Českotřebovský deník 27/2021 (27/1) 
Nové video Českotřebovského deníku: Nové byty na Parníku zkolaudovány

Plná velikost videa ZDE
Nepříznivý demografický vývoj v České Třebové  volá po rozšíření bytového fondu. Jen nové byty zabrání tomu, aby mladí lidé z města utíkali a přijímali nabídky na bydlení  jinde v okolí. Proto je logická snaha vedení města využít všechny  dlouho prázdné a nevyužité byty i za cenu investic.  Během loňského roku se podařilo kompletně dokončit  byty  v objektu nad parnickou poštou a podobně se připravuje rekonstrukce dalších nevyužitých prostor ve městě. Pro tento účel mohou být využity např. finanční prostředky z privatizace bytů na Trávníku.  Nově zkolaudované byty představil  členům  rady města jednatel společnosti TEZA Martin Voleský. Radní pak následně rozhodovali o tom, podle jakých pravidel budou byty nabízeny nájemcům.  Při patnáctileté návratnosti investice vychází nájemné ve výši 100 Kč/m2, rozhodnutí o přidělení bytu bude provedeno na základě dražby.
 
Jak vznikl název Habeš? 

Včera jsem se v čekárně u zubaře, dozvěděl od známého zajímavou informaci! Víte jak vznikl název Habeš? Okrašlovací spolek Parník, se rozhodl před II. světovou válkou za brutální napadení Habeše (Itálií), vybudovat na připomenutí této barbarské události,toto výletní místo! Škoda,že jsme si ho dost dlouho nevážili, jako jiných věcí po předcích! Dnes bychom ho mohli nazvat na ,,Památník na Covid-19" ! S pozdravem Pavel Langhans.

 

BLANKA KOSTŘICOVÁ O JANU BALABÁNOVI V ČESKÉM ROZHLASE


Dne 29. ledna uplyne šedesát let od narození významného českého prozaika Jana Balabána (1961-2010). Jeho blízká přítelkyně, spisovatelka Blanka Kostřicová, k této příležitosti připravila rozhlasový pořad, který bude vysílán v rámci literárně-publicistického magazínu Zelný rynk na stanici Brno v sobotu 30. 1. od 18 hodin. Poté bude týden dostupný v archivu Českého rozhlasu. 
 

Třetí večer s Českotřebovským deníkem  dnes od 20 hodin ZDE - Kulturní centrum vysílá on - line na kanále youtube vždy ve středu, pátek a sobotu dopoledne i v lednu a únoru 2021- viz ZDE   

 
Sjednoťte postupy při očkování, vyzývá kraj Ministerstvo zdravotnictví

Pardubický kraj očekává dle rozpisu v tomto týdnu dodávku tří plat vakcíny od společnosti Pfizer, zároveň má v neděli dorazit prvních 600 dávek od společnosti Moderna. O dalším průběhu očkování jednala ve středu krajská očkovací skupina. Ta požádala Ministerstvo zdravotnictví o jednoznačné stanovisko k očkování vakcínou Pfizer v ordinacích praktických lékařů.
„Praktičtí lékaři se na nás obrací a chtějí vakcínou Pfizer očkovat ve svých ordinacích, jelikož k tomu bylo v některých krajích a městech přikročeno mimo centralizovaný přístup k očkování. Na videokonferenčním jednání jsme se jasně dotázali Ministerstva zdravotnictví, které nám potvrdilo, že přechod do decentralizované formy očkování prostřednictvím ordinací praktických lékařů možný až s příchodem vakcíny od společnosti Astra Zeneca. Jelikož však nejsme kompetentní ke stanovení metodiky nakládání s vakcínou, požádali jsme Ministerstvo zdravotnictví o zcela jasnou písemnou informaci, která bude prezentována praktickým lékařům, městům a krajům, jelikož není možné, aby bylo s vakcínou nakládáno jinak, než udává výrobce. Pokud budou jasně stanovená pravidla pro očkování praktickými lékaři v jejich ordinacích, jsme připraveni je následovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Do kraje mají tento týden dorazit tři plata vakcín od společnosti Pfizer a 600 dávek od společnosti Moderna. „Dle předchozí dohody budeme vakcínou Moderna očkovat zařízení sociálních služeb. V příštím týdnu máme v plánu očkovat Domov u fontány Přelouč, Albertinum Žamberk a domovy pro seniory v Pardubicích na Dubině a v Holicích,“ řekl hejtman Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matoušková nedochází v kraji k rušení termínů očkování na poslední chvíli. „Od začátku držíme systém, že otevíráme volná místa pouze v momentě, kdy máme jistotu dostatku vakcín tak, aby se nestávalo, že senioři mají stanoven termín a následně je jim rušen. To považuji za velmi nešťastné řešení, které seniory a jejich příbuzné zbytečně stresuje a zatěžuje. Snažíme se být v plánování velmi rozvážní a zatím se nám tento přístup vyplácí. Může se však stát, že bude opožděna dodávka vakcín nebo bude nižší, než bylo očekáváno. Prioritou musí být aplikace druhé dávky vakcíny pro zdravotníky, kteří jsou očkováni od začátku roku,“ sdělila Matoušková.
 

Středa 23.1. 20:00 Třetí večer s Českotřebovským deníkem
(Přehled událostí II. pololetí 2020 v České Třebové a okolí)

BYL NEBO NEBYL NETOLDA OČKOVÁN?

Množí se dotazy lidí i novinářů, zda jsem se v tichosti nechal či nenechal naočkovat proti koronaviru Covid-19. Tak si dovolím hromadnou odpověď všem. NEBYL JSEM OČKOVÁN! A to z několika důvodů:
1. Nejsem riziková prioritní skupina 1A věkem ani zdravotním stavem. Je mi 38 let, nejsem kardiak, nemám cukrovku, mám ovšem chronické záněty nosních dutin související s polypy. Poslední hledisko budu konzultovat s lékařem specialistou z ORL (jsem totiž po dvou operacích FES).
2. Nemám rád protekci ani veřejnou, ani tajnou či neveřejnou. Očkování před kamerami jsem považoval u vrcholných politiků spíše za trapnost než propagaci vakcíny.
3. Na očkování bych měl dle strategie nárok z titulu funkce hejtmana (předsedy bezpečnostní rady a šéfa krizového štábu kraje), ale vzhledem k výše uvedenému je nyní třeba očkovat zdravotníky, pracovníky v sociálních službách či spoluobčany nad 80 let. Řídit proces očkování v kraji lze i bez toho, abych byl prozatím očkován sám!
4. Příkladem může jít i člověk, který vyčkává až budou očkováni potřebnější, a ne jen ten, který se dere dopředu se zdůvodněním, že dělá propagaci vakcíně.
To jsou důvody, proč jsem zatím k očkování nepřistoupil. Chci jen zdůraznit, že očkování jako takové neodmítám a mé vyčkávání je skutečně pouze z důvodů, které jsem uvedl, nikoliv zpochybňování vakcinace jako takové. Předpokládám, že se nechám očkovat v průběhu měsíce února. Až budou ovšem klíčové skupiny alespoň po první dávce.

OMLUVA: SENIOŘI MUSELI V ÚSTÍ ČEKAT.
NEFUNGOVAL INFORMAČNÍ SYSTÉM

Obdržel jsem několik podnětů od oprávněně nespokojených občanů, že včerejší zpoždění vakcinace mělo být ve vakcinačním centru v Orlickoústecké nemocnici až hodinu a půl oproti objednanému času. Okamžitě jsem prověřil, co se na místě dělo. Mohu potvrdit, že i přes hodinovou kapacitu vakcinačních týmů, která činí v Ústí nad Orlicí celkově 20 osob za hodinu, se tvořily fronty. Celá událost byla způsobena nefunkčností centrálního informačního systému ISIN, kam jsou vkládána data o provedeném očkování. Nedošlo tedy k chybě v organizaci či aplikaci vakcíny. Během dne potom snad byly problémy odstraněny a dnes probíhala vakcinace již bez větších obtíží. I tak považuji za správné se omluvit, byť za chybu, kterou nemohly ani  kraj ani nemocnice ovlivnit. Děkuji za pochopení. Martin Netolický
 
Reakce hejtmana Martina Netolického na doporučení Ministerstva zdravotnictví zastavit očkování první dávkou vakcíny

Jak bude reagovat Pardubický kraj na doporučení Ministerstva zdravotnictví?
Když jsme se na počátku ledna tázali předsedy vlády, zda si máme z prvních závozů schovávat polovinu pro druhé dávky, tak nám bylo sděleno, že vakcíny budou a nemáme si nic nechávat. Tímto pokynem jsme se řídili, avšak naše obezřetnost byla poměrně velká i tak, což se nyní ukazuje jako správné rozhodnutí. Proto nyní nemusíme zastavovat očkování seniorů či jim na poslední chvíli rušit termíny.
Mohou být tedy senioři se stanoveným termínem v klidu?
Termíny pro zaregistrované seniory nebudeme posouvat, protože jsme vždy plánovali volné kapacity tak, abychom byli schopni očkovat i druhou dávkou. To znamená, že nyní víme, kolik v příštích týdnech budeme potřebovat vakcín pro očkování druhou dávkou a to, co bude nad rámec, uvolníme veřejnosti. Kdo má nyní stanovený termín na první dávku, tak s ním samozřejmě i nadále počítáme. Je to výsledek toho, že jsme na počátku nezávodili o co nejlepší čísla, ale očkovali jsme s rozumným plánováním se zaměřením na zdravotnický personál a ambulantní sektor.
 
Na jakém základě můžete plánovat, když jsou dodávky nejisté?
Máme potvrzené dodávky vždy tří plat v příštích třech týdnech, na základě kterých můžeme plánovat volné kapacity. K tomu máme část vakcín ze závozu z minulého týdne. Jak nám postupně nabíhá očkování druhou dávkou, tak víme, na které dny kolik dávek bude potřeba, a zbytek jsme schopni uvolnit do centrálního rezervačního systému pro plynulé očkování veřejnosti, pro které uděláme maximum.

Z prohlídky rodinného centra ROSA

Rodinné centrum je po dohodě otevřeno na individuální návštěvy a konzultace

V měsíci lednu proběhly v rodinném centru dokončovací práce po opravě zatékání: nové výmalby v zrcadlové herně, v kočárkárně a na chodbách. V době návštěvy Českotřebovského deníku již bylo uklizeno... Zatím byly ovšem opraveny jen ty největší problémy. Průvodcem po rodinném centru byla jeho vedoucí Šárka Březinová, která nás seznámila s aktivitami rodinného centra i v této době, kdy jsou kolektivní aktivity zakázány. Zajímavostí byla nově vybavená kuchyň díky sponzorům z burzy filantropie. Přesvědčili jsme se, že Rodinné centrum ROSA žije i v době omezených aktivit a dále nabízí své služby rodinám s dětmi.

 


Rozsudek: Pokuty za poškození elektrárny Chvaletice

COVID v pardubické věznici: 170 vězňů pozitivních?

Záchranka va Vysokém Mýtě se stěhuje do nového -  bude více posádek