Českotřebovský deník 358/2021 (22/12)

Nové video Českotřebovského deníku: Vánoce na čtyřech strunách
Vánoční koncert houslové třídy p. uč. Jitky Novákové 

Poslední den před prázdninami, ve středu 22. prosince se na českotřebovské zušce normálně učilo, jinde na školách bylo ředitelské předvánoční volno. Akce, které bývaly na školách v předvánočním čase samozřejmostí se letos konat nemohou a udržet žáky či studenty v pozornosti, když za 3 dny přijde Ježísek, není možné. Jenže  výuka na zušce je vlastně placená, na úhradě provozních nákladů školy se podílí rodiče a tak si ZUŠ nemůže dovolit vyhlásit nějaké "předvánoční volno". Doba před Vánoci je vhodná k muzicírování, jde o zájmovou činnost v pravém slova smyslu a tak  zakázat tuto činnost by bylo proti smyslu školy.  Je pravda, že se to všem nelíbilo, ale takový je život. A navíc se v předvánočním týdnu konala řada předvánočních akcí, koncertů. Probíhaly postupně po jednotlivých třídách, měly různou formu byly to třeba veřejné zkoušky nebo  koncerty jednotlivých tříd.  Nebylo možné konat školní akci, na které docházelo k "míchání"  mladých muzikantů z jednotlivých tříd a specializací.  A protože škola má jen jeden koncertní sálek s omezenou kapacitou v budově na Tyršově náměstí, muselo dojít k dobrému naplánování jeho využít. Jako poslední přišla na řadu houslová třída p. učitelky Jitky Novákové. Českotřebovský deník koncertní výkony zaznamenal, jak smyčcového souboráčku žáků 2. - 5. ročníku tak  další sólové výkony a komorní vystoupení v předvánočním duchu a předkládá to letos jako jediný záznam z předvánoční aktivity Základní umělecké školy.
Stream koncertu má asi 30 minut a  může být dobrou propagací práce zušky zejména jejího smyčcového oddělené.

Mapujeme 100 let městské knihovny¨

V roce 2022 společně oslavíme sto let od otevření veřejné knihovny v České Třebové. K této příležitosti plánujeme několik speciálních akcí, které vám postupně představíme. Už teď ale shromažďujeme materiály z dlouhé historie českotřebovských knihoven, protože ještě před otevřením Jiráskovy veřejné knihovny fungovaly knihovny v různých spolcích a veřejná knihovna na Parníku a Lhotce. Knihovna se také několikrát stěhovala. Máte doma v rodinném albu fotku knihovny? Pamatujete si, jak vypadala knihovna třeba před 50 lety a kde sídlila? Máte vtipnou zkušenost z knihovny?  
Zajímají nás vaše příběhy a zážitky s knihovnou, historické i ty současné. Hledáme fotky a videa z knihovny do roku 2010. Pokud souhlasíte s jejich zveřejněním, pošlete je na e-mail 100@moderniknihovna.cz. Můžete poslat i odkaz na úschovnu. Těšíme se, že společně zaznamenáme proměnu českotřebovského knihovnictví až do současnosti!

PRVNÍ PŘÍPADY VARIANTY OMIKRON V NAŠEM KRAJI

Dalo se to očekávat. Varianta koronaviru zvaná omikron se postupně šíří i českou populací. V některých krajích se už několik dní šíří komunitně bez možnosti trasování. V Pardubický kraj byly první případy této virulentní verze koronaviru Covid-19 potvrzeny dnes. Jedná se o tři zahraniční pracovníky z Nigérie, kteří pobývají v krajském městě na odborné stáži. Krajský hygienik mě informoval, že omikron byl potvrzen u třech osob s tím, že se čeká na výsledky dalších dvou osob s vysokou pravděpodobností nákazy. Trasování proběhlo úspěšně, penzion, kde byli ubytováni byl preventivně uzavřen. Žádná další opatření prozatím nejsou zapotřebí. Bezpečnostní radu ani krizový štáb tedy v dané záležitosti není nutné svolávat. 

