Českotřebovský deník 13/2020 (13/1)   
Zima je tady 

Jenže není sama přivedla si s sebou přítele se jménem covid 19 a drží se ho jako klíště.  Je to tedy jiná zima, než bývala.  A tak máme zasněžené sjezdovky, po kterých se nelyžuje. Týká se to i České Třebové. Konečně to vypadá na lepší zimu, ale zákazy vše ničí. Děti i sportovci vůbec jsou nažhaveni na možnost si zasportovat na čerstvém vzduchu. Zatím mohou jezdit na běžkách a na kopcích okolo města to je vidět. Všude je plno. 
Lyžařský vlek (nejen) na Pekláku však zatím musí vyčkávat. Je to těžké se jen dívat jak se nejezdí. "Ze známých důvodů v nejbližší době nezačne, a tak jsme pro milovníky radovánek na sněhu přizpůsobili svahy na sáňkování a bobování. Tak si přijďte užít sníh", píše Peklák tým na svém webu. Je třeba myslet na bezpečnost všech účastníků sněhové zábavy!
Náš areál je připraven na novou zimní sezónu. Uvidíme se na svahu hned jak počasí a legislativa dovolí.  Příprava za další etapu  tedy úpravu svahu a zasněžování pro lyžování je právě zvažována, na víkend přijdou mrazy. Bude-li  možnost spustit vleky legislativně ošetřena, rozhodně nenecháme svah zahálet ani jeden den
 
Změny termínů divadelních a koncertních představení v předplatném

Divadelní předplatné:
Relativita – z 26.1. 2021 na 25.5. 2021
I muži mají své dny (BONUS)   z 15.1. 2021 na 4.6. 2021
Kruh přátel hudby:
KPH 19/20 – Kalliope trio Prague  z 5.1. 2021 na 1. 4. 2021
KPH 20/21 – Ostrý + Ježková + Mašek z 19.11. 2020 na 18.5. 2021
KPH 20/21 - Tenorová antidepresiva z 10.12. 2020 na 10.6. 2021    
Ostatní termíny v jednání. Sledujte prosím naše webové stránky:  www.kcct.cz/program
 
O víkendu občerstvení na Horách i na Pekláku

Na Horách Přátelé....kamarádi.... o víkendu 16.1. - 17.1. 2021 bude zase otevřené okénko od 11 30 - 16 00 hod a mimo nápojů budeme opět vařit... a to - čočkovou polévku s uzeným masem, formanský hovězí guláš ( je s křenem a opečenou klobásou ) s houskovým knedlíkem, vepřovou panenku ve slaninovém kabátku s houbovo-smetanovou omáčkou a haluškami a smažený sýr eidam s hranolkami a tatarkou.
Takže pokud se vám nebude chtít vařit, tak neváhejte a objednávejte, buď tady nebo na mobilu 603496864. Těšíme se na vši návštěvu... .
 
Na Pekláku bude o víkendu také otevřené okénko... otevřeno bude od 10 hod do 16 hod. Takže lehké občerstvení - studené i teplé nápoje... klobásy, párky v rohlíku včetně...bude připraveno... I tam se těšíme na vaši návštěvu.
Hezký zbytek dne a pracovního týdne vám všem
 
Tradice Lidových plesů bude letos po 52 letech přerušena 

Také letošní rok začíná tam, kde končil rok minulý, ovlivněn pandemií koronaviru.  Proto budeme muset také odepsat plesovou sezónu. I ta loňská nebyla úplně vydařená, přesto se podařila řada plesů uskutečnit.  Byly to jednak plesy maturitní, ale ve městě také tradiční Lidový ples, který měl již svou 52. reprízu. Vzhledem k tomu, že se měnil majitel a tím také nájemce Národního domu, tak to bylo velmi napínavé. Ples se loni konal v sobotu 8. února 2020.  Tradice lidových plesů je ovšem ještě delší. Lidové plesy ovšem pořádala Československá strana lidová již za první republiky (dle pamětníků, ale i podle dobového tisku). Doložitelnou historii máme od roku 1969, kdy politické uvolnění po roce 1968 umožnilo našim otcům tradici obnovit tuto prvorepublikovou tradici. 
Možná by stálo za to připomenout, že tradice plesů v minulosti byla opravdu velká. Velký ohlas měly především  divadelní plesy, esperantské plesy - pro velký zájem bývaly i dva a nekuřácké i v době kdy se všude kouřilo o sto šest. Ještě na přelomu století vznikla na tuto dobu nová iniciativa uspořádat tzv. "Městský ples". který se konal na Skalce, a později dokonce v Kulturním centru v Nádražní ulici. Tehdy se tancoval jak na jevišti velkého sálu a dole ve výstavní síni, kde hrála cimbálovka. Velký počet maturujících tříd na železniční průmyslovce znamenal nebývale vysoký počet  plesů maturitních - každá třída měla jeden. Na velký počet plesů na Horách vzpomíná i majitel tamní restaurace Miroslav Seďa. Vždyť zde bývaly i plesy organizované z Ústí nad Orlicí. Byly zde např. i maturitní plesy ústecké zdravky, kde jsem vyučoval.
Současně má Česká Třebové opět problémy s tanečním sálem, vhodným pro takové akce. Nájemce Národního domu ukončil v září  pronájem prostor, pardubičtí majitelé neprojevili jakýkoliv zájem o problémy, které s provozem v době státem nařízených opatření vznikly. A tak se některé plesy odstěhovaly i do nového společenského sálu v Rybníku. S nadějí vzhlížíme k připravovaným úpravám společenského sálu na Skalce, kde by díky iniciativě hejtmana Pardubického kraje do dvou let mohlo vzniknout důstojné upravené  dějiště také pro plesy a společenské akce. Nakonec sál je připraven i v současném provedení, ale zákazy a omezení jsou  jasné. Plesy  se letos připravit nepodaří. (mm - fotografie z loňského 52. Lidového plesu)
 
Fotbalisté odkládají okresní valné hromady 

Během prvních čtrnácti lednových dnů se měli sejít delegáti z fotbalových klubů všech čtyř okresů, aby zvolili předsedy výkonných výborů jednotlivých OFS, členy VV a členy kontrolních komisí pro další čtyřleté funkční období. Striktní omezení možnosti volného pohybu a setkávání lidí ale konání schůzí neumožnily.  Všechny okresní valné hromady musely být odloženy a uskuteční se v první polovině února, kdy snad bude epidemická situace přívětivější a vládní restrikce konání těchto zasedání dovolí.  Podle stanov Fotbalové asociace České republiky se musí okresní valné hromady uskutečnit do 15. února. Následovat budou valné hromady krajských fotbalových svazů (do 31. března) a potom přijde na řadu valná hromada FAČR.
Zajímavostí  v našem kraji je záměr bývalého radního René Živného kandidovat  na post krajského předsedy FAČR, který by tak mohl nahradit stávajícího předsedu, kterým je od 16. 2. 2017 Michal Blaschke (z Lanškrouna), současný předseda  OFS Ústí nad Orlicí. Se zlopu se ale potázal. Na vyhlášenou kandidaturu  Živného vznikla divoká reakce příznivců starého vedení krajského fotbalu.  O starém krajském předsedovi se přitom  píše jako o člověku, který byl spojen s problémovým fotbalovým předsedou Berbrem.  Tuto skutečnost Blaschke ovšem popírá, přiznává jen profesionální kontakty a zdůrazňuje i to, že svou práci ve fotbalovém svazu  dělal po zaměstnání zdarma. René Živný je předsedou  TJ Sokol Semín má podporu v OFS Pardubice. Poukazuje však i na to, že  výběr delegátů pro krajskou konferenci je problémový, mimo delegátů volených okresními svazy zde budou také zástupci dalších krajem vybraných klubů, kteří mohou být poplatní krajskému vedení  v tom "starém" složení, které je na volební krajskou valnou hromadu nominovalo. problému se věnuje v samostatném článku Milana Zlínského Mladá fronta DNES ZDE
 
Pronájem volného sociálního bytu na Semaníské ulici

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt na Semanínské ulici v České Třebové: - byt č. 15 o velikosti 1+1 v čp. 2084 Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pondělí 15.02.2021. V České Třebové dne 13. ledna 2021
Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města
 
Na finanční úřad nejlépe telefonicky

Vzhledem k omezení provozu finančních úřadů v souvislosti s aktuální epidemickou situací, ve vazbě na příslušná rozhodnutí Vlády České republiky a protiepidemická opatření vyhlašovaná Ministerstvem zdravotnictví České republiky, Finanční úřad pro Pardubický kraj zveřejňuje telefonní čísla, na kterých Vám nabízí informace a pomoc s vyplněním daňových přiznání k dani z nemovitých věcí tak, aby nedocházelo k osobnímu kontaktu mezi Vámi a zaměstnanci správce daně na finančním úřadě a na jeho územních pracovištích. Územní pracoviště v Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 1393, 562 01 Ústí nad Orlicí 465 550 111. Ve věci daně z nemovitých věcí se Vám zaměstnanci Finančního úřadu pro Pardubický kraj budou na uvedených telefonních číslech věnovat do 5. února 2021 každý pracovní den, vždy v době pondělí, středa 8:00 – 16:30 hod. úterý, čtvrtek 8:00 – 15:00 hod. pátek 8:00 – 13:30 hod.
Ministerstvo financí přistoupilo k prominutí příslušenství daně z nemovitých věcí a daně silniční. Fakticky se tím termín podání daňového přiznání k těmto daním odsouvá pro všechny daňové subjekty z 1. února na 1. dubna 2021, a to bez rizika sankcí z prodlení. Na 1. dubna 2021 se bez rizika sankce posouvá také povinnost silniční daň uhradit. Splatnost daně z nemovitých věcí je standardně až do 1. června 2021. Cílem rozhodnutí je s ohledem na pokračující dopady šíření pandemie Covid 19 omezit osobní návštěvy finančních úřadů i provozoven poštovních služeb.
 
Kraj bude očkovat také praktické lékaře a v domovech pro seniory 

Příprava očkovacích center v regionu byla tématem středečních jednání pracovní skupiny Pardubického kraje a jednání se starosty 15 obcí s rozšířenou působností. V souvislosti s vytvářením sítě očkovacích center oslovil kraj praktické lékaře, ambulantní specialisty a stomatology, kteří by měli zájem být očkovaní a následně mohli pomoci v těchto centrech. Očkování těchto lékařů bude probíhat na konci tohoto týdne. V pondělí se zároveň spustí očkování v prvním domově pro seniory.
„Vzhledem k zátěži, která je kladena na naše nemocnice nebude možné obsazovat dlouhodobě služby pouze zaměstnanci nemocnice. Proto jsme v úterý oslovili praktické lékaře, dětské lékaře, ambulantní specialisty, stomatology a jejich zdravotní sestry s prosbou o pomoc. Zároveň je budeme chtít postupně očkovat. Na základě vyplněného formuláře se jedná o 290 zájemců o pomoc v očkovacích center z řad lékařů a zdravotních sester, které v tuto chvíli postupně obvoláváme a domlouváme s nimi konkrétní termín jejich očkování,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola upřesnil, že od pondělí začne očkování také v domově pro seniory v Pardubicích. „Na pondělí bude připraveno přes 300 vakcín pro domov seniorů U Kostelíčka v Pardubicích, kde bude očkování zajištěno ošetřujícími lékaři, se kterými zařízení spolupracuje. Následně budeme v návaznosti na dodávky vakcín pokračovat i v dalších zařízeních,“ řekl Šotola.
V kraji vzniká síť očkovacích center
Již dříve byl avizován vznik sítě očkovacích center v kraji. „Od 1. února bude v provozu pět velkokapacitních očkovacích center ve městech, ve kterých sídlí naše nemocnice akutní péče. Velký dík patří starostům, kteří přistoupili aktivně k vyhledávání vhodných prostor. Následně ve druhé vlně jednáme se starosty obcí s rozšířenou působností i s našimi příspěvkovými organizacemi a dalšími zařízeními, která poskytují zdravotní či rehabilitační služby v regionu a jejichž ředitelé mohou najít a připravit jak prostory, tak potřebný příslušný personál,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Jedno z očkovacích center vzniká na Krajském úřadě Pardubického kraje. Zde s administrativou pomohou krajští úředníci. Těch se v tuto chvíli přihlásilo téměř 60.
Kraj připraví infolinku pro pomoc s registrací
První prioritní skupinou, která se bude moci od 15. ledna registrovat, jsou senioři nad 80 let. Pro usnadnění jejich registrace vytvoří kraj speciální telefonní linku. „Senioři jsou skupinou, která může mít problém s vyplněním formuláře, a proto jim chceme maximálně pomoci. Jakmile bude linka vytvořena, zveřejníme ji na webu kraje, budeme informovat starosty obcí, praktické lékaře a další, aby toto číslo předávali seniorům,“ řekla náměstkyně hejtman Michaela Matoušková.
 
Chvaletice dostaly od elektrárny defibrilátor

Zdravý člověk v dobré kondici, žádné příznaky, žádné varování a z ničeho nic najednou bojuje o život. Hraje se o minuty. Tak zákeřná může být srdeční zástava, která každý den zabije v ČR přibližně 100 lidí. Proto se Elektrárna Chvaletice rozhodla vybavit vybrané obce v kraji defibrilátory. První obdrželo vloni město Řečany nad Labem a druhý tento týden město Chvaletice.