Českotřebovský deník 351/2021 (15/12)

Svatební obřady v České Třebové v roce 2022

Manželství lze uzavřít bezplatně v obřadní síni města Česká Třebová každý pracovní pátek v době od 08:00 do 14:00 hodin a dále v termínech, stanovených Radou města Česká Třebová. Termíny pro rok 2022:
22.01.
12.02.
05.03.
19.03.
02.04.
23.04.
14.05.
28.05.
11.06.
25.06.
16.07.
30.07.
20.08.
27.08.
10.09.
24.09.
08.10.
22.10.
12.11.
26.11.
10.12.
Na žádost snoubenců lze uskutečnit svatební obřad i mimo výše stanovené termíny. Snoubenci mohou uzavřít manželství také na jiném vhodném místě (tj. mimo obřadní síň). Tyto obřady podléhají správnímu poplatku ve výši 1.000 Kč podle položky 12 písm. c) Sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.vždy od 08:00 do 14:00 hodin.
Za MěÚ Česká Třebová jsou k přijetí souhlasného prohlášení snoubenců o jejich dobrovolném vstupu do manželství zmocněni:
Mgr. Magdaléna Peterková, starostka, Mgr. Josef Kopecký, místostarosta a pověření členové zastupitelstva města: Mgr. Josef Menšík, JUDr. Magdaléna Zemková, Ph.D., Bc. Martin Voleský, Jaroslav Zedník, Bc. Zuzana Nejedlá, DiS., Tereza Hýblová, Lubomír Vašina.
Manželství lze uzavřít před starostou nebo místostarostou obce Přívrat, Rybník, Semanín a Třebovice pouze v případě, že jeden ze snoubenců má v obci trvalý pobyt. Snoubencům, kteří se rozhodnou uzavřít manželství ve správním obvodu MěÚ Česká Třebová, doporučujeme rezervovat si termín konání svatebního obřadu s dostatečným časovým předstihem na matrice MěÚ  Česká Třebová. Obřadní síň Městského úřadu Česká Třebová, Staré náměstí 77 a Bosenský pavilon v městském parku Javorka.
Matrika Česká Třebová eviduje sňatky v rámci ORP Česká Třebová:
Počet uzavřených manželství zde v posledních letech klesal. V roce 2017 (73 svateb), 2018 (72 svateb)  2019 (69svateb ) a v loňském roce 2020  se na našem ORP  konalo celkem 62 svatebních obřadů, z toho dva církevní obřady.
Podle statických údajů českotřebovské matriky je Také vyhodnocena účast dětí na slavnostním vítání miminek. V roce 2017 bylo v obřadní síni města slavnostně přivítáno do života 95 dětí, v roce 2018 105 dětí, v roce 2019 90 dětí a v loňském (covidním) roce 2020 to bylo jenom 45 dětí. Zde se tedy jasně projevila restriktivní opatření vyhlášená vládou ČR.

Očkování COVID na poliklinice AGEL - ordinační doba: Po. 8.00 -17.00  Út. 8.00-17.00 St. 8.00- 17.00 Čt. 8.00 - 17.00 Pá. 8.00 - 16.00

Pohřební služba a krematorium v roce 2021

Společnost EkoBi zajišťuje provoz pohřební služby a městského krematoria druhým rokem. Během roku proběhly práce na postupné rekonstrukci budovy a úpravy okolí krematoria. Nejvýraznější při pohledu z venku bylo odstranění stříšky a přerostlé zeleně u bočního vchodu do kanceláře pohřební služby a úprava vzniklého prostoru. V prostoru obřadní síně byly instalovány klimatizační jednotky a opraven prostor atria obřadní síně. Stříška byla také odstraněna na vchodu do technického provozu, nezaclání při pohledu na kamennou bránu  městského hřbitov. V březnu byla provedena střední oprava kremační linky společností TABO Olomouc.  Životnost linky je velmi omezena, je nutné zahájit přípravu výběrového řízení na pořízení nového zařízení. Čas na tuto akci je do konce roku 2023.  Výrobce odhaduje životnost na 3000 spalů po střední opravě. Při obnovování provozu krematoria byl doporučen limit 1000 spalů ročně, který však byl již v loňském roce mírně překročen zejména díky epidemii covidu. Epidemie pokračuje i letos, krizový režim vyhlášený vládou ČR limity zrušil a tak i letos bude celkový počet spalů mírně na dříve určeným limitem. Snaha omezovat počet spalů je vynucena technickým stavem kremační linky a tak požadavky pohřebních služeb působících mimo určený region nejsou vždy akceptovány. pokud byl souhlas vydán, tak je vždy evidován a archivován.
Na druhou stranu tento realizovaný počet spalů pozitivně ovlivnil ekonomiku této divize. Od nového roku dochází k podstatnému  zvýšení ceny energií , což bude jistě také nějak zohledněno v nových cenách. Bude to tak ovšem všude. Nedá se nic dělat....(mm)

Supermarket Billa - račte zaparkovat

O tom, jaký problém je najít během dopoledne místo k zaparkování při nákupu v supermarketu Billa v České Třebové se píše dlouho, ale zatím se žádné opatření nechystá. Parkoviště je soukromé a jakékoliv omezení musí provozovatel obchodu hodně zvážit. Na fotografii ukazujeme jeden z důvodů proč není místo. Protože jiní motoristé (kteří jistě nejdou nakupovat) potřebují pro svoji  jízdní soupravu hned pět parkovacích stání.  Je to nestoudnost. Ať si takto parkují třeba v neděli, kdy je místo, nikoliv v parkovací špičce.

Českotřebovští judisté aktivní i v závěru roku 2021 

S napětím pracujeme na přípravě jubilejního 10. ročníku VC České Třebové, který se uskuteční začátkem roku 2022, s největší pravděpodobností však bez diváků. A my věříme, že úspěšně.
Držte nám palce.
Na posledních 4 letošních turnajích regionálního významu získali  judisté několik cenných medailí.  Poslední listopadovou sobotu vybojovali 4 bronzové medaile na VC Mohelnice (Vincent Smutek, Ondra Flek, Šimon Baláž a Vendulka Marie Fišerová. Gratulujeme.
Další úspěchy byly v Berouně a za zmínku stojí jistě i to, že se naše řady držitelů mistrovského černého pásu rozšířily o Karla Gregara st. a Zuzanu Gregarovou, kteří úspěšně složili zkoušky na I. dan (viz foto).
 Celý článek o úspěších českotřebovských judistů  najdete ZDE


Úsek D35  Opatovice - Časy  v provozu 

Předčasný vánoční dárek dostali řidiči směřující z dálnice D11 dál na Moravu. Ve středu dopoledne byl totiž otevřen první, 12,6 kilometru dlouhý úsek dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů. Stavba, jejíž součástí je také více než kilometr dlouhý most přes Labe, vyšla na 3,4 miliardy korun. Slavnostního otevření prvního úseku dálnice se kromě předsedy vlády v demisi Andreje Babiše či generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnice ČR Radka Mátla zúčastnili také hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
„Otevření prvního úseku dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů je samozřejmě dobrou zprávou, avšak je nutné mít na paměti, že tento úsek prozatím pro odlehčení dopravy v regionu mnoho nepřinese. Proto je nutné pokračovat v navazujících úsecích, z nichž ten z Časů do Ostrova by měl být po úpravě harmonogramu hotov za rok touto dobou. U dalších úseků z Ostrova do Vysokého Mýta a dále na Džbánov, Litomyšl a Svitavy věříme, že stavba bude zahájena co nejdříve, jelikož až tyto stavby zbaví Vysoké Mýto, Hrušovou a Litomyšl těžké nákladní dopravy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Stavba dálnice nepřináší jen zvýšení komfortu pro řidiče dálnici využívající, ale také starost pro vlastníka komunikací, které jsou využívány těžkou technikou pro přepravu materiálu na stavbu dálnice. „S novou vládou budeme chtít pokračovat v jednáních o dotacích na opravy silnic, které slouží jako návozová trasa pro stavbu dálnice. V této chvíli naše Správa a údržba silnic vyčíslila poškození silnic nižších tříd na přibližně 2,8 miliardy korun, což je pro srovnání téměř stejná částka, jakou máme přislíbenou memorandem na stavbu dálničních přivaděčů. Problém je navíc u silnic, které nejsou oficiální návozovou trasou, ale stavbaři po nich zcela prokazatelně jezdí. U těchto komunikací budeme chtít také podporu, protože není možné, abychom za jejich zničení platili z krajského rozpočtu,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.


Dům dětí a mládeže Kamarád informuje 

Dětský karneval
Dům dětí a mládeže Kamarád připravuje dětský karneval Pirátský rej. Karneval proběhne v sobotu 29. 1. 2022 v sále restaurace Na Horách v čase 15:00 – 17:00 hodin. Vstupné – 40,-Kč/osobu a děti do 3 let zdarma bez nároku na místo. Vstupenky k zakoupení budou v kanceláři DDM v úředních hodinách od 10. 1. 2022. Akce může být zrušena z důvodu nepříznivé pandemické situace v ČR.
 
Pololetní prázdniny
Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti školního věku na výlet do Hradce Králové, kde navštívíme herní halu Tongo. Výlet se uskuteční v pátek 4. 2. 2022. Přihlášení a bližší informace budou na webových stránkách ddmkamarad.eu od 10. 1. 2022.
 
Přednáška – Super babičky a dědečkové
Zveme všechny zájemce na online přednášku Super babičky a dědečkové známe psycholožky PhDr.Lidmily Pekařové. Přednáška bude probíhat v sobotu 5. 2. 2022 od 15:00 hodin a můžete ji sledovat přímo z domova. Ti z vás, kteří nemáte možnost se online připojit nabízíme shlédnutí přímo u nás v DDM Kamarád. Přednáška je zcela zdarma. Na přednášku je nutné se přihlásit na našich webových stránkách ddmkamarad.eu nebo v kanceláři DDM od 10. 1. 2022 do 28. 1. 2022.
 
Poděkování
Děkujeme zapsanému spolku Senioři České republiky místní organizace v České Třebové za zajištění cca 450 ks perníčků, které byly použity na vánoční výstavě pro zdobení dětmi z mateřských a základních škol. Kolektiv DDM Kamarád, Česká Třebová


 Také v Ústí měli zastupitelé poslední letošní jednání

Schválen byl projekt revitalizace sídliště v Hylvátech, město v letošním roce dokončilo projektovou dokumentaci a podává žádost o dotaci ze Státního fondu podpory investic. Schválen byl Program regenerace Městské památkové zóny v Ústí nad Orlicí na období 2021 – 2031 a rozpočtové provizorium, podle kterého bude město hospodařit do přijetí rozpočtu v prvních měsících roku 2022.
Zastupitelé také schvalovali individuální neinvestiční dotace z rozpočtu města 2021 do oblasti školství, sportu a kultury, dotace na opravy objektů v Městské památkové zóně a příspěvek města Pardubickému kraji na úhradu ztrát z provozování dopravní obslužnosti místních částí Knapovec, Horní a Dolní Houžovec. Projednána byla řada majetkoprávních úkonů týkajících se městských bytů nebo pozemků. Zastupitelé schvalovali tři obecně závazné vyhlášky. Dvě se týkaly systému nakládání s komunálním odpadem, nebudou však mít dopad na zvýšení poplatku za odpad, který je od roku 2020 stanoven na 690 korun za poplatníka a rok.
Třetí vyhláška o regulaci hlučných činností, která by v dané oblasti stanovila nová pravidla, byla předložena zastupitelům na základě petice občanů. Po delší diskusi nebyla přijata.
Zastupitelstvo města projednalo změny Územního plánu Ústí nad Orlicí, Regulačního plánu obytné plochy "U Letiště" v Ústí nad Orlicí a Regulačního plánu revitalizace území Perla 01.  Zastupitelstvo města schválilo také dokončenou projektovou dokumentaci Revitalizace parku u Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí v rozsahu pro územní řízení.
V závěru jednání byly schváleny i dva koncepční materiály: Strategii stárnutí - senioři v našem městě Ústí nad Orlicí na období 2022-2026 a dokument Zelené město Ústí nad Orlicí, který se týká závazků města v oblasti životního prostředí.

Dopravní obslužnost v České Třebové a v Ústí n.O. (porovnání)

Na základě smlouvy uzavřené s Pardubickým krajem přispívají města  na ztráty vzniklé z provozování hromadné autobusové dopravy, sloužící pro dopravní spojení v rámci města. V České Třebové pro tento účel je již několik roků určena částka kolem 250 tisíc korun. Pomocí ní jsou zajišťovány zajížďky autobusu litomyšlské linky do Svinné a pak ještě některé spoje na trase Terminál - sídliště Lhotka, které nepokračují dál do nebo z Ústí nad Orlicí. Současné řešení dopravy je pro Českou Třebovou v podstatě optimální, jediným problémem je nezajištění  obsluhy sídliště Křib tak, jak to bývalo do roku 2010. Po zrušení zastávky  Křib při rekonstrukci terminálu u nádraží se již nedala zastávka na stejném místě nově zřídit. Zkoušely se různé modely řešení, zatím neúspěšně. Využití malého autobusu městské dopravy je sice možné, ale podle zpracovaného projektu přinese roční náklady ve výši 2 miliony korun. Na městskou dopravu kraj ani stát nepřispívá. Snaha vyřešit "problém Křib" stále trvá, nejlepší možností by bylo schválení výjimky pro zřízení autobusové zastávky příměstské dopravy objednávané  Pardubickým krajem. Bude to ovšem stát ještě hodně úsilí, bude třeba posoudit ústupky, které bude třeba pro tento cíl udělat. 
V Ústí nad Orlicí  musí na zajištění dopravní obslužnosti v období roku 2022 vynaložit ze svého rozpočtu částku ve výši zhruba 350 tisíc korun. Město Ústí přispívá na zajištění dopravní obslužnosti místních částí Knapovec, Horní a Dolní Houžovec (zajíždění autobusové linky Ústí nad Orlicí – Lanškroun), ostatní městské části jsou obsluhovány Městskou hromadnou dopravou. V Ústí má ovšem městská doprava opodstatněn í zejména v tom, že je třeba zejména zajistit dopravu ze sídliště Hylváty, Dukla a Štěpnice na vzdálené vlakové nádraží a zpět. To stojí v Ústí nad Orlicí navíc další jednotky milionů korun. Zajištění dopravní obslužnosti v Ústí nad Orlicí tedy přijde na tamní městskou pokladnu dráž než v České Třebové. 


Stomatologická pohotovost do konce prosince 2021