Českotřebovský deník 3/2021 (4.1.)     
Zemřela Milena Asmanová  (*11.10. 1930 + 3.1. 2020)

Zpráva proletěla internetem dnes v pondělí 4. ledna  2020. Ač má v rodném listě napsáno jako rodiště Brno, tak mládí prožila v České Třebové, má zde své příbuzné (zejména bratra Petra Reindla) a hodně známých. Ráda se ze svého angažmá do České Třebové vracela. Osobně si  připomínám   její přítomnost angažovanost na jedné z polistopadových akcí - besed pořádaných tehdy pravidelně po dobu několika měsíců v Národním domě, kdy jsme "měnili svět" a tehdy si představovali, že vzniká zcela spravedlivá situace, kdy nebude možné, aby jakýkoliv z funkcionářů minulého režimu, milicionář nebo estébák se mohl uplatnit  kdekoliv mimo běžné pracovní místo. (A podívejte se dnes kolem sebe a proberme si volební preference...)
Sama Milena Asmanová při svých návštěvách České Třebové byla velice příjemně překvapena, že na ni Třebováci nezapomněli. Měla k našemu městu vřelý vztah a ráda vzpomíná na své divadelní začátky v altánu v Javorce, kde si hráli  divadlo s Liborem Blodíkem a jinými. Diváky byli tehdy hosté z javorecké hospody.
Dodnes schraňuji ve svém archivu fotografie ze školního divadla v Národním domě  "Sněhová královna" z roku 1947, kde hrála roli pohádkáře.   Milena Asmanová si také připomíná  prázdniny při studiu DAMU které společně s Pepíkem Zímou (princ a zpěvák) a jeho pozdější manželkou Evou Klepáčovou, budoucí "pyšnou princeznou" Alenou Vránovou a jinými prožívali na Plodrově chatě nad Zhoří. Tenkrát též ve společnosti bráchy Petra, který..... (Více v samostatném článku ZDE)
 
Byl noční požár v Břízkách 3. ledna opravdu náhoda a nedbalost?
Naštěstí má Českotřebovský deník  také čerstvé snímky k 1. ledna 2021 a můžeme je porovnat se snímky z požáru a nakonec i se současným stavem (dnes se to nafotit nepodařilo). Může to být spekulace, ale je skutečností, že se na serveru  e-dražby najdeme odkaz  https://www.e-drazby.cz/index.php?obj=&dd=MjY1MjA= ze kterého je zřejmé, že tento domek není v demolici, jak se uvádí v hasičské informaci o požáru, ale že je na jeho majitele na návrh oprávněného Vodafone Czech republic, a.s. exekutorským úřadem v Praze 10  již od roku 2012 nařízena elektronická dražba, kde je předmětem dražby právě domek čp. 1217 a st. parcela 1302 na které stojí a je zde také uvedena cena 204 876 Kč. Nejnižší podání je stanoveno ve výši 2/3 této hodnoty, tedy 136 tisíc Kč  a dražební jistota je 25000 Kč. Dražba se má uskutečnit nyní 2. února od 10 hodin dopoledne.  Příklep bude udělen tomu, kdo dá nejvyšší podání  atd.... Věřme tedy, že bude příčina nočního požáru dobře vysvětlena, protože nyní jistě nebude možné výše uvedené hodnoty dodržet...

Strategie očkování v Pardubickém kraji

Strategie očkování proti koronaviru v Pardubickém kraji byla tématem jednání, které v první pracovní den roku 2021 svolal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraje upozorňují na nedostatek informací od státu a nejasné definice kompetencí v rámci celostátní očkovací strategie. Problematické jsou rovněž počty vakcín a dodávky do území.
„Bohužel máme opět celou řadu informací o průběhu očkování pouze z médií. Jednoznačně nevíme, co bude vláda po krajích chtít, protože z celostátní strategie zatím vyplývá, že kraje mají jen vytipovat očkovací centra v regionu. Zkušenost s distribucí ochranných prostředků nám velí, že se musíme připravit bez ohledu na stát. Vytvoříme proto vlastní krajskou očkovací strategii rozdělenou do jednotlivých očkovacích etap tak, abychom v našich krajských poměrech byli připraveni, a to včetně požadavků na prostory, zázemí, techniku a personální kapacity,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který očekává více informací na úterním jednání Asociace krajů České republiky s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je nutné počítat s tím, že strategie je nyní aplikovatelná na vakcíny pouze jednoho typu. „V tuto chvíli řešíme očkování vakcínami pouze od firmy Pfizer, u kterých musíme počítat s poměrně složitým skladováním a manipulací. Tento typ vakcíny bude sloužit především pro očkování zdravotnického personálu, hospitalizovaných chronických pacientů nad 65 let a domovů pro seniory. Postupem času, jakmile budou schváleny a dodávány vakcíny dalších výrobců, bude nutné strategii opět aktualizovat. Naše strategie však musí být připravena na maximální možné kapacity, neboť naším cílem je proočkovanost co nejvyššího počtu spoluobčanů v co nejkratší době,“ sdělila Michaela Matoušková.
Od 31. prosince probíhá očkování v Pardubické nemocnici a týká se pouze zdravotníků Nemocnice Pardubického kraje a.s. a Zdravotnické záchranné služby. „V souvislosti s postupným náběhem očkování dalších prioritních skupin budeme muset vytvořit více center jak v areálech našich nemocnic, tak například s využitím středních zdravotních škol. Další etapou je vytvoření očkovacích center v sídle každé obce s rozšířenou působností se zohledněním velikosti Pardubic a Chrudimi. Se starosty o této věci budeme jednat ve středu. S mnohými jsem o základních prvcích hovořil již na konci roku,“ řekl hejtman Netolický.
 
Česká filharmonie slaví 125 let od svého prvního koncertu 

Historicky první koncert České filharmonie se konal přesně před 125 lety, 4. ledna 1896. Současný stav neumožňuje pořádání oslav, které by takové jubileum obvykle provázely, generální ředitel filharmonie David Mareček se proto rozhodl toto tiché výročí využít k připomenutí její historie a uctění významných osobností, které orchestr provedly často pohnutým 20. stoletím.
Dnes uplynulo 125 let od chvíle, kdy se začala psát historie České filharmonie koncertem, který řídil v Rudolfinu 4. ledna 1896 Antonín Dvořák. Jeho skladby provázejí od té doby národní orchestr při vystoupeních doma i v cizině. Začátky tělesa však nebyly vůbec jednoduché. Podobně jako ve Vídni založili i v Praze filharmonii členové operního orchestru. Na rozdíl od svých rakouských kolegů, kteří jsou dodnes zaměstnanci Vídeňské státní opery a Vídeňskou filharmonii provozují jako soukromý spolek, dostali čeští hudebníci po založení filharmonie z divadla výpověď a museli se živit sami. To jim však dalo pevnou vůli a vnitřní sílu, které orchestr provázejí dodnes.
Při oslavách výročí se většinou vzpomíná na největší úspěchy, slavnostní koncerty jsou přehlídkou toho nejlepšího, co může orchestr nabídnout. Nic z toho nám současná situace neumožňuje. Má to však i své nesporné výhody: díky tiché oslavě 125 let máme čas si uvědomit, komu a čemu Česká filharmonie vděčí za své dnešní postavení. Máme čas vzpomenout si na Václava Talicha, který svou neúnavnou prací pozvedl Českou filharmonii z lokálního tělesa na orchestr světové úrovně. Na Rafaela Kubelíka, který dosáhl převedení filharmonie pod stát a po emigraci se k ní na konci kariéry vrátil, čímž symbolicky završil návrat svobody do naší země.
Foto: Česká filharmonie s Václavem Talichem (Archiv ČF)