Českotřebovský deník 361/2021 (27/12)
Nové video Českotřebovského deníku:
Vyhodnocení letošního 23. ročníku Iscarex poháru.

Byl letošní ročník tohoto běžeckého seriálu poslední? 

Vyhlášení výsledků 23. ročníku Iscarex poháru se konalo v dávno vyhlášeném termínu 18. prosince, ale na jiném místě než v posledních letech. Místo tradičního Kulturního domu v Němčicích, kde končil Iscarex pohár v posledních letech, se závodníci a přátelé Iscarexu sešli v sobotu 18. prosince v České Třebové v parku Javorka (u Bennewitzova pavilonu) ve 13 hodin. Připomeňme, že v prvních ročnících Iscarex poháru byl posledním závodem poháru pravidelně Běh Parníkem a vyhlášení soutěžního ročníku se konalo v tělocvičně parnické školy. Počasí odpovídalo roční době, ale nepršelo, nesněžilo ani nemrzlo. Teplota byla těsně nad nulou bez srážek. Účast byla dobrá, svědčí o věrnosti sportovců a je to pro organizátory velké potěšení a vzpruha do další práce. Dobrou zprávou pro všechny také bylo, že restaurace vedle pavilonu bude otevřená a tak bylo možné si zakoupit něco na zahřátí. Zimní podmínky ovšem znamenaly, že na stupních vítězů byly dresy jednotlivých týmů vyměněny za péřové bundy. Byla to dobrá akce, ukázka toho, že pořadatelé dokázali i v nevýhodných podmínkách nejen zorganizovat sportovní seriál, ale také jeho slavnostní vyhodnocení. Českotřebovský deník ve videu ukazuje nejen samotné předávání pohárů nejlepším, ale také krátké videosekvence z několika běžeckých závodů letošního ročníku, které byly uspořádány v našem blízkém okolí. Komentářem jej doprovází organizátor poháru autor celé úspěšné myšlenky, kterou 23 let udržoval při životě. Ve videu bohužel oznamuje, že letošní 23. ročník byl poslední, který organizoval. Zájemci, kteří by pokračovali existují, ale i tak to bude znamenat, že Iscarex pohár bude v příštím roce určitě jiný než byl dosud. Více v našem videu ZDE
Silvestovský ohňostroj se letos neuskuteční ! 

Vážení občané,
vzhledem k mimořádnému opatření MZDR ze dne 23. prosince 2021 č. MZDR 14601/2021-32/MIN/KAN bylo také v České Třebové obdobně, jako je tomu v jiných městech našeho regionu, přistoupeno ke zrušení této tradiční události.
Vedení města.
 
Tato zpráva možná nepotěšila děti, ale myslím, že to spousta lidí pochopí, že by to nebyl dobrý nápad.
Toto opatření se dalo očekávat, propagace této akce nebyla žádná a publikované zprávy z okolních měst byly jednoznačné.  Navíc považuji silvestrovský ohňostroj za vyhazování peněz a to dokonce tím velmi špatným neekologickým způsobem. Zatímco na jedné straně šetříme tím, že nerealizujeme zasněžování sjezdovky na Pekláku, které by se ukázalo v nejbližší oblevě za zbytečné, tak by bylo velmi špatnou zprávou, kdybychom současně realizovali ohňostroj a ušetřené peníze doslova "vyhodili do luftu" tím nejhorším možným způsobem. A tak se můžeme podívat na fotografie a videa z minulých let, kdy se tato akce docela podařila.
Připomeňme talé, že tato tradice vznikla podle zkušenosti z jiných měst na přelomu století a byla považována za dobrý nápad, neboť vlastně "přinutila" aby lidé o půlnoci vstali od svých obrazovek a šli se protáhnout , přišli na náměstí a zde se potkávali a přáli si pěkný nový rok.  Tato opůlnoční akce měla tedy i své kladné stránky.
Potom bylo líto dětem, že musí v tu dobu už spát a termín se posunul na podvečer. Pak už to ale nebylo jen půlnoční setkávání ale podívaná pro děti. Takovou můžeme zajistit i jinak, např. jako laserovou show, bude to traky pěkná podívaná, ovšem podle všeho ještě dražší, ale ekologické povyražení... Tak si pro příště vyberme, máme na to  celý rok.... (mm)
 
Petice za záchranu bývalé Janderovy vily v Ústí n.O.

My, níže podepsaní, nesouhlasíme s demolicí architektonicky hodnotné vily
TOVÁRNÍKA JANDERY čp. 312 V LUKESOVĚ ULICI
(objekt bývalého DDM) v Ústí nad Orlicí.
 
Takový je text petice, která vznikla včera 26/12  2021 a směřuje proti záměru zbourat dosavadní sídlo DDM v Zahradní ulici naproti Střední uměleckoprůmyslové škole.  v textu petice se v úvodu píše:
Dům je na první pohled historicko-architektonicky hodnotný. Řadí se k architektuře předválečné moderny. V rámci městské zástavby jde v každém případě o významný prvek s výrazným kulturně-historickým kontextem. Předmětná vila je důležitá pro charakter zástavby města a pro jeho historickou identitu. V případě zdařilé rekonstrukce, přihlížející k historické podstatě objektu, lze u něho konstatovat výrazný kultivační potenciál, a to nejen pro blízké okolí, ale pro celkový obraz města. Kromě toho se jako velmi důležitá jeví skutečnost, že dům bezprostředně odkazuje k urbanistické a architektonické situaci, pro níž přizpůsobil architekt Kamil Roškot budovu divadla.
Jde o vilu jedné z předních rodin textilních velkopodnikatelů, jejichž aktivity byly zcela zásadní pro formování podoby města v 19. a první pol. 20. století. Pozemek pro vilu získal zakladatel mechanické tkalcovny u starého nádraží  -  Adolf Jandera (*1836 – † 1910) a patrně v ní žila jeho žena Julie Janderová s dětmi, poté jejich syn Bohuslav (*1889 – † 1975), který od roku 1915 pokračoval ve vedení rodinné firmy „Adolf Jandera“, spolu se svým strýcem Jaroslavem Janderou. Vila byla dokončena v květnu roku 1911 a částečně upravena v roce 1933. V sousedství nechali v letech 1937–1938 postavit rovněž dosud existující objekty obchodního domu firmy Adolf Jandera čp. 412 a zároveň vily pro Jaroslavova syna Jaroslava ml. Janderu (ul. Lukesova čp. 311).
Vila stojí v místě staršího objektu, který je doložen jako součást historické sídelní struktury ústeckého předměstí. Severovýchodním průčelím s terasou se vila otevírá do své původní rozsáhlé zahrady se starými vzrostlými stromy, dnes veřejného parku, kvůli jehož revitalizaci se paradoxně plánuje její zbourání. Vila si zachovala původní půdorysnou a převážně také hmotovou dispozici, převážně zachován zůstal tvar střech a základní rozvrh fasád včetně okenních a dveřních otvorů. Na slohovou příslušnost ukazuje kromě dispozice řada autentických, kvalitně zpracovaných umělecko-řemeslných prvků, např. zdobné oplechování rizalitu vstupního průčelí, zábradlí schodiště, některé okenní a dveřní výplně, některé detaily fasád. Charakteristiku by bylo možné dále upřesnit na základě podrobnější prohlídky. Důležitý je výše naznačený památkově exponovaný kontext vily. Nachází se v prostředí kulturních památek ve smyslu zákona o státní památkové péči – čtyř starších domů v Lukesově a Zahradní ulici jihozápadně od vily (z většího souboru lidových staveb) a zvláště významné funkcionalistické stavby v celostátních souvislostech, národní kulturní památky Roškotova divadla, situovaného severovýchodně od vily a postaveného v letech 1935–1936, kdy již vila stála. 
Jde o část obsáhlého textu, který uvádíme včetně kontaktů na autory petice ZDE

Pardubický kraj se bude aktivně podílet na českém předsednictví

Členové Rady Pardubického kraje se seznámili s plánovaným zapojením kraje do předsednictví České republiky v Radě Evropské unie ve druhém pololetí příštího roku. Národním koordinátorem akcí bude Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
Nová česká vláda teprve bude deklarovat své priority, ale Pardubický kraj prostřednictvím Romana Línka, předsedy České národní delegace Výboru regionů a místopředsedy Výboru regionů, již řadu uplynulých měsíců jednal spolu s dalšími českými kraji a institucemi o vhodných aktivitách pro zapojení do předsednictví EU. „Výstupem z těchto jednání je seznam akcí připravovaných ve spolupráci členů České národní delegace Výboru regionů a institucí působících v Bruselu. Hlavními tématy těchto akcí Výboru regionů jak v Bruselu, tak v České republice, jsou klimatické změny, sucho a vodní zdroje, snižování skleníkových plynů a udržitelná energetika. Důležité bude také výjezdní zasedání Výboru regionů a jeho odborných sekcí v Praze s pracovními výjezdy do regionů,“ uvedl Línek.
Koordinátorem akcí za Pardubický kraj bude ve spolupráci s Úřadem vlády ČR Ladislav Valtr, radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj a evropské fondy: „V době předsednictví České republiky v Radě EU předpokládáme, že se jako Pardubický kraj budeme aktivně účastnit některých akcí v Bruselu, kde můžeme využívat zázemí Plzeňského domu. V rámci jednání předsednictva Výboru regionů v Praze také plánujeme 16. září 2022 pracovní výjezd skupiny delegátů do Pardubic, kde chceme prezentovat integrované teritoriální investice v Automatických mlýnech.“
Pardubice by měly hostit i další mezinárodní jednání. „Podařilo se s naším stálým zastoupením v Bruselu vyjednat možnost celoevropského zasedání pracovní skupiny finančních radů v Pardubicích. Ti připravují summit evropských ministrů financí, který se koncem roku 2022 uskuteční v Praze,“ sdělil Roman Línek.
V jednání je také možné předání předsednictví od Francie České republice v rámci festivalu Smetanova Litomyšl, tak jak  tomu bylo také v roce 2009.
Pro realizaci akcí spjatých s předsednictvím ČR v Radě EU vyčlenil Pardubický kraj ve svém rozpočtu pro rok 2022 částku půl milionu korun.
Další podrobnosti o českém předsednictví se budou doplňovat po jednání nové vlády. U příležitosti zahájení předsednictví by mohly být symbolicky slavnostně nasvíceny některé budovy včetně krajských.   Ing. Pavla Sedláková