Českotřebovský deník 356/2021 (20/12)
CZ LOKO představilo firemní hodnoty.
Staví na nich další prosperitu společnosti

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 20. prosince 2021
Podpisem speciální hodnotové tabule byly v českotřebovském závodě společnosti CZ LOKO slavnostně zveřejněny její nejdůležitější hodnoty.
Jsou jimi Odpovědnost, Kvalita, Týmovost, Slušnost a Inovace.
Pro všechny zaměstnance a spolupracovníky tvoří závazný rámec chování. Jako první se k nim svými podpisy přihlásili předseda představenstva Josef Bárta se členy vedení.
Pět základních hodnot určuje směr jednání se zákazníky, obchodními partnery a v neposlední řadě i v rámci firemní spolupráce.
„Pojmenovat a uvědomovat si hodnoty, které jsou pro nás důležité, pokládám pro další rozvoj firmy za zásadní,“ říká Josef Bárta. Výrobce lokomotiv s hlavními závody v České Třebové a Jihlavě tak potvrzuje, že se v posledních letech proměnil v moderní evropskou firmu. Tím rostou i nároky na zaměstnance, jejich práci, chování a myšlení. „Chceme tím určit směr, kterým jdeme a podpořit týmovou práci. Kdyby měl kdokoliv pocit, že si neumí najít cestu, hodnoty mu napoví. Nejsou to totiž hesla, ale myšlenky, které nás ve firmě léta provázejí. Jen jsme je teď shrnuli a chceme, aby byly slyšet. Věřím proto, že budou lidem dávat smysl,“ vysvětluje Jiří Kutálek, personální a správní ředitel CZ LOKO.
Právě zaměstnance pokládá za klíč k úspěchu – či neúspěchu. Věří proto, že přijmou-li firemní vize za své, mohou být v práci spokojenější i úspěšnější.

Pomoc pro školní lyžařské kurzy 

V rámci usnadnění odjezdů na lyžařské kurzy oslovil Pardubický kraj základní a střední školy v regionu, aby bylo následně možné začít plánovat konkrétní testovací kapacity. O krajskou pomoc zažádalo dle dotazníkového šetření 59 škol. Testování by se mělo týkat celkem 2 091 žáků. První testování by se mělo uskutečnit v sobotu 8. ledna a bude postupně dle termínů kurzů pokračovat až do poloviny března, pokud však nebudou nastaveny nové podmínky.
„I přesto, že máme z jednání s poslanci a senátory z našeho kraje signály, že dojde k jistým úpravám podmínek pro pořádání lyžařských kurzů, tak chceme pomoci školám v našem kraji, a to jak námi zřizovaným středním školám, tak obcemi zřizovaným základním školám. V tuto chvíli stále platí, že pro vzdělávací nebo zájmovou činnost je PCR test pro děti ve věku od 12 do 18 let platný sedm dní. Problémem však nadále zůstává třídenní platnost testu pro stravovací služby a využívání lanovek a vleků, což by se mělo změnit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na základě obdržených dat budeme nyní jednat s vedením Nemocnice Pardubického kraje o vyčlenění konkrétních testovacích kapacit v příslušných nemocnicích na termíny v sobotu před odjezdem na lyžařský kurz dané školy. Věříme, že tuto pomoc ocení jak školy, tak samotní rodiče,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla je hlavním cílem kraje, aby školy nerušily lyžařské kurzy. „Zaznamenali jsme, že řada škol začala vzhledem k aktuálně platným podmínkám zvažovat, zda lyžařské kurzy pořádat, protože část dětí je očkovaná a část ne. Jsem však přesvědčeným, že by se třídní kolektivy neměly pokud možno dělit. Náš záměr byl jasný. Nabídnout školám pomocnou ruku a rodičům dodat jistotu, že nebudou muset složitě řešit, kdy a kde nechají svého potomka otestovat. Celkově jsme obdrželi odpověď od 59 škol, kde by se testování mělo týkat 2 091 dětí. Je všem pravděpodobné, že se počty budou ještě měnit, a to v návaznosti na očkování nebo prodělané onemocnění,“ řekl radní Josef Kozel.

I/37 - další čtyřkilometrová část obchvatu Chrudimi zprovozněna

Nový ministr dopravy poprvé v akci:  Po otevření obchvatu Chrudimi v prosinci 2015 byla dnes slavnostně otevřena druhá 4,5 kilometru dlouhá etapa stavby přeložky silnice I/37, která bude řidičům sloužit jako obchvat Slatiňan s napojením na stávající trasu za městem směrem na Žďár nad Sázavou. Otevření se kromě nového ministra dopravy Martina Kupky, generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR Radka Mátla zúčastnili také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Stavba vyšla na 442 milionů korun bez DPH
„Po otevření prvního úseku dálnice D35 je dokončena další velmi důležitá dopravní stavba, kterou dokončení obchvatu souměstí Chrudim a Slatiňany bezpochyby je. Poté, co se v roce 2015 z velké části ulevilo Chrudimi samotné, tak kamiony směřující dál na Žďár nad Sázavou pokračovaly přes centrum Slatiňan, a to v bezprostřední blízkosti zámku, který je po rekonstrukci velmi hojně navštěvován. Vyvedením dopravy až za Škrovád ta dojde nejen k výraznému zrychlení cesty z Pardubic směrem na Vysočinu, ale především k výraznému uklidnění dopravy v obou městech,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše je nyní nezbytné zahájit stavbu obchvatů krajského města, a to jak severovýchodního, tak jihovýchodního. „Podle aktuálních informací od ŘSD by měla být stavba severovýchodního obchvatu Pardubic zahájena v průběhu příštího roku s dokončením v roce 2025. Jedná se o veledůležitou stavbu pro odklonění dopravy, a to nejen té nákladní z centra Pardubic. Předpokládaná hodnota stavby je 1,5 miliardy korun bez daně,“ uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš. Stavba jihovýchodního obchvatu Pardubic by pak mohla začít v roce 2025. „Nová komunikace se napojí na silnici I/37 u Dražkovic a povede směrem na Pardubičky a Černou za Bory, kde se napojí na silnici II/322,“ vysvětlil náměstek Kortyš.
Mapa s vyznačením přímo státem financovaných silničních staveb v Pardubickém kraji do roku 2024.  Je zde vidět, že veškeré státní investice jsou realizovány v západní části kraje, ve východní části je jediný obchvat Svitav. Přivaděče k D35 nejsou vyznačeny, neboť jde o krajské stavby.  O našem obchvatu města si ještě můžeme nechat zdát, snad se ho dočkají naše děti.   

První setkání  hejtmana Martina Netolického s novým ministrem dopravy

Stalo se tak v Chrudimi při otevření přeložky I/37  na úseku Slatiňany - Chrudim - křižovatka se silnici I/17, které se konalo 20. prosince tedy vlastně čtvrtý den po ministrově jmenování. do funkce. Byl to vlastně první pracovní den nového ministra dopravy Martina Kupky, který je současně místopředsedou ODS a do svého jmenování byl také starostou obce Líbeznice.....Zajímavé je že jsme se sním mohli setkat podvečer 6. prosince na Horách, kde se konal sněm ODS. Byli zde zástupci MS ODS  Ladislav Vraspír, Vlastimil Hruška a Petr Havlena .

Línek: Každá památka UNESCO musí mít daná přesná pravidla fungování

Rada památky UNESCO kladrubské krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních koní dokončila připomínkování nového management plánu, který bude platit od 1. ledna příštího roku. Je to rozvojový dokument, který má zaručit udržitelnost hodnoty památky UNESCO.
„Potěšilo mě, když přítomní zkušení členové rady ohodnotili nový management plán jako jeden z nejlepších v České republice,“ uvedl předseda Rady památky Roman Línek. „Rád bych za to poděkoval všem, kteří se na tvorbě tohoto plánu podíleli. Nevznikal od stolu, ale prošel připomínkováním mnoha odborníků, ale také veřejnosti, a to je na něm mimořádné. Řeší vztahy mezi hospodařením hřebčína, ochranou přírody a památek, dotýká se místních obyvatel a samozřejmě i návštěvníků a cestovního ruchu. UNESCO správně vyžaduje management plán pro každou světovou památku a mnozí naši kolegové, kteří už mají se světovými památkami letité zkušenosti, vědí, jak je důležité, aby byla přesně daná pravidla pro jejich rozvoj.  Věřím, že tento plán nastavil dobré mantinely pro fungování ojedinělého soužití koní, přírody a lidí na Kladrubsku,“ dodal Línek.
Kladrubský hřebčín se v uplynulých dnech představil také na obrazovkách České televize v seriálu Českem na koňském hřbetě, ve kterém bratři Krausovi projeli hipostezky na bílém a černém kladrubákovi. Hřebčín bodoval také v krajinářské kategorii Grand Prix Architektů 2021, kde získal hlavní cenu za revitalizaci krajinářského parku Mošnice.
Rada památky krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem vznikla z dohody ministrů zemědělství, kultury a životního prostředí v roce 2016, kteří do ni nominovali své náměstky. Později se připojilo i Ministerstvo pro místní rozvoj, které má na starosti cestovní ruch. Členkou je i generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, dále zástupce Českého národního komitétu ICOMOS Tomáš Drdácký, ředitel Zemědělského muzea Zdeněk Novák, senátorka Miluše Horská a jako určitý supervizor zkušený  unescový odborník Michal Beneš. Nesmí chybět ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Machek a za Pardubický kraj náměstek hejtmana Roman Línek, který radě od jejího vzniku předsedá.

STOMATOLOGICKÁ POHOTOVOST DO KONCE ROKU 
V Kostelci nad Orlicí se bruslí bez ledu!

V Kostelci se bude opět bruslit na umělém kluzišti bez ledu na speciálních umělých deskách. Venkovní kluziště za budovou Obchodní akademie bude otevřeno každý den, a to od 23. prosince do 2. ledna 2022, vždy od 13:00 do 16:00 hodin.Vstup je zdarma a na vlastní nebezpečí. A také za určitých podmínek: osoby od 18 let výše se musí prokázat dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělání nemoci...., tak jako na jiných kluzištích