Českotřebovský deník 1/2021 (2/1)      
Nové video Českotřebovského deníku: Nehoda se štěstím na Brožíkově ulici 

Video v plné velikosti najdete ZDE
Video bylo na žádost účastníků nehody upraveno.
Byl teprve druhý den nového roku 2021 a hned vznikla možnost prezentace integrovaného záchranného systému v praxi. Dějištěm byla neoznačená křižovatka ulic Alešova a Brožíkova,  důsledkem pak tři poškozené vozy.  Příčinou bylo nedání přednosti v jízdě.   
Bylo to se štěstím - nehoda byla bez zranění. Kdyby zde parkovalo více vozidel, jak je tu časté a běžné, mohly být následky horší a škoda mnohem vyšší.
Na neoznačené křižovatce nejsou dobré rozhledové poměry a sousedé potvrdí, že zde mnoho řidičů jezdí, jako by tu ani křižovatka nebyla. A tak je spíš s podivem, že zde není nehod více.  Stálo by proto za úvahu přehodnotit situaci a zajistit zde zvýšení bezpečnosti. Chodí tudy přece také nemálo dětí do školy...
Celá likvidace nehody zabrala přes dvě hodiny a vystřídaly se zde dvě zásahové jednotky hasičů celkem se čtyřmi vozidly včetně jeřábu hasičů Správy železnic, vozidlo záchranné služby, městská, státní i dopravní policie. Takové manévry díky jednomu nedání přednosti v jízdě. Naštěstí na zdraví nikdo ohrožen nebyl...  Vždycky to tak dobře dopadnout nemusí.
Milan Mikolecký, Českotřebovský deník 2. ledna 2021
 
To nám to pěkně začíná - nehoda přímo pod okny

Rána to musela být velká, ale nakonec to byly jen pomačkané plechy.  Záchranka ovšem stejně přijela, odvezla řidičku s překuleného auta na vyšetření, ale bylo to se štěstím. Stalo se to na neoznačené křižovatce  ulic Brožíkova a Alešova.
Bydlím zde už desátým rokem a za tu dobu zde bylo nehod více. Všechny měly společnou jednu věc: nedání přednosti v jízdě. Protože obě ulice jsou rovné a křižovatka nepřehledná.  Doufám, že tato dnešní "rána" už bude znamenat změnu a následně potom proces, který povede ke změně charakteru křižovatky a k vyznačení přednosti v jízdě. Protože mohu tuto křižovatku denně pozorovat z okna nebo z balkonu, tak mohu odpřísáhnout, že tady tak nebezpečně jako se stalo dnes, jezdí mnoho aut a nabízím sem umístění kamery, aby to mohlo být třeba i zdokumentováno a spočítáno, kolik takových nehod zde může být každý den. Stačilo by sem dát kameru na jeden jediný den. Bez snahy dát přednost zde jezdí tolik aut, že je vlastně záhada, že se zde stalo v minulosti tak málo nehod a nebo že zde nebyly nehody s těžkými následky. Sám zde přijíždím denně a vždy tak, že si vůbec nejsem jist s tím, že řidič toho dalšího vozidla něco tuší o potřebě dát přednost zprava.
Pro vysvětlení: shora od železniční trati a Slovanské ulice přijížděla červená fabia, z Alešovy ulice (tedy zprava) potom bílé malé služební vozidlo VW s mladým řidičem. Fabia skončila po té ráně dále převrácená na boku a bílé vodidlo po nárazu skončilo s pochroumaným předním čumákem a navíc poškodilo další za křižovatkou zaparkované auto.  A lze mluvit o štěstí, že zde v Brožíkově ulici na místě "přistání" divoké fabie neparkovala další vozidla, která tu běžně bývají. To by následky na zdraví i výše škody byly podstatně větší.
Přijela tři zásahová vozidla hasičů z města a Správy železnic, záchranka, městská policie a dvě vozidla státní policie. Nakonec musel dostat fabii na kola přivolaný jeřáb drážních hasičů. To celé trvalo dvě hodiny a jen proto, že zde není tato křižovatka vyznačena značkami "dej přednost v jízdě" a značkou "hlavní ulice", jak by patřilo. Z nehody přidám nějaké fotografie a schema situace. (mm)