Českotřebovský deník 360/2021 (25/12)
Betlémské světlo 

V České Třebové bylo bez velké propagace zase k mání díky skautům, kterřá rozdávali betlémské světlo na Štědrý den dopoledne pod vánočním stromem na Starém náměstí.  Řada lidí, ale nevěděla a třeba i proto nepřišla. Jinde se betlémské světlo rozdávalo v kostelích a bylo to propagováno alespoň na webových stránkách farností. Tak např. od 23. prosince plane v kostele Nanebevzetí Panny Marie betlémské světlo. Kdokoliv z veřejnosti má každý den, do večera až 26.12., možnost si zde zapálit svou svíci a betlémské světlo si odnést domů.

Informace z Pekláku

I přes aktuálně chladné počasí jsme se rozhodli se zasněžováním ještě vyčkat. Pro zasněžení svahu potřebujeme alespoň 7 mrazivých dní. Předpověď slibuje jen 2 mrazivé noci a poté prudké oteplení, takže riziko, že nám vyrobený sníh roztaje je velmi vysoké. Hned jak bude předpověď příznivější uděláme maximum pro co nejlepší a nejrychlejší zahájení provozu. Držme si palce, ať zima definitivně převezme vládu i v našich nadmořských výškách. 

Nejen zdravotníci, ale i energetici pracují  i o svátcích.

Dodávku energie pro svátečně vyzdobené domácnosti o vánocích bude zajišťovat na východě Čech přes 150 energetiků a desítky dalších budou připraveny v pohotovosti. Během svátečních dnů se v nepřetržitých procesech vystřídají pracovníci elektráren, dispečinků, call center a technici poruchové služby. Pracoviště se o svátcích nebude lišit od provozu v průběhu celého roku, snad jen vánoční výzdobou a cukrovím. Pro energetiky jsou svátky na konci roku běžné pracovní dny. Během Štědrého dne, ale i na Silvestra, budou stovky zaměstnanců zajišťovat výrobu i dodávku elektřiny a tepla. Do práce tak nastoupí směnaři z nepřetržitých provozů tepláren, elektráren, ale i podnikoví hasiči, obsluhy vodních elektráren, dispečeři, montéři, pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků.
Na východě Čech se o bezporuchový provoz distribuční sítě na Štědrý večer, o vánočních svátcích i na Silvestra bude starat přes 100 pracovníků poruchové služby a dispečinku, kteří se vystřídají v nepřetržitých službách. Všichni se budou snažit, aby na i východě Čech byla nerušena vánoční pohoda a „nezhasly“ vánoční stromečky.
Nejen poruchová služba a dispečink, ale pracovat se bude i na elektrárnách na východě Čech. Dodávku elektřiny a tepla bude zajišťovat přes 50 zaměstnanců Skupiny ČEZ, kteří se vystřídají v nepřetržitém provozu na elektrárně Poříčí v Trutnově a Teplárně ve Dvoře Králové nad Labem. Počty pracovníků budou v případě blížící se nepřízně počasí pochopitelně navýšeny dle předpovědí počasí. V pohotovosti budou i pracovníci externích firem, kteří jsou připraveni pomoci v případě kalamit. Zaměstnanci z nepřetržitých provozů či profesních skupin, kteří musejí být kdykoliv k dispozici, slouží nejen na Štědrý den, ale i v průběhu ostatních svátků během roku, včetně Nového roku.

Výstava betlémů v ústeckém kostele

Až do 9. ledna 2022 jsou také v předem určených termínech a časech přístupné ústecké betlémy umístěné v kostele. Podrobný rozpis časů naleznete ZDE: https://farnostuo.cz/download/kostelni-betlem-2021bily.pdf.  Letos podruhé je v parku za kostelem opět postaven oustecký betlém. Ve spolupráci s ústeckými betlémáři jsou zde instalovány 20x zvětšené figury z Cibulkova betlému z kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Půlnoční mše 

V České Třebové se uskutečnila 24. 12. od 24:00 hodin a předtím ovšem odpoledne od 16 hodin také mše pro rodiny s dětmi . Podobně tomu bylo v Ústí nad orlicí, kde byly navíc mše přenášeny online na youtube kanálu Římskokatolické farnosti v Ústí nad Orlicí. 

Poškození Božích muk v Ústí nad Orlicí

Kdy k poškození došlo, to není jisté. Víte, kdo má na svědomí poškození pomníku božích muk s křížem na ulici Cihlářská u pozemní komunikace II/360 v Ústí nad Orlicí. Škoda je nejspíš i staršího data – z měsíce října nebo listopadu. Pachatel odlomil litinový kříž od pískovcového pomníku a kříž skončil rozlomený na tři části.

Divadeliér  ve Vysokém Mýtě

Originální kulturní zážitek prožívá publikum, ale i kolemjdoucí při jejich představení v jednom z domů v Pražské ulici ve Vysokém Mýtě. Divadelníci zde našli způsob, jak je dál těšit kulturou, i když to kvůli koronaviru nebylo možné. Vysokomýtský Divadeliér zde vytvořil jeviště přímo ve výloze v centru města. Podívejte se na reportáž.

Osvětlení cyklostezky na Podhorce

V době před Vánoci mělo osvětlení  před Vánoci výpadek a přestože byl ohlášen, tak jeho odstranění  trvalo několik dnů. Cyklostezka se po celé délce rozsvítila opět až 23. 12, podvečer.  Ohlášení závad je správné hlásit prostřednictvím formuláře na webové stránce Eko Bi,. kde se eviduje a odstranění závady pak již neovlivňuje lidský faktor, tedy špatné předání informace. To platí pro jakoukoliv poruchu na veřejném osvětlení ve městě.

Potřebujete náhradní plnění? Solea CZ může pomoci!

Povinný podíl zdravotně postižených osob zákon stanovuje ve výši 4 % z celkovém počtu zaměstnanců (§ 81 odst. 1). Platí pro firmy s více než 25 kmenovými zaměstnanci.
Povinnost zaměstnavatele lze splnit také odebíráním výrobků od firem s více než 50% zaměstnanců se zdravotním postižením nebo zadáváním zakázek těmto zaměstnavatelům, tzv. náhradním plněním.
SOLEA CZ výrobní družstvo v Rybníku  je zaměstnavatelem zaměstnávajícím více než 50 % zaměstnanců se ZP, proto svým zákazníkům může nabízet pomoc při řešení povinnosti vyplývající z novely zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti.

Navštivte v muzeu výstavu Vůně Vánoc! Je otevřena až do konce roku !

Na výstavě uvidíte nejen další vybranou kolekci českotřebovských betlémů, ale také další zajímavostí z období přípravy na Vánoce, expozice se věnují  přípravám na pečení cukroví a vánoček v období posledních 60 - 70 let. Vystaveny jsou zajímavé ukázky perníkových forem včetně receptů, které se dochovaly...

Nabízíme také asi desetiminutovou videoprohlídku z výstavy a vernisáže, kterou  pořídil Českotřebovský deník: