Českotřebovský deník 350/2021(14/12)
Nové video Českotřebovského deníku:
Ohlédnutí za výstavou Českotřebovská zákoutí na fotografiích a obrazech Martina Šebely a muzea

   Výstava Českotřebovská zákoutí na fotografiích a obrazech Martina Šebely a městského muzea byla v tomto roce v Městském muzeu nejúspěšnější výstavou. Přilákala nejen pravidelné návštěvníky seminářů pro pamětníky, ale také další zájemce a návštěvníky našeho města. Vždyť na výstavu přijížděli na pozvání  Třebováků i návštěvníci z celé republiky.  Základem výstavy bylo 20 panelů, připravených již na letní výstavu v jubilejním roce 2018, kdy Česká Třebová slavila 740 let od první písemné zmínky o své existenci. Letos byla doplněna o další exponáty, zejména obrazy ze sbírek muzea, opět vztažené právě k našemu městu a jeho historii. Byla připravena tak trochu jako dárek Martinu Šebelovi k jeho loňskému jubileu, letos tedy 50 + 1 rok.... Martin Šebela se odvděčil zejména tím, že na sebe vzal i úlohu průvodce při komentovaných prohlídkách výstavy. Na jedné z nich byla i kamera Českotřebovského deníku...  Výstava byla otevřena od 16. září do 7. listopadu 2021 Video ZDE

Závěr letošního ročníku Iscarex poháru se uskuteční v 18. prosince v Javorce

Posledním závodem letošního 23. ročníku byl nakonec Běh 17. listopadu v Poličce. Pořadatelé tradičního Čertovského běhu v Damníkově oznámili, že závod vzhledem ke zhoršující se situaci ohledně nemoci covid neuspořádají. Výsledky letošního ročníku se tedy už nebudou měnit.  Jednání kolem dalšího pokračování běžeckého poháru a tedy konání 24. ročníku, jsou stále v plném proudu a je tu dobrá vyhlídka na to, že tento ročník nebyl poslední. Držte palce.
Ani poslední tradiční závod, tedy Běh kolem Zlatého pásku v Němčicích se neuskuteční. Proto dojde i ke změně ohledně vyhlášení výsledků letošního ISCAREX poháru. Slavnostní vyhlášení proběhne v sobotu 18. prosince 2021 ve 13 hodin v českotřebovském parku Javorka - v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze (podium vedle restaurace). Všichni jste srdečně zvání. Těšíme se, že společně ukončíme letošní sportovní sezónu a popřejeme si vše dobré do nového roku.
Výsledky letošního 23. ročníku Iscarex poháru najdete na odkaze ZDE

Ceny vodného a stočného - občané se ptají na důvody

O výši nových cen vodného a točného pro rok 2022 rozhodla valná hromada Vodárenské společnosti, která se konala 13. 12. 2021. Ekonomické předpokládané výsledky i kalkulaci přezkoumala také dozorčí rada vodárenské společnosti. Pro takové rozhodnutí byl nashromážděn dostatek podkladů, ze kterých jednoznačně vyplývá nutnost navýšení ceny. Budeme-li před koncem roku hodnotit předpokládaný ekonomický výsledek, tak se zde projevilo  nesplnění plánovaných odběrů vody pro domácnosti i pro ostatní odběratele. Menší odběry vody  pak způsobily zmenšení předpokládaného hospodářského výsledku cca o 200 tis. Kč. 
Kalkulace ceny vodného a stočného na příští rok 2022 je ovlivněna jednak inflačním navýšením některých provozních nákladů, nárůstem požadované výše úroků (/místo letošních 225 tis. Kč bude třeba uhradit 560 tis. Kč, tedy o 140% více.
Největší růst je u nákladů na elektrickou energii, místo letošních 3,1 mil. Kč je v nákladech příštího roku částka 6,5 mil Kč, tedy téměř o 110% více, podobně narůstají náklady za plyn ze 190 tis. Kč na 450 tis. Kč, tedy o 136%. Maximálních možné úspory  na provozních nákladech  jsou navíc umocněny snížením výše jmenovitých oprav sítí a technologií o 2,5 mil. Kč. I za takových podmínek je nutné navýšit cenu vodného a stočného pro domácnosti o cca 5 Kč/m3. Je to vyšší hodnota, než byla v minulých letech (loni např. se cena zvýšila o 4Kč, předtím obvykle o 3 koruny). pro srovnání uveďme, že např. v sousedním městě Ústí nad Orlicí zaplatí domácnosti za 1 m3 cenu přes 90 Kč, o 9 korun vyšší než loni.  
Poděkujme našim předchůdcům, že ponechali infrastrukturu vodovodů a kanalizací v majetku města a neprodali ji některým nadnárodním společnostem. To bychom měli sítě v daleko horším stavu a současně platili daleko vyšší vodné. (mm)
Kraj má schválený rozpočet na rok 2022

Na úterním jednání Zastupitelstva Pardubického kraje byl schválen rozpočet kraje na rok 2022. Ten počítá na příjmové stránce s částkou 14,2 miliardy a na výdajové 14,7 miliardy korun. Příjmová stránka by měla být v návaznosti na předpoklad zvýšeného daňového inkasa posílena o přibližně 500 milionů korun. Pro krajský rozpočet hlasovalo 38 zastupitelů, dva se zdrželi a dva nehlasovali.
„Návrh rozpočtu držíme opakovaně při zemi oproti predikci ministerstva financí a snažíme se na předcovidová čísla dostávat postupně. V rámci inkasa sdílených daní je navržena částka 4,3 miliardy korun, což znamená, že se dostáváme na skutečnost roku 2019. Na únorovém jednání zastupitelstva předpokládáme zapojení zvýšeného daňového inkasa v hodnotě přibližně 500 milionů korun, což bude další výrazné posílení především investiční stránky,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Do předkoronavirové hodnoty by se měly postupně dostávat také krajské dotace. „Na počátku pandemie jsme jasně deklarovali, že nebudeme omezovat investiční činnost, ale museli jsme učinit restrikce v rámci jednotlivých dotačních programů. Pokud se bude i nadále ekonomika ubírat správným směrem, tak bychom se postupně chtěli ve třech letech dostat zpět na předkrizová čísla,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Rozloučení s bunkrologem Martinem Ráboněm bude na tvrzi Bouda

V sobotu 18. prosince se uskuteční pietní akt k uctění památky ředitele Společnosti přátel čs. opevnění, bunkrologa a spisovatele Martina Ráboně, který zemřel náhle minulý týden ve věku 53 let. Pietní akt ve formě smutečního průvodu z Těchonína k tvrzi Bouda připomene mimořádný přínos Martina Ráboně rozvoji nejen Boudy, ale celé pevnostní oblasti na Králicku.
„Společně s kolegy chceme uctít Martinovu památku na místě, které s ním bude navždy neodmyslitelně spjaté, a to je tvrz Bouda. V sobotu v 10 hodin bychom chtěli vyjít z Těchonína až ke vchodovému objektu tvrze Bouda, kde bychom s poctami, které si Martin zaslouží, uctili jeho památku,“ uvedl Robert Čada, který se chopil organizace posledního rozloučení s Martinem Ráboněm.
Toho se zúčastní také zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým. „Po dohodě s rodinou se poslední rozloučení uskuteční v rodinném kruhu, a proto je pietní akt možností k důstojnému rozloučení s mimořádnou osobností, jakou Martin Ráboň nepochybně byl, pro všechny jeho kolegy, přátele a fanoušky vojenské historie. Budeme proto rádi, když se symbolické poslední cesty Martina Ráboně na Boudu zúčastní a uctí tak jeho památku,“ řekl hejtman Martin Netolický.

CHL pod tlakem stanovených vládních omezení hledá cestu jak dál

Vzhledem k tomu, že se stále nehraje CHL z důvodů omezení vstupu na ZS posílá vedení soutěže dotaz na vedoucí týmů a žádá je  o vyjádření k následujícím informacím. Je třeba zjistit, jaký je aktuální stav týmů, zdali by bylo možné nějaké zápasy odehrát, popřípadě dát dohromady jinou soutěž dle platných pravidel pro vstup na ZS. Podle počtu a zájmu týmů by bylo možné uspořádat podobným způsobem jinou soutěž.
Od ledna 2022 by se mohlo hrát, ale pouze za předpokladu dodržení podmínek stanovených vládou ČR, pokud by se změnily, bylo by možné v CHL pokračovat. Časomíru a rozhodčí Eko Bi zajistí.  
Posílejte proto odpovědi:  1) Můžeme hrát CHL. 2) Můžeme hrát jinou soutěž.
Odpovědi posílejte prosím co nejdříve na adresu  jaroslav.simek@ekobi.cz. Na základě Vašich odpovědí bude stanoven další postup  včetně stanovení podmínek. 

Krajští radní jednali s poslanci a senátory

Radní Pardubického kraje se v pondělí sešli s poslanci a senátory zvolenými na území regionu. Se zákonodárci z obou parlamentních komor hovořili o návrzích na změny stavebního zákona, zákona o rozpočtovém určení daní či zákona o státní památkové péči. Řeč byla také o příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury na silnice II. a III. tříd, financování sociálních služeb či problematice evropských fondů.
Stavební zákon
Krajská legislativní iniciativa, kterou schválilo zastupitelstvo v září, předpokládá odklad všech fází implementace stavebního zákona o jeden rok. „S nově zvolenými poslanci jsme ve shodě, že stávající podoba rekodifikace stavebního zákona je v tomto rozsahu neaplikovatelná a je nutná opravdu odborná debata, které nepovede k rozbourání spojeného modelu veřejné správy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Změna rozpočtového určení daní
Další krajem schválenou legislativní iniciativou je změna rozpočtového určení daní pro kraje. „Naším návrhem chceme narovnat disproporce v daňových příjmech pro kraje tak, aby žádný z krajů nebyl na svých stávajících příjmech krácen. Důležité pro nás je, že se formující vládní koalice k tomuto hlásí a navýšení celkového objemu prostředků pro kraje má ve svém programovém prohlášení,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že hlavním pilířem návrhu je zařazení silniční daně a daně z minerálních olejů do výčtu sdílených daní, a to se stejným rozsahem sdílení jako u jiných sdílených daní.
Přivaděče na D35
Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš informoval přítomné zákonodárce o postupu výstavby přivaděčů na dálnici D35. „V tuto chvíli, i vzhledem k cenám stavebních materiálů, přestřeleným částkám za archeologický průzkum a postupu projektování vidíme, že oproti částce alokované podepsaným memorandem potřebujeme navíc částku přesahující jednu miliardu korun,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš, který poslance a senátory informoval o potřebnosti státní dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rekonstrukce silnic II. a III. tříd. 
Evropské fondy a Národní plán obnovy
V rámci setkání seznámili zástupci kraje poslance a senátory s krajskými projekty podpořenými z programu REACT EU. „Obecně se v rámci mezikrajského srovnání řadíme mezi velmi úspěšné kraje, jelikož můžeme čerpat na stěžejní projekty v oblasti zdravotnictví, mezi které patří obě stavby centrálních urgentních příjmů,“ řekl hejtman Netolický. Radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr hovořil o náhledu kraje na Národní plán obnovy a problematiku evropských fondů v období 21+. „V REACTu jsme prokázali, že na nové příležitosti z evropských fondů reagovat chceme a umíme, naše pozornost se proto nyní upíná také na Národní plán obnovy, který  spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tento další investiční nástroj však obsahuje až přílišný počet témat a aktivit, jejichž realizace je rozložena na prakticky všechna ministerstva v ČR a potřebná koordinace MPO bohužel prozatím chybí. Navíc je zde šibeniční časový rámec pro čerpání alokace,“ řekl radní Valtr s tím, že se v tomto případě stále jen velmi těžce zjišťuje, jaké konkrétní aktivity jsou z Národního plánu obnovy podpořitelné. Dalším tématem byly také nové podmínky v čerpání evropských dotací - tak zvaná taxonomie. „Jsou to vlastně zpřísněná „zelená“ pravidla, která se mají uplatňovat na úrovni každé výzvy, každého projektu. Jistý apel na centrální úroveň je zde opět v potřebě urychlení konkretizace,“ dodal radní Ladislav Valtr.
Návrh zákonodárné iniciativy ve věci archeologie
Impulzem pro vznik zákonodárné iniciativy ve věci řešení problematiky archeologie byla konkrétní negativní zkušenost s oprávněnou organizací, která působila na území Pardubického kraje. „Vzhledem k tomu, že právní úprava v památkovém zákoně nedává téměř žádné možnosti, jak řešit potenciální prohřešky a nekvalitně odváděnou práci, hledala se cesta, jak posílit postavení kraje jako vlastníka archeologických nálezů nalezených na jeho území. Jako nejvhodnější se ukázala varianta, která dávala kraji možnost vydat nařízení, v němž by kraj upravil požadavky na zpracování a předávání movitých archeologických nálezů a dokumentace k nim. Zároveň bylo navrženo, aby kraj měl zákonnou možnost prostřednictvím svých příspěvkových organizací, kontrolovat činnost oprávněných organizací působících na jeho území,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast kultury a investic Roman Línek.
Financování sociálních služeb
Radní Pavel Šotola hovořil o problematice financování sociálních služeb s ohledem na státní rozpočtové provizorium. „Považujeme za nezbytné, aby se v rámci rozpočtového provizoria schválila výjimka pro financování sociálních služeb. Stabilitu systému by zajistilo uvolnění prostředků ve výši alespoň 6/12 roku 2021. Výši dotace by kraje potřebovaly znát nejpozději v polovině ledna tak, aby její rozdělení na jednotlivé poskytovatele služeb mohly schválit na únorovém jednání zastupitelstva,“ řekl Pavel Šotola. Ten také upozornil na nutnost zvýšení maximálních úhrad za sociální služby ve vyhlášce č. 505/2006 Sb. „Tato vyhláška byla naposledy novelizována v roce 2014. Za současnou maximální úhradu za stravu, která činí 170 korun na den, nejsou poskytovatelé schopni uvařit a zajistit plnohodnotnou celodenní stravu, tedy minimálně tři hlavní jídla, vařit diety a dodržovat nutriční hodnotu stravy. Z tohoto důvodu navrhujeme navýšení maximálních úhrad o 20 procent,“ uvedl Šotola.