Česká Třebová si zlepšila umístění v žebříčku kvality života
Index kvality života hodnotí 206 obcí s rozšířenou působností a hlavní město Prahu z hlediska 29 parametrů, jako jsou zdravotnictví, dostupnost služeb, kvalita bydlení, vzdělávání či podmínky pro práci. Hodnotí se rovněž dopravní dostupnost či existence místních spolků ukazující na vztahy mezi lidmi.
Říčany jsou místem s nejvyšší kvalitou života počtvrté za sebou, žebříček vedou od jeho prvního vydání. Druhé místo si udržela Praha, za kterou se seřadily další středočeské obce Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Černošice. Vysoké hodnoty mají v indexu zejména obce v okolí Prahy a Brna. Z krajských měst je po Praze nejlepší život v Brně, následují České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice.
 
Index kvality života  se zjišťuje každý rok opakovaně.  
Česká Třebová  se do loňska umísťovala v druhé polovině žebříčku, byla na 121. místě z 206 hodnocených měst, sídel ORP.  Letos došlo k podstatnému zlepšení, v letošním hodnocení jsme přeskočili 22 míst před námi a probojovali jsme se do lepší poloviny na 99. místo. Věřím, že to je teprve začátek a že další postup bude pokračovat.
Hodnocení je směrováno do tří oblastí. Nejlépe si vedeme v oblasti zdraví a životní prostředí, kde jsme dosáhli hodnocení 5,6 z 10 možných, o něco málo horší s hodnocením 5,1 je materiální zabezpečení a vzdělání a  zatím nejhorší hodnocení bylo dosaženo v oblasti vztahy a služby a to pouhých 3,8 bodu z maximálně dosažitelných 10. Jako výsledné hodnocení byl našemu městu přiřazen index 4,7.
Jak dopadla další města v našem okolí  
Podle zveřejněného hodnocení zjistíme, že všechna další pověřená města v okresech Ústí a Svitavy svoji pozici v tabulce hodnocených měst zhoršila, jen jediná Česká Třebová si (poměrně výrazně) polepšila.
 
Ústí nad Orlicí - loni 28, místo - letos pokles o 10 míst na  místo 38.
Litomyšl - loni 27. letos pokles o 15 pozic na 42. místo v ČR
Lanškroun - největší pokles v ČR vůbec o 58 pozic!  Loni na83. místě, letos na 141. místě v ČR.
Svitavy - loni 106. místo, letos pokles o 7 míst na místo 113.
Moravská Třebová - jedno z nejhůře hodnocených měst v ČR si letos ještě pozici pohoršilo. Loni  byla Moravská Třebová na 190. místě, letos je na 194. místě z 206 hodnocených pověřených měst.
Žamberk - také toto město si pozici podstatně pohoršilo. Loni byl hodnocen na 25. místě, letos po poklesu o 37 pozic je hodnocen na místě 62.
Králíky - Také Králíky si pohoršily a v tabulce hodnocených pověřených měst jsou až mezi posledními. Loni  měly Králíky přidělenu 180. příčku, letos pokles o 12 míst na 192. pozici.
Polička - pokles z 48. místa v roce 2020 o 16 pozic na 64. místo v tabulce.

Ještě zbývá napsat, že nejhůře hodnocenými městy na posledních čtyřech příčkách jsou:
Litvínov, Most, Karviná a Orlová.