Českotřebovský deník 21/2021 (21/1)  
Gratulace k zítřejším narozeninám 

Blahopřejeme panu Václavu Polákovi k  93.narozeninám (22.leden 1928) Pozdravuje  své vrstevníky a sděluje, že je v pohodě.
Jubileum pana Václava Poláka se nedopatřením nepodařilo otisknout v lednovém vydání Českotřebovského zpravodaje
 
Lípa svobody v parku legií bude opatřena novou tabulkou.

Tento strom byl zasázen velmi slavnostně po průvodů skautů a ochránců přírody z Nového náměstí k parku Legií  dne 23. 10.  2018. Bylo to 50 let po zasázení jiné Lípy svobody v prostoru dnešního náměstí v roce 1968.  Na této akci se tehdy podíleli také českotřebovští skauti.  Zasázení Lípy svobody v parku legií tedy bylo symbolicky také realizováno spoluprací ochránců přírody - ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová a Junáckého střediska Javor. Nová tabulka označující nyní dvouletou Lípu svobody bude umístěna na nosiči  z nerezového jeklu 40 x 20 mm, ukotveného 80 cm v betonovém loži. Výška cedule bude 100 cm. Text na tabuli: "Lípa byla vysázena 23. 10. 2018 v rámci akce Stromy svobody 1918 - 2018" bude glavírovaný na nerezové podložce rozměru A3. Tabule bude doplněna o logo skautské organizace a logo ČSOP.
 
Pardubický kraj hlídá archeologické dědictví regionu 

Tento týden začalo postupné předávání archeologických nálezů z ukončených archeologických průzkumů na území kraje, které tu prováděla společnost Labrys. Pardubický kraj v minulých letech poslal firmě řadu upomínek a nakonec s ní v loňském roce uzavřel dohodu a harmonogram postupného předávání nálezů. To bude trvat několik let.
„Archeologické nálezy jsou ze zákona majetkem kraje, musí být evidovány v našich sbírkotvorných institucích a mohou sloužit nejen k zachování pro další generace, ale také k dalšímu vědeckému zkoumání. Věřím proto, že po předchozích dohadech se celá věc dala do pohybu tím správným směrem a vítězem nejsou jednotlivé strany, ale archeologické dědictví regionu, které bude postupně uložené a zadokumentované tak, jak je potřeba,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.
První předané nálezy jsou celkem z pěti lokalit, kde společnost prováděla své výzkumy (např. Libišany, Staré Hradiště, Vysoké Chvojno a další). „Jde především o keramické, ale i kovové artefakty, které napomáhají k historickému poznání daných míst jako celku. Je to zatím jen zlomek celkového objemu urgovaných nálezů, další dodávku přislíbila firma přivézt za měsíc,“ informoval Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea, které se na archeologických pracích také podílí.
Nyní pracovníci Východočeského muzea musí nálezy zkontrolovat a především vše řádně zaevidovat. Současně dbají na to, aby k předávaným nálezům byla přiložena veškerá dokumentace včetně nálezových zpráv a vše tak mělo maximální vypovídající hodnotu pro budoucí práci.
 
Smutná zpráva 

Ve věku 65 let zemřel Zdeněk Bárta, známý  především z role policajta při Jabkancové pouti. Člověk, který dlouhá léta rozdával radost a byl  populární postavou ve čtvrti U kostelíčka do dneška. Připomeňme si ho na fotografiích.  Čest jeho památce!

Lyžařská střediska se budou snad moci otevřít na přelomu ledna a února

Pokud to epidemiologická situace dovolí, mohly by se na přelomu ledna a února otevřít lyžařské areály. Ve Sněmovně to před poslanci sdělil ve čtvrtek 21/1 ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).  „Lyžařská centra otevřou tak brzo, jak to jen půjde. Musí to ale dovolit epidemiologická situace. Jestli chcete slyšet nějaké datum, tak to může být na přelomu ledna a února. Je zájmem, aby tato část podnikatelů nebyla znevýhodněna,“ uvedl ministr před poslanci.
Peklák se na tuto situaci už připravuje od minulého týdne, výrobu sněhu ovšem přerušila obleva. Podle prognózy opět přijdou mrazivé dny, spíše noci a tak bude výroba technického sněhu pokračovat. Rolba je již v pohotovosti a svah zatím využívá mládež "na vlastní nebezpečí". Fotografie z 20. ledna 2021.

Pomozte Verunce z Červené vody 

Když se před dvěma lety Verunka Kocourková narodila, vypadala jako úplně zdravé miminko. Přestala ale přibírat na váze a měla problémy s dechem. Tehdy lékaři zjistili, že trpí nevyléčitelnou cystickou fibrózou. Její stav si žádá speciální péči, které je nákladná. Pro její pokrytí byl zřízen speciální účet, díky kterému může Verunce každý pomoci. Leo Express se rozhodl stejně jako další firmy na příběh Verunky upozornit, a proto umístil na své vlaky plakáty a připravuje také videa. 
Milovaná, šťastná a bezstarostná. Dvouletá Veronika Kocourková z Červené Vody na Orlicku je na první pohled naprosto zdravá holčička, na níž není její nemoc vůbec znát. Na ten druhý zjistíte, že život s dítětem s cystickou fibrózou je naprosto odlišný.  
Život s dítětem trpícím cystickou fibrózou s sebou přináší nejen nároky na úplnou změnu životního stylu, ale také zvýšené náklady spojené s koupí speciálních léků, vitamínů, rehabilitačních a léčebných pomůcek. Zdaleka na všechno pojišťovna nepřispívá a s přibývajícím věkem rostou náklady. Náklady, které musejí rodiče vynaložit se pohybují v řádech tisíců a s přibývajícím věkem se výrazně zvyšují.  
Proto byla vyhlášena veřejná sbírka, která potrvá až do 30. 4. 2021. Výtěžek bude věnován rodině na úhradu potřebných léčebných procedur, pomůcek a léků. Na transparentní účet může libovolnou částkou přispět kdokoliv. Za každý příspěvek budou Verunka i její rodiče vděční. 
Pomozte Verunce žít její sen! Přispět můžete do 30. 4. 2021 na transparentní účet 123-1932090207/0100 
 
Slané děti: Co je cystická fibróza? 
Cystická fibróza je dědičně podmíněné onemocnění, které postihuje zejména dýchací a trávící ústrojí, ale v některých případech i další orgány. Nejedná se o nakažlivou nemoc, avšak o nemoc nevyléčitelnou. Její příznaky se objeví většinou v prvních měsících nebo letech života. 
Lidem s cystickou fibrózou se lidově říká "slané děti", protože jejich pot je výrazně slanější, než u zdravého člověka. V průměru se dožívají pouze 25 let, ale léky a správná rehabilitace umějí těmto lidem život prodloužit. 
Verunka, stejně jako ostatní lidé s cystickou fibrózou, má problémy s dýchací a trávicí soustavou.  Před každým jídlem musí brát speciální léky, enzymy, které jí pomáhají s trávením. K tomu vitamíny D, A, E a K. Její strava musí být vysokokalorická a s vyšším obsahem soli, jelikož lidé s cystickou fibrózou jí vylučují potem mnohem více než zdraví lidé. Pravidelně třikrát denně musí inhalovat další z preparátů, aby se jí rozpouštěl hlen, který se jí neustále tvoří v dýchacích cestách. Stejně tak s ní rodiče musí pravidelně cvičit a rehabilitovat, aby posilovala plíce a odolnost.  Další informace: https://sbirka-pro-verunku.webnode.cz/ 
 
V kraji máme už dvě "Gentlemanské firmy"

Druhý rok po sobě se může Pardubický kraj pyšnit tím, že některá z firem na jeho území, byla oceněna titulem Gentlemanský firma roku. Na úspěch Isolitu-Bravo z Jablonného nad Orlicí navázala chrudimská společnost Era-Pack, která se zabývá výrobou obalových materiálů od potravin a nápojů přes výrobky pro stavebnictví až po chemický průmysl.
„Pro náš kraj je druhý vítězný rok v řadě velmi dobrou vizitkou. Především je to však ocenění pro samotnou společnost Era-Pack, jejíž jméno nese mnohonásobný futsalový republikový šampion. Firma podporuje také Chrudimskou nemocnici, zaměstnává osoby se zdravotním postižením, ale podporuje také třídění obalů a jejich zpětné zpracování. To jsou všechno aktivity, které si zaslouží naši pozornost a následování,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Ocenění Gentlemanská firma roku, které pořádá sdružení CzechTOP100 od roku 2014, zamířilo do našeho regionu již podruhé. „Isolit-Bravo, který získal ocenění za rok 2019 je dlouhodobě aktivní v různých charitativních projektech od podpory jedinců až po organizace jako Člověk v tísni či UNICEF. Zároveň je dlouholetým podporovatelem a iniciátorem nadačního fondu S námi je tu lépe na podporu Orlickoústecké nemocnice,“ řekl radní Valtr k oceněné společnosti z Jablonného nad Orlicí.
Základním cílem projektu Gentlemanská firma je přispět ke kultivaci ekonomického, podnikatelského a společenského prostředí v ČR podporou etiky podnikání a řádného chování firem. Gentlemanská firma je oceněním pro firmy, které při svých úspěšných ekonomických aktivitách ctí principy etiky, společenské odpovědnosti, podpory rozvoje vědy a výzkumu, ekologie a dlouhodobé udržitelnosti podnikání i péče o vlastní zaměstnance podporou jejich kulturních, sportovních a vzdělávacích aktivit.
 
Exkurze starostů ve vzorovém očkovacím centru Pardubice

Do sálu Jana Kašpara v budově krajského úřadu, který slouží od úterý jako pardubické očkovací centrum, přijeli dnes starostové
měst, ve kterých by měla vyrůst další regionální očkovací centra. Kromě starostů měst, ve kterých sídlí krajské nemocnice, se o fungování centra zajímali také někteří další představitelé měst jako Hlinsko či Polička.  V sídelních městech nemocnic by měla být centra vytvořena nejpozději k 1. únoru tak, aby nebyl zatěžován provoz jednotlivých oddělení nemocnic.
„I nadále počítáme s tím, že v Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí vytvoříme očkovací centra dle možností města, a to například v kulturních domech či v areálu nemocnice, ale tak, aby se centrum nenacházelo na oddělení, které by se v dohledné době mohlo znovu otevřít pacientům. Například Svitavy zvolily multifunkční centrum Fabrika, kde v těchto dnech finišují přípravy. Proto jsme chtěli i ostatní starosty seznámit s praktickým fungováním našeho centra, protože těch úkonů, které je nutné zařídit a připravit je opravdu mnoho a i my postupně zlepšujeme naše centrum, a to včetně jednotného a posíleného navigačního systému,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který během pátku navštíví všechna zamýšlená očkovací centra ve zmíněných městech.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je v tuto chvíli jasné, že očkovací centra v obcích s rozšířenou působností vzniknou později, než původně zamýšlený začátek března. „V současné době víme, že plánovaná kapacita pěti očkovacích center v našem kraji, ve kterých budeme očkovat vakcínou Pfizer, bude dostatečná, protože dodávky vakcíny budou menší, než jsme plánovali. Co se týká dodávek vakcíny od společnosti Moderna, ty využijeme pro očkování v sociálních službách, jejichž klienti jsou mezi dalšími prioritními skupinami,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Rovněž upozornila, že jak vakcína společnosti Pfizer, tak společnosti Moderna má určené skladovací a manipulační postupy, které v podstatě vylučují jejich větší rozprostření do území a tím přiblížení k našim spoluobčanům.  Větší naději nám přinese vakcína od společnosti Astra Zeneca.
V České Třebové se připravuje otevření očkovacího centra až v té následné březnové vlně. Proto se zatím starostka města Magdaléna Peterková exkurze nezúčastnila. Mělo by být otevřeno v prostorách nové tělocvičny na Skalce  Foto Luboš Kozel