Českotřebovský deník 4/2021 (5/1)      
PLACENÍ PARKOVNÉHO MOBILNÍ APLIKACÍ
PRO KRÁTKODOBÉ PARKOVÁNÍ

Od 1. 1. 2021 lze parkovné na vybraných parkovacích místech (parkoviště na Starém náměstí, v Nádražní ulici, v Pražského ulici a u České pošty na náměstí Jana Pernera) uhradit pomocí mobilní aplikace. Možnost platby v hotovosti u parkovacího automatu zůstala zachována.
Odkazy

Návod parkování MPLA [PDF, 294 kB]
Aplikace MPLA online platby:
Webová aplikace – http://mpla.io (doporučeno otevírat v prohlížeči Chrome)
Nativní aplikace pro Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.ke.parko.mpla
Nativní aplikace pro Apple: https://apps.apple.com/cz/app/mpla-io/id1498610998

Rezidentní karty vydává odbor dopravy a silničního hospodářství MěÚ po předchozí telefonické domluvě.

Dlouhodobé předplatné lze uhradit na hlavní pokladně MěÚ Česká Třebová v její provozní době.

Odkazy
Zóny zákazu stání s vyznačenými parkovišti
Nařízení rady města č. 1/2020 o placeném stání na místních komunikacích
Dopravní terminál - ceník

 
Služba MPLA
 
I se starším vozem si můžete dovolit využívat služby MPLA karty.
Tato karta je pro všechny, kteří někdy parkují...
 Co získáváte:
- kartou pohodlně zaplatíte nejen v aplikaci mpla.io, ale i v řadě dalších aplikacích
- přehlednou správu MPLA karet pro Vás, Vaši rodinu a Vaše auta
- přehled o všech platbách za parkovné v mnoha městech u nás a desítkách míst za závorou
- možnost parkování v síti MPLA na fakturu pro firemní zákazníky

 

 

 

 

 

 


Kulturní centrum informuje

Vážení návštěvníci! Původní program nelze uskutečnit, opatření aplikovaná proti covidu to neumožňuje. Upozorňujeme, že zakoupené vstupenky zůstávají platné i v nových termínech, a to včetně sedadla a řady. Jelikož se situace stále mění, sledujte prosím aktuální termíny na našich stránkách: www.kcct.cz/program. Děkujeme za pochopení.

YOUTUBE vysílání Kulturního centra Česká Třebová – Leden 2021              


6.1. Středa          20:00     DS Hýbl -  Na správné adrese 2019                  
divadelní hra v podání divadelního spolku Hýbl                         https://youtu.be/oNBlyjy7V_0

8.1. Pátek           20:00     Jabkancová pouť 2011                                      
záznam z Jabkancové pouťi v České Třebové                          https://youtu.be/bWb09eeyOsM

9.1. Sobota         09:00     Naučná stezka Údolím skuhrovského potoka   
filmová procházka po naučné stezce                                         https://youtu.be/26xd5XINu2g

13.1. Středa    20:00     Večer s Českotřebovským deníkem 1                             

Tématický večer z dílny Českotřebovského deníku                 https://youtu.be/Gl-MnsHA0-w


15.1. Pátek         20:00     Večer s Karlem Kubištou 5         

cyklus snímků z tvorby Českotřebováka Karla Kubišty           https://youtu.be/YS5L3qiys8M


V prioritní skupině pro očkování je celorepublikově 600 tisíc lidí.
Proočkováni by měli být do dvou až tří měsíců

Na základě požadavků hejtmanů se v úterý uskutečnilo videokonferenční jednání Asociace krajů České republiky s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Ten hejtmany seznámil se základními parametry avizovaného celostátního rezervačního systému, ale té postupem dodávek vakcín či změnách v prioritních skupinách pro očkování.
„Byli jsme informováni, že první dva až tři měsíce stát počítá s očkováním skupiny, do které spadá celostátně přibližně 600 tisíc lidí a jedná se o seniory nad 80 let, seniory a personál v domovech pro seniory, zdravotníky starající se o kriticky nemocné. Dále se až do pozdně jarních měsíců předpokládá očkování dalších přibližně tří milionů lidí ve skupině, do které spadají další senioři, lidé s chronickým onemocněním a profese spadající do kritické infrastruktury státu,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Ve společnosti jsou bohužel v rámci různých mediálních vystoupení vyvolávána planá očekávání, že se na všeobecnou veřejnost dostane řada již v nejbližší době po vytvoření centrálního rezervačního systému, který nám byl na videokonferenci ve zjednodušené podobě představen,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Právě centrální rezervační systém a jeho navázání na další software je velmi důležité podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové. „Ministr Blatný nám se svým týmem předložil další materiály, které musíme nyní sladit s krajskou strategií očkování a zajistit i zdánlivě nedůležité věci, jakými jsou návaznost centrálního softwaru na další databáze tak, aby byla zajištěna koordinace rezervací s očkovacími centry v kraji a docházelo tak k plynulému procesu očkování. Z mého pohledu bude také velmi důležitá dostupnost linky 1221, která bude sloužit pro občany, jež se nebudou moci hlásit přes webové rozhraní. Nutností je tedy zabezpečit možnost rezervace i starším spoluobčanům, kteří nemají přístup k internetu,“ sdělila Michaela Matoušková.
Důležitou informací, která od ministra zdravotnictví Jana Blatného zazněla, je uplatnění vždy všech obdržených vakcín bez nedělení na polovinu. „Pan ministr osobně garantoval, že dodávky budou pravidelné tak, aby bylo možné očkovat druhou dávkou nejdříve po 21 dnech od prvního očkování. Nezbývá nám, než věřit, že tomu tak opravdu bude a nebude docházet k odkladům očkování druhou dávkou,“ řekl hejtman Netolický s tím, že další dávka v tomto týdnu by měla pro celou republiku znamenat přes 69 tisíc vakcín.
 
Očkování zdravotníků v nemocnici Ústí nad Orlicí již bylo zahájeno

Covidová čísla dál neutěšeně rostou. Jen v pondělí bylo v našem kraji zjištěno dalších 867 pozitivních. Roste i počet pozitivních zjištění v České Třebové, předstihli jsme Ústí nad Orlicí. Bohužel.  Situace je tedy horší.
V nemocnicích je v našem kraji  hospitalizováno je v nich 320 pacientů s koronavirem, což se blíží dosavadnímu maximu, a další rychle přibývají. naplňují již 38 lůžek intenzivní péče. Nákazy a karantény se šíří i mezi zdravotníky, chybí už 20 procent zdravotních sester. Také v nemocnici Ústí nad Orlicí je počet onemocnění zdravotnického personálu rostoucí.  Očkování  již bylo zahájeno, nejdříve v Pardubicích, ale dnes už i v Ústí n.O. Rozjíždí se zatím velmi pomalu. Čísla z posledních dnů signalizují zmírňování růstu epidemie. Právě v pondělí laboratoře sice o třetinu více pozitivních testů ve srovnání s předcházejícím pondělkem, jenže právě o tolik více se i testovalo. K tomu přispívá neutuchající zájem o antigenní testování. Je zadarmo a nemocnice ho mají podle zkušeností Deníku dobře zorganizované, nikde se nečeká. Kapacity jsou, v rezervačním systému nemocnic se lze objednat už na pozítří.
Za poslední týden bylo v kraji provedeno 3415 antigenních testů, z čehož bylo 772 pozitivních. Čtvrtina z takto zjištěných nakažených je bezpříznakových. Je správné, že lidé v případě kontaktu s nakaženým nečekají na kontaktování lékařem, ale využívají právě antigenního testování,“ uvedla Frýdová. Litomyšlská nemocnice kvůli zájmu veřejnosti otevře 11. ledna další odběrové centrum.

Zimní stadiony nyní v nuceném spánku

Českotřebovský zimní stadion má ledovou plochu  28 x 58 metrů, v hledišti jsou místa k stání i k sezení, celkem 1400 osob. Využití je celoroční, led obvykle od srpna do konce března, v ostatní době je položen letní umělý povrch pro in-line bruslení nebo florbal, streetball. Chlazení je zajištěno nepřímým okruhem s vodním roztokem, jehož chlazení zajišťuje čpavek.  pro úpravu ledu se užívá akumulátorová rolba.
ZS Choceň má ledovou plochu s rozměry 60 x 30 metrů, také zde je ZS v celoročním provozu, kapacita 1400 diváků
ZS Lanškroun  - celoroční provoz, ledová plocha 56 x 27 metrů, kapacita tribun max. 653 osob, na ochoze a v restauraci max 100 osob, z toho restaurace má 30 míst. 6 šaten pro hráče a 1 šatna pro veřejnost.
ZS Litomyšl. Kapacita tribun celkem 1600 osob, postaven 1977, zastřešen 2004, opláštěn na dvě etapy v letech 2005 - 2006. Rekonstrukce chlazení v r. 2006.
ZS Svitavy.  - využíván jako otevřený do roku 2019, kdy došlo k zastřešení. V létě se užívá letní povrch pro in-line hokej, hokejbal Zimní stadion je umístěn ve sportovním areálu města.
ZS Ústí nad Orlicí. Ledová plocha 20 x 445 metrů je zastřešená, neopláštěná, využívá se v kombinaci s letním povrchem v celoročním provozu, ledová plocha je zpravidla až od října či listopadu. Možnost občerstvení.

Ve všech městech je třeba pro provozování zimních stadionů zajistit vyrovnaný rozpočet provozovatele zapojením prostředků z městského rozpočtu. V České Třebové nebo např. v Lanškrouně pracují na ZS pracovníci ve stálém pracovním poměru,  v některých městech (např. Choceň, Litomyšl) je tato otázka řešena pomocí  sezónních pracovníků na dohodu. Zapojení ZS do systému sportovišť města není všude stejné, např. ve Svitavách je ZS součástí většího sportovního areálu...
Pro pamětníky: Pirklovo řeznictví/uzenářství bylo v dolní části Hýblovy ulice


Vysvětlení dává  fotografie pořízená systémem Panoarma v roce 2017, dnes je již ulice i chodník v lepším stavu. je to čp. 546.