MĚSTSKÁ SPOLEČNOST TEZA JE NUCENA V DŮSLEDKU ENERGETICKÉ KRIZE PRO ROK 2022 DRAMATICKY NAVÝŠIT CENY TEPLA
Vážení odběratelé tepla, dovolte mi informovat vás o prudkém nárůstu cen tepla pro rok 2022. Energetická krize, která zasáhla celou Evropu, se bohužel nevyhnula ani naší společnosti. Dosud výhodná a zavedená strategie nákupu plynu, díky které bylo možné v minulých letech nakupovat plyn za velmi příznivé ceny a tím pádem zajišťovat dodávky tepla cenově výhodné pro vás, se v letošním roce nedala využít.
Situace na trhu s energiemi je v porovnání s minulými lety bezprecedentní, takovýto extrémní nárůst cen energií tu nikdy nebyl. Panika na komoditní burze byla a je veliká. Změnil se postoj dodavatelů plynu, kteří přenesli rizika spojená s dodávkami a odběry plynu na nás a zprostředkovaně tedy přímo i na vás. Náš opakovaný pokus o cenově přijatelný nákup plynu se bohužel nezdařil a museli jsme jej nakoupit za nepříznivě vysoké ceny, které jsou více než 5x vyšší než cena, za kterou jej nakupujeme v roce 2021. V konečném výběrovém řízení bylo osloveno 6 společností (ČEZ ESCO, a.s., Innogy Energie s.r.o., SPP CZ, a.s., Pražská Plynárenská, a.s., EP Energy Trading, a.s. a Pražská Energetika, a.s.), které jsou největší na trhu s energiemi a nemělo by u nich hrozit, že v příštím roce dojde k jejich pádu. Vítězem tohoto výběrového řízení se stala společnost SPP CZ, a.s., která podala cenově nejvýhodnější nabídku. Snažili jsme se udělat maximum pro zvolení vhodné strategie nákupu plynu včetně oslovení externích konzultantů, kteří se na trhu s energiemi pohybují více než 15 let, sledovat veškeré prognózy a vývoj na komodit na trhu. Naděje se upírala ke konci roku, ta ale bohužel padla s příchodem Ukrajinsko-Ruské krize a již není možné s nákupem plynu dále čekat, protože tento konflikt může dále eskalovat.   
Velmi si vážíme Vaší dlouholeté přízně a dovolím si říct oboustranně výhodné, spolupráce a o to více nás mrzí, že cena tepla pro rok 2022 vlivem výše uvedených okolností bude zhruba 2,5x vyšší než v roce předchozím. Pro průměrnou bytovou jednotku to bude znamenat zaplatit měsíčně za teplo o 1000 až 1800 Kč více v závislosti na jeho spotřebě. Alespoň drobným pozitivem zůstává, že cena pro rok 2021 se podařila udržet velmi nízká až do 31.12. a to i přes podzimní oznámení ukončení činnosti našeho stávajícího dodavatele energií, se kterým byla v minulých letech vždy výborná spolupráce. Již teď je jasné, že evropská energetická krize je obrovský problém a nutí nás ke změně přístupu k nákupu energií a jednání s našimi odběrateli. Plyn bude hrát v příštích letech ještě důležitou roli a upustit od něho není ve středně dobrém výhledu možné. Současná predikce vývoje ceny plynu pro rok 2023 a roky následující předpovídá pokles jeho ceny. Proto už teď uvažujeme o nové strategii pro nákup energií na další roky, kterou bychom si s našimi významnými odběrateli chtěli odsouhlasit a zajistit tak pro vás finančně výhodné teplo bez cenových šoků. Cena tepla, která kopíruje vývoj ceny plynu, by se tak měla od roku 2023 snížit, tzn. že prudký nárůst její ceny v roce 2022 měl být pouze ojedinělý. Nutno zdůraznit, že limit fixních nákladů společnosti TEZA, s.r.o. v ceně tepla může být dle pravidel zakotvených ve smlouvách o dodávce tepla meziročně navýšen pouze o inflační koeficient. Prudké zvýšení ceny tepla pro rok 2022 je tak skutečně pouze obrazem ještě více prudkého zvýšení ceny plynu. Druhým pilířem, na kterém budeme v nejbližší době pracovat, je snižování spotřeby energií a instalování moderních technologií výroby tepla pro centrální kotelny. I přes vypjatou situaci pevně věřím, že nám zachováte svou přízeň a společně přečkáme toto těžké období.   
Martin Voleský, jednatel společnosti TEZA, s.r.o.