Dárky od dětí dětem

K Vánočním svátkům neodmyslitelně patří obdarovávání našich blízkých a větší sounáležitost mezi lidmi. V rámci předvánoční atmosféry vznikla i hezká iniciativa ve dvou pardubických mateřských školách, se kterou ve výsledku pomohl i odbor sociálních věcí Pardubického kraje.
Když si paní učitelky povídaly s dětmi o tom, že někteří jejich vrstevníci nemají to štěstí, aby mohli žít se svými rodiči a být s nimi na Vánoce, nebo nedostávají žádné dárky, rozhodly se společně pro takové děti připravit dárky samy. 
„Spolu s rodiči a učitelkami děti přichystaly velkou hromadu dárků, kterou jsme prostřednictvím oddělení sociálně-právní ochrany dětí Krajského úřadu Pardubického kraje předali dětem z dětského domova Holice, ze Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) a do sociálně slabých rodin, které spolupracují s Charitou Pardubice nebo žijí v azylovém domě Pardubice,“ informoval radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Všem dětem, jejich rodičům a paním učitelkám z mateřských škol Kamarád v Teplého ulici a  MŠ na Benešově náměstí v Pardubicích děkujeme a přejeme jim krásné Vánoce,“ dodal radní.

V Třebářově MODERNIZUJÍ silnici II/368

Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání v roce 2021 schválili zahájení zadávacího řízení na zhotovitele modernizace silnice II/368 Třebařov – průtah. Jedná se o téměř čtyři kilometry dlouhý úsek procházející dominantně intravilánem obce směrem od Moravské Třebové. Předpokládaná hodnota stavby před výběrovým řízením činí 66 milionů korun včetně daně.
Průtah Třebařovem v předpokládané hodnotě 66 milionů korun včetně daně je další dopravní stavbou na Moravskotřebovsku, kde se nám v poslední době daří za výrazné pomoci evropských fondů opravovat jednotlivé komunikace, které byly vzhledem k jejich zatížení podfinancované. Jedná se například o v loňském roce dokončený průtah nedalekým Krasíkovem, rekonstrukci silnice z Jevíčka do Jaroměřic, modernizaci silnice II/366 z Křenova na Zadní Arnoštov či modernizaci silnice II/371 z Rozstání do Městečka Trnávka,“ vyjmenoval hejtman Martin Netolický klíčové stavby v oblasti Moravské Třebové a Jevíčka.
Předmětem veřejné zakázky je úsek silnice II/368 v celkové délce necelých čtyř kilometrů. „Jedná se o kompletní modernizaci včetně výměny konstrukčních a asfaltobetonových vrstev nebo vrstev dlažby vozovky. V intravilánu obce bude vozovka modernizována tak, abychom zvýšili bezpečnost a zklidnili dopravu v obci. Součástí budou autobusové zálivy a zastávky či přechody,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Nejen finanční, ale i časové hledisko hraje ve výběrovém řízení roli. „Převažujícím kritériem s váhou 80 procent je nabídková cena, avšak k tomu dlouhodobě přidáváme doplňující kritérium s váhou 20 procent na výsledek výběrového řízení. Dlouhodobě se nám touto cestou daří výrazným způsobem zkracovat délku realizace staveb, avšak bez negativního dopadu na cenu,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Také na tuto stavbu využívá Pardubický kraj dotace z Evropské unie. „Modernizace průtahu Třebařovem patří mezi silniční projekty, které jsme podali pro financování z Integrovaného regionálního operačního programu. Již jsme na tento projekt obdrželi registraci akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace, která činí 40 milionů korun,“ sdělil krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Energeticky úsporná opatření na školách

Pardubický kraj nepolevuje v investicích do energeticky úsporných opatření na budovách středních škol a školských zařízení. Krajští radní nyní schválili výběr dodavatele na rekonstrukci Gymnázia Polička a vyhlásili výběrové řízení na zateplení Domova mládeže a školní jídelny v Pardubicích.
„Pokračujeme v posuzování výhodnosti energeticky úsporných opatření, která mají pozitivní vliv jak na životní prostředí, tak na krajský rozpočet. Vzhledem k rostoucím cenám energií jde o logický krok. U všech záměrů však detailně posuzujeme navržená opatření vyžadovaná poskytovatelem dotace,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Zřizujeme přes 70 středních škol, které mnohdy sídlí v památkově chráněných budovách, u kterých jsou energeticky úsporná opatření ovlivněna jejich statutem. Snažíme se však postupně využívat evropské dotační prostředky tak, abychom těmto školám dodali nejen moderní vybavení, ale také snížili energetickou zátěž. Takových projektů máme v realizaci nebo přípravě hned několik od Gymnázia v Chrudimi přes Domov mládeže Integrované střední školy v Moravské Třebové až po zateplení Machoňovy budovy Střední průmyslové školy elektrotechnické a vyšší odborné školy Pardubice,“ uvedl hejtman Netolický.
V případě poličského gymnázia se rekonstrukce dotkne hlavní budovy, administrativní části a krčku, který budovy spojuje. „Dojde k výměně oken za nová dřevěná s izolačním trojsklem a také zateplení části půdních prostor. Mimoto bude instalován nový systém měření a regulace vytápění a kotelny, vyměněna budou například i oběhová čerpadla,“ sdělil náměstek hejtmana Roman Línek. V případě domova mládeže bude odstraněn současný obklad budovy, dojde k výměně oken, zateplení střechy krčku a stropní konstrukce.
Pro stavební úpravy pardubického domova mládeže bude nyní kraj hledat dodavatele. „Rekonstrukce bude probíhat za plného provozu domova mimo letních prázdnin. Není možné proto odhadnout, jak dlouho budou stavební práce trvat, protože prostory k rekonstrukci budou firmě předávány s ohledem na provozní možnosti domova,“ vysvětlil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Oba projekty mají šanci být finančně podpořeny z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). „V rámci výběrového řízení na zateplení Gymnázia Polička jsme vybrali ekonomicky nejvýhodnější nabídku ve výši necelých 32 milionů korun včetně daně, přičemž pracujeme na dotaci z evropských fondů kolem 12,5 milionu korun. Finanční prostředky z OPŽP bychom měli získat také na projekt zateplení Domova mládeže a Školní jídelny Pardubice. Předpokládané náklady dle projektové dokumentace přesahují 34 milionů korun,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Pro ty, co chrání přírodu, kterým její osud leží na srdci 

Sobě a svým blízkým ale samozřejmě můžete dávat dárky kdykoliv během roku, ne jenom na Vánoce   A když tím zároveň pomůžete dobré věci, bude radost dvojnásobná. My jsme moc rádi, že přírodu obdivující veřejnost nezapomíná na obě naše veřejné sbírky: Místo pro přírodu, určené na výkupy přírodně cenných pozemků do majetku ČSOP a Zvíře v nouzi, z jehož výtěžku podporujeme péči o zraněné živočichy v záchranných stanicích. Na účty těchto sbírek jenom teď na konci roku přistálo už kolem jednoho milionu Kč! Více na www.mistoproprirodu.cz a www.zvirevnouzi.cz. Velmi se nám letos osvědčuje stvrzovat dary tzv. dárkovými certifikáty. Jak takový certifikát získat, se dozvíte na našem novém webu https://daruj.obchudekcsop.cz/
Pro Zvíře v nouzi vznikla kratičká vánoční pohádka.
Naleznete jí zde: https://www.youtube.com/watch? v=13UIsTtOstE&t=32s 
Pomůžete dobré věci, když jí budete šířit mezi své známé. Třeba se jednou pohádka stane skutečností... Také jsme pro podporu této sbírky letos poprvé nechali vytvořit reklamní článek
https://native.seznamzpravy.cz/zvirata-potrebuji-vasi-pomoc/?utm_source=Seznam&utm_medium=HPnative3
Jeho šíření k veřejnosti je pro úspěch sbírky asi ještě důležitější!
No a pokud máte zahradu a zajímá Vás, co na ní žije, je nyní ideální doba zapojit se do naší soutěže Živá zahrada, protože už
od zítřka začínají na zahradách pozorování ptáků.  Veškeré informace naleznete v dnešní naší tiskové zprávě zde:
http://www.csop.cz/index.php?m_id_old=1000&m_id_akt=9705

DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ JARO 22 ZRUŠENO
Divadelní předplatné Jaro 2022 se nebude vyhlašovat, jelikož je nutné odehrát chybějící představení.
Jedná se o představení ze sezóny Jaro 2020:
Smím prosit?… náhradní termín v jednání
Skleněný strop – náhradní termín v jednání
Podzim 2020:
Relativita – 11. 1. 2022
Manželský čtyřúhelník na horách – 25. 1. 2022
Děkujeme za pochopení.