Českotřebovský deník  354/2021 (19/9)
Rybova Česká mše vánoční po dvou letech zaplnila kostel sv. Jakuba

Loni byla na Vánoce velmi přísná opatření, vlastně "lockdown", letos  je vše mírnější. děti chodí do školy a konají se s určitým omezením také kulturní akce. A tak jako jindy  můžete navštěvovat tradiční vánoční výstavy v muzeu i v Kulturním centru a díky velkému nasazení  Komorního orchestru Jaroslava Kociana a pěveckého sboru Bendl se také v sobotu 18/12 konala Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. A byla to akce velkolepá, slavnostní, i když při vstupu bylo nutné se prokazovat certifikátem o prodělaném očkování anticovid.  A tak se před devatenáctou hodinou tvořily při vstupu do kostela dokonce fronty.  Kostel byl slušně zaplněn. Koncertní provedení Rybovy mše uvedl místostarosta Josef Kopecký  a slavnostní ráz této události dodala také také svým vystoupením starostka Magdaléna Peterková.
Dirigent Bohuslav Mimra pozval na provedení osvědčené sólisty: Sopránový part zpívala Jana Ženková, altový Magdaléna Zemková, tenorový Josef Jan Pokorný a bas kdo jiný než František Čech, který zde vystupuje pravidelně od roku 1994, tedy zpíval nyní po šestadvacáté! Komorní orchestr Jaroslava Kocian a hrál v plném složení posílen o další dechové nástroje   a v plné sestavě nastoupil také pěvecký sbor Bendl, pro který to vlastně bylo v letošním roce první vystoupení na českotřebovské půdě.
"Missa pastoralis bohemica", tedy Česká mše vánoční, slavné „Hej mistře“je dílo již notoricky známé, lze bez nadsázky tvrdit, že „zlidovělo“. Jakub Jan Ryba zkomponoval mši v roce 1796 na text Lukášova evangelia, kterému pořídil vlastní český překlad. Poté se dílo šířilo po Čechách v mnoha opisech a tedy i v mnoha podobách. Jeho vyznění je prosté, čisté a jednoduché v harmonii i rytmizaci, vychází z lidového muzicírování a je prodchnuté vroucí vírou. Orchestr, se základem smyčců, doplněných o dřevěnou a žesťovou sekci a tympány, ho provedl s profesionálním nadhledem a přesností.
Zaplněný kostel odměnil všechny zpěváky a muzikanty  snad více než pětiminutovým potleskem. 
Na provedení České mše vánoční v kostele sv. Jakuba natáčel Českotřebovský deník, dvacetiminutové video najdete zde.  Během krátké doby bude připraven i stream z celého představení České mše vánoční.

Mladí basketbalisté U13 sbírali zkušenosti v Havlíčkově Brodě

Na předvánoční "výlet" do Havlíčkova Brodu odjelo pouze sedm statečných baskeťáků, pět chlapců a dvě dívky, aby zde bojovali s domácí přesilou. Domácí totiž do bojů nasadili celou patnáctku ze své soupisky, Českotřebovská byla bohužel prořídlá řadou omezení a le protože nelze stále zápasy odkládat, tak se hrálo i za těchto podmínek.  Trenér Pavel Peterka s asistentem Jirkou Škopem    své hráče chválili, bojovali jako lvi v obou zápasech  tohoto dvojkola, i když na vítězství neměli, některé části zápasů byly skutečně vyrovnané. Domácí měli navíc štěstí v možnosti nasadit své "obry", které výškově přesahovali třeba i o půl metru. . I když se jednalo o mistrovské zápasy mezikrajského přeboru, tak není dosažené skóre na hřišti to nejdůležitější. 1. zápas 61:34, druhý už byl daleko vyrovnanější 66:46, vždy pro domácí.  Byla to ale velká zkušenost a ukázka, že bojovat se dá i se silnějším soupeřem.

Za svými zápasy jezdí  baskeťáci po Pardubickém, Královéhradeckém kraji pro po kraji Vysočina. To je důkaz, že basketbal je vlastně ve  východních Čechách vzácné koření. A je to škoda. (mm)

 


Nových 22 kilometrů dálnice D11 ve Východních Čechách otevřeno

Ředitelství silnic a dálnic dnes zprovozňuje dva úseky dálnice D11 mezi Hradcem Králové, Smiřicemi a Jaroměří. Nové dálniční úseky odvedou veškerou tranzitní dopravu z kapacitně již nedostačujících silnic I/11, I/33 a I/37. Díky tomu dojde v okolních obcích k poklesu hlukové zátěže, imisí z dopravy a výrazně se sníží také riziko dopravních nehod. V rámci výstavby obou dálničních úseků bylo vybudováno 28 mostů, 4 mimoúrovňové křižovatky a 10 protihlukových stěn o celkové délce téměř 8 kilometrů.
Hlavní trasa: délka: 15,2 km, kategorie: D 27,5/120, počet stavebních objektů: 139  Zhotovitel: Eurovia, Metrostav, Swietelsky. Cena stavby dle smlouvy: 2.594 mil. Kč bez DPH
D11 Smiřice - Jaroměř  Hlavní trasa: délka: 7,2 km, kategorie: D 27,5/120, počet stavebních objektů: 93
Zhotovitel: PORR a. s., PORR Bau GmbH s. r. o.  Cena stavby dle smlouvy: 1.498 mil. Kč bez DPH