Jak naladit stanice Českého rozhlasu po vypnutí vysílačů na středních a dlouhých vlnách


31. prosince 2021 dojde k ukončení provozu vysílačů Českého rozhlasu na středních a dlouhých vlnách. Tyto vlnové rozsahy se označují zkratkami SV a DV, anglicky pak AM a LW. Na středních vlnách vysílají stanice ČRo Dvojka a ČRo Plus, na dlouhých vlnách ČRo Radiožurnál.
Pokud jste přijímali vysílání v těchto rozsazích, bude potřebné přejít na modernější způsob příjmu. Na středních a dlouhých vlnách nebylo potřeba vysunovat teleskopickou anténu přijímače, příjem probíhal na zabudovanou "neviditelnou" ferritovou anténu. Příjem na středních a dlouhých vlnách má typický "huhlavý" zvuk a je citlivý na rušení.

Český rozhlas distribuuje signál v rámci řady perspektivních platforem:

1. Analogové vysílání VKV FM
Pokud vaše stávající rádio umožňuje příjem VKV FM, jedná se o nejjednodušší způsob, jak naladit požadovanou stanici. Frekvence vysílačů vhodných pro příjem ve vaší lokalitě lze najít na stránkách portal.rozhlas.cz/vysilace. V případě přenosného přijímače je nutné plně vysunout teleskopickou anténu a přijímač postavit do míst, kde se dá očekávat silný signál, například poblíž okna. Některé přijímače (minivěže, tunery) vyžadují připojení výrobcem dodávané drátové antény nebo externí antény s příslušným svodem k přijímači. Polohu přijímače i antény je vhodné vyzkoušet, má velký vliv na kvalitu příjmu.
Bez vysunuté teleskopické antény nebo připojené drátové antény není příjem v rozsahu VKV FM možný! Pokud ve vaší oblasti nelze na VKV FM danou stanici přijímat, je nutné využít jinou distribuční platformu.

2. Digitální vysílání DAB+
Český rozhlas vysílá všechny své stanice v systému digitálního rozhlasového vysílání DAB+, k jehož příjmu budete potřebovat nový přijímač. U prodejců se ptejte na digitální rádio DAB+ (většina výrobků má toto logo také na obalu). Výhodou digitálního vysílání je lepší kvalita zvuku bez šumů a rušení, možnost příjmu všech stanic Českého rozhlasu v rámci tzv. multiplexu a možnost zobrazení textových i grafických doplňkových informací displeji přijímače.
Stejně jako v případě VKV FM není příjem možný bez plně vysunuté teleskopické antény, nebo bez připojené drátové antény. Polohu přijímače a antény je nutné vyzkoušet, poblíž okna se dá očekávat silnější signál. V některých případech bude nutné použití externí antény se svodem k přijímači, který v takovém případě musí být vybaven vstupem pro externí anténu.
Před prvním použitím je v případě DAB+ přijímače nutné provést prohledání pásma, v menu přijímače se příslušná položka zpravidla nazývá Scan, Fullcsan nebo Autoscan. Teprve po proběhnutí této procedury (trvá přibližně 30 sekund) je přijímač připravený k použití a zobrazí seznam nalezených stanic, ze kterých je možné vybírat. Český rozhlas vysílá v Čechách DAB+ na kanálu 12C, na Moravě na kanálu 12D. DAB+ přijímač umožňuje současně i příjem v rozsahu VKV FM.
Více informací o příjmu DAB+ naleznete například zde: portal.rozhlas.cz/uzitecne-rady-jak-poslouchat-vysilani-v-dab-8142634

3. Internetové rádio
Internetové rádio je zařízení, které je vzhledově podobné klasickému rozhlasovému přijímači, ale pro příjem využívá internetové vysílání (tzv. streamy). Musí být připojené k domácímu internetu přes Wi-Fi nebo pomocí kabelu (Ethernet). Pokud máte v domácnosti k dispozici internet, je to dobrá alternativa pro případ špatného signálu z vysílačů VKV FM nebo DAB+. Stanice Českého rozhlasu naleznete v menu přijímače v sekci Česká republika podle názvu.
Před prvním použitím je nutné internetový přijímač přihlásit do vaší sítě Wi-Fi. To lze udělat manuálním vyhledáním vaší sítě dle jejího názvu (SSID) a vložením vašeho hesla. Většina přijímačů podporuje i automatické připojení pomocí funkce WPS (Wi-Fi Protected Setup), více viz návod k příslušnému přijímači. V případě připojení k internetu pomocí kabelu (Ethernet) je přijímač zpravidla schopen provozu bez dalšího nastavení.
Připojení a první nastavení bývá složitější, následně s internetovým rádiem manipulujete jako s běžným přijímačem, musíte však zůstat v dosahu vaší Wi-Fi sítě.

4. Internetový příjem na počítači nebo mobilním zařízení
Stanice Českého rozhlasu jsou dostupné na internetu s pomocí počítače, notebooku, tabletu nebo chytrého telefonu. Opět je nutné připojení k internetu přes Wi-Fi nebo pomocí kabelu (Ethernet), případně přes mobilní data. Stanice Českého rozhlasu najdete na stránce www.mujrozhlas.cz, kde se dostanete také k velkému množství pořadů z archivu, výběru programů na přání a speciálním pořadům (tzv. podcastům). Zajímavou možností je vrácení poslechu v čase (až o 6 hodin) nebo stažení pořadů a jejich následný poslech offline (bez připojení k internetu). Všechny tyto funkce najdete na zmíněné internetové stránce nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas (pro stažení do mobilních zařízení).
Další informace naleznete na www.mujRozhlas.cz.

5. Poslech rádia přes televizi
Rozhlasové vysílání našich stanic můžete poslouchat i v rámci televizního multiplexu 21 DVB-T2 České televize a Českého rozhlasu prostřednictvím televizoru nebo set-top-boxu. Pomocí dálkového ovladače vybereme z nabídky požadovanou stanici Českého rozhlasu. V některých případech je nutné nejprve přepnout do režimu příjmu rozhlasových stanic tlačítkem TV/R, záleží na typu televizoru nebo set-top-boxu. Moderní televizory často podporují i hybridní režim HBB TV. Pokud je televizor připojen i k internetu, lze při poslechu stanic Českého rozhlasu pomocí červeného tlačítka na ovladači vyvolat interaktivní prostředí, ve kterém naleznete mnoho dalších pořadů a informací Českého rozhlasu.
Stanice Českého rozhlasu jsou dostupné i v případě satelitního příjmu (DVB-S2) z družice Astra 3B v rámci služeb Skylink a v nabídce většiny provozovatelů kabelových nebo IPTV (internetových) televizí.

6. Příjem v autě
Pokud jste poslouchali vysílání v rozsahu AM v autě, je potřeba naladit požadovanou stanici na VKV FM nebo na DAB+, pokud je tímto systémem váš automobil vybaven. Stanice v rozsahu VKV FM a v DAB+ většina novějších autorádií (infotaimentů) sama vyhledá a zobrazí jejich názvy na displeji. O přelaďování mezi jednotlivými vysílači se již řidič nemusí starat, probíhá automaticky.
VKV FM i DAB+ je možné přijímat na území České republiky s přesahem přes hranice Dálkový příjem není možný.