Českotřebovský deník 352/2021 (16/12)

Dům dětí a mládeže získá od léta 2022 další nové prostory


Úřad práce, který se přemístil do upravených prostor v objektu nákupního střediska Trávník, uvolnil pronajaté prostory  v ulici na Strouze v blízkosti Nového náměstí. město hledalo nového nájemce, ale takového, který by využil celé prostory se najít nepodařilo. Proto v souladu s koaličním programem části Kultura - řešení nových prostor pro dům dětí a mládeže bylo předjednáno směřování uvolněných prostor právě k této organizaci. Pro DDM byly v letošním roce poměrně náročnou rekonstrukcí nově upraveny podkrovní prostory včetně vybudování nového výtahu a úpravy dalších vnitřních prostor v jeho dosavadním sídle v Sadové ulici, ale pro svou bohatou činnost potřebuje ještě více místa. A prázdný objekt bývalého Úřadu práce není daleko, je v centru města a jak se ukázalo, tak jej možné  pro zájmovou činnost DDM snadno upravit.

V záležitosti byla zpracována projektová dokumentace, ke které zatím chybí schválení požárně bezpečnostního řešení. Dokumentace počítá s přeměnou kanceláří na místnosti zájmové činnosti, čekáren vzniknou haly, archiv a serverovna bude přeměněna na sklady. V objektu bývalého úřadu práce v ulici na Strouze tak  bude mít  Dům dětí a mládeže pro zájmovou činnost šest dalších vybavených místností, velmi to usnadní činnost DDM, kde jsou pravidelně zapojeny do činnosti zájmových kroužků stovky dětí a mládeže. Dle dokumentace není potřeba v budově provádět žádné významné stavební úpravy. Počítá se pouze s výměnou vnitřních dveří za požární a doplnění zábran na okna od II. NP výše.


K údržbě městské veřejné zeleně 

Městská společnost Eko BI zajišťuje údržbu zeleně na rozloze cca 70 ha, výsadbu a údržbu okrasných záhonů, kácení stromů, frézování pařezů, prořezy stromů a keřů, výsadbu nových stromů, zálivky nové výsadby, úklid veřejných prostranství na podzim pak sběr spadaného listí. V zimním období je prováděn ruční úklid sněhu na místech, která nelze udržovat s pomocí techniky. Tuto službu doplňují zaměstnanci vykonávající veřejnou službu. Kácení a výřez dřevin  Eko Bi provádí dle požadavku a rozhodnutí odboru životního prostředí. V roce 2021 byly provedeny tři seče, koncem října pak byla zahájena ještě i čtvrtá seč, proti předcházejícím létům byl enormní nárůst  travní hmoty.  V jarním období byla zřízena nová pozice městského zahradníka, zatím se zřízení této funkce osvědčilo, na vyhodnocení bude třeba mít větší časové období. Tradiční akcí v závěru roku je instalace vánočního stromu na Starém náměstí - letos byl vánoční strom přivezen ze soukromé zahrady v městské části Brázdov. Největší investicí střediska veřejné zeleně bylo pořízení nového vozidla  Renault Master (valník) pro obsluhu pozice městského zahradníka.
 
Škola na Lhotce nezůstane prázdná

Budova školy na Lhotce byla v letošním roce využita jako dočasné sídlo MŠ  Stadionu. Od září  se MŠ vrátila zpět do svého rekonstruovaného areálu. To ovšem neznamená, že  budova školy na Lhotce zůstane dále nevyužitá.  Pro využití jako mateřská škola musela být upravena. To nyní využívá  soukromá  škola Na rovině, která úpravy využívá a zřizuje zde  mateřskou školu. Připravuje se využití celé budovy pro ZŠ Na rovině, která zde bude mít základní školu v celém rozsahu. Dosavadní 1. - 5. ročník se rozšíří i pro žáky 2. stupně.  Pro tuto změnu využití je třeba budovu lhotecké školy upravit.  Stavební úpravy proveden město, jako majitel objektu a budovu pronajme ZŠ Na rovině, stavební práce budou započteny do nájemného. Nyní se řeší stavební dokumentace úprav,  budova by měla v celém rozsahu sloužit pro školu Na rovině od září  2022.

Na příjezdu od České Třebové do Litomyšle bude před koncem roku spuštěno úsekové měření rychlosti

Před koncem roku má dojít ke spuštění úsekového měření v celkem páté lokalitě ve městě. Po Moravské, T. G. Masaryka, J. E. Purkyně a Zahájské se jí stane frekventovaná ulice V. K. Jeřábka, kde si obyvatelé dlouhodobě stěžují na řidiče, kteří nerespektují dopravní značení.
Úsekové měření bude v této lokalitě sbírat data z provozu v jednom pruhu, a to ve směru z Vlkova do centra. Řešení bylo vybráno s ohledem na to, že většina řidičů porušující nařízenou rychlost jede z kopce tímto směrem. Kontrolovaný úsek měří zhruba 370 metrů, bude začínat nedaleko za odbočkou do ulice J. Matičky a končit před Jiráskovým náměstím. Technici začali v místě pracovat 8. prosince a ve druhé polovině posledního měsíce tohoto roku se počítá se zkušebním provozem. Při něm už bude možné spáchaný přestupek zdokumentovat a následně dostat pokutu. Na úsekové měření budou opět upozorňovat značky. Michele Vojáček

Poslední koncert KPH v letošním roce: Kalliopé Trio Prague:

Markéta Vokáčová – housle Jan Zemen – violoncello  Miroslav Sekera – klavír
a  Dr. David Beveridge – průvodní slovo
Program koncertu:

Antonín Dvořák: „Klid“ pro cello a klavír
Josef Suk: Klavírní trio c moll
Antonín Dvořák: Klavírní trio „Dumky
 
Něco o účinkujících

Kalliopé Trio Prague bylo založeno v roce 2011 na  půdě pražské Akademie múzických umění. Všichni jeho  členové jsou laureáty mezinárodních soutěží a mají za  sebou řadu zkušeností sólistických i z komorních  ansámblů. Od svého založení soubor spolupracuje  s Guarneri Trio Prague (Ivan Klánský, Čeněk Pavlík,  Marek Jerie), pod jehož vedením se několikrát účastnil mistrovských kurzů v Bad Saulgau v Německu. Vedle  toho spolupracuje s osobnostmi, jako je Jiří Panocha,  Leoš Čepický a Miroslav Petráš. V roce 2014 trio debutovalo na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro a zaznamenalo dva výrazné soutěžní úspěchy – 2. cenu na Mezinárodní soutěži Antonína Dvořáka a 1. cenu na Soutěži Nadace Bohuslava Martinů, kde rovněž získalo cenu Českého spolku pro komorní hudbu. K dalším soutěžním úspěchům patří 3. cena a ocenění za nejlepší provedení díla Wolfganga Amadea Mozarta na mezinárodní soutěži komorní hudby Johannese Brahmse v polském Gdaňsku 2015 a v roce 2016 laureátský titul na soutěži Johannese Brahmse v rakouském Pörtschachu. V posledních sezónách se trio vedle komorních koncertů věnovalo i spolupráci s orchestry, a to konkrétně s Karlovarským symfonickým orchestrem pod taktovkou Jana Kučery a Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně s dirigentem Janem Mikolášem, se kterými uvedlo Trojkoncert C dur, op. 56, Ludwiga van Beethovena. V roce 2017 zakončili jeho členové studium komorní hry ve třídě Ivana Klánského a Leoše Čepického na pražské Akademii múzických umění
absolventským koncertem v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů. Uvedli zde spolu s orchestrem AKS pod taktovkou Leoše Svárovského světovou premiéru Trojkoncertu předního českého skladatele Ondřeje Kukala, který Trojkoncert pro housle, violoncello, klavír a symfonický orchestr „Boj o radost“, op. 50, pro Kalliopé Trio Prague zkomponoval jako dar.  

Tříkrálový koncert v Ústí n.O. se ruší 

Zhoršená epidemiologická situace vedla ke zrušení některých akcí, které se připravovaly v ústecké římskokatolické farnosti. Neuskutečnila se výstava patchworku plánovaná na 12. a 13. prosince, Živý betlém ani Tříkrálový koncert. Zůstává možnost prohlédnout si vzácné betlémy v kostele Nanebevzetí Panny Marie, vystaveny budou od neděle 19. prosince. V děkanském kostele bude také možné si od Štědrého dne vyzvednout do vlastních lucerniček Betlémské světlo. V plánu nadále zůstávají i vánoční bohoslužby v kostele. Bližší informace budou zveřejněny na stránkách farnosti www.farnostuo.cz.

Krajští zastupitelé podpořili památkové objekty

Poslední dva roky s nejistou covidovou situací měly vliv i na rekonstrukci památkových objektů.  Někteří investoři nesehnali pracovní síly, nestíhali termíny, nebo neměli dostatek prostředků na spolufinancování. Proto některé dotace Pardubického kraje vraceli nebo žádali o prodloužení termínů. Celkem 255 tisíc korun nebylo proinvestováno a vrátilo se do rozpočtu Pardubického kraje.
Zastupitelé tento týden schvalovali poslední letošní dotace pro podporu subjektů činných v oblasti kultury a památkové péče v celkové hodnotě 860 tisíc korun. „Půjdou na opravy tří objektů na různých místech kraje. V Litomyšli to bude 200 tisíc na opravu střechy Augustovy tiskárny, v Letohradu 150 tisíc na opravu boční stěny fasády kostela sv. Václava a v Pardubicích 510 tisíc na dokončení obnovy budovy bývalého kláštera pro základní a praktickou školu Svítání,“ informoval náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Vernisáž výstavy v Pardubicích

80 let od výsadku  skupin Anmdropid, Silver A a Silver B
Středa 29. prosince 2021 - sál Jana Kašpara, Reálka Pardubice
Vernisáž výstavy obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje.
Představené obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století.
 
Vernisáž výstavy se uskuteční přesně 80 let od výsadku skupin Anthropoid, Silver A a Silver B na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava, tedy ve středu 29. prosince 2021 od 10 hodin v sále Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje (Komenského nám. 120, 530 02 Pardubice I).

Jana Vejdovská se do Kozlova vrátí do rodinné hrobky

Ve středu 10. listopadu přišla z Prahy smutná zpráva. Ten den nad ránem zemřela tiše a ve spánku paní Jana Vejdovská, pravidelná dlouholetá  letní obyvatelka Pecháčkova statku v Kozlově, vnučka jednoho z bratrů Vejrychových Karla, řečeného pianisty. Osmého prosince 2021 by se dožila 81 let.  Byly zveřejněny nekrology, v Praze proběhlo poslední rozloučení. Podle nově získaných informací  bude  Jana Vejdovská uložena do rodinné hrobky rodiny Vejrychovy na kozlovském hřbitůvku, kde od roku 2018 odpočívá již její manžel Jaromír Tomáš Vejdovský. Na pomníku je dole poslední volné místo... Uložení urny se má konat 1. května 2022.