Českotřebovský deník 2/2021 (3/1)      
Václav Polák na Palici

Každý rok  nechyběla informace o silvestrovském pochodu turistů z Rybníka  nebo českotřebovského Sokola na nevyšší vrchol na našem městském katastru - tedy na Palici 613 m.n.m.  Turisté se na Palici vydali  také v letošním roce, byť nebyl silvestrovský pochod oficiálně vyhlášen. Píšeme o tom ve zvláštním článku a je zde i mnoho fotografií. 
Navíc můžeme registrovat ojedinělou zprávu o novoročním výstupu/výjezdu na Palici Ing. Václava Poláka. I letos dodržel tradici a také  nařízení o maximální  skupině ve dvojici, tedy on + jeho kolo. Byl to slušný sportovní výkon, připomeňme si jeho ne tak dávné zdravotní problémy. "Recyklace" se ovšem povedla, jinak by zde nebyl...Doktoři jsou machři a Václav je navíc velký bojovník.   (Fotografie z facebooku).
 
Od nového roku nabídne Nemocnice Pardubického kraje nižší cenu za samoplátecké PCR vyšetření na covid-19

Samoplátci, kteří nejsou k odběru indikováni ošetřujícím lékařem nebo hygienikem, ale potřebují test například za účelem vycestování, zaplatí za vyšetření o 282,50 Kč méně.
Nová cena vyšetření pomocí metody PCR bude 1736,50 Kč včetně daně. Pokud bude zájemce požadovat lékařské potvrzení s výsledkem testu, uhradí ještě poplatek 300 Kč jako dosud. Konečná cena za vyšetření a vystavení lékařského potvrzení bude 2036,50 Kč včetně DPH. Původní celková cena byla 2319 Kč.  Odběry pro samoplátce a vyšetření metodou PCR provádí odběrová místa v Pardubické a Litomyšlské nemocnici. Na odběr je nutné se předem přihlásit prostřednictvím rezervačního systému
Na obrázku fronta na testy covid, poskytované  zdarma v budově č.8.  Pardubické nemocnice na pohotovosti pro dospělé
 
Postřehy z České Třebové

Na fotografiích jsou dvě ukázky. Vlevo je chudák označník zastávky autobusů na Zámostí, který zřejmě dostal na frak v souvislosti se stavbou mostu. Není zde ani přístřešek zastávky, který dlouho odstranit nechtěli a nakonec tak učinili. Byl však nelogicky umístěn na místě výstupu z autobusu. Věřme, že se s jarem vše tomto prostoru uklidí a napraví.
Na pravém snímku z Billy (z dneška) je zřejmě budoucnost, kdy se budou v Bille a dalších supermarketech prohánět zákazníci na elektrokoloběžkách. Nebo to je prostě proto, že je nemají jak zaparkovat?  Ve frontě u pultů se mezi vozíky a zákazníky ty koloběžky docela pletou. Proč potom nepřijít do obchodu třeba i se psem nebo jízdním kolem, zvlášť když třeba není nejlacinější...
 
Prvním miminkem letošního roku na východě Čech se stal chlapec Ivan

s porodní váhou 3.280 gramů, jeho maminka pochází ze Slovenska. Narodil se ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v 0:26 hodin.
První miminko narozené v novém roce v nemocnicích zřizovaných Pardubickým krajem je chlapeček Tadeáš, který se narodil 38 minut po půlnoci ve Svitavách. První holčičkou narozenou na území Královéhradeckého kraje a zároveň prvním miminkem nemocnic zdravotnického holdingu se stala Agáta, která přišla na svět v 1:19 v rychnovské porodnici. Novorozené děvčátko vážilo 2.930 gramů a měřilo 51 centimetrů.
První holčičkou, která přišla na svět v porodnicích krajské Nemocnice Pardubického kraje, je Valerie. Ta se narodila deset minut před druhou hodinou ranní v Chrudimi. O půl třetí ráno přišel na svět v Jičíně chlapec jménem Jan, který je prvním miminkem mužského pohlaví v krajských porodnicích. Jan se narodil přesně ve 2:24 s váhou 3.450 gramů a délkou 51 centimetrů.
Prvním letočním miminkem v porodnici Orlickoústecké nemocnice je Českotřebovák - chlapeček Lukáš. Narodil se v 9:27 a vážil 3220 g. Pro maminku Kristinu z České Třebové je to už druhý přírůstek do rodiny, na bratříčka už doma čeká malý Michal.
 
I v roce 2003 bylo první miminko v okrese z České Třebové

Byl to Martin Navrátil, který se narodil 1.1. 2003 v 8:18 hodin  pak byl slavnostně přivítán do svazku občanů našeho města v obřadní síni naší radnice dne 7. února 2003.  Fotografie z vítání byla tenkrát zveřejněna v Českotřebovském zpravodaji.  Letos na nový rok tedy oslavil již 18. narozeniny. Osud rodiny ovšem šťastný nebyl. Když bylo Martinovi šest let, zemřel mu tatínek a maminka se s Martinem odstěhovala z České Třebové. Dnes již v našem městě nežijí. (re)

Další akce českotřebovských hasičů, tentokrát v noci na neděli 3. ledna

V noci ze soboty 2. na neděli 3. ledna 2021 měli hasiči napilno. Vyjížděli k požáru rozestavěného domku do České Třebové. Při příjezdu první jednotky na místo, byl již celý objekt v plamenech. Hasiči provedli průzkum, zda se uvnitř nikdo nenachází, protože s největší pravděpodobností tam přebývali bezdomovci. Hasiči provedeným průzkumem zjistili, že je uvnitř objektu obrovský nepořádek, ale nikdo zde nebyl. Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů i majitel objektu, který uvedl, že je objekt v demolici. Škoda tedy nebyla vyčíslena. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost.
 
Silvestrovská noc v kraji byla klidná

V prvních 2 hodinách nového roku hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli celkem k 5 událostem. Jednalo se o tři požáry a ve dvou případech o otevření bytu. V Královéhradeckém kraji během prvních hodin roku 2021 evidují hasiči 3 události, ovšem loni to bylo 13 zásahů. První událost roku 2021 si připíšou do statistiky hasiči z Chrudimi, kteří vyjeli 21 minut nového roku 2021. Lidé si šli ven zapálit prskavky a zabouchly se jim dveře. Jednalo se tedy o otevření bytu, kdy klíče majitele zůstaly uvnitř bytu, a navíc zde měly hořet svíčky.
K požáru krabic a plastů, tedy neohlášenému pálení, vyjeli hasiči do Dolních Boříkovic na Orlickoústecku v 0.25 hodin. Událost byla vyřešena na místě domluvou. Požár pyrotechniky přímo v dodávkovém automobilu likvidovali hasiči v Přelouči před supermarketem v 0.37 hodin. Hasiči pyrotechniku z vozu vytáhli a uhasili ji. Ke škodě naštěstí nedošlo. V 0.50 hodin byla jednotka hasičů přivolána do pardubických Polabin, kde hořel kontejner. V 0.55 hodin operační a informační středisko hasičů vyslalo
jednotku hasičů do Vysokého Mýta, kde bylo nutné otevřít byt.
 
Kryštof 06 může od 1. ledna létat i v noci

S příchodem roku 2021 byl zahájen nepřetržitý provoz na základně letecké záchranné služby v Hradci Králové. Letečtí záchranáři si tak poprvé vyzkoušeli držení letové pohotovosti v režimu 24/7.
I v noci tak může vrtulník letecké záchranné služby pomoci kdekoliv ve východních Čechách například při vážné dopravní nehodě nebo jiným zraněným. Od prvního ledna je totiž rozšířený systém letecké záchranné služby fungující v noci - 24 hodin, sedm dní v týdnu. Lékaři z hradecké základny se tak přidali ke kolegům z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a Českých Budějovicích. První den letošního roku naštěstí jejich zásahu nebylo třeba.
 
Tříkrálový průvod, který se měl konat 9. a 10. ledna v Lanškrouně, Dolní Dobrouči, Letohradě a Ústí nad Orlicí byl kvůli vládním opatřením zrušen.
 
Hudba napekla přes dvě stě tisíc

Z koncertů se stal diskuzní pořad, jeviště nahradily obrazovky. Dobrovolníkům z benefičního festivalu Hudba pomáhá se přes všechny covidové komplikace podařilo vytvořit plnohodnotný ročník svého sousedského festivalu a na dobročinnost získat krásnou částku. 216 541 korun rozdělí rovným dílem mezi speciální školy v Litomyšli, Poličce a Vysokém Mýtě.
Celý letošní ročník provázel motiv vanilkových rohlíčků, který lákal ke společnému pečení cukroví. Živě vysílaný pořad zavedl diváky do mlýna v obci Horky, kde se také peklo, hrály vánoční písně, u kamen se sešly některé z dříve podpořených rodin a festivalový tým, z litomyšlského divadla pak divákům vyprávěl herec Jaroslav Dušek. 
„V součtu všech našich streamovacích kanálů má pořad v tuto chvíli přes 35 000 zhlédnutí. S nadsázkou lze tedy říci, že letošní ročník vidělo více lidí než uplynulých třináct ročníků dohromady. Máme z toho obrovskou radost a je vidět, že covid s sebou kromě nepříjemností nese i krásné paradoxy,“ řekl ředitel festivalu Karel Telecký. “A počet stále roste, neboť záznam lze i nadále zhlédnout třeba na našem Youtube kanálu,” dodal.
Příznivci festivalu mohli speciální školy podpořit třeba nákupem zástěr a ponožek, ale také zasláním peněz na transparentní účet, zakoupením symbolické vstupenky nebo vhozením příspěvku do sbírkových pokladniček. Konečný výtěžek, který se společnými silami podařilo vybrat, dnes činí krásných 216 541 korun.
„Výtěžek i ohromná sledovanost jsou pro nás velkým darem. Je krásné a důležité zjistit, že k dobrým skutkům a kultuře se lidé obrací v horších dobách ještě intenzivněji,“ dodal s úsměvem Karel Telecký.

Pro pamětníky: Víte kde bylo Pirklovo řeznictví - uzenářství?


Zítra bude vysvětlení!