zřekli a vyměnili za jiný sjezd u Opatovce, který by se ovšem postavil tak jako tak a nic dalšího k tomu nezískali.  kdybychom se tehdy aspoň zabývali svými problémy a nešťourali do něčeho co bylo již v plánech zakotveno. Ale nedali jsme si pokoj a nedali...

DDM KAMARÁD PŘIPRAVUJE

Dětský karneval – sobota 29. 1. 2022
Pololetní prázdniny – pátek 4. 2. 2022
Přednáška Super babičky a dědečkové  PhDr. Lidmila Pekařová – 5. 2. 2022 – online webinář zdarma