Na Štědrý den by oslavil 100. narozeniny Oldřich Tomeš

(*24.12.1921, + 3.4. 2008) kulturní pracovník a vynikající sportovec


Narodil se na Parníku u České Třebové v čp.1. Bylo to menší hospodářské stavení, které muselo v 50. tých letech ustoupit výstavbě nového úseku silnice na Ústí nad Orlicí. Ve válečných letech 1942 až 1945 byl totálně nasazen v Berlíně v Německu. Po válce patřil k prvním absolventům českotřebovské železniční průmyslovky. Zaměstnán byl po celý profesní život v místní Armaturce jako technik. Prožil všechny její formy a změny až do dnešní podoby, kdy na tradice Armaturky navazuje firma LDM.

Volný čas snad ani neměl. Znali jsme jej nejen jako vynikajícího sportovce (hokejista, lehký atlet – svého času nejrychlejší sprinter Východočeského kraje), ale i velice aktivního organizátora hudebních koncertů. Za více než 50 let připravil pro naši hudbymilovnou veřejnost přes čtyři stovky koncertů, na kterých vystoupili naši i zahraniční známí umělci. Ve spolupráci s vedením Státní konzervatoře v Praze a dalšími nadšenci ve městě stál u zrodu Hudebního festivalu Antonína Bennewitze, obnovil tradici českotřebovských hudebních čtvrtků, je zakladatelem Kruhu přátel hudby v našem městě. Je také iniciátorem družby sboru Bendl a italského mužského pěveckého sboru Il RIFUGIO v roce 1968. Měl také největší zásluhu na vytvoření vztahu Eduarda Hakena k našemu městu, který vyvrcholil udělením čestného občanství Eduardu Hakenovi. Za obětavou práci v kultuře obdržel řadu ocenění. Např. Čestné uznání Svazu českých skladatelů a koncertních umělců, Poděkování ministra kultury, nebo Zvláštní uznání Nadace Českého hudebního fondu za obětavou a zasvěcenou péči o krásnou hudbu z roku 1999. Je také držitelem Pamětního listu, který obdržel od Pardubického kraje za nezištnou a dobrovolnou službu ve prospěch obyvatel regionu (2006).

 

To vše byla nenápadná organizátorská práce prováděná s velkým zápalem. Díky svému působení  v oblasti vážné hudby měl mnoho přátel mezi koncertnímu umělci a dokázal je získat pro svoje záměry a tedy i pro naše město. Kruh přátel hudby pod jeho vedením byl jedním z nejlepších v České republice. Díky RNDr. Jaroslavu Demelovi a doc. Františku Preislerovi se podařilo zachovat alespoň fotokopii obsáhlé kroniky dokumentující hudební dění v minulých desetiletích v České Třebové. Jsem také rád že Oldřich Tomeš našel ve své práci další pokračovatele, Jaroslava Demela a Jaroslava Plocka. 

Milan Mikolecký

(2003)

Připomeňme si rok 2012
Italské písně opět zazněly v České Třebové (i díky Oldřichu Tomešovi)

Oldřich Tomeš (1921 - 2008) se zájezdů italského sboru v letech 2012 a 2018 již nedožil. Všichni na něho vzpomínali.

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Přesto se o to v letošním roce pokusí italský mužský pěvecký soubor  Il Rifugio z města Seregno v severní Itálii.
Vše začalo v roce 1969. Na popud dvou přátel z doby totálního nasazení, Oldřicha Tomeše, (předsedy Osvětové besedy, pod kterou působil pěvecký soubor Bendl) a skvělého zpěváka Luigiho Giusaniho ( člena  souboru Il Rifugio ) využil italský soubor pozvání Bendlu a přijel do České Třebové.
Už jen realizace návštěvy  byl malý zázrak. Vždyť to bylo krátce po tom, co ruská (a další) vojska tvrdě ukončila naivní snahu našeho národa po vybudování lepší společnosti.
A objevil se skvělý soubor zpěváků s úžasnými výkony, přitažlivým repertoárem a sympatickým vystupováním. Okouzlil Českou Třebovou, vznikla řada přátelství, několik lásek a dokonce jedno manželství. Il Rifugio se  do České Třebové ještě dvakrát vrátilo.
Po roce 1989 projevila naše radnice snahu navázat spolupráci se Seregnem. Na pozvání starosty ing. Zdeňka Langa přijel k nám seregněnský místostarosta. Ve stejné době se o navázání kontaktů pokoušel i Bendl. Volby, které změnily obsazení radnice v Seregnu a určitá krize souboru Il Rifugio, ukončily jednání. Posléze se Česká Třebová dohodla na všestranné a stále se rozvíjející partnerské spolupráci s městem Agrate Brianza asi 30 km vzdáleném od Seregna.
V italském souboru však stále vzpomínají na pobyty v České Třebové. Noví členové se zájmem poslouchají vzpomínky účastníků. Il Rifugio je opět ve skvělé formě a je proto přirozené, že touží po cestě do České Třebové.
Vyhovět tomuto přání a zorganizovat pobyt souboru Il Rifugio se rozhodla členka sboru Bendl paní Magda Peterková. Po dohodě s radnicí pozval Italy opět soubor Bendl, a tak je  přivítáme poslední týden v září. Společný koncert je zařazen jako mimořádný do cyklu Kruhu přátel hudby ve čtvrtek 27. září 2012. Další společné vystoupení bude v sobotu 29. září 2012 v Přívratě. Považujte tento článek mj. i jako pozvání na oba  koncerty. Základem repertoáru  Il Rifugio jsou nádherné písně Alpinů ( Horských myslivců) z první světové války a zpěvné lidové  italské písně. Soubor zařazuje i úpravy světových hitů a můžeme se těšit i na adaptaci české písně. Je také pravděpodobné, že si oba soubory zazpívají společně.
RNDr. Jaroslav Demel, předseda KPH

Coro Il Rifugio Seregno - naši přátelé v Itálii  (článek z r. 2003) 

Osmdesátiny sboru Bendl znovu poukázaly na přátelství a partnerství pěveckých sborů, trvající 34 let.  Přátelství, které vzniklo  díky panu Oldřichu Tomešovi. Důkazem toho vztahu je i dopis a dar, který byl zaslán od vedoucího pěveckého sboru  Il Rifugio panu Oldřichu Tomešovi a pěveckému sboru Bendl. Dopis, který obsahuje i příslib další návštěvy "coro Il Rifugio" v České Třebové v příštím roce.  To bude právě 35 let od prvního setkání sborů a bude to první rok, kdy se staneme členy Evropské unie a budeme si s Italskými pěvci opět blíž.  Díky paní Heleně Lipenské (pilné čtenářce našeho Českotřebovského zpravodaje v italském Seregnu) přišel dopis přímo v českém překladu a můžeme ho otisknout:

Il Rifugio gratuluje

Milý Oldřichu Tomeši, milí přátelé ze sboru Bendl v České Třebové!

Před 34 lety, v roce 1969, navštívil poprvé náš soubor Il Rifugio Vaše krásné město ve východních Čechách. Náš sbor oslavil v prosinci 35 let od svého založení, Váš sbor slaví letos výročí osmdesáté a o tom se nám jen zdá. Prostřednictvím Oresteho jsme dostali výstřižky článků z Českotřebovského zpravodaje. Při večerní doušce jsme vzpomínali na náš první koncert v Malé scéně i v kině Svět pro žáky středních škol a na slavnost na Horách. Nezapomenutelné bylo i setkání  s pracovníky Primony.  Z Tvé iniciativy se zrodila další setkání, další vzpomínky Za to vše soubor Il Rifugio děkuje….

V dopise projevuješ lítost na tím, že Il Ruifugio nemůže přijet znovu do Třebové a zazpívat. K tomu se vyjádřili členové našeho sboru: ti, co už ve Třebové byli – ti by se rádi vrátili a i ti noví jsou zvědaví – znají vaše město ze spousty vyprávění. Takže možná v roce 2004?... Sláva k osmdesátinám Bendla! Já osobně, jako vedoucí sboru a všichni členové Vám přejeme další, stále krásnější výročí. Kéž bychom mohli říkat: „Jak bylo krásné to setkání.“    

Il Presidente Sergio Molteni, 13. magiio 2003   (zkráceno)

 Fotokopie originálu dopisu

Dalším důkazem neobvyklé blízkosti Bendla a sboru Il Rifugio jsou i internetové stránky sboru Il Rifugio, které najdete na odkazu http://web.tiscali.it/coroilrifugio. Jistě není bez zajímavosti, že na "homepage" stránek sboru najdeme také odkaz "Česká Třebová" a mezi úvodními informacemi  najdeme denní údaje o počasí v Seregnu a také v České Třebové, je zde také zveřejněna naše městská vlajka a samostatný článek o vzniku přátelství. Také v dalším odkazu o historii sboru je opět spolupráce s Českou Třebovou pochvalně zmíněna. Zdá se tedy, že Česká Třebová leží v srdcích členů tohoto pěveckého sboru opravdu velmi hluboko.  Bude nám jistě proto velkou ctí, budeme-li moci v příštím roce v našem městě opět přivítat italský sbor. Byl by to pro nás opravdu velký svátek.

   Il Rifugio na koncertu 8. 11. 2002

Zájem a podpora spolupráce  mezi Českou Třebovou a italským městem Seregno vyjádřilo také české velvyslanectví v Římě. Na základě dopisu, který obdržel starosta města  Česká Třebová byl obratem odeslán velvyslanci ČR v Římě Ing. Luboru Sečkovi dopis podepsaný starostou města jehož  text a kopii dále uvádíme.  Je zajímavé, že se tak prakticky současně dvěma kanály znovu upevňuje spolupráce Seregno - Česká Třebová a Il Rifugio - Bendl.

 

Věříme, se podaří překlenout období, kdy se za starosty Lubomíra Hýbla dále partnerské vztahy přerušily a využít vstup ČR do Evropské unie pro obnovení partnerské spolupráce nejen mezi pěveckými sbory, ale i městem Česká Třebová a Seregno. 

Článek na webu Česktřebovského deník 2003