Českotřebovský deník 28/2021 (28/1) 
HOKEJOVÁ SEZÓNA SKONČILA

Výkonný výbor krajského svazu ledního hokeje Pardubického kraje rozhodl 26. ledna o předčasném ukončení amatérských a mládežnických soutěží, které řídí.
Týká se mimo jiné krajské ligy mužů, v níž se nebude stanovovat konečné pořadí, protože nebylo odehráno 50% zápasů v základní části. Svazové rozhodnutí přišlo několik týdnů poté, kdy řada měst ukončila provoz svých zimních stadionů. Zhruba polovina klubů by tudíž ani neměla kde hrát. Českotřebovští Kohouti odehráli v ročníku 2020-2021 pouze čtyři zápasy a s bilancí čtyř výher figurovali na první příčce. Díky tomuto rozhodnutí není třeba udržovat led na zimním stadionu a čekat na den, kdy bude možné soutěže opět spustit. Týká se to také rozjetého ročníku městské hokejové ligy CHL....
K tomuto problému píše jednatel Eko Bi  v dopise sportovcům:
"Píše se mně to opravdu hrozně, ale  dne 27.1.2021 bylo rozhodnuto, že vzhledem k současné situaci kolem epidemie COVID – 19 ukončíme provoz Zimního stadionu v České Třebové s ledovou plochou v sezoně 2020 / 21.  Je nám to moc líto, ale bohužel náklady spojené s udržováním ledu  jsou moc vysoké a nejistota znovu umožnění spuštění provozu, také vysoká. Ukončení provozu přispělo i rozhodnutí ukončit soutěže pořádané ČSLH v našem kraji."

Očkovací místo v České Třebové: více možností pro umístění  

Před několika dny byla zveřejněna informace o výběru lokality pro očkovací centrum v budově internátu na Skalce. Jednání se bohužel uskutečnilo bez přítomnosti starostky České Třebové Magdalény Peterkové, kterou o tomto jednání nikdo neinformoval. Přitom měla připravené i další varianty pro umístění místa pro vakcinaci, včetně bezbariérového přístupu. V České Třebové se plánuje jeden vakcinační tým. Město jej zajišťuje např. po stránce personální, např. střední zdravotničtí pracovníci se hlásí v dostatečném počtu. Počítá se tedy s jedním lékařem (se střídáním) a administrativu z také zajistí Město.
Dnes ve čtvrtek paní starostka v doprovodu tajemnice MěÚ, vedoucí oddělení informatiky a vedoucího oddělení vnitřní správy navštívila prostory jednoho z křídel VOŠ a SŠ technické, které jsou v současnosti nejpravděpodobnějším kandidátem na budoucí očkovací centrum v České Třebové.
Vzhledem ke skutečnosti, že spuštění očkovacího centra je z důvodu nedostatku vakcín předpokládáno až ve druhém čtvrtletí tohoto roku, bude jistě dostatek času na nutné úpravy, které jsou před uvedením do provozu potřebné. Paní starostka s panem ředitelem školy diskutovala o způsobu, jakým by mělo být zajištěno dostatečné oddělení občanů přicházejících na očkování od žáků, kteří se po obnovení provozu školy mohou do budovy vrátit. Potřebné bude také zajistit bezbariérový přístup, jelikož nyní se před vstupem do budovy nachází čtyři schody. Řešeno bylo také několik dalších technických záležitostí, jako je připojení k internetu pro administrativní pracovníky, potřeba drobných stavebních úprav a vystěhování aktuálního mobiliáře v prostorech. Ve všech těchto záležitostech bude město se střední školou v případě potřeby aktivně spolupracovat.
Z VOŠ a SŠ technické zástupci města zamířili do budovy domu s pečovatelskou službou tzv. Žluťáku, jehož společenská místnost a přilehlé prostory jsou druhým z kandidátů na případné očkovací centrum. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o menší prostory, než na VOŠ a SŠ technické, byla varianta očkovacího centra v této budově vyhodnocena spíše jako záložní pro případ, že hygienická stanice nevyhodnotí střední školu jako vhodnou lokalitu. Zeď v místnosti, kde by případně docházelo k očkování je totiž omyvatelná a tedy i snadněji dezinfikovatelná, což je pravděpodobně jedno z hledisek, ke kterým bude hygienická stanice přihlížet.
Město Česká Třebová bude v této věci v následujících týdnech s hygienou v kontaktu. Veřejnost bude o dalším postupu průběžně informována prostřednictvím sociálních sítí a webu města.
 
BLANKA KOSTŘICOVÁ O JANU BALABÁNOVI V ČESKÉM ROZHLASE

Dne 29. ledna uplyne šedesát let od narození významného českého prozaika Jana Balabána (1961-2010). Jeho blízká přítelkyně, spisovatelka Blanka Kostřicová, k této příležitosti připravila rozhlasový pořad, který bude vysílán v rámci literárně-publicistického magazínu Zelný rynk na stanici Brno v sobotu 30. 1. od 18 hodin. Poté bude týden dostupný v archivu Českého rozhlasu. 


Trhy dnes začaly, ale pokračování mít nebudou

Tak jak trhovci oznámili, tak také do Třebové přijeli a i když bylo náměstí zasněžené, tak se přece jen prodávalo. Ovšem dnes odpoledne přijaté vládní nařízení opět trhy zakázalo, takže pokračování čtvrtečních trhů je v nedohlednu.
„Z dosud platných výjimek byly nově zcela vyňaty prodeje zboží na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách. Povolen zůstává jen provoz těch mobilních prodejen, které zajišťují prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možné toto zboží zakoupit v jiné provozovně...

Zážitek z očkování v ústecké nemocnici  

V minulých dnech zde byly opravdu problémy, přiznal to i hejtman a za situaci se omlouval. Ale možná to tak může být i častěji. Mám k dispozici zážitky " čekárny", tedy od těch, kteří to všechno zažili na vlastní kůži.
"Byly jsme objednané na hodinu před polednem. Předpokládala jsem, že budou pouštět dovnitř na objednaný čas, aby se lidé nepotkávali a nekřížily se cesty tam a ven. Jenže je zde chaos. Paní z vrátnice nás poslala na pavilon H Urologii. Vlezly jsme dovnitř, protože na dveřích žádné informace nebyly a bylo  tak "na knop". Nějaká sestra nás nasměrovala do chodby ambulance. Tam  zmateně popocházelo a tísnilo se snad 50 lidí, protože každý senior měl doprovod. Ve třetině se chodba rozšiřovala  v jakousi čekárnu se židlemi. Některé židle mají polepené, že se na nich nemá sedět. Koukala jsem vyděšeně a nechtěla jsem věřit, že ti všichni najednou přišli na očkování, ale jedna paní mi to potvrdila. Maminku jsem posadila do rohu na jednu přeškrtnutou židli, obsazené byly prakticky všechny, protože tam přece pozvaní devadesátníci nebudou stát.
Asi dvě ženské (doprovody) držely desky a vyplňovaly  nějaké papíry. Další chumel lidí byl u konce chodby. Taky tam  zřejmě také očkovali a nikdo nevěděl, kam má vlastně jít. Nikdo to nereguloval, nikde žádné informace. Pak z jedněch dveří vyšla sestra a já se jí honem zeptala, co dělat, když jsme objednané na jedenáct. Ona mi strčila do ruky také desky se dvěma formuláři k vyplnění. Vestoje v tom rumraji jsem se pokoušela vyplňovat. Nejdřív "informovaný souhlas". No, maminka souhlas rezignovaně třesoucí se rukou podepsala. Začala jsem vyplňovat druhý formulář, když nás nějaká lékařka volala, ale mávla rukou, když viděla, že ještě vyplňuju. Chtěli vědět, jaké má zdravotní potíže, jaké bere léky, ale maminka si vzpomněla jen na dva názvy. Hrůza !
Pak jsem si vzpomněla, že jsem si sepsala léky do svého diáře a s ulehčením jsem je opsala. Kdybych už nebyla šedivá, určitě bych za tu čtvrthodinu zešedivěla. Odevzdala jsem desky a za chvíli nás zavolaly. V ordinaci seděla lékařka u počítače a četla, jaké léky maminka bere a chtěla vědět dokonce sílu léků, ale to jsem si samozřejmě neopsala. Důrazně nás upozornila, že seznam léků má nosit maminka u sebe. Sestra u druhého počítače zkontrolovala nacionále. Třetí sestra, která běhala i do čekárny,  na pokyn lékařky bodla mamince injekci. 
Pak jsme si šly sednout  na chodbu, protože každý musí ještě půl hodiny čekat. Venku byla najednou jen asi třetina lidí. Sedly jsme si a čekaly..  Ve dvanáct jsme se vypotácely ven. Pokud zjistíme, že jsme chytili Covid, tak víme kde. Neuvěřitelný zážitek. Ještě teď kroutím hlavou, když na to vzpomenu."..

COVID 19  SE NELEPŠÍ
 
Proč je situace taková jaká je ?

Uvedu příběh z Lanškrouna, kde jedna z prodavaček onemocněla a měla příznaky covidu.
Doktorka ji poslala do Ústí n.O. na testy. Tam  i zpět jela veřejnou dopravou. Pak se dozvěděla, že ten virus má. Na pokyn zaměstnavatele ale nesměla říct, že jsou v obchodě  dvě. Vždyť mají roušky, tak je to prý v pořádku. Takže pozitivně testovaní lidé jezdí veřejnou dopravou na testy, nesmějí zveřejňovat kontakty, aby se mohlo dál pracovat či prodávat. A co karanténa a dezinfekce prostor?  Proč?  Jak se dá tato situace změnit?
 

Dechová hudba Řetůvanka letos patnáctiletá

První koncerty v České Třebové se konaly v roce 2007. Byl to Koncert ke Dni matek v Javorce a   Koncert klientům Domova pro seniory v Bezděkově V dalším roce 2008 to už byly dva koncerty klientům Domova pro seniory v BezděkověKoncert ke Dni matek v Javorce, který pořádala Řetůvanka v Národním domě – jako čestní hosté se zúčastnili pan Jan Škeřík st.a pan Dobromil Keprt a  Oslavy 100 let českotřebovského fotbalu.
V roce 2009 samostatný koncert v Kulturním centru,  Koncert ke Dni matek v Javorce, Slavnostní průvod – 100 let českotřebovského gymnázia, 3 koncerty klientům Domova pro seniory v Bezděkově
Dále Řetůvanka reprezentovala  město ČT  v polské Ollawě a Wroclawi  a vystoupila na Koncertu k desetiletému výročí regionu Orlicko-Třebovsko v Kulturním centru. Dále ke Dni matek v Javorce, 15. září 2010 při otevření dopravního terminálu a také na slavném 50. ročníku Jabkancové pouti. 
V roce 2011 mimo obvyklých vystoupení  pro klienty Domova seniorů v Bezděkově a v Javorce uskutečnila ještě v březnu 2011 slavnostní koncert k významnému životnímu jubileu pana Dobromila Keprta, kde Dobromil Keprt  také dirigoval svoje skladby. Současně oslavila 5. výročí založení.
Deset let existence Řetůvanka slavila doma v Řetůvce 20. srpna 2016, za přítomnosti senátora Petra Šilara, moderátorem koncertu byl Jindřich Solovský. Spolu s Řetůvankou vystoupila dechovka z Dolní Dobrouče a krojovaná dechová hudba Krumsíňanka a nechyběly mažoretky. To bylo na zdejším tradičním "Setkání dechových hudeb". Přijeli sem samozřejmě také mnozí Českotřebováci.
To bylo prakticky týden před velkým zájezdem do Polska. Dechová hudba Řetůvanka dostala v roce 2016 jako jediný zástupce České republiky pozvání k účasti na mezinárodním soutěžním festivalu dechových orchestrů ve městě Września v Polsku. Předvedli soutěžní program, který se skládal z koncertních skladeb, klasické dechovky a promenádních pochodů v doprovodu mažoretek.  Po téměř půlročním trénování nadešel očekávaný pátek 26. srpna, kdy dechová hudba Řetůvanka ve velkém složení dechového orchestru v počtu 40 hudebníků a 12 mažoretek vyrazila vstříc novým zážitkům a předvést vše, co je v nich....Řetůvanka zde byla vyhodnocena jako absolutní vítěz s nejvyšším oceněním Grand Prix!
Další zajímavý koncert Řetůvanky se konal 3. září 2017 v Dlůouhé třebové společně s ekoncertem skupiby Surf se zpěváky Evou a Vaškem. Počasí poněkud nejisté, celé dopoledne pršelo, aby se pak na odpoledne přece jen počasí umoudřilo a poskytlo pořadatelům v Dlouhé Třebové šanci na kvalitní hudební produkci.  Podíl na tom měly obě kapely, jak Dechová hudba Řetůvanka, hrající v plném obsazení pod vedením kapelníka Jiřího Zemana, tak i samotní zpěváci Eva a Vašek, kteří sami mají v Dlouhé Třebové za léta svého vystupování hodně známých.
Výčtem bychom mohli pokračovat až do současnosti. Připomeňme si alespoň poslední vystoupení při oslavách 75 let VŠ a SŠT na Skalce 25. září 2020. (mm)