Českotřebovský deník 6/2021 (7/1)      
Nové video Českotřebovského deníku: Centrum zdravého domova
  Video v plné velikosti ZDE
Táňa Řeháková informuje o změnách v zaměření studia Táňa v roce 2021. Po "zakonzervování" kosmetiky na podzim minulého roku je nyní hlavním zaměřením zdravá výživa, ale i další otázky, které lze zahrnout pod název centrum zdravého domova. Táňa Řeháková uvádí nabídku studia na webové stránce www.studiotana.cz a připravena konzultovat s vámi Vaše problémy telefonicky na čísle 776 793 552. Více ve videu, které vás jistě zaujme. Navíc se nyní v lednu 2021 rozjíždí zajímavá akce, díky které můžete získat dárek v hodnotě 1000 korun. Vše se týká samozřejmě především zdravé výživy.

Rozjíždí se knížkohraní s Edou   

Knížkohraní s Edou jsme vymysleli a vytvořili pro děti ve věku 3–6 let a jejich rodiče. Cílem tohoto projektu je podpora čtenářství a rozvíjení pozitivního vztahu ke knihám od útlého věku. Úkoly v Knížkohraní s Edou jsme sestavili tak, aby po celý rok rozvíjely osobnost dítěte předškolního věku. Podporují rozvoj předčtenářské gramotnosti, zábavnou formou rozvíjí slovní zásobu dětí, jejich fantazii a představivost, motoriku, pozornost, zrakové a sluchové vnímání a další. Děti při plnění všech aktivit získávají nové informace a dovednosti. Po přečtení knih souvisejících s tématem a dle vlastního výběru, splnění zadaných úkolů a nasbírání alespoň 3 razítek z akcí v průběhu celého roku se můžete v knihovně těšit na krásnou odměnu z projektu Bookstart pro starší děti. Sada obsahuje knihu Chvilka pro pohádku, pexetrio, jedno číslo časopisu Puntík, Průvodce komiksem, katalog knih pro společné čtení, a to vše v krásném sáčku na záda. Cena Knížkohraní s Edou je pouze 80 Kč.
Další podrobnosti https://moderniknihovna.cz/cs/sluzby/vzdelavani/knizkohrani-s-edou
 
Knihovna je dle nařízení vlády ČR uzavřena pro veřejnost. Nabízí přes bezkontaktní rozvoz knih.

Podrobnosti zde https://moderniknihovna.cz/cs/component/content/article/45-informace/provozni-sdeleni/910-rozvazka-objednanych-knih?Itemid=100144  Rádi zodpovíme vaše případné dotazy.
 
Návrhy na nominace cen města Kohout 2020 podávejte do 31. ledna

Návrh nominace musí obsahovat jméno a příjmení osoby, případně název kolektivu navrhovaného na ocenění, adresu, zdůvodnění předkládaného návrhu, souhlas nominovaného s nominací, jméno, adresu a podpis navrhovatele, popř. kontakt na nominovanou osobu. Návrhy se podávají písemně prostřednictvím Odboru školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu Česká Třebová nejpozději do 31. ledna 2021.
 
Bude se znovu řešit zmanipulovaná zakázka na pěší zónu v Žamberku?  

Deset let stará kauza zmanipulované zakázky na rekonstrukci pěší zóny v Žamberku, za kterou byli odsouzeni členové hodnotící komise, včetně tehdejšího místostarosty Ryana Strnada (ODS), má pokračování. Koaliční zastupitelé čelí trestnímu oznámení, které podal protikorupční spolek Oživení. Trestní oznámení míří i na bývalého starostu, dnes radního města Jiřího Dytrta (ODS). Důvodem je, že zastupitelstvo systémově a dlouhodobě blokovalo vymáhání škody, která při zmanipulování zakázky vznikla. Ve hře je celkem přes 22 milionů korun. Od roku 2013 opoziční zastupitelé, respektive členové kontrolního výboru mnohokrát upozorňovali na zákonnou povinnost vymáhat po odpovědných osobách vzniklou škodu..... Škoda pak nebyla vymáhána....
 
D35 má naději. - Pro trasu kolem Litomyšle se konečně rodí kompromis. 

Dálnice bude více kopírovat terén, bude více protihlukových stěn. Trasa se však měnit už nemá, ani další dispozice, tedy např. napojení okolních silnic. Tomu naopak chtějí místní zabránit. Jedná se ovšem především o připomínky ze Strakova a z Kornic. problematika připojení měst na dálnice dávno "vyřešena" - žádné nebude, i kdybychom se stavěli na hlavu. To bychom museli být účastníky stavebního řízení. Všechno za nás vyřešilo usnesení zastupitelstva v roce 2014, kde jsme si sami ze své vůle (nikdo nás k tomu nenutil a nic nám nesliboval) odhlasovali že přímo na dálnici jezdit nechceme. Starosta a jeho hnutí Nestraníků měli takovou důvěru, že prostě tehdy prosadili co si vymysleli. A tak vlastně máme co jsme chtěli.  Více ZDE

Před 10 lety bylo 3. ledna 2011 pořádné zatmění slunce

V České Třebové zatmění vrcholilo těsně před půl desátou. Teprve někdy v této době se mraky  rozestoupily a nejprve přes ně byl vidět také srpeček, který zbyl ze slunečního kotouče. Na intenzitě světla se to ale během dopoledne prakticky nepoznalo. Pozorování zatmění slunce bylo však možné provádět přímo při školním vyučování, což vždycky nebývá. Na další takový úkaz si v České Třebové zase počkáme skoro 15 let. Fotografie byla pořízena v Ústí nad Orlicí (o velké přestávce mezi vyučováním) v 9:50 SEČ bez jakéhokoliv zatemnění tmavým sklem, právě proto, že slunce svítilo přes mraky.

Zatmění Slunce v letech 2021 - 2028

Od roku 2021 začíná pro území české republiky desetiletí poměrně četných zatmění Slunce, byť jen částečných. Zároveň v tomto období nastane jedno z nejdelších úplných zatmění v tomto století vůbec, které bude pro Evropu velmi vhodně položené.
První z těchto zatmění nastane 10. června 2021 a od nás bude částečné s maximálním zakrytím slunečního kotouče okolo 17 procent. Zatmění je jako prstencové pozorovatelné například v Grónsku, kde také bude trvat prstencová fáze nejdéle (3 minuty a 51 sekund). Mapka ZDE. Další informace a animace ZDE. Interaktivní Google mapa ZDE.
Další zatmění bude částečné, u nás nastane krátce před polednem jeho maximální fáze. Měsíc zakryje Slunce 42 procenty povrchu kotouče. K zatmění dojde 25. října 2022. Největší pokles světla zaznamenají v severozápadním Rusku, kde dojde k zakrytí 86 procenty měsíčního kotouče. Mapka ZDE. Další informace a animace ZDE.
Lákající zatmění by mohlo být i 8. dubna 2024, které sice od nás nebude vidět ani jako částečné, ale ekonomicky je relativně výhodné, neboť pás totality přechází přes východní a jižní část Spojených států. Mapka ZDE. Další informace a animace ZDE. Interaktivní Google mapa ZDE.
29. března 2025 budeme svědky 20-ti procentního zatmění. Maximální fáze připadá na 17 minut po poledni a ve světě budou moci pozorovat největší částečné zatmění v Kanadě (94 procent, mapka ZDE). Další informace a animace ZDE.
V letech 2026 a 2027 nastanou pro Evropu nejlepší úplná sluneční zatmění v celé dekádě. Přímo v Evropě budeme moci úplné zatmění Slunce spatřit 12. srpna 2026. Pás totality bude začínat v Arktidě a končit ve Středozemním moři pod španělským územím, kde budeme moci spatřit krásné sluneční zatmění před západem Slunce. I z České republiky nastane velmi pěkné částečné zatmění, kdy Měsíc zakryje Slunce 89 procenty před západem Slunce! (Bude však nutné se vydat na západ Čech, neboť na východě území nastane maximální fáze již pod obzorem). Mapka zatmění ZDE. Další informace a animace najdete ZDE. Interaktivní Google mapa ZDE.
V létě 2. srpna 2027 dojde k podobně dlouhému (avšak o 16 sekund kratšímu) úplnému zatmění jako v Číně v roce 2009, které budeme moci v Evropě spatřit jako částečné (okolo 54 procent) a kdo jej bude chtít vidět jako úplné a zároveň nejdelší možné, tomu bude stačit cesta do relativně nedalekého Egypta. Půjde pravděpodobně o nejočekávanější úplné zatmění v té době vůbec, neboť samotné zatmění bude velmi dlouhé a pás totality prochází oblastmi s nejmenším výskytem srážek na světě. Více na mapě ZDE. Další informace a animace pak najdete ZDE. Interaktivní Google mapa ZDE.
Malý výlet do exotického Španělska 26. ledna 2028 obohatí prstencové zatmění ve večerních hodinách při západu Slunce. Nad naším územím už bude Slunce pod obzorem, ale cesta do Španěl se určitě vyplatí, neboť úkaz tam potrvá přes 7 minut. Více na mapě ZDE. Další informace a animace pak ZDE. Interaktivní Google mapa ZDE.

Před 10 lety vysílala ČT1 Vzduchoplavce Kráčmeru nad Českou Třebovou

Byl to jeden z dílů seriálu, ve kterém si zahráli českotřebovští gymnazisté. Foto Milana Soukupová.   Více ZDE  Video ZDE

Před 10 lety zemřel bývalý ředitel ústecké zdravky Jaroslav Truhlička

Jarolav Truhlička zemřel na sklonku roku 2010 ve věku 78 let (nar. 2.10. 1932). Bydlel v Brandýse nad Orlicí, jeho manželkou byla Jaroslava Truhličková, - Chamasová. Byla absolventkou českotřebovského gymnázia, mat. ročník 1956.  Jaroslav Truhlička vyučoval  češtinu a filosofii na orlickoústeckém gymnáziu a v roce 1979 byl pověřen zřízením orlickoústecké střední zdravotnické školy. Škola byla tehdy v přízemí budovy ústeckého gymnázia a teprve začátkem devadesátých let se přestěhovala do uvolněných prostor OV KSČ. Jaroslav Truhlička jako jeden z mála ředitelů změny společenského systému stál a v čele školy působil až do poloviny devadesátých let. Škola v té době prošla rozvojem. I v důchodu pak byl veřejně činný v Brandýse nad Orlicí. O velkém významu této osobnosti svědčí velká účast na posledním rozloučení dne 5. ledna 2011 v obřadní síni v Ústí nad Orlicí, na kterém byl o Jar. Truhličkovi také promítán natočený film. (mm)

VYPĚSTUJTE SI V ROCE 2021 ZDRAVÉ NÁVYKY
S VIDEOPORTÁLEM KONDICE.CZ

Rok 2020 odnesla voda a my nyní stojíme na začátku něčeho nového. A i když nikdo z nás neví, co nám letošní rok přinese, stále jsme to my, kdo může dát věcem zásadní impulz.
Impulz pro pěstování zdravých návyků, vyvážené stravy a lepšího pocitu ze sebe sama. Protože právě za ten pocit cítit se ve svém těle skvěle to stojí. Nyní máte perfektní příležitost uchopit vše do svých rukou a nebýt na to sami. Kondice.cz vám bude na vaší cestě za štíhlejší postavou on‑line průvodcem, který vám dodá nejnovější informace ze světa zdraví, cvičení a psychologie.
STOVEK HODIN VIDEÍ, PODCASTŮ A ČLÁNKŮ
Na on‑line portálu Kondice.cz najdete stovky videí, které jsou zaměřeny na spalování tuků, budování síly nebo uvolňování ztuhlýchbolestivých svalů. Kromě toho vám každý měsíc přinese nový rozhovor s odborníkem a každý den nové informace a tipy v oblasti zdravého životního stylu.
JSTE PŘIPRAVENI ZAČÍT?
Právě teď máte možnost objednat předplatné videoportálu kondice za zvýhodněných podmínek


Ptáčci  přiletěli. Foto Jana Černá