Českotřebovský deník 364/2021 (30/12)
Začátek roku 2022 přinese další investiční akce

Přesné určení investic pro další období a především těch prioritních pro rok 2022  bude známo po prvním jednání zastupitelstva města. O financování některých z nich již bylo rozhodnuto v předstihu 6. prosince v rámci schváleného rozpočtového provizoria, např. proto, aby bylo v termínu možné připravit žádosti o dotace na vyhlášené dotační programy, které se očekávají.

Jde především o přípravu projektové dokumentace pro rekonstrukci budovy Svářečské školy pro městskou knihovnu a zahájení projektových prací na výstavbu nového pavilonu C Domova pro seniory. Dále bylo schváleno financování výstavby veřejných WC pro park Javorka, které budou postaveny na okraji areálu zahradnictví Eko Bi a to v provedení odolném vandalům.

Jsou i další důležité akce. Ke konci roku byla dokončena projektová dokumentace na výstavbu šatnového komplexu pro atletický stadion.  Na rozdíl od záměru na stavbu betonových šaten z roku 2018  za 45 - 50 mil. Kč jde o levnější řešení  obsahující sestavu 14 kontejnerových jednotek podle požadavků atletů. Budou zde  4 šatny včetně hygienického zařízení a další potřebné prostory a také tribunu pro 200 sedících diváků. Připravená dokumentace pro stavební povolení bude součástí žádosti o dotaci pro Národní sportovní agenturu. Během ledna bude s připraveným projektem seznámena sportovní komise a ihned po schválení městského rozpočtu bude vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele. Projekt je daný, připravený, ale v rámci změn před dokončením lze realizovat některé úpravy vybavení apod. Výstavba objektu šaten by měla být provedena během letního období. Tím bude celý sportovní komplex Skalka dokončen.
Současně byla dokončena studie na nástavbu šaten do objektu zimního stadionu. Dostavba zajistí potřebné šatny pro hokejovou mládež a krasobruslaře, bude prodiskutována se zástupci oddílů využívajících zimní stadion tak, aby se vychytaly  problémy a nedostatky návrhu a dostavba skutečně rozšířila možnosti zimního stadionu dle potřeb jeho uživatelů. Jako potřebné se ukazuje vybudovat výtah pro bruslaře, kterým se dostanou do šaten ve zvýšeném podlaží v bruslích bezpečně. Také na tuto investici bude možné požádat Národní sportovní agenturu o investiční dotaci, v letošním roce se to ovšem do termínu nemůže podařit. (mm)

Vánoční dárek pro Náchod: nákup areálu starých lázní Běloves

Slavnostním setkáním a podpisem smluv uzavřeli v úterý 21. prosince nákup areálu starých lázní v Bělovsi starosta Náchoda Jan Birke a předseda představenstva společnosti Priessnitzovy léčebné lázně Michal Gaube.
Tímto byla oficiálně dokončena významná transakce, která je historickým milníkem nejen pro Náchod, ale celý region. Současně se tak stává tím největším letošním vánočním dárkem a poselstvím pro obyvatele Náchoda, že obnova lázeňství ve městě v roce 2022 bude pokračovat. „Město Náchod se poprvé v historii stává 100% vlastníkem lázeňského území včetně jeho zdrojů a nic nebrání tomu, aby obnovilo jeho zašlou slávu. Je to velká příležitost, nechceme ji promarnit a náš tým ji určitě využije ve prospěch všech občanů a celého regionu," upřesnil po podpisu starosta Jan Birke.
Nedílnou součástí je i podpis dohody o spolupráci při obnově a rozvoji Lázní Běloves s původním vlastníkem, který je významným poskytovatelem lázeňské péče v České republice. „V posledních letech prochází lázeňství velmi složitým obdobím z důvodu omezení provozu, ale už dnes je jisté, že bude nezbytnou pomocí při léčbě různých obtíží postcovidových pacientů. Proto jsme připraveni se i nadále na rozvoji lázeňství v Náchodě aktivně podílet a nabídnout dlouholeté zkušenosti v oboru," potvrdil zájem o další spolupráci Michal Gaube, předseda představenstva společnosti Priessnitzovy léčebné lázně.
V první polovině letošního roku oslovili zástupci akciové společnosti Priessnitzovy léčebné lázně město Náchod s možností zahájení jednání o prodeji pozemků o celkové rozloze 25.178 m2 do vlastnictví města Náchoda. Nákupu souboru pozemků předcházela několikaměsíční vyjednávání a pečlivá příprava smluv, znaleckých posudků a všech dalších náležitostí. Kupní cena představuje částku 39.887.602,90 Kč. Financování zajišťuje úvěr 40 milionů Kč u ČSOB, kupní cena bude uhrazena prodávajícímu začátkem příštího roku 2022.

Také Česká Třebová dostala vánoční dárek - průmyslový areál v Bezděkově

Stalo se tak trochu s předstihem na sv. Mikuláše, kdy zastupitelstvo města odsouhlasilo kupní smlouvu na průmyslový areál, který bude příležitostí pro další využití této téměř hektarové plochy k bydlení. Než se tak stane, uplyne v Třebovce jistě ještě hodně vody, ale příprava začíná. Jde o přesnou specifikaci investičního záměru, rozhodnutí o tom, co zde má vzniknout.  Některé karty jsou zcela jasné, město musí nahradit kapacitu nevyhovujícího  bloku B, tedy rozšířeného bývalého "chudobince", který je na hranici životnosti.
Na koupené ploše jsou nyní opuštěné průmyslové stavby, vlastně brownfield. Pomocí  společnosti Czechinvest lze pro změnu využití požádat o dotaci. Nyní, když je areál  v majetku města a vyprázdněný, se žádost o dotaci připravuje.  Budeme-li úspěšní, usnadní nám to start do realizace přeměny k novému využití.  Bude podstatným krokem ke zvýšení úrovně poskytování sociálních služeb v našem městě. Mohl by vypadat např. takto:

Dotazníkové šetření v Litomyšli ukázalo na potřebu řešit Domov důchodců

Dotazníkové šetření bylo mířeno na více oblastí, nyní se jak v České Třebové, tak v Litomyšli zaměřujeme na oblast kvality a dostupnosti Sociálních služeb.  V Litomyšli mají k dispozici výsledky dotazníkového šetření. Podle něho je dostupnost a kvalita sociálních služeb je uspokojující pro 59 % zapojených obyvatel města, třetina tuto oblast nedokáže posoudit (sociální služby neřeší). I přes nízkou nespokojenost (8 %) však v komentářích často zaznívá kritika nedostatku míst v domovech důchodců, bezbariérových nájemních domech/bytech pro seniory či handicapované a LDN. Spíše ojediněle pak i nedostatečná nabídka sociálního bydlení, nepobytových služeb, chybějící chráněné dílny pro zaměstnání handicapovaných.  Město Litomyšl proto připravilo projekt na výstavbu nového Domova pro seniory s kapacitou 100 lůžek, dosavadní centrum sociální péče s kapacitou 75 lůžek nemá odpovídající podmínky, které je možné vyřešit jen stavbou nového objektu.
V tomto směru existuje podobnost s naším městem. Snaha vedení našeho města zajistit vyřešit nevyhovující situaci ve stávajícím pavilonu B dostavbou  nového pavilonu C  není v regionu ojedinělá a tak naplnění úkolu přinese jak pro Litomyšl, tak pro Českou Třebovou nutnost velkých investic.

Rok 2022 bude Rokem netopýrů 

Centrální vedení ČSOP informuje o hlavních aktivitách v příštím roce, kde by neměly chybět aktivity spojené právě s netopýry, ale samozřejmě i na akce tradiční:
  • 26. 3. 2022 hlavní jarní termín akce Ukliďme svět www.uklidmesvet.cz
  • 10.–19. 6. 2022 exkurze a vycházky v rámci kampaně Setkání s přírodou www.setkanisprirodou.cz
  • 2.–4. 9. 2022 Setkání členů a přátel ČSOP
  • Po celý rok pak také dobrovolnické akce na pomoc přírodě www.vikendproprirodu.cz
    Na krajském úřadě dnes vlaje litevská vlajka

    Budovu Krajského úřadu Pardubického kraje dnes zdobí litevská vlajka. Ta byla vyvěšena u příležitosti stého výročí navázání diplomatických vztahů mezi Litvou a Českou republikou. Vlajky jsou dnes vyvěšeny také v dalších krajích a na budově českého Senátu.
    „Vážíme si toho, že již celé století máme s Litvou skutečně skvělé diplomatické, ale i přátelské vztahy. A těší mě, že se vzájemná spolupráce stále více prohlubuje a rozšiřuje. Věřím, že i v následujících letech budou panovat mezi oběma republikami tak vřelé vztahy. Do dalšího období vstupujeme s vidinou rozvoje vědecké i kulturní spolupráce, ale také cestovního ruchu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
    Dne 29. prosince 1921 vyhlásilo Národní shromáždění republiky Československé dle práva uznání nezávislosti Litvy. Nezávislost získala Litva nejprve roku 1918, avšak ztratila ji na konci druhé světové války, kdy byla připojena k Sovětskému svazu. Jako vůbec první svazová republika obnovila pak svou nezávislost 11. března 1990, rok před rozpadem Sovětského svazu.

    Ohňostroje všude nezrušili, např. ve Svitavách a Moravské Třebové

    Ohňostroje rozzáří na Silvestra nebe na Svitavsku v Březové, Svitavách i Moravské Třebové, v Sebranicích.
    Poslední den v roce na několika místech Svitavska ozáří nebe ohňostroje. V 18 hodin vypukne na náměstí ve Svitavách. Ve stejný čas bude odpálen na Knížecí louce v Moravské Třebové a v 19 hodin v Sebranicích. V Březové nad Svitavou začne ohňostroj už v 17.30 na Moravském náměstí u hasičárny. Tradiční Novoroční ohňostroj připravují v Křenově, kde vypukne 1. ledna úderem 18. hodiny u obecního úřadu.
    Novoroční ohňostroj bude v 17 hodin v Klášterních zahradách v Chrudimi
     

    Výstavy v regionu

    Vysoké Mýto zachycené pod sněhovou pokrývkou - do 30. ledna
    Krásy zimy ve Vysokém Mýtě a okolí prostřednictvím uměleckých pláten i okem zkušených fotografů představuje nová výstava s názvem V zimním hávu, která se koná od 12. prosince do 30. ledna. Ve výstavních prostorách regionálního muzea se návštěvník seznámí s výběrem uměleckých děl zachycujících Vysoké Mýto i další části regionu v období zimy. Svojí atmosférou jistě na každého zapůsobí obrazy Vysokého Mýta pod sněhovou pokrývkou od známých malířů, jako byli Jan Juška, Josef Kubizňák či Václav Prágr. Malby pak doplní velkoformátové fotografie, které vznikaly v průběhu desetiletí a mimo atmosféry města zaznamenaly i jeho postupný urbanistický vývoj. Aby byla zimní atmosféra dokonalá, bude vzpomenuto na zimní radovánky prostřednictvím historického sportovního náčiní i teplého oblečení našich pradědů a prababiček.
     
    Žamberk:  Výstava za sklem aneb Vánoční naladění - do 2. února (Žamberk, Kostelní 446 (bývalé Infocentrum)
     Pátá Výstava za sklem návštěvníky tentokrát seznámí s vánočními zvyky a tradicemi a přinese krásné pohlednice s vánočními motivy ze soukromé sbírky. Expozice vás provede adventním časem, seznámí s důležitými světci a věnuje se i Mikulášské nadílce. Kromě toho se dozvíte zajímavosti o vánočních květinách, o historii vánočky a pojmenování jednotlivých jejich pramenů, dočtete se o vánočním cukroví, perníku, kapru a bramborovém salátu. Víte, kdo může uvidět zlaté prasátko? Anebo jak vysvětlovat tichý pohyb skořápek při pouštění vánočních lodiček? Výstava i připomene, co uvidíme, když rozkrojíme o Vánocích jablíčko nebo proč ke svátkům patří ořechy. 
     
    Vysoké Mýto Vánoční betlémská nálada láká do Infocentra - do 2. února
    I letos si mohou návštěvníci vysokomýtského Turistického informačního centra prohlédnout výstavu betlémů, která zdobí jeho interiér do 2. února příštího roku. K vidění jsou betlémy tradiční, i zcela originální.
     
    Česká Třebová: Muzeum ozdobila výstava betlémů - do 2. ledna
    Expozice v Mětském muzeu Česká Třebová s názvem Vůně Vánoc představuje zajímavé betlémové celky ze sbírky českotřebovského muzea, doplněna je i o téma pečení vánočního cukroví. Výstava potrvá do neděle 2. ledna 2022. 
     
    Ústí nad Orlicí:  Jiří Knapovský - nejen betlémář - do 16. ledna
    Výstava o Jiřím Knapovském - mimořádném ústeckém betlémáři, ochotnickém herci, moderátorovi, kováři, loutkáři, řezbáři - je k vidění v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Zpřístupněna je také expozice lidových malovaných betlémů. Ke zhlédnutí se zde nachází téměř šestimetrový vánoční betlém, dále betlém tříkrálový a dva neobvyklé betlémy, tedy hromniční a postní. Otevřeno je v úterý až v pátek: 9:00-11:30, 12:30-17:00 hod. V sobotu, v neděli a o svátcích: 13:30 - 17:00 hod. K vidění do 16. ledna.

    (Podle informací v Orlickém deníku